Oversikt

I hjertet av Middelhavet, der kontinenter nesten møtes, ligger Malta, en øyperle som innbyr til oppdagelse og eventyr. Dette er ikke bare et sted hvor solen alltid synes å skinne, men også et sted der tusener av år med historie ligger lagret i landskapet.

Malta er kjent for sin rike historie, som strekker seg over 7000 år tilbake. Den er et levende museum, med arkeologiske steder som vitner om øyens lange og varierte fortid. Fra megalittiske templer, som er blant de eldste stående strukturene i verden, til de blendende gatene i Valletta, en by anerkjent som UNESCOs verdensarvsted, er Malta en drøm for historieentusiaster.

Men Malta er ikke bare en destinasjon for historieelskere. Den kan skryte av krystallklare blå vann som er et paradis for dykkere, hvor undervannsgrotter og skipsvrak venter på å bli utforsket. Øyene tilbyr også et vibrerende natteliv og kulinariske opplevelser som reflekterer en smeltedigel av kulturer.

Et land hvor alt er innen rekkevidde. Med lite areal følger også liten reisevei, utforsk øya på tvers. Og på under en time kan du kjøre tvers over øya fra Marsaxlokk til Popeye Village. Her finner man mye på liten plass.

Man kan rusle rundt i byene uten noen plan og oppdage de mest bortgjemte og spennene steder. Prøv den tradisjonelle pastizz på en av de koselige kafeene.

Drøm deg bort i de sjarmerende gatene i hovedstaden Valletta, hvor du er omringet av historiske bygninger. Her finner man monumenter, festninger og ikke minst palasser fra Maltas siste storhetstid da Suezkanalen ble åpner.

Øyene er omgitt av turkist vann så dykking er en populær aktivitet, og man bør ikke gå glipp av den Blå Grotte hvor vannet får en magisk farge når solen skinner på det.

Dessuten, Malta er kjent for sin varme og gjestfrie lokalbefolkning. De deler gjerne sin kjærlighet til landet med besøkende, gjennom musikk, kunst, og lokale festivaler som viser frem øyens unike tradisjoner og kultur.

Når du legger ut på en reise til Malta, forbered deg på en berikende opplevelse som vil etterlate et varig inntrykk. Det er ikke bare en ferie, men en sjansen til å trå inn i en verden av fascinerende historie, livlige kulturer og bemerkelsesverdig naturlandskap.

Malta: Et Reisemål Med Uforglemmelige Severdigheter
Malta, et land som gir gjenlyd av historiske epoker og kulturelle krysninger, har en skattekiste av severdigheter for den nysgjerrige reisende. Fra forhistoriske templer til imponerende festningsbyer, her er en titt på noen av Maltas mest minneverdige steder.

 • St John’s Co-Cathedral: Maltas mest imponerende kirke ligger i den vakre hovedstaden Valletta. Ikke la den enkle utsiden lure deg, med engang du kommer inn i katedralen blir du møtt av marmor og vegger med utskjæringer og guld maling, dette gjør kirken helt ulik alle andre kirker. Ta deg tid til å beundre designet og ta turen til kirkens museum der du kan se kunstverket av Caravaggio som er signert.
 • Mdina: Som ett filmsett, så vakkert er det i de trange gatene av den tidligere hovedstaden Mdina. Inngangen til byen som også er kjent som «den stille by» er majestetisk og i stein. Spaser rundt i de nesten bilfrie gatene, se St Paul’s Katedral i all sin glans, ta lunsj på Fontanella Tea Garden som tilbyr spektakulær utsikt. Husk å bestill bord i forveien da du ikke er alene om å dra hit. Fontanella Tea Garden er kjent for sin egen produserte sjokoladekake, som blir servert i sjenerøse stykker slik at man fint kan dele denne deilige søtsaken. National Museum of Natural History er også vel verdt et besøk, med sine utrolige detaljer på utsiden.
 • Upper Barrakka Garden: Tilbake i Valletta du finne området med kanskje den fineste utsikten over Grand Harbour mot de tre byer Cospicua, Senglea og Vittoriosa. Området har et teppe av blomster, en stor fontene og benker til å slappe av på. Her vil du kunne du oppleve avfyringen av kanonene klokken 12 og 16 på The Saluting Battery, dette går helt tilbake til 1.600 tallet hvor kanonene ble brukt til seremonier og som signal.
 • Popeye Village: På vestkysten bare 44 minutter fra Valletta ligger en vakker liten bukt, i den bukten ligger Popeye Village. Små nydelige trehus i ulike farger som tatt ut av en eventyrfortelling, er plassert oppover med restauranter og barer. Det startet i 1979 når det ble bygget som et sett til musikalen «Skipper’n».
 • Megalittiske Templer: Disse bemerkelsesverdige templene representerer en tapt tidsepoke. De er bygget mellom 3600 f.Kr. og 2500 f.Kr., noe som gjør dem til noen av verdens eldste religiøse steder. Med komplekse interne strukturer, inkludert kamre og korridorer, gir de et fascinerende innblikk i øyas tidlige sivilisasjoner og deres ritualer.
 • Den Blå Grotte: Utover dens blendende vannskjønnhet, er Den Blå Grotte et populært sted for dykkere. Den undervannsverdenen her er fylt med marin flora og fauna, inkludert koraller, sjøstjerner og fargerike fisk. For de som foretrekker å forholde seg over vannet, gir båtturer en spektakulær utsikt over grottens geologiske underverk.
 • Ġgantija-templene på Gozo: Dette stedet, som stammer fra rundt 3600 til 3200 f.Kr., er et testamente til menneskets evne til å bygge monumental arkitektur med begrensede verktøy. Historier sier at temlene ble bygget av kjemper, gitt deres massive skala og steinens vekt.
 • Marsaxlokk: Mer enn bare en fiskerlandsby, Marsaxlokk er et glimt av Maltas autentiske sjøfartsliv. De tradisjonelle luzzu-båtene, malt i sterke farger og ofte med øyet til Osiris malt på baugen, speiler landets gamle sjøtradisjoner. Markedet her gir en livlig atmosfære, spesielt om søndagen, når lokale fiskere selger sitt nattens fangst.

Med et så rikt og variert tilbud av historie, kultur og naturskjønnhet, tilbyr Malta en uendelig rekke muligheter for nysgjerrige reisende.

Gjennomsnittstemperatur og nedbør for Valetta, Malta 
Måleenheter= ºC og mm/måned. Varmeste måned: august (27ºC), Kaldeste måned: februar (12ºC) / Våteste måned: januar (38,4mm) - Alle verdier basert perioden 1985-2015.

Average temperatures and rainfall in Valletta, Malta
Malta: Et Middelhavsklima å forelske seg i | Hvordan er været?
Malta, som ligger i det sentrale Middelhavet, nyter godt av et typisk middelhavsklima med milde, regnfulle vintre og varme, tørre somre. Her er en nærmere titt på været på denne sjarmerende øygruppen:
 • Vinter (Desember til Februar): Vintrene er generelt milde. Temperaturer faller sjelden under 10°C, men det kan bli kjøligere, spesielt om kvelden. Dette er også den mest regnfulle perioden på Malta, selv om det fortsatt er mange solfylte dager.
 • Vår (Mars til Mai): Våren ser en gradvis oppvarming, med temperaturer som ofte ligger mellom 15°C til 20°C. Landskapet blir grønt og frodig, takket være de forrige månedenes regn. Dette er en ideell tid for fotturer og sightseeing.
 • Sommer (Juni til August): Somrene på Malta er varme og tørre. Dagtemperaturer kan ofte klatre over 30°C. Sjøtemperaturen blir også behagelig, og mange besøkende og lokale drar fordel av dette ved å svømme, snorkle og dykke i det klare, blå Middelhavet.
 • Høst (September til November): Temperaturene begynner å kjøle seg ned i høst, men det er fortsatt ganske varmt, spesielt i september. Regnskyll kan forekomme, spesielt i november, men de er vanligvis korte og intense.

Vind kan påvirke Malta, spesielt i skiftet mellom årstider. Sirocco, en varm vind fra Afrika, kan noen ganger bringe høyere temperaturer og ørkensand, noe som gir en tåkete atmosfære.
Samlet sett, med sin overflod av solrike dager og behagelige temperaturer, er Malta et reisemål som kan nytes året rundt. Selv om sommeren er populær blant soltilbedere, kan de mildere månedene være ideelle for de som ønsker å utforske øyas mange kulturelle og naturlige underverk uten folkemengdene.

Best tid å besøke landet?
Den "beste" tiden å besøke Malta avhenger i stor grad av hva du søker i din ferie, men her er en oversikt over de forskjellige periodene:

 • Vår (Mars til Mai):
  • Fordeler: Været er mildt og behagelig, og øya er frodig og grønn fra vinterregnet. Dette er en ideell tid for de som liker å vandre, utforske arkeologiske steder, og ta i severdighetene uten de store sommerfolkemengdene.
  • Ulemper: Selv om sjøtemperaturen begynner å varme opp, kan det være litt for kjølig for noen å svømme.
 • Sommer (Juni til August):
  • Fordeler: For soltilbedere er dette den ideelle perioden. Dagene er lange, solrike, og varme, og det er en levende atmosfære rundt øyas strender, festivaler og utendørseventyr. Sjøtemperaturen er også ideell for svømming, snorkling og dykking.
  • Ulemper: Sommertid tiltrekker mange turister, så populære steder kan bli overfylte. I tillegg kan temperaturene noen ganger bli ekstremt høye, noe som kan være ubehagelig for noen.
 • Høst (September til November):
  • Fordeler: Dette er en overgangsperiode hvor temperaturene blir mildere, men det er fortsatt varmt nok til å nyte strendene. Mengden turister reduseres også, noe som gir en mer avslappet atmosfære.
  • Ulemper: Været kan være uforutsigbart, med sporadiske regnskyll, spesielt i november.
 • Vinter (Desember til Februar):
  • Fordeler: Færre turister, mildere temperaturer, og rimeligere priser på overnatting. Det er også en flott tid for de som er interessert i kultur og historie å utforske øyas monumenter uten store folkemengder.
  • Ulemper: Det er den kaldeste og mest regnfulle perioden, selv om "kald" på Malta fremdeles er relativt mild sammenlignet med mange andre europeiske destinasjoner.

For en balanse mellom godt vær, færre turister, og muligheten til å utforske øya i ditt eget tempo, er våren (Mars til Mai) og tidlig høst (September og tidlig oktober) de mest ideelle tidene å besøke Malta.

Offisiell Valuta: Maltas offisielle valuta er Euro (€). Denne valutaen ble introdusert på Malta i 2008, da landet erstattet den tidligere maltesiske liraen med euroen som en del av deres medlemskap i Eurosonen.

FreeCurrencyRates.com

Banker og Minibanker: Banker på Malta er generelt åpne fra mandag til fredag fra kl. 08:30 til kl. 14:30. Noen banker tilbyr også lørdagsåpning med reduserte åpningstider. Minibanker finnes i overflod på hele øya, spesielt i turistområder, byer og ved flyplassen.
Betalingskort: De fleste større hoteller, restauranter, og butikker aksepterer internasjonale betalingskort som Visa og MasterCard.

Kostnadsnivået på Malta
Malta har generelt et lavere kostnadsnivå sammenlignet med mange vest-europeiske land, men det er noe høyere enn enkelte land i Øst-Europa. Selvfølgelig varierer kostnadene avhengig av hvor du er på øya og hvilke aktiviteter du deltar i. Her er en oversikt over kostnadsnivået på Malta:

 • Overnatting:
  • Budsjetthoteller og vandrerhjem: Disse kan være tilgjengelige til rimelige priser, spesielt utenfor høysesongen.
  • Luksushoteller og feriesteder: Som overalt kan disse være kostbare, spesielt i populære områder som St. Julian's eller Sliema.
 • Mat og Drikke:
  • Lokale spisesteder og gatekjøkken: Her kan man finne rimelige og deilige maltesiske spesialiteter som pastizzi eller ftira.
  • Middel- til høy-end restauranter: Disse kan være dyrere, spesielt hvis de ligger i turistområder eller har spesialiserte menyer.
 • Transport:
  • Offentlig transport: Bussystemet på Malta er rimelig og effektivt. Det er enkelt å reise rundt på øya med buss til en lav kostnad.
  • Taxi og bilutleie: Disse alternativene er dyrere, men tilbyr mer fleksibilitet og komfort.
 • Attraksjoner:
  • Inngangsavgifter til populære historiske steder og museer kan variere, men de er generelt rimelige. Kombinasjonsbilletter som gir tilgang til flere steder kan tilby besparelser.
 • Dagligvarer:
  • Supermarkeder på Malta har sammenlignbare priser med mange andre europeiske land. Lokale markeder kan tilby ferske råvarer til rimelige priser.
 • Uteliv:
  • Prisene på barer og nattklubber varierer avhengig av stedet. Sentrale områder som Paceville i St. Julian's kan ha høyere priser, mens lokale puber kan være mer økonomisk vennlige.

Generelle tips for å spare penger:

 • Unngå de mest turistiske områdene hvis du har et stramt budsjett.
 • Spis lokalt for å nyte autentiske maltesiske retter til en lavere pris.
 • Undersøk tilgjengelige rabatter eller spesialtilbud for turister.

Selv om Malta tilbyr en rimelig ferieopplevelse, er det viktig å budsjette riktig basert på dine interesser og forventninger. Utforsk ulike områder av øya for å få en følelse av de ulike prisene og hva som passer best for din lommebok.

Tips
På Malta er det å gi tips kulturelt sett ikke obligatorisk, men det er blitt mer vanlig, spesielt med øyas økende turisme. For ulike tjenester på Malta, her er hva som generelt anses som passende når det gjelder tips:

 • Restauranter: Selv om serviceavgift ofte er inkludert i regningen, er det vanlig å runde opp eller legge igjen en ekstra 5% til 10% hvis du er fornøyd med servicen. Hvis serviceavgift ikke er inkludert, kan 10% være en passende tipssats.
 • Barer og kafeer: Runding opp av regningen eller å legge igjen noen småmynter er vanlig praksis.
 • Taxi: Det er vanlig å runde opp til nærmeste hele euro eller la sjåføren beholde vekslepengene. Hvis turen er lengre, kan et tips på 5% til 10% av totalen være passende.
 • Hotelltjenester: Bellboy/Bagasjeportør: €1 til €2 per bagasje er passende. Hotellrenholder: €1 til €2 per dag, igjen avhengig av servicenivået og hotellets standard.
 • Guidede turer: For korte turer kan du vurdere å tipse €1 til €2. For lengre turer eller privat guiding kan 10% av turens kostnad være en god retningslinje.
 • Små tjenester: For små tjenester, som noen som hjelper deg på gaten eller gir deg veibeskrivelse, er det ikke nødvendig å gi tips, men en takknemlig takk er alltid velkommen.

Selv om det å gi tips er blitt mer vanlig på Malta, er det viktig å huske at det fremdeles anses som en anerkjennelse av god service snarere enn en forventning. Hvis du er usikker, kan du se på hva lokalbefolkningen gjør eller spørre om lokale skikker.

Interessante fakta

Når folk tenker på Malta, forestiller de seg kanskje solfylte strender og historiske templer. Men denne lille øygruppen i hjertet av Middelhavet rommer så mange flere overraskelser. Fra dens urgamle historie som skjuler mysterier dypere enn sine klare blå hav, til moderne dagers særegenheter som ville få de fleste til å løfte øyenbrynene, er Malta en blanding av det uventede. La oss dykke ned i noen av de mest interessante og morsomme faktaene om denne bemerkelsesverdige destinasjonen.

 1. Språklige Overraskelser: Maltas offisielle språk er maltesisk og engelsk. Men det spennende med maltesisk er at det er det eneste semittiske språket som skrives med det latinske alfabetet!
 2. En Filminnspillingsparadis: Øya har vært kulissen for flere store filmer og TV-serier, inkludert "Gladiator", "Troja" og deler av "Game of Thrones".
 3. Megalittiske Mysterier: Malta huser noen av verdens eldste frittstående strukturer, inkludert templer som er eldre enn Stonehenge og de egyptiske pyramidene.
 4. Bilenes Mekka: Til tross for sin lille størrelse, har Malta en av de høyeste bil tetthetene i verden!
 5. Et Ridderskap: Malta er mest kjent for riddere av St. John, som styrte øya fra 1530 til 1798. De bygde den vakre hovedstaden, Valletta.
 6. Bokelskere: Maltas nasjonalbibliotek har dokumenter og bøker som dateres tilbake til Ridderordenen. Noen av disse skriftene er mer enn 500 år gamle!
 7. Karnivalsfeber: Malta feirer karneval med stor entusiasme. Deres fargerike og livlige feiringer inkluderer tradisjonelle maskerte baller, parader og gatefester.
 8. BunntilTopp: Malta har ingen elver eller fjell. Imidlertid kan dens "høyeste punkt", Ta' Dmejrek, bli funnet på Dingli Cliffs, men det er bare rundt 253 meter over havet.
 9. Operahusets Skjebne: Valletta hadde en gang et berømt operahus designet av den engelske arkitekten Edward Middleton Barry. Men det ble bombet under andre verdenskrig og aldri gjenoppbygd. I dag fungerer ruinene som en åpen plass.
 10. Unik Juletradisjon: En populær juletradisjon på Malta er å besøke nativity scener, kjent som "il-presepju". Noen av disse scenene er svært detaljerte og kan fylle hele rom!

Malta, med sin rike kulturarv og fascinerende historie, er virkelig et sted fullt av overraskelser og interessante fakta som venter på å bli oppdaget.

Malta: Et kaleidoskop av festivaler

Gjennom hele året blir øygruppen Malta levendegjort med en rekke festivaler som feirer dens rike kulturarv, musikalske talenter og folkelige tradisjoner. Disse hendelsene gir ikke bare besøkende et glimt inn i landets sjel, men de gir også liv til gatene, torgene og havneområdene med farger, musikk og jubel. Her er noen av de mest fremtredende festivalene på Malta:

 • Valletta International Baroque Festival (januar): Denne musikkfestivalen feirer barokkmusikk i hjertet av Maltas hovedstad. Historiske steder som St. John's Co-Cathedral blir konsertscener, og gir publikum en unik lytteopplevelse.
 • Karneval (februar/mars): Med sine opprinnelser fra Ridderne av St. John er Maltas karneval en eksplosjon av farger, dans og musikk. Gatene blir fylt med flytende parader, kostymerte dansere og tradisjonelle karnevalsretter.
 • Maltas Internasjonale Fireworks Festival (april): Denne festivalen lyser opp Maltas himmel med en spektakulær visning av fyrverkeri, samtidig som den feirer landets lange tradisjon med fyrverkeriproduksjon.
 • Isle of MTV Malta (juni/juli): En av Europas største gratis sommermusikkfestivaler. Dette arrangementet tiltrekker seg store internasjonale musikknavn og tusenvis av besøkende hvert år.
 • Maltas Jazz Festival (juli): Siden 1990 har denne festivalen vært en årlig begivenhet som tiltrekker seg jazzentusiaster og anerkjente musikere fra hele verden. Den finner sted i den pittoreske settingen av Ta' Liesse i Valletta.
 • Festa-sesongen (sommer): Over hele sommeren feirer byer og landsbyer på Malta og Gozo sine skytshelgener med lokale 'festas'. Disse feiringene er en kombinasjon av religiøs hengivenhet, musikk, fyrverkeri og gatefester.
 • Notte Bianca (oktober): Vallettas årlige nattlange kunst- og kulturfestival. Monumenter og palasser som vanligvis er stengt for offentligheten, åpnes opp, og gatene fylles med forestillinger og kunstinstallasjoner.

Gjennom disse festivalene får både maltesere og besøkende muligheten til å feire og nyte Maltas mangfoldige kultur, historie og tradisjoner.

Mat & drikkekultur, Malta: En Smeltedigel av Smaker
Maltas mat- og drikkekultur er et levende vitnesbyrd om øygruppens rike historie og dens møtepunkt mellom ulike sivilisasjoner gjennom tidene. Plassert i hjertet av Middelhavet, har Malta mottatt kulinariske innflytelser fra både naboland og fjernere strøk, fra nordafrikansk krydder til italiensk finesse og britisk arv. Resultatet er et unikt kulinarisk landskap, der tradisjonelle retter forteller historier om fortidens sjøfolk, riddere og bønder.
Her er en oversikt over noen av de mest kjente og populære matrettene og drikkene fra Malta:

 • Stuffat tal-Fenek: Dette er en tradisjonell kaningryte, ofte ansett som Maltas nasjonalrett.
 • Pastizzi: Små bakverk fylt med enten ricotta (ost) eller erter. Disse er spesielt populære som en snack eller frokostrett.
 • Ġbejna: En liten ost laget av geite- eller sauemelk. Den kan serveres både fersk og tørket.
 • Bragioli: Oksekjøtt rullet med en blanding av bacon, egg og brød, deretter langsomt kokt i vin og tomatsaus.
 • Kapunata: Maltas versjon av ratatouille, en deilig vegetarisk rett laget med auberginer, grønne paprika, tomater, courgette og andre grønnsaker.
 • Imqarrun il-Forn: En ovnsbakt pastarett med hakket kjøtt, tomater og, i noen versjoner, eggplant.
 • Ħobż biż-Żejt: En tradisjonell maltansk sandwich laget av surdeigsbrød, tomatpuré, olivenolje, tunfisk, løk, kapers og noen ganger sardiner.
 • Kinnie: En populær maltansk brus laget av bitre appelsiner og aromatiske urter.
 • Cisk: Maltas mest kjente øl, som har en frisk og distinkt smak.
 • Bajtra: En likør laget fra den lokale fruktprickly pear, som gir den en særegen søt og fruktig smak.

Å utforske Maltas mat- og drikkekultur gir en dypere forståelse av øyas mangfoldige historie og dens rolle som en kulturell smeltedigel. Hver rett og hver drikk gir et glimt inn i Maltas sjel, fra dets steinete kystlinje til dets varme og innbydende hjerter.

Dykking på Malta: Et Undervannsparadis
Malta, beliggende i det krystallklare vannet i Middelhavet, er uten tvil en av Europas mest attraktive dykkedestinasjoner. Med en kombinasjon av naturlige og kunstige rev, historiske skipsvrak og en utrolig sikt under vann, lokker øygruppen dykkere av alle erfaringsnivåer fra hele verden.

 • Naturlige Underverker: Maltas undervannslandskap er preget av spektakulære grotter, huler og tunneler, mange av dem skapt av de samme geologiske prosessene som har formet øyens unike topografi over bakken. Steder som Blue Hole ved Gozo, med sitt imponerende naturlige vindu, tilbyr en uforglemmelig opplevelse for dykkere.
 • Skipsvrak: Takket være sin rike sjøfarts- og militærhistorie, er Maltas havbunn hjem til flere skipsvrak, noen dateres tilbake til andre verdenskrig. Disse vrakene har blitt kunstige rev over tid og tiltrekker seg et mangfold av marine liv. Um El Faroud, en 110 meter lang oljetanker, er blant de mest berømte dykkestedene.
 • Økologisk Mangfold: Det rike marine livet rundt Malta, Gozo og Comino inkluderer alt fra små fargerike fisker, blekkspruter og sjøstjerner til større arter som barracudaer og sjelden, men mulig, syn av skilpadder.

Med sitt behagelige klima, varme vann, og en verden av underjordiske underverker å utforske, er det liten tvil om at Malta er en topp destinasjon for dykkeentusiaster. Det er ikke bare en sjanse til å svømme blant det marine livet, men også en mulighet til å ta et dypt dykk inn i historiens dyp.

DYKKEbazaar har per dd ingen ferdife pakker for dykking på Malta da de fleste som reiser til Malta for å dykke organiserer dette direkte selv med dykkesentre på Malta.

Se våre reiser til dette reisemålet