Oversikt

Kroatia er et innholdsrikt land, noe som gjør det til et utmerket reisemål. Vakker natur og stabilt sommervær er viktig, men for mange er atmosfæren og det hyggelige lokalefolket like viktig for å ha et fint opphold.

Landet tilbyr turkist vann og mat som vil ta deg med på en kulinarisk reise gjennom flere av Europas land. I innlandet er det inspirasjon fra Ungarn, Tyrkia og Østerrike som råder, mens langs kysten vil du møte mye av det greske, italienske og franske kjøkken. Besøk gamle byer som Rovinj, se historisk arkitektur fra tiden de var underlagt Sovjetunionen og oppbyggelsen i senere tid.

Du kan ta livet med ro i nydelige Dubrovnik, hvor du finner kafeer og restauranter på alle kanter. Her ser du godt bevarte hus i idylliske gater, mens du nyter isen fra en av de mange isbarene i byen. Strendene har et så krystallklart vann at det vil friste enhver. På øyen Hvar vil du kunne få full oversikt over hele byen, fra den gamle festningen Spanjol.

Høydepunkter
 • Walls of Ston - Byen Stone er kjent for saltproduksjon og sine østersfarmer, men også muren som er verdens nest lengste. Muren har fått navnet «Europas kinesiske mur». Hvis du ikke har vært i Kina, vil dette bringe deg nærmere følelsen av å ha vært der. Med noen gode sko vil denne opplevelsen være utmerket og du nyter spektakulær utsikt på veien. Det er litt krevende underlag, så barn kan finne denne turen litt utfordrende.
 • Split - Den historieinteresserte vil elske Split, her kan du bade i den. Palasset til den romerske keiseren Diocletioan og de gamle smugene ligger midt i byen. Du får se et av de best bevarte minnene fra romertiden ved et besøk til denne fabelaktige byen. Split tilbyr også spennende opplevelser som rafting i Cetina-elven, Game of Thrones Tour og dagstur til Krkafossen.
 • Den Blå Grotte (Modra spilja) - Har du noen gang vært i et mørkt rom og under deg er det safirblått vann og glitrer i nyanser av rosa og sølv? Øya Bisevo er nesten ubebodd og den er kjent for de blå grottene med dette utrolige fenomenet. En time før middag, når solen står høyt på himmelen og vannet er rolig, trenger sollyset seg inn fra en åpning i hulen og forvandler vannet til akkurat dette.
 • Dubrovnik-taubane - For de som ikke har høydeskrekk vil dette være en fin måte å nyte utsikten over byen.
Se vår destinasjons video fra Kroatia: Copyright: Exodus Travels

Gjennomsnittstemperatur og nedbør for Kroatia (Zagreb):
Måleenheter= ºC og mm/måned. Varmeste måned: Juli (22°) Kaldeste måned: Januar (1°) Våteste måned: Juni (72,3 mm) – alle verdier er basert på perioden 1985 – 2015.

Yearly Temperatures and rainfall for Zagreb, Croatia

Gjennomsnittstemperatur og nedbør for Kroatia (Split):
Måleenheter= ºC og mm/måned. Varmeste måned: Juli (27°) Kaldeste måned: Januar (9°) Våteste måned: November (96,0 mm) – alle verdier er basert på perioden 2005 - 2015

Yearly Temperatures and Rainfall in Split, Croatia

Hvordan er været i Kroatia? Kroatia har to typer klima; et langs kysten og et i innlandet, og været varierer veldig ut ifra området man befinner seg i. Mange byer har bra vær året rundt, mens andre kan det variere mer. Dubrovnik ligger langs kysten og har typisk middelshavsklima.

Beste tiden å besøke Kroatia: Mellom mai og september er den beste tiden å besøke landet. Høysesongen er i månedene juli og august, da vil det være mye turister og høyere priser. Alle som besøker de store turistattraksjonene disse månedene, vil møte lange køer og strendene vil være folksomme. Hvis du ønsker å se alt det vakre Kroatia har å by på, men å gjøre det litt mer på egen hånd, så er det smart å unngå høysesongen.

Myntenhet: Kroatiske Kune (HRK)

Tips:
Uansett hvor i landet du reiser, så er ikke tips veldig vanlig. Men det betyr ikke at det ikke er satt pris på, så her har du noen eksempler på hvordan du kan gjøre det:

 • Taxi: Hvis du synes turen var behagelig, kan du runde opp beløpet.
 • Hotell: Ca. 100 Kroatiske Kuna per person per uke om du er fornøyd med rengjøringen.
 • Restaurant: Hvis servicen var bra, bør du legge igjen ca. 10 % av total beløpet.

Interessante fakta:

 • Hum er sett på som verdens minste by med sine 17 – 23 innbyggere.
 • Det er nesten flere kroater som bor utenfor Kroatia enn i selve landet.
 • Den lengste strudel (bakverk) i verden ble bakt i Jaskovo. Den var 1.479,38 meter lang.

Festivaler i Kroatia:
Det er en rekke folkefestivaler hele året i Kroatia som du kan oppleve mens du er der, blant annet musikkfestivaler, karneval, sportsbegivenheter og sverddans.

 • Karneval i Rijeka: Dette er det største karnevalet i Kroatia og festivalen samler tusenvis av mennesker, store og små i drakter med ulike sterke farger. Paraden er som konfetti, du vet ikke hvor du skal se for det er så mye å legge merke til. Hvem vet, kanskje du ser dronningen også? Denne festivalen finner sted i februar og varer i over en uke. Det er forskjellige eventer før paraden som avslutter det hele søndag før Askeonsdag.
 • INmusic (Zagreb): For deg som elsker musikk, dansing og et høyt energinivå, vil du ikke finne noe mer passende enn den største musikkfestivalen i Kroatia; INmusic. Folk fra hele Europa i alle aldre kommer hit for å oppleve rock og indiemusikk. Festivalen har artister fra hele verden, i tillegg til deres egne og holdes i juni. Datoer varierer så det er alltid lurt å sjekke før du drar.
 • Festival of Lights (Zagreb): I mars avholdes festivalen som bringer innbyggerne sammen for å se byen lyse opp. Både voksne og barn ser frem til denne begivenheten. Det er en festival hvor man tilbringer tid med venner, familie eller kjæresten. Det vil fortsatt være kjølig i mars, å det er lurt å ta med seg en jakke for å kunne nye showet. Ta en ettermiddagstur og få med deg en nydelig solnedgang med lysene fra byen under deg. Bestill bord på restauranten Panorama som ligger på toppen og nyt en middag i fine omgivelser.

Se våre reiser til dette reisemålet