Oversikt

Tsjekkia er et land med en nærmest altoppslukende kultur og er en eventyrlig naturopplevelse. Her finner vi karneval med masker og kostymer, gratis jazzfestivaler i verdensklasse, innspillingsområder for noen av verdens mesk kjente underholdningsserier, barokkspa som er gjort om til vinbar, en lang rekke med kulturelle, tradisjonelle og religiøse festivaler og festiviteter, utsøkte og majestetiske slott, innbydende og fabelaktig natur med et mangfold av arter og skapninger.

Tsjekkia ble ikke født før 1. januar 1993 da Tsjekkia og Slovakia ble selvstendige stater. Tidligere var de to landene del av keiserdømmet Østerrike-Ungarn som gikk i oppløsning i 1918, hvor de så dannet sitt eget sammensveisede land, Tsjekkoslovakia. Historien til Tsjekkia er lang og alkymien i landets oppbygging har dratt med seg tradisjoner, språk og kultur fra omringende områder, både nære og avsidesliggende. Landet har vært gjennom et utall kriger og revolusjoner – to verdenskriger, krig mot Charlemange i året 805, krig mot mongolene i 1241, krig for og mot den katolske kirke, korstogene, den russiske revolusjon, sin egen revolusjon i 1989, Korea, Vietnam, gulfkrigen, Kosovo og Mali, bare for å nevne noen – og minnesmerkene og museumene som testamenterer disse sammenstøtene er mange.

Tsjekkia er nabo med Østerrike, Tyskland, Slovakia og Polen, og deler noen av sine kulturelle tradisjoner med dem, som f.eks. ølfestivaler og vinfestivaler, religiøse helligdager og arkitektur. Tsjekkia har over 2000 slott i varierte stiler og noen av dem har vært bakgrunn for filminnspillinger. Mange av slottene har også utsøkte hager og ligger i områder med fortryllende landskap. Pryd og funksjon er ikke ukjent i Tsjekkia. Foruten den store astronomiske klokken i Praha er bygningene ofte utsmykket og dandert, eller har nærmest overraskende glatte overflater. Tsjekkia er stedet hvor arkitektonisk kubisme virkelig tok av på 1900-tallet, noe som ofte er å se i både gatelyktstolper og bygningsfasader landet rundt.

Naturen byr på underverker, både små og store. De frosne fjellene i nord er majestetiske og magiske, og kan by på mang en fottur med guide. Skogene er dype og altoppslukende, og sopplukkere er ofte ute og se i både skog og mark. Nasjonalparkene er innbydende og bærer fremdeles preg og bevis av en tidligere istid – vinden fra nord kan fremdeles ta med seg en hard vinter fra Russland.

Høydepunkter:

 • Praha Astronomiske Klokke: Dette klokketårnet er en middelaldersk astronomisk klokke festet til det gamle rådhuset i Praha, hovedstaden i Tsjekkia. Klokken ble installert i 1410 or er en av de eldste fungerende astronomiske klokkene i verden. Noen av funksjonene er 24-timers klokke, urgammel tsjekkisk tid, ellipser, soloppgang, planetenes tid og plassering, astronomisk tid, månen, og bevegelige figurer. Klokketårnet er et fantastisk syn og god underholdning fra morgen til kveld og langt inn i natten.
 • Nasjonalparker: En ting en virkelig burde unne seg som besøkende i Tsjekkia er turer i nasjonalparkene. De mektige Bohemiaskogene på den tsjekkisk-bayerske grensen er så store at de utgjør det største skogkledde området i Europa. Den eventyrlige nasjonalparken Bohemia Sveits er nær den tyske grensen og elven Elbe flyter gjennom et mystisk landskap av furuskog og dype daler, majestetiske fjelltårn, porter, murer og labyrinter. Grensefjellene Krkonoše Mountains – Kjempefjellene – ved Polen har en unik sammensetning av økosystemer som taler om den eldgamle istiden. Er en naturentusiast eller soppentusiast er disse områdene med fler en ekstraordinær naturopplevelse.
 • 2000 Slott: Det er ingen hemmelighet at Tsjekkia har en hærskare av vidunderlige slott å besøke. Noen er i god stand, andre mindre så, og noen er til salgs. Og alle er fylt til randen av historie! En kort liste over praktbygg verdt å visitere er det majestetiske 1200-tallsslottet Orlik Slott som var hjem til mange konger, Konopiste Slott som var siste hjem til erkehertug Franz Ferdinand av Østerrike og har en overveldende utsikt, Kokorin Slott som ble bygget på toppen av trolske og bratte steinknauser på 1300-tallet, og slottet i Praha som er det mest besøkte slottet i Europa med sine kongelige rom og utsøkte hager.
 • Kubistisk arkitektur: Ingen andre steder har den kubistiske arkitekturen blitt så hyppig brukt som i Tsjekkia. Stilen – som de siste årene har vært i ferd med å gjøre «come back» - var en videreutvikling av stilene til Picasso, Braque og Cézanne, og kan i disse dager sees i alt fra stilren stueinnredning til funksjonelle kaffeskåler. Stikk innom det meget firkantede House of the Black Madonna, som nå er i bruk som det tsjekkiske kubismemuseet og inkluderer restauranten Grand Café Orient.
 • Praha Internasjonale Maraton: Dette løpet gikk for første gang i 1995 og har vokst seg til å bli et viktig sportsengasjement som har mottatt IAAF Gold Label status. Løpet går av stabelen i mai hvert år. Arrangementet går over en hel helg og omfatter flere arrangementer, inkludert Volkswagen Prague Marathon, Volkswagen Family Minimarathon 4,2 km, Allianz Eco Walk 2 km, og skøytearrangementet In-line 6,5 km.

Gjennomsnittstemperatur og nedbør for Praha:
Praha: Varmeste måned: juli (24,5ºC) / Kaldeste måned: januar (-3,8ºC) / Våteste måned: juni (75mm)

Hvordan er været: Temperaturer kan variere fra by til by og fra nord til sør. Visp så kan kald luft fra Russland ta med seg frost til Tsjekkia om vinteren, men været begynner å bli ganske så hyggelig fra midten april.                                                                                                                        

Beste tiden å besøke Tsjekkia: Det er smartest å besøke Tsjekkia om våren eller høsten – mars til mai eller september til midten av november – ettersom folkemengdene er passende og været er jevnt.                                                                                                         

 

Myntenhet: Tsjekkia har valutaen Koruna – den tsjekkiske kronen. (CZK). 1 CZK = 100 haléřer.
Koruna’en har vært den tsjekkiske myntenheten siden 1993. Det enkleste er å bruke minibank på flyplassen i Praha for å ta ut penger. Det koster det samme som å ta ut penger i Norge. Det går også an å veksle inni veksleboder, men sjekk priser på flere forskjellige steder så du får det beste ut av transaksjonen.

FreeCurrencyRates.com

Tips: Ifølge tsjekkisk lov er god service å forvente, men tips er ikke inkludert i regningen.

 • Taxi: Drosjesjåfører i Praha får ikke ofte tips ettersom de har et litt dårlig rykte. Beboere i Praha bruker ofte en drosjeapp og betaler via appen. Hvis du betaler med kontanter og du ønsker å gi tips er det greit å runde opp regningen. F.eks. hvis turen kommer på 190 CZK kan du runde opp til 200 CZK.
 • Restaurant: Det vanligste er å gi 10% tips men i så fall bare for god service. Ellers kan en runde opp regningen. Noen restauranter i Praha har skrevet på deres kvitteringer at service ikke er inkludert i regningen, men etter loven skal alle som jobber i restaurant ha vanlig lønn. Tips kommer altså i tillegg. Ikke la tips ligge igjen på bordet; det er ikke vanlig i Tsjekkia og det er mulighet for at det ikke forstås som tips.
 • Hoteller: Å gi tips på hoteller i Tsjekkia er ikke vanlig men det kan gjøre oppholdet ditt hyggeligere hvis du legger igjen en liten slant til de ansatte. Hvis ditt rom har blitt ryddet og vasket spesielt godt er det fint å legge igjen fem Koruna på bordet.
 • Guider og utflukter: 10% til guide eller organiserer eller det du er komfortabel med i henhold til service.

Interessante fakta: 

 • Tsjekkia er kjent for sin øl - Tsjekkere drikker mer øl per person enn noe annet sted i verden. Det finnes til og med en by som heter Pilsen.
 • Tjekkere elsker sopp - Hvis de ikke spiser dem er de ute og plukker dem. Er byen tom på St Wencesla Dag i slutten av september er det fordi alle er ute i skogen med kurv og kniv. Skal du besøke Tsjekkia for å plukke eller lære om sopp er det best å ta med seg en profesjonell soppsakkyndig fra Tsjekkia – ikke alle sopper er de samme i Europa som i Skandinavia selv om de kan se like ut
 • Ordet «robot» var først brukt da den tsjekkiske forfatteren Karl Capek brukte det i et skuespill for å beskrive skapninger som kunne utføre alt arbeidet mennesker ikke ønsket å gjøre og ikke hadde noen sjel. Skuespillet het «Rossums Universale Roboter» (R. U. R.).
 • Tsjekkia pleide å være Bohemia - også kjent som Bøhmen. I 1918 ble Bohemia gjort om til den vestlige delen av det nyopprettede landet Tsjekkoslovakia, som igjen ble delt opp i Tsjekkia og Slovakia i 1993.
 • Slottet i Praha - er verdens største så ta på deg gode sko. Kanskje du klarer å gjette deg frem til hvilken scene fra Game of Thrones som ble filmet i salene?
 • Prahas kallenavn - er «byen med hundre spir». Byen har nå over 500 spir av varierende størrelse og stil.

Festivaler: 

 • Masopust Praha – Praha Bohemia Karneval: «Masopust» er et gammelt tsjekkisk ord som betyr «kjøttfaste» og er perioden med festligheter før påskefasten. Masopust feires hvert år for å ønske våren velkommen og har en historie som strekker seg tilbake til 1200-tallet. Masopust feirer livet, historie og tradisjon, og handler om å ha det gøy, synge, danse, feste og glemme bekymringene dine i noen dager. Dette er et ekte karneval med iøynefallende kostymer, mat og drikke, musikk, dans og moro.
 • Bohemia Jazz Fest: Denne sommerlige festivalen ble startet i 2005 av den anerkjente jazzgitaristen Rudy Linka, og er omtalt av Downbeat magasin som en av verdens viktigste kulturbegivenheter. Bohemia Jazz Fest har blitt et sommerritual med jazzfans fra hele Sentral-Europa som samles på torgene i historiske tsjekkiske byer for å se og høre verdens største jazzutøvere, helt gratis, takket være Rudy Linka sine sponsorer. I tillegg til jazz blir det også en spennende blanding av blues, funk og verdensmusikk.
 • Vinfestivaler: September er måneden for vinfestivaler rundt om i Tsjekkia! Ta deg en tur til Litomerice Vintage Festival og få med deg knektene som veiver sine virtuose våpen i været. Forsøk deg på en tradisjonell september årgang ved Kuks Barokk Hospital og opplev legende kilder i et tidligere greves barokk-spa. Eller dra til Bzenec hvor høydepunktet på feiringen er en festlig kostymeparade lørdag ettermiddag, hvor du får se aristokratiske damer, guden Bacchus med nymfer, og hestespann. Tsjekkia har en stor mengde fermenterte festligheter å by på denne måneden!
 • Praha Kortfilmfestival: “Prague Short Film Festival” viser de beste og mest inspirerende kortfilmene fra hele verden. Publikum vil få muligheten til å se dusinvis av filmer i tradisjonelle klasser - Internasjonal konkurranse, Nasjonal konkurranse, Labo-konkurranse, Brutal Relax Show sent på kvelden og andre informative klasser. Festivalen tar imot fiksjon, animasjon, dokumentar og eksperimentelle kortfilmer som tyder på en lovende blanding av underholdning og teknikk.
 • Khamono: Khamoro, som er romani for «solskinn», er verdens største og mest kjente profesjonelle romanifestival, som har blitt arrangert i Praha siden 1999. Festivalen, som regelmessig finner sted den siste uken i mai, byr hvert år på unike konserter av romaniband fra hele verden, utstillinger, filmvisninger, danseverksteder samt ekspertseminarer og konferanser.

Se våre reiser til dette reisemålet