Oversikt

Det sjarmerende lille landet Montenegro, tidligere en del av Jugoslavia, grenser til Balkanlandene Kroatia, Bosnia, Serbia, Albania og Kosovo. Med sin adriatiske kystlinje, dramatiske fjellandskap, fascinerende historiske byer, nasjonalparker og UNESCOs verdensarvsteder har dette feriemålet noe å tilby enhver. Hovedstaden, Podgorica, er kjent for sin gamle tyrkiske Kasbahby, og sine strandferiesteder og ville natteliv.

På en reise til Montenegro kan du våkne opp til utsikten over Adriaterhavskysten, spise lunsj på bredden av innsjøen Skadar og nyte en kveldstur på fjellet. Montenegro er kanskje lite, men det er perfekt for en ferie med nydelig kystlinje, strender, historiske middelalderbyer, spektakulære serbisk-ortodokse klostre, gamle kirker og den praktfulle Kotorbukten. Monumenter er overalt, og landets naturlige underverker inkluderer den vakre innsjøen Skadar på den albanske grensen, den fantastiske Taraelvens dalkløft og isbreen Svartsjøen. En mengde utendørsaktiviteter året rundt inkluderer ski, fotturer, fjellturerr og utallige vannsportaktiviteter på strandferiestedene.

Feriebyene Becici og Budva byr på det beste innen gjestfrihet, mens Tivat i Kotorbukten som raskt har blitt en favoritt blant ferierende. For vintersportsbesøk og sommervandringer er aktivitetssenteret i Zabljac, hjertet av fjellturismeindustrien i Montenegro.

Å reise rundt i landet er enkelt på grunn av sin lille størrelse, og mange av attraksjonene kan oppleves på dagsturer. Adriaterhavskysten er 290 km lang og har i tillegg til sine 65-pluss km med strender, mange små byer og gamle landemerker. Sydkysten i Ulcinj byr på eldgamle festningsbyer og økoeventyr nær strendene, mens det uberørte, fjellrike nord er hjem for Taraelvens dalkløft. Turer til fjellene avslører fantastiske klostre som klamrer seg til bratte klipper.

Høydepunkter

Hovedattraksjonene i Montenegro relaterer seg alltid til landets lange historie og dens naturlige underverker, med mange gamle byer å utforske og severdigheter med fantastisk natur å vandre i. Det er relativt enkelt å komme seg rundt, spesielt med bil, og flere attraksjoner kan sees på en enkelt dag. Lengre turer til fjells krever litt planlegging, men naturen er bokstavelig talt noe av det vakreste i hele Europa.

 

  • Kotor
   Kotor står på UNESCOs verdensarvliste og ligger midt i landets vinregion, innenfor de gamle murene finner man de labyrintiske gatene med mange eksempler på middelaldersk arkitektur som romanske kirker og venetianske piazzaer. Den gamle bydelen vil fortrylle deg. 
  • Skadarsjøen
   Skadarsjøen ligger på grensen mellom Montenegro og Albania, dette er den største innsjøen på Balkanhalvøya. På breddene er det små frukthager og vingårder, innsjøen er også en av de viktigste områdene for våtmarksfugler i Europa. Tenk grønne åser som stiger opp fra sjøen, gamle landsbyer som perler på en snor, et forlatt kloster på sin egen lille øy og terner som bygger rede på vannliljer.
  • Cetinje
   Her bør man ta en bytur. Byen er den gamle hovedstaden i Montenegro og ligger ved foten av fjellet Lovcen Mountain. Siden 1485 har Cetinje vært det hellige sentrum i Montenegro og byen huser derfor flere museer og kulturarvsteder enn noen annen by i Montenegro.
  • Durmitor Nasjonalpark
   Denne fantastiske nasjonalparken har fantastisk terreng dannet for millioner av år siden av isbreaktivitet. Regionen inneholder 16 isbreinnsjøer, elver, furuskoger, dype kløfter, Durmitorfjellet og platået, og den massive Taraelvedalkløft, den dypeste i Europa. Beliggenheten og spekteret av høyder har resultert i en eksepsjonell variasjon av flora og fauna. Taraelven er en av Europas siste virkelig ville elver, med en kløft på 1220 meter, vann matet av Svartsjøen og regionens mange underjordiske elver. Brunbjørn, ulv, villsvin, gemser, villkatter og mange fuglearter bor i dens jomfruelige svarte furuskog og de eroderte kalksteinstårnene.
  • Perast
   Kystbyen Perast er en av Montenegros vakreste og ligger ved Kotorbukte. Dens 500 år med venetiansk dominans resulterte i fire typisk barokkpalass, mange tidstypiske kirker og den berømte kirken Gospa od Škrpjela, bygget på en liten øy, på stedet hvor en lokal fisker oppdaget et mirakuløst ikon av Jomfru Maria. Kirken har vært et pilegrimssted og hellig plass for sjøfolk i århundrer.
  • Lesendro Festning
   Grim, grå og delvis ødelagt ved bredden av den spektakulære Skadarsjøen ved den albanske grensen, ble Lesendrofestningen bygget av Petar II Petrovic Njegos som en siste forsvarslinje mot plyndrende osmanske hærer. Den ligger ved enden av en motorvei og kan trygt nås til fots ved å gå langs en nedlagt jernbanelinje. Det er et besøkssenter som forklarer historien til festningen, og båter kan leies for en tur på innsjøen.

 

Gjennomsnittstemperatur og nedbør for Montenegro (Podgorica):
Måle enheter= ºC og mm/måned. Varmeste måned: august (27ºC), Kaldeste måned: januar (6ºC) / Våteste måned: desember (89.4mm) - Alle verdier basert perioden 1985-2015.

Hvordan er været i Montenegro? Landet har Middelhavsklima, med varm tørr sommer og høst. Vinteren kan være relativ kald med mye snø i innlandet.                                                                                                     

Beste tiden å besøke Montenegro: Værmessig er den beste tiden å besøke Montenegro mellom april og september. Men i juli og august kan det være mye turister.                                                                                          
Myntenhet: I Montenegro brukes det Euro (EUR). Minibanker er godt utbygd i de fleste større byer. Kredittkort kan brukes i butikker, på restauranter, kafeer og hoteller.

Tips: Etter hvert som det kommer flere og flere turister til Montenegro blir det å gi tips mer vanlig.

 • Hoteller – Hvis man bor på de bedre hotellene er det vanlig å gi han som bærer koffertene en euro. De som ordner rommet ditt bør få 2-3 euro pr natt. Men dersom man bor på rimeligere hoteller er ikke dette forventet.
 • Restauranter – Noen ganger er tips inkludert på regningen. Hvis ikke er det vanlig å runde opp til nærmeste beløp.  På de mer «fancy» stedene er det forventet med å gi 10%. Det samme gjelder på barer.
 • Taxi – Det er vanlig å gi tips, man bør gi 5-10%.

Interessante fakta:

 • Stara Maslina i byen Bar, er verdens eldste oliventre, treet er mer enn 2.000 år gammelt. I samme by er det mer enn 100.000 oliventrær som er mer enn 1.000 år gamle.
 • Montenegro har 117 strender og en kystlinje på 293 kilometer.
 • Ca. 60% av landet ligger mer enn 1.000 meter over havet, høyete topp Bobotov Kuk på 2.522 meter.  

Festivaler: 

Hvis du er en fan av festivaler, gjør du riktig ved å ølegge ferien din hit, siden mange feiringer finner sted over hele Montenegro hver måned. Montenegro høytider og begivenheter her er basert på religiøse anledninger, elskede folketradisjoner med musikk og dans og skiftende årstider. To av favorittene er Kotorkarnevalet og Mimosafestivalen.

 • St Tryphon Festival
  Denne religiøse begivenheten i februar i Kotor minnes martyrdøden til den populære helgen med prosesjoner, gudstjenester og folkeforestillinger foran katedralen.
 • Kotor Karneval
  Kotor Karnival er en av de livligste festivalene i Montenegro, og starter hver februar med maskeradeball for voksne og barn. Teatre setter opp tradisjonelle forestillinger, konserter holdes i gatene og arenaer, restauranter tilbyr karnivalmenyer, og gatene myldrer av kostymekledde festglade som nyter artister, fyrverkeri og parader. Et annet lignende karneval arrangeres i Kotor hver august.
 • Mimosafestivalen
  Arrangeres over hele Montenegro i februar/mars, feirer vårens ankoms når de første gule velduftende mimosablomstene blomstrer. Arrangementet varer i flere uker med kunstutstillinger, tradisjonelt og moderne teater, musikk og dans og gatemoro. Blomstershowet er et høydepunkt.
 • Påske
  Den ortodokse påsken begynner ca. to uker senere enn i katolske og protestantiske land i mars/april. Prosesjoner med bilder av Kristus og lokale helgener slynger seg rundt i gatene til kirkene og katedralene, og gudstjenester med levende lys trekker store folkemengder.
 • Sommermusikk
  Denne ikoniske begivenheten arrangeres i Budva i løpet av de fire sommermånedene, som begynner i juni for å feire den tradisjonelle musikalske arven til Montenegro i alle dens former fra brassband til kor, tradisjonelle ensembler og mer. Konsertene holdes på forskjellige steder, ofte på ute på hovedtorgene, og ønskes velkommen av en enorm musikalsk parade til Gamlebyen til Poetplassen.
 • Sea Dance Festival
  Dette er en av de virkelig store høydepunktene når det gjelder sommerfestivaler (august/september. Festivalen finner sted på Buljarica Beach ca 30 min utenfor Budva. Mange store internasjonale stjerner kommer som f eks. David Guetta i 2019.
 • Ølfestival
  I Cetinje blir det arrangert ølfestival for første gang i 2019. Festivalen varer i hele 10 dager i juli og man kan oppleve mange forskjellig ting på samme sted. Her blir det variert musikk, kultur innslag, mat og øl.

 

Se våre reiser til dette reisemålet