Oversikt

Det er vanskelig å tro at Azorene er en del av Europa. Øygruppen kom til i det enorme, uoverskuelige Atlanterhavet for flere millioner år siden og med sine frodige, grønne og vulkanske øyer er dette en helt annen verden enn den du finner på fastlandet i Portugal.

Det er mange som ikke kjenner til Azorene, men dette imponerende arkipelet kan by på bratte krater, en oase av dyreliv og en spennende historie. Her kan du gå gjennom vingårder som står på UNESCOs liste over verdens kultur- og naturarvesteder, eller oppdage lava platåer (kalt fajas) og sunkne vulkaner. Med sine lyseblå innsjøer er Azorene virkelig et paradis for naturelskere, og drar du opp i fjellene vil du oppleve landskap så nydelig at de vil ta pusten fra deg.

Hver av øyene i Azorene er hjem til utallige kulturer og tradisjoner som definitivt vil gjøre et varende inntrykk. Det siste årene har flere restriksjoner som tidligere har begrenset lufttrafikken til landet blitt opphevet, og det er nå mye enklere å besøke øyene og oppdage aktiviteter litt utenom det vanlige. Du kan for eksempel observere hvaler og delfiner utenfor kysten eller lære om prosjektene som den kunnskapsrike lokalbefolkningen gjennomfører for å verne den nydelige naturen i hjemmet deres. Dette øde øyriket er rett og slett fylt med eventyr, og det er ikke rart at det blir kalt for Atlanterhavets Hawaii. 

Høydepunkter
Azorene består av ni forskjellige øyer: Santa Maria, São Jorge, Terceira, Graciosa, São Miguel, Pico, Faial, Flores og Corvo. Hver av øyene er unike på sin egen måte og uansett hvilken øy du besøker vil du nok raskt forstå hvorfor det verdenskjente reisebokforlaget Lonely Planet har kalt Azorene for 'Europas hemmelig eventyrøyer'. Vi anbefaler å oppleve Azorene til fots og under har vi listet øyene vi syns er mest verdt å besøke om du ikke for tid til å ta turen innom alle de ni øyene.

Beste øyene for å være på stranden og oppleve kolonialhistorie
 • Santa Maria  var den første av øyene i Azorene som dukket opp for ca. 10 millioner år siden. I dag er Santa Maria best kjent som øya med de beste strendene, med hvitere sand og varmere vann enn de øvrige øyene. Vår favoritt er São Lourenço bukten med sin vakre beliggenhet og Praia Formosa. Her har du muligheten til å drive vannsports aktiviteter som jet-skiing, surfing og padling med kajakk. Rett bak stranden ligger små landsbyer som kan minne om Algarvekysten. Santa Maria er også hjem til N. Sr.ª dos anjos kapellet, som regnes som den første religiøse bygningen i Azorene. Kristoffer Columbus besøkte kapellet etter han kom tilbake fra Amerika og du kan også se gjenstander som man tror tilhørte den første innbyggeren i Santa Maria.
 • São Miguel – São Miguel blir også kalt den ‘grønne øya’ og her kan du både få sett spennende natur og fascinerende krater. Drar du til Lagoa do Fogo (lagunen av ild), kan du også sitte i et krater på toppen av det vulkanske komplekset Agua de Pau. Man kan tilbringe en hel dag ved denne bratte skråningen og beundre det klare vannet eller bade i det, siden det også er en nydelig strand i dette området. Hit kan du ta med en piknik kurv og spise lunsj i eventyrlige omgivelser. São Miguel byr ikke bare på ekstraordinær natur, og du kan også besøke flere bygninger fra kolonialtiden her. St. Blaise slottet ble for eksempel bygget i det 16. århundre for å forsvare øya mot angrep fra pirater.
 • Terceira – er kjent som ‘Syrinøya’ fordi de fengslende solnedgangene du kan observere her ofte har nydelige pastellfarger. Dette et livlig sted fullt av forskjellige mennesker, kulturer og farger, men øya huser også UNESCO-verdensarvlandsbyen Angra do Heroismo, som er synonymt med sine brosteinsbelagte og rolige gater. Lenger inn i øya finner du et spektakulært nettverk av grotter og uberørte områder med fargerik, azorisk flora. Ved kysten vil du finne utallige vingårder, naturlige svømmebasseng og rette veier som egner seg strålende til gåturer, svømming og sykling.
Beste øyene for å oppleve natur- og dyreliv
 • Pico – er den nest største øya i Azorene og er også den øya som virker mest vulkansk sammenlignet med de andre. Her vil du oppleve et landskap som byr på dramatiske kontraster, og innsjøene Capitão, Caiado og Paúl, som befinner seg i en myr ved øyas sentrum, er absolutt verdt å få med seg. I den vestlige delen av øya kan du observere massene med det som en gang var strømmer med flytende svart lava. I dag er den svarte lavaen for lengst forsteinet og brutt opp til lave steinvegger som beskytter øyas mange vinstokker, et fascinerende syn.
 • Flores – Øya Flores betyr blomst på portugisisk og har fått navnet sitt fordi den har et utrolig mangfoldig og omfattende utvalg av blomsterarter, spesielt hortensia planter. Flores har også mange andre mindre botaniske perler, hvorav de fleste er en del av det naturlige økosystemet og den originale floraen til øya. Omringet av disse suverene naturlige omgivelsene finner du også Sete Lagoas, som inkluderer syv innsjøer som alle er oppkalt etter sine unike egenskaper og landskap: Lagoa Funda (dyp innsjø), Lagoa Branca (hvit innsjø), Lagoa Seca (tørr innsjø), Lagoa Comprida (lang innsjø), Lagoa Rasa (grunn innsjø), Lagoa da Lomba (innsjø på et toppunkt) og Lagoa Negra (svart innsjø). Du burde også ta turen til Fajãzinha, hvor det finnes en liten fajã som nesten fungerer som et utsiktspunkt. Herfra kan du se rundt tjue fossefall, og den største faller hele 300 meter.
 • Corvo – Den minste øya i Azorene har et fascinerende 300 meter dypt krater med en diameter på hele 2.3 kilometer. Størrelsen er overveldende og det sies til og med at man kan se omrissene til de ni øyene i Azorene inni krateret. Dette er et landskap det definitivt er verd å få med seg. Du kan også ta turen innom senteret for kultur – og miljøforskning, hvor du kan lære om geologien og forskningen bak det nydelige naturen på øya.

Gjennomsnittstemperatur og nedbør for Azorene (Ponta Delgada)
Måleenheter= ºC og mm/måned. Varmeste måned: august (23ºC), Kaldeste måned: februar (14ºC) / Våteste måned: desember (58.6mm) - Alle verdier basert på data innhentet i perioden 2005-2015.

Den beste tiden å besøke Azorene? Den beste tiden å besøke Azorene på er avhengig av hva du ønsker å gjøre. Hvis du ønsker å delta i aktiviteter ved havet i løpet av turen din som seiling, fisking eller hvalsafari burde du dra i løpet av sommersesongen. Besøkende bader året rundt, men den beste tiden for bading er også i løpet av sommersesongen. Du vil finne billedskjønne blomster i Azorene uansett hvilken tid på året du bestemmer deg for å reise, men får å se de mest spektakulære blomstene burde du dra i juni eller juli. Hvis du er interessert i å se noen av de de unike Azoriske planteartene som finnes på de forskjellige øyene anbefaler vi at du reiser mellom mai og september. Du kan gå tur uansett hvilken tid på året det er, men vinteren er kaldere og våtere enn sommeren. Du må også være ekstra forsiktig i fjellene om du drar om vinteren, så generelt har du de beste forutsetningene til å gjøre det du vil om du drar til Azorene i løpet av sommersesongen.

Hvordan er været? Været i Azorene blir sterkt påvirket av det kystnære middelhavsklimaet. I sommersesongen (juni til september) er været vanligvis mildt, tørt og kjølig og gjennomsnittstemperaturen stiger ikke over 22°C.  I vintersesongen (november til mars) kan du oppleve frost og det er ofte opptil tre ganger så mye nedbør i de våteste vintermånedene som i de tørreste sommermånedene. Om vinteren er det minst 4 måneder med en gjennomsnittstemperatur på rundt 10°C. Den varmeste måneden er august, hvor den høyeste temperaturen du vil oppleve er 25℃. Den kaldeste måneden er februar,  og drar du til Azorene i løpet av denne måneden må du være forberedt på regn, tåke og tordenvær.


Myntenhet: I Azorene brukes det Euro (EUR). 1 EUR = 100 cents.
Tips: Det er ikke vanlig å gi tips på Azorene. Hvis du er veldig fornøyd med servicen kan du evt. legge til 10% på regningen din.

Interessante fakta

 • Den minste øya i Azorene er Corvo, som bare er 6.24 km lang og 3.99 km på sitt bredeste.
 • Vulkanen Ponta di Pico er rundt 2351 meter høy og er det høyeste punktet i Azorene og i hele Portugal.
 • Det bor ikke mange mennesker på Azorene, som til sammen har rundt 250,000 innbyggere.

Festivaler

Det arrangeres en mengde festivaler på de forskjellige øyene i Azorene. Her vil du helt sikkert finne noe for enhver smak – alt fra religiøse festivaler hvor det pyntes i gatene og arrangeres parader til mer moderne festivaler med internasjonal musikk og kjente artister. 

 • Festa do Senhor Santo Cristo dos Milagres (São Miguel, femte søndag etter påske ) – Oversatt heter denne festiviteten ‘festivalen til Kristus’ mirakler’ og den finner sted i byen Ponta Delgada. Dette er den største religiøse feiringen i Azorene og alle gatene blir pyntet med blomsterdekorasjoner. I løpet av festivalen arrangeres det en parade hvor det bæres en statue av Jesus Kristus gjennom byen som til slutt blir returnert til klosteret i Esperança. I tillegg til den religiøse paraden vil du nok oppleve mer liv i byen og du kan også finne gateboder og tivoli.
 • Den hellige ånds festival (São Miguel, vanligvis 7 uker etter påske) - Denne festivalen, som også blir kalt Festa do Divino Espirito Santo, feires til ære for den tredje person i guddommen, og en heldig fattig person blir nevnt til dagens keiser eller keiserinne. Om man er så heldig at man blir kongelig for en dag blir man kronet og eskortert gjennom gatene til en lokal kirke, hvor det så blir avholdt en messe. Deltagerne drar deretter til et fellesrom hvor en spesiell ‘Hellig ånd suppe’ og en type søtt brød som heter Pao Doce blir servert. Etter dette måltidet kan du bli med på dans og bare nyte den gode stemningen.
 • Maré do Agosto festivalen (Santa Maria, slutten av august) – dette er en av de mest kjente og mer moderne festivalene i Azorene. Navnet betyr ‘Tidevannet i august’ og har fått navnet sitt fordi det ofte er høyt tidevann i Santa Maria på denne tiden av året. I løpet av feiringen blir det arrangert en mengde kulturelle aktiviteter på den lille stranden Praia Formosa,  og kjente navn fra både den nasjonale og internasjonale musikkverdenen tar vanligvis turen hit hvert år. Fordi det ofte kommer kjente artister til denne festivalen tiltrekker den seg tusenvis av yngre mennesker som sammen skaper den fantastiske atmosfæren som festivalen er kjent for.

 

Se vår destinasjons video fra Azorene

Se våre reiser til dette reisemålet