Oversikt

Polen er hjem til uten tvil verdens mest spennende historie. Tre ganger landet landet i hendene på en annen europeisk makt, og dette var først fra 1700-tallet og utover. Til tross for alt dette er det fortsatt en utbredt nasjonal identitet og unik kultur.

Polen ligger i Sentral-Europa, avgrenset i nord av Østersjøen. Det er et av de mest mangfoldige landene i Europa når det kommer til steder å se og aktiviteter å nyte. Warszawa er den politiske, kommersielle og finansielle hovedstaden og hjem til en fantastisk gamleby som ble gjenoppbygget på nytt av ruinene etter andre verdenskrig. Krakow er Polens kulturelle sentrum og den tidligere hovedstaden. Sentrum av byen er et UNESCOs verdensarvsted, og verdt å sjekke ut noen dager. For flere middelalderattraksjoner, ta en tur til broene i Wroclaw og den renessanseinspirerte arkitekturen i Lublin. Med den nye høyhastighetsbanen som forbinder mange byer over hele Polen, er det absolutt realistisk å oppleve alle disse på én tur.

Polens rolle under andre verdenskrig var mer forferdelig og urolig enn noe annet land, og å reise rundt i de beryktede konsentrasjonsleirene vil etterlate et varig minne. For en mer optimistisk opplevelse er Bialowieza nasjonalpark, Bory Tucholskie nasjonalpark og Karkanoski nasjonalparken med alle sine fossefall blant de beste naturattraksjonene i landet.

Prisene på overnattingssteder har økt betydelig de siste årene, noe som betyr at Polen ikke lenger er det "røverkjøpet" det en gang var. Store byer som Krakow og Warszawa har de større hotellkjedene og billigere alternativer. Øl er den foretrukne drikken blant lokalbefolkningen, selv om russisk vodka er utbredt på de fleste klubber og puber. Maten i Polen er ganske unik, og det er mange tradisjonelle retter som kan nytes i byene.

Polen har et temperert klima. På grunn av sin beliggenhet mellom Østersjøen og de europeiske alpene har landet et kontinentalt vær i sør, mrd havpåvirkning i nord. Nedbør forekommer vanligvis året rundt, men det er mye mer nedbør om vinteren (desember til februar) enn om sommeren (juni til august). Vinteren er kald, med temperaturer i gjennomsnitt -6°C. Sommeren er mild til varm, med gjennomsnitt mellom 21°C og 26°C.

Høydepunkter
Polen er et av de mest historiske landene i Europa, og de fleste begynner turen i Warszawa eller Krakow. Imidlertid er det få som forblir i de store byene hele tiden, da landets naturlige landskap er fylt av fantastiske steder. En av de mest unike attraksjonene er sanddynene i Slowinski nasjonalpark på den baltiske kysten. Selvfølgelig er menneskeskapte underverker som Auschwitz og det kongelige palasset også blant de mer populære landemerkene.

Auschwitz - Kjent for grusomhetene som pågikk under andre verdenskrig, er Auschwitz hjem til flere tidligere konsentrasjons- og utryddelsesleire bare 65 km fra byen Krakow. Dette landemerket ble oppført som et verdensarvsted i 1979, og mottar tusenvis av besøkende hvert år for å vise respekt. Auschwitz 1 er hovedstedet med brakker og museer i hele området. Auschwitz-Birkenau er et annet viktig landemerke i Auschwitz. Tillat deg selv flere timer for å virkelig la opplevelsen synke inn.

Bialowieza Nasjonalpark - Dette praktfulle UNESCOs verdensarvstedet ligger på grensen til Hviterussland og Polen, noe som gjør det til en av de viktigste nasjonalparkene i Øst-Europa. Den ligger bare 65 kilometer sørøst for Bialystok og er en av de siste gjenværende bastionene i urskogen. Landemerket spenner over 100 kvadratkilometer i Polen, og inkluderer fantastisk flora og fauna. Turer er tilgjengelige for bisonspotting, fugletitting og skogsturer. Om vinteren kan turister oppleve kanefart og sledekjøring.

Kalwaria Zebrzydowska - Den sørpolske byen Kalwaria Zebrzydowska er et fascinerende reisemål takket være klosteret. Byggverket ble bygget i 1602, men ble ikke et UNESCOs verdensarvsted før i 1999. Noen av hovedattraksjonene er St Maria Basilica, Ecce Homokappelet, Korsfestelse og hjerte av St Maria kappelet. Den nærmeste inngangsporten til Kalwaria Zebrzydowska er flyplassene i Krakow eller Katowice, hvor du kan fortsette med bil til Kalwaria Zebrzydowska.

Karkonoski Nasjonalpark - ligger i den sørvestlige delen i Polen, og er et fjellrikt naturreservat som tiltrekker seg mellom en og to millioner besøkende i året. Den ble først grunnlagt i 1959, og ble merket som et UNESCO-biosfærereservat i 1992. Kjent for sine fossefall skapt av sideelvene til Elbe og Oder, er ski et populært tidsfordriv, og det finnes mer enn 90 kilometer med turstier. Tallrike vertshus gjør overnatting til et populært alternativ.

Malbork Slott - hjemsted til et av de mest spennende historiske landemerkene i Europa. Malborkslottet er det mest imponerende slottet i gotisk stil i Europa, og er offisielt kjent som slottet til den teutoniske orden i Malbork. Den ble bygget i 1406, og står som den største mursteinfestningen på kontinentet. Etterlatt i ruiner fra andre verdenskrig, ble det raskt gjenoppbygd, og blir regelmessig renovert og pusset opp hvert år. Det er et museum på stedet, som har blitt plassert på verdensarvlisten, sammen med slottet.

Slowinski Nasjonalpark - Hjem til de fascinerende bevegelige sanddynene, er Slowinski nasjonalpark et vakkert landemerke som ligger langs den 30 kilometer lange baltiske kysten i Polen. Sanden beveger seg med en hastighet på rundt 10 til 30 meter hvert år, og det høyeste punktet er Rowokol, som ligger omtrent 115 meter over havet og fortsetter vokser. Flott utsikt over parken og kysten kan sees fra dette utsiktspunktet.

Det kongelige slott i Warszawa - ligger i gamlebyen, og er en storslått historisk og kulturell attraksjon. Helt ødelagt under andre verdenskrig, ble stedet rekonstruert i sin tidligere ekstravaganse. I dag er dette røde mursteinspalasset et stort museum, som fremhever polsk monarki og besøkes av mer enn en halv million mennesker hvert år.

Wieliczka Saltgruve - En annen av Polens verdensarvsteder, Wieliczkasaltgruven, ble først bygget på 1200-tallet, noe som gjør den til en av verdens eldste saltgruver. Selv om den sluttet å produsere salt i 1997, kommer det mer enn en million mennesker for å besøke tunnelene, katedralen, statuene og kapellene som er hugget ut av fjellveggene.

Gjennomsnittstemperatur og nedbør for Warsawa:
Måleenheter= ºC og mm/måned. Varmeste måned: juli/august (19ºC) / Kaldeste måned: januar (-1ºC) / Våteste måned: juli (85 mm) - Alle verdier basert perioden 1991-2020.

Hvordan er været? Polen har et temperert klima. På grunn av sin beliggenhet mellom Østersjøen og de europeiske alpene har landet et kontinentalt vær i sør, mrd havpåvirkning i nord. Nedbør forekommer vanligvis året rundt, men det er mye mer nedbør om vinteren (desember til februar) enn om sommeren (juni til august). Vinteren er kald, med temperaturer i gjennomsnitt -6°C. Sommeren er mild til varm, med gjennomsnitt mellom 21°C og 26°C.

Den sørvestlige siden av Polen opplever de varmeste temperaturene om sommeren når kvikksølvet kan nå mer enn 32°C i juli og august. Feriestedene ved Østersjøen er et yndet tilholdssted i disse månedene. Den kaldeste delen av landet er den nordøstlige regionen som grenser til Hviterussland. Dette området er sterkt påvirket av kalde vindfronter som passerer gjennom Polen fra de iskalde områdene i Sibir og gjør at temperaturene kan synke så lavt som -6°C.                                                                                                                             

Beste tiden å besøke Polen: Den sørlige delen av Polen er et flott sted for vinteraktiviteter, som ski- og snowboardentusiaster bør besøke mellom månedene desember og februar. Skistedene er generelt dyrere i løpet av denne tiden, men byer som Krakow og Warszawa er rimeligere. Unngå imidlertid juletiden, siden reisende fra hele Europa strømmer til de store byene for festivaler, shopping og familietid.

Overnatting og flykostnadene er på sitt høyeste i sommermånedene juli og august. Innenlandske og internasjonale reisende liker å besøke Polen når været er varmt og behagelig for sightseeing. Strendene langs Østersjøen fylles med turister denne tiden av året. Hvis du leter etter et kupp, bør du vurdere høst- og vårsesongene.


Polens offisielle valuta er polsk złoty (PLN). Selv om Polen ble medlem av EU i 2004 har de ikke tatt i bruk euro, og euro er heller ikke  generelt akseptert som betalingsmiddel.  De fleste kredittkort er akseptert på de fleste steder og minibanker (ATM) finnes tilgjengelig rund om i hele landet.

Tips:

 • Taxi – Sjåfører forventer ikke tips, men det blir satt pris på.
 • Hoteller – det forventes ikke at man gir tips. Man kan gi pikkoloene 5 zl pr koffert og rengjøringspersonalet 5-10 zl pr natt hvis servicen er veldig bra.
 • Restauranter – tips er ikke inkludert i prisen, men litt ekstra blir satt pris på hvis er ekstra god service og opplevelse.
 • Guider – om man er på en dagstur burde man gi 100-200 zl til guiden om man er på en gruppetur med flere kan man gi 10-15 kroner hver. Å gi 10-15 zl til sjåføren blir også satt pris på.

Interessante fakta

 • Hovedspråket i Polen er polsk. Russisk ble tidligere brukt som et sekundærspråk, men i dag snakker lokalbefolkningen ofte engelsk og tysk i stedet.
 • Vann fra springen er trygt å drikke.
 • WiFi er tilgjengelig i de fleste restauranter, barer og kafeer.

Festivaler

De fleste av Polens populære festivaler er knyttet til landets kjærlighet til musikk. Polens høytider og begivenheter er relativt moderne hendelser, som begynte etter nasjonens uavhengighet fra sovjetstyret i 1989. Jazz er et høydepunkt på All Souls Jazz Festival i november, og en av de viktigste dagene på kalenderen er uavhengighetsdagen, som feirer deres siste frigjøring fra kommunismen.

 • Cracovia Marathon (april) - I løpet av vårmåneden april er Krakow vertskap for det kontinentale Cracovia Marathon. Det er helmaraton løpere og kortere distanser for mosjonister.
 • Grunnlovsdag (3. mai) - I 1791 ble Polens andre grunnlov utarbeidet og implementert. Dagen feires 3. mai, og inkluderer en rekke interessante festligheter og blir ofte slått sammen med Arbeidernes dag 1. mai.
 • Internajonal Gatekunst Festival (juli) - er en fantastisk måte å oppleve lokal kultur i Warszawa. Det er en av de mest unike feiringene i Europa, med hovedstadens gater som bakteppe for mange kunstfrremvisninger og forestillinger.
 • Crossroads Festival (juli) - arrangeres i byen Krakow hvert år. Arrangementet er kjent for å musikk fra hele verden, inkludert unike musikere fra Mongolia, Israel, Øst-Europa og Midtøsten.
 • Jazz i Gamlebyen (juli & august) - er en flott musikalsk begivenhet som tiltrekker seg tusenvis av jazzelskere fra hele Polen og Europa. Den arrangeres på lørdagskvelder i juli og august, så besøkende er garantert varmt vær for arrangementet. Festivalen arrangeres i gamlebyen i Warszawa, og er gratis å delta på.
 • Warszawa internasjonale filmfestival (oktober) - Tusenvis strømmer til filmfestivalen i Warszawa hvert år, en flott måte å nå filmelskere og sjangere over hele verden. Filmene og visningene tilbys på en rekke ulike arenaer, og det arrangeres mange fester i helgene for besøkende til arrangementet.
 • Uavhengighetsdag (11. november) - Uten tvil den største og viktigste feiringen på den polske kalenderen, er minnesmerket over Polens frigjøring fra russisk okkupasjon. Siden tidlig på 1990-tallet har hele landet markert dagen på sin egen måte. Warszawa er stedet å være for fyrverkeri, forestillinger, mat og fest.

Se våre reiser til dette reisemålet