Oversikt

Mellom fjell og hav: Montenegro venter ! 
I hjertet av Sør-Europa ligger Montenegro, et land som perfekt balanserer sin rike fortid med nåtidens sjarm.

Fra de mektige fjellene i Durmitor Nasjonalpark til de solkysste strendene langs Budva Rivieraen, serverer Montenegro et kaleidoskop av opplevelser. Middelalderbyer som Kotor, beskyttet av UNESCO, vitner om århundrer med kultur og historie, mens samtidskaféer og nattklubber i hovedstaden Podgorica gir et glimt av landets pulserende nåtid. Enten du er en historieentusiast, strandløve eller gastronomielsker, vil Montenegro tilby en uimotståelig kombinasjon som inviterer deg til å utforske mer.

Montenegro, en juvel i Sør-Europa, kan skilte med en rikdom av opplevelser som tiltrekker reisende fra hele verden. Landet, som er omtrent like stort som Møre og Romsdal fylke i Norge, er kompakt nok til å tilby varierte opplevelser på kort tid, noe som gjør det til et ideelt reisemål for både korte og lange opphold.
Landets kystlinje langs Adriaterhavet er kjent for sine krystallklare vann og gylne strender, spesielt i områder som Budva og Sveti Stefan. Men det som virkelig skiller Montenegro ut fra andre kystdestinasjoner, er den umiddelbare nærheten av majestetiske fjell. Bare en kort kjøretur fra stranden kan besøkende finne seg vandrende på fjellstier, utforske dype canyons eller nyte panoramautsikt.

Kotor, en UNESCO-listet by, er som tatt ut fra en eventyrbok med sine brosteinsgater, middelalderfort og imponerende bymurer. Byen er et levende museum, en hyllest til Montenegros tusenårige historie.
For de som søker kulinariske opplevelser, tilbyr Montenegro en smakfull reise. Med sin beliggenhet ved krysset mellom øst og vest, reflekterer landets mat både middelhavsaromaer og balkanske tradisjoner. Friske sjømatretter, hjemmelagede oster og robuste kjøttretter gir et innblikk i regionens rike smakstradisjoner.
Også, moderne attraksjoner som pulserende natteliv, yachtfestivaler og kunstutstillinger gir Montenegro en trendy vri, tiltalende for yngre reisende.

Kort sagt, det som gjør Montenegro til en ettertraktet reisedestinasjon, er dens evne til å flette sammen det gamle med det nye, det naturlige med det kulturelle, i en uforglemmelig tapestri av opplevelser.

Montenegros Unike Skatter: Fra Fjell til Festningsbyer
Montenegro, et land med en rik historie og et forbløffende landskap, skjuler en rekke attraksjoner som venter på å bli utforsket. Hvert hjørne av denne Balkan-perlen tilbyr en unik opplevelse, fra skyhøye fjell til urørte kyster, og historiske byer rike på kultur.

 • Kotor: Nesten gjemt i en dyp fjord med de mektige fjellene som bakgrunn, er Kotor kjent for sin imponerende gamle bydel med brosteinsgater, kirker og piazzaer. Byens festningsmurer, som strekker seg opp i fjellsiden, gir en fantastisk utsikt over bukten og den omliggende regionen.
 • Durmitor Nasjonalpark: Dette UNESCO-beskyttede naturområdet er kjent for sin rå skjønnhet. Fjell, innsjøer og den dype Tara-canyonen gir utallige muligheter for vandring, rafting og naturmeditasjon.
 • Budva: en av de eldste bosetningene på Adriaterhavskysten, er i dag kjent for sine strender, sitt natteliv og den historiske bydelen som er omgitt av middelalderske murer.
 • Ostrog-klosteret: Dette er et imponerende ortodokst kloster bygget inn i en nesten loddrett fjellvegg. Det er et viktig pilegrimssted og gir også besøkende en spektakulær utsikt over det omkringliggende landskapet.
 • Skadar-sjøen: Europas siste fjellrike innsjø er et paradis for fuglekikkere og naturelskere. Med både våtmarker og åpne vannflater er Skadar hjemmet til hundrevis av fuglearter og et unikt økosystem.

Hver av disse attraksjonene forteller en del av Montenegros historie og sjel, og inviterer reisende til å fordype seg i landets rike kulturarv og naturlige underverk.

Gjennomsnittstemperatur og nedbør for Podgorica, Montenegro
Måle enheter= ºC og mm/måned. Varmeste måned: august (27ºC), Kaldeste måned: januar (6ºC) / Våteste måned: desember (89.4mm) - Alle verdier basert perioden 1985-2015.

Average temperatures and rainfall in Podgorica, Montenegro

Hvordan er været?
Montenegro har et variert klima som reflekterer sin geografiske diversitet. Landet kan grovt deles inn i to klimasoner: kystområdet og innlandet.

 • Kystklima (Adriaterhavskysten, inkludert byer som Kotor og Budva):
  • Vår og Høst: Mildt og behagelig med temperaturer som varierer mellom 15°C til 25°C. Dette er en fin tid å besøke for de som foretrekker færre folkemengder.
  • Sommer (juni til august): Varmt og tørt, med temperaturer ofte mellom 25°C til 35°C. Disse månedene er høysesong for turisme, spesielt langs strendene.
  • Vinter (desember til februar): Mildt sammenlignet med innlandet. Temperaturer varierer fra 5°C til 15°C. Det er sjeldent med snø, men regn er mer vanlig i disse månedene.

 • Innlandsklima (regioner som Podgorica og Nordlige fjellområder):
  • Vår og Høst: Friskt vær med temperaturer fra 10°C til 20°C. Fargerik høstløvverk kan ses i fjellområdene.
  • Sommer: Varierer basert på høyde, men generelt varmt. Podgorica kan oppleve temperaturer opp til 40°C, mens fjellområdene er kjøligere.
  • Vinter: Kaldt, spesielt i fjellområdene. Temperaturen kan falle under frysepunktet, og snøfall er vanlig i høyere områder, noe som gjør det til et flott sted for vintersport.

Generelt sett er Montenegro et flott reisemål hele året, men den beste tiden å besøke avhenger av dine preferanser – enten det er soling langs kysten, vandring i fjellene, eller skigåing i snødekte landskap.

Beste tiden på besøke Montenegro

 • Sen vår til tidlig høst (mai til september): Dette er ideelt for strandelskere og de som ønsker å utforske kystbyene som Budva og Kotor. Været er varmt og solrikt, med temperaturer som ofte ligger mellom 25°C og 35°C langs kysten. Havet blir varmt nok for bading fra juni og forblir behagelig til tidlig september. Denne perioden er også flott for aktiviteter som seiling, dykking, og utforsking av kystbyene.
 • Juli og august: Disse er de travleste månedene, da både lokale og internasjonale turister strømmer til for sommerferie. Hvis du ønsker et roligere besøk, kan det være lurt å unngå høysesongen.
 • Vår og tidlig høst (april, mai, september, oktober): Dette er en ideell tid for vandring og utforsking av fjellene, da temperaturen er behagelig og naturen er på sitt vakreste, spesielt i nasjonalparker som Durmitor og Biogradska Gora. Kystbyene er også mindre overfylte i denne perioden, men med fortsatt behagelige temperaturer.
 • Vinter (desember til februar): Fjellområdene i nord blir populære for vintersport som ski og snowboard. Områder som Kolašin og Žabljak blir travle skidestinasjoner med regelmessig snøfall.
  Kystområdene er roligere i vintermånedene, noe som kan være en god tid for de som foretrekker en mer avslappet atmosfære og ønsker å utforske historiske steder uten store folkemengder.

Kort sagt, den "beste" tiden å besøke Montenegro kommer an på dine interesser. Enten det er soling, vandring, kulturelle besøk eller vintersport, har Montenegro noe å tilby gjennom hele året.                                                                                     
I Montenegro er den offisielle valutaen euro (€, EUR). Selv om Montenegro ikke er medlem av Den europeiske union (EU) og derfor heller ikke offisielt medlem av eurosonen, har landet ensidig vedtatt euro som sin offisielle valuta.

FreeCurrencyRates.com

Minibanker (ATM): Disse er allment tilgjengelige i større byer og turistområder. De fleste aksepterer internasjonale bankkort. Det er imidlertid alltid lurt å ha litt kontanter tilgjengelig hvis du planlegger å besøke mer avsidesliggende områder.
Kreditt- og debetkort; Visa, MasterCard og Maestro er mye akseptert, spesielt i større byer, restauranter, hoteller og butikker. Noen mindre virksomheter eller steder i mer avsidesliggende områder kan imidlertid kun akseptere kontanter.

Kostnadsnivået i Montenegro
Montenegro tilbyr en blanding av middelhavsstemning, historiske steder og naturskjønne landskap, ofte til en lavere kostnad enn mange av de mer etablerte europeiske reisemålene. Her er en oversikt over kostnadsnivået i Montenegro:

 • Overnatting: Prisene for overnatting varierer avhengig av beliggenhet, sesong og type innkvartering. I populære kystbyer som Budva eller Kotor kan prisene for et dobbeltrom i høysesongen starte fra rundt €40 og gå opp til flere hundre euro for luksushoteller. I lavsesongen eller i mindre turistiske områder kan du finne overnatting for så lite som €20-€30 per natt.
 • Mat og drikke: Restauranter i Montenegro tilbyr ofte god verdi for pengene. En middag for én person i en middels restaurant kan koste mellom €8 og €15. En lokal øl kan koste rundt €1,50-€2,50, mens en kaffe ofte ligger mellom €1 og €2.
 • Transport: Offentlig transport i Montenegro er rimelig. En bussbillett for korte strekninger kan koste så lite som €1-€3, mens lengre turer mellom byer kan variere fra €5 til €15. Bilutleie starter fra rundt €20-€30 per dag for en liten bil.
 • Attraksjoner: Inngangsbillettene til de fleste turistattraksjoner, som museer, klostre eller nasjonalparker, ligger vanligvis i området €2-€5. Noen steder, som de historiske bymurene i Kotor, kan være litt dyrere.
 • Shopping: Montenegro produserer en rekke lokale varer, fra vin og olivenolje til håndlagde suvenirer. Prisene er generelt rimelige, men som alltid er det en god idé å sammenligne priser og kvalitet før du kjøper.
 • Dagligvarer: Dagligvareprisene er lavere enn i mange vestlige europeiske land. Lokale markeder er også tilgjengelige og tilbyr ferske råvarer, ofte til svært rimelige priser.

Samlet sett er Montenegro et forholdsvis rimelig reisemål sammenlignet med mange andre europeiske land, spesielt hvis du er bevisst på ditt forbruksnivå og planlegger utgifter i tråd med lokale priser.

Tips
I Montenegro er det blitt mer vanlig å gi tips for tjenester, spesielt i turistområder. Selv om det ikke er obligatorisk, er det vanlig å vise takknemlighet for god service. Her er noen retningslinjer for tipsing i Montenegro:

 • Restauranter og kafeer: For god service er det vanlig å gi mellom 5% og 10% av regningen. Hvis regningen allerede inkluderer en serviceavgift (noe som ikke alltid er tilfelle), er det opp til deg om du vil legge til et ekstra tips.
 • Barer: Runde opp regningen eller gi et par euro, avhengig av beløpet på regningen.
 • Taxier: Rund opp til nærmeste hele beløp eller gi 5-10% av totalen, spesielt hvis sjåføren har vært hjelpsom med bagasje eller har gitt god service.
 • Hotellpersonale: For portierer, er det vanlig å gi €1-€2 per bagasje. Rengjøringspersonalet kan få et tips på €1-€2 per dag, lagt igjen på slutten av oppholdet. Hvis en concierge gir spesiell hjelp, som å bestille turer eller billetter, kan du gi mellom €2 og €5.
 • Turguider: For organiserte turer kan du gi guiden mellom €2 og €5 per person, avhengig av turens lengde og kvaliteten på tjenesten.

Selv om tipsing er blitt mer vanlig i Montenegro, er det fortsatt viktig å huske at det er en skikk for å vise takknemlighet for god service, og det er ikke en streng forventning. Det er alltid opp til deg å bestemme om og hvor mye du vil tipse basert på din tilfredshet med tjenesten.

Interessante of fascinerende fakta
Montenegro kan være et lite land på Balkan-halvøya, men det rommer en overraskende mangfoldig blanding av historie, kultur og naturlige underverk. Bak den robuste fjellkjeden, skimrende kystlinjen og historiske bygninger skjuler det seg en rekke bemerkelsesverdige og ofte overraskende fakta som venter på å bli oppdaget av nysgjerrige sjeler. Fra verdens nest dypeste canyon til en nasjonalpark som er eldre enn Yellowstone i USA, Montenegro har en tendens til å forbløffe og begeistre de som tar seg tid til å dykke dypere inn i landets rike tapestry. La oss utforske noen av disse unike perlene som gjør Montenegro til en skattkiste av oppdagelser.

 1. Navnets opprinnelse: Navnet "Montenegro" betyr "Svart Fjell" når det oversettes fra venetiansk/italiensk. Dette refererer til de mørke fjellene som er synlige fra kysten.
 2. Canyon-pryd: Tara-elvens canyon er den dypeste og lengste canyonen i Europa og verdens nest dypeste, kun overgått av Grand Canyon i USA.
 3. Eldgammel skog: Biogradska Gora nasjonalpark er hjem til en av de siste tre gjenværende førstegenerasjons regnskogene i Europa, og parken selv er eldre enn den berømte Yellowstone nasjonalpark.
 4. Smått, men mangfoldig: Til tross for sin beskjedne størrelse, har Montenegro fem nasjonalparker, som dekker nesten 10% av landets totalareal.
 5. Språklig fenomen: Montenegrinsk er et av de få språkene i verden som bruker både det kyrilliske og det latinske alfabetet.
 6. En øy blir til et halvøy: Den berømte Sveti Stefan, en gang en øy, er nå et halvøy, takket være en smal vei bygget for å koble den til fastlandet. Det er nå en luksuriøs feriested.
 7. For de fugleelskende: Skadarsjøen er vert for over 260 forskjellige fuglearter, noe som gjør det til en viktig fugledestinasjon i Europa.
 8. Undervanns-mysterium: I Boka Kotorska-bukten finnes det en sunket by ved navn "Old Kotor", som ble nedsenket etter et jordskjelv og nå er et populært sted for dykking.
 9. Liten, men mektig: Montenegro er kjent for å ha anerkjent USA's uavhengighet før USA anerkjente Montenegros uavhengighet.

Disse faktaene gir bare en liten smakebit av Montenegros rike kultur, historie og natur. Landet er virkelig en europeisk skatt fylt med overraskelser!

Festlig atmosfære i Montenegro
Når man tenker på Montenegro, er det ofte de solfylte strendene, fjellrike landskapene og historiske byene som først kommer til sinnet. Men for de som søker kulturell berikelse, sprudlende energi og en sjanse til å feire med lokalbefolkningen, er landets festivaler et vindu til nasjonens sjel. Disse begivenhetene spenner over musikk, film, kunst og tradisjon, og tilbyr besøkende en unik blanding av montenegrinsk kultur og internasjonal flair. La oss utforske noen av de mest fremtredende festivalene som preger Montenegros kulturelle kalender:

 • Sea Dance Festival (juli): Dette er en av de mest kjente musikkfestivalene i regionen, og den tar plass på den vakre Buljarica-stranden. Den tiltrekker internasjonalt kjente artister og en livlig skare av musikkentusiaster.
 • Kotor Art Festival (juli-august): En feiring av kunst og kultur som forener lokalbefolkningen og besøkende i den historiske byen Kotor. Den inkluderer musikk, teater, litteratur og mye mer.
 • Petrovac Jazz Festival (august): For jazzelskere, er denne festivalen i den idylliske kystbyen Petrovac et must. Den tiltrekker kjente jazzmusikere fra hele verden.
 • Bar Chronicle (juli-august): Denne festivalen i Bar feirer tradisjon, kultur og historie, med et mangfoldig program av musikk, teater, film og folkekunst.
 • Mimosa Festival (februar-mars): Med start i Herceg Novi, feirer denne festivalen ankomsten av våren, med parader, konserter og den vakre mimosa-blomsten i sentrum.

Disse festivalene gir bare et glimt av den kulturelle rikdommen og festligheten som Montenegro har å tilby. Enten du er en filmnørd, musikkelsker eller bare ønsker å dykke dypere inn i lokal kultur, har Montenegro en festival som passer til enhver smak.

En Kulinarisk reise i Montenegro
Montenegro, et land der frodige fjell møter det krystallklare Adriaterhavet, er ikke bare kjent for sin slående skjønnhet, men også for sitt rike kulinariske landskap. Det montenegrinske kjøkkenet er en smeltedigel av middelhavske aromaer og balkanske tradisjoner, som speiler landets mangfoldige kultur og historie. Fra kystens sjømatdelikatesser til fjellenes hjertevarme retter, gir Montenegros mat- og drikkekultur besøkende en deilig opplevelse som varer lenge etter at ferien er over.

Mest kjente og populære retter:

 • Ćevapi: Små grillspyd av kjøtt, ofte servert med somun (lokalt brød) og løk.
 • Njeguški pršut: Lufttørket skinke, som er spesiell for regionen Njeguši.
 • Burek: En bakverk fylt med ost, kjøtt eller spinat, ofte nytes som en frokostrett.
 • Riblja čorba: En rik fiskesuppe som er spesielt populær i kystregionene.
 • Sogan-dolma: Paprika eller aubergine fylt med en blanding av kjøtt og ris, deretter kokt i en tomatsaus.

Drikke:

 • Rakija: En sterk fruktbrandy, ofte hjemmelaget, med varianter som sviske, pære og drue.
 • Vranac: En rødvin laget fra den innfødte Vranac druen, kjent for sin dype farge og rike smak.
 • Nikšićko Pivo: Et populært lokalt øl, brygget i byen Nikšić.
 • Turska Kafa: En tradisjonell måte å tilberede kaffe på, som gir en rik og fyldig smak.

Montenegro tilbyr en eksplosjon av smaker, fra saltet og røkt, til søtt og syrlig. Å dykke ned i landets kulinariske tradisjoner er som å ta en reise gjennom dets historie, landskap og kultur.

Se våre reiser til dette reisemålet