Oversikt

Nederland er en riktig herlig smeltedigel av eldgamle tradisjoner, vakker natur, moderne storbyer og et fantastisk kulturliv.

I dette kontrastfylte landet kan du oppleve multikulturelle Amsterdam med sine vakre kanaler, utforske middelalderbyen Maastricht, vandre gjennom blomsterenger som har inspirert malere i hundrevis av år eller dra på sykkelferie gjennom det vakre landskapet. Du finner også hoteller i Nederland i de fleste kategorier – fra luksushoteller og alle typer overnattingssteder i de større byene til trivelige gjestehus på landsbygda og i de mindre byene.

Hovedstaden Amsterdam er et naturlig utgangspunkt for mange som reiser til Nederland. Her finner du et stort nettverk av de legendariske kanalene, vakre torg og fantastisk arkitektur. Er du kulturinteressert, kan du utforske blant annet Van Gogh-museet, Anne Frank-huset og Rijksmuseum, som er nasjonalmuseet i Nederland. Et kanalcruise i det pittoreske kanaldistriktet er heller aldri feil når du er på besøk i landets hovedstad. Dersom du ønsker å oppleve litt mer ukjente sider av Amsterdam, kan du ta turen til Amsterdamse Bos. Her finner du flere innsjøer hvor du kan leie kano og padle gjennom vannveiene i området. Det er også god plass til utendørsaktiviteter som sykling, jogging og fotturer i denne enorme parken.
Nederland, ofte kalt "Landet under havnivå", byr på en unik blanding av kulturarv, moderne arkitektur og rik historie. Landets vannrike landskap er gjennomsyret av kanaler, vinder og innsjøer, noe som gir reisende en unik opplevelse, spesielt fra sykkelperspektivet, ettersom sykling er en livsstil her. Fra de pulserende bygatene i Amsterdam, med sine berømte museer og koselige kafeer, til feltene av blomstrende tulipaner i Keukenhof, har Nederland en overflod av opplevelser som venter på å bli utforsket. De tradisjonelle vindmøllene i Kinderdijk gir et glimt av en svunnen tid, mens Rotterdam viser fremtidens design og innovasjon. Nederland er et land hvor tradisjon og nytenkning går hånd i hånd, og venter på at du skal oppdage dets mangfoldige sjarm.

Nederland er verdenskjent for tulipaner, vindmøller, ost, tresko og sine liberale coffee shops, men dette mangfoldige landet har også en rekke andre severdigheter og attraksjoner å by på. Kulturbyen Utrecht har en levende musikkscene, og er hjemsted for en rekke festivaler og arrangementer. Litt lenger sør ligger Rotterdam, som i tillegg til sin massive havn byr på praktfulle slott, vakre kanaler og en vakker blanding av morderne og gammel arkitektur. I internasjonale Haag finner du kongehuset, regjeringsbygningene, alle ambassadene og internasjonale domstoler.

Nederland er utvilsomt syklistenes land med sine titusenvis av kilometer med sykkelveier tilrettelagt for det populære fremkomstmiddelet på to hjul. Avstandene mellom perlene i dette landet er heller ikke lange, og starter du fra Amsterdam kommer du raskt til den gamle badebyen Schveningen, verdens største blomsterpark Keukenhof og ostebyen Gauda. Landet har også et meget godt utbygd offentlig transportsystem. Ta for eksempel toget nordover til den historiske byen Zaanse Schanse. I denne vakre byen er de gamle håndverkstradisjoner holdt i hevd, blant annet lages tresko på gamlemåten her. I tillegg kan du beundre karakteristiske grønne trehus med halmtak og gamle vindmøller i denne interessante byen.

Nederlands Kulturelle Kaleidoskop
Nederland, ofte oversett for sine større europeiske naboer, skjuler en rikdom av kulturelle og historiske skatter. Her er noen av landets mest fremtredende severdigheter, som hver for seg representerer et unikt kapittel i den nederlandske fortellingen:

 • Amsterdams kanaler: Hjertet og sjelen i Nederland, disse ikoniske vannveiene slynger seg rundt byen og danner Amsterdams mest kjente landskap. Opprinnelig gravd ut i 1600-tallet for vannstyring og forsvar, har de blitt et symbol på byens rike handelshistorie. Å ta en rolig båttur langs disse kanalene gir en sjanse til å beundre byens arkitektoniske mesterverk, fra smale, skjeve byhus til storslåtte gamle kjøpmannsvillaer.
 • Rijksmuseum: Dette er Nederlands fremste kunstmuseum, beliggende i Amsterdam. Huset til noen av de fineste europeiske kunstverkene, inkludert mesterverk av Rembrandt, Vermeer og mange andre, gir Rijksmuseum en dypdykk inn i landets kunstneriske og historiske arv.
 • Kinderdijk vindmøller: Disse 19 praktfulle vindmøllene, som stammer fra 1700-tallet, er mer enn bare pittoreske strukturer mot horisonten. De representerer Nederlands ingeniørbragder i kampen mot vann. Beliggende i provinsen Sør-Holland, gir Kinderdijk besøkende en innsikt i det gamle systemet for vannstyring, fra pumper til kanaler.
 • Keukenhof hager: Plassert i Lisse, disse hagene er verdens største blomsterpark. Selv om de er mest kjente for sine imponerende tulipanutstillinger om våren, byr Keukenhof også på andre sesongbaserte blomsteropplevelser, fra liljer til orkideer, som gir en eksplosjon av farge og duft.
 • Giethoorn: Også kjent som "Venice of the North", denne pittoreske landsbyen har ingen biler, og transporten skjer hovedsakelig med båt langs sine mange kanaler. Med sine sjarmerende broer, tradisjonelle hus og fredelige atmosfære, er det et perfekt sted for en avslappende dagstur.
 • Maastricht: En av de eldste byene i Nederland, Maastricht er rik på historie med romerske røtter, imponerende festningsverk, og vakre torg. Byen er også kjent for sine underjordiske huler og Saint Servatius-basilikaen.
 • Utrecht: Med sin ikoniske klokketårn og de vakre Oudegracht-kanalene, gir Utrecht en unik blanding av historisk sjarm og moderne livlighet. Dens kaféer, museer og kulturelle arrangementer gjør den til en must-visit by i Nederland.
 • Delft: Kjent for sin ikoniske blå keramikk, er Delft en sjarmerende by rik på kunst, kultur og historie. Her kan du utforske Vermeer-senteret, den imponerende Nieuwe Kerk, og selvfølgelig besøke en av de mange keramikkfabrikkene.
 • Hoge Veluwe Nasjonalpark: Dette er Nederlands største nasjonalpark og hjem til et mangfoldig landskap av skoger, sanddyner og innsjøer. Inne i parken finner du også Kröller-Müller Museum, som har en av verdens største Van Gogh-samlinger.
 • Rotterdam: Kjent for sin moderne arkitektur, livlige kunstscene og historiske havn, tilbyr Rotterdam en annen smak av Nederland. Kubehusene, Erasmusbroen og Markthal er blant de mange attraksjonene i byen.

Dette er bare en brøkdel av hva Nederland har å tilby utenfor Amsterdam. Landet er fullt av skjulte skatter som venter på å bli utforsket.

 

 

Gjennomsnittstemperatur og nedbør for Nederland (Amsterdam)
Måleenheter= ºC og mm/måned. Varmeste måned: juli (18ºC) / Kaldeste måned: januar (4ºC) /
Våteste måned: oktober (58.3 mm)

Average temperatures and rainfall in Amsterdam, the Netherlands

Hvordan er været?
Nederland har et temperert maritimt klima, noe som betyr at det er relativt mildt både om sommeren og vinteren. Her er en generell oversikt over været i Nederland:

 • Vår (mars til mai): Våren starter kjølig, men temperaturene øker gradvis. April og mai er spesielt kjent for blomstrende tulipaner, noe som gjør det til en populær tid for besøkende. Temperaturene ligger vanligvis mellom 8°C og 15°C.
 • Sommer (juni til august): Sommeren er mild med temperaturer som ofte ligger mellom 17°C og 25°C, selv om det kan bli varmere med temperaturer som når opp til 30°C eller høyere i korte perioder. Dette er den mest populære tiden for turisme, spesielt i juli og august.
 • Høst (september til november): I løpet av høsten blir dagene kjøligere, og bladene begynner å skifte farge, noe som gir vakre landskap. Det blir også våtere, med økende sannsynlighet for regn. Temperaturene varierer fra rundt 8°C til 15°C.
 • Vinter (desember til februar): Vintrene er generelt milde, med temperaturer som sjelden faller under frysepunktet. Likevel kan det være kaldere perioder med snø og frost, spesielt i januar og februar. Temperaturene ligger vanligvis mellom 0°C og 7°C.'

Nederland er også kjent for sin skiftende og uforutsigbare værtype, ofte preget av regn gjennom hele året. Det er alltid lurt å ha en paraply eller regnfrakk tilgjengelig når du besøker. På grunn av landets flate terreng og nærhet til Nordsjøen, kan det ofte være vindfullt, spesielt i kystområdene.

Beste tiden å besøke Nederland
Den beste tiden å besøke Nederland avhenger av dine interesser og hva du ønsker å oppleve. Her er en oversikt over ulike perioder og hva du kan forvente:

 • Våren (mars til mai):
  • Fordeler: Våren er kanskje den mest populære tiden å besøke Nederland på grunn av blomstrende tulipaner og andre blomster. Keukenhof-hagene i Lisse blir et strålende skue av farger, og tulipanfeltene i Bollenstreek-regionen er også en severdighet.
  • Ulemper: Det kan fortsatt være kjølig tidlig på våren, og det kan være ganske overfylt, spesielt i Keukenhof og populære tulipanområder.
 • Sommeren (juni til august):
  • Fordeler: Dette er den varmeste perioden med lengre dager, noe som gjør det flott for sightseeing, besøk i parker, og utendørsaktiviteter. Mange festivaler og arrangementer finner sted i sommermånedene.
  • Ulemper: Som den travleste turistsesongen kan populære steder bli overfylte. Prisene på overnatting kan også være høyere.
 • Høsten (september til november):
  • Fordeler: Mindre folkemengder og en roligere atmosfære preger landet. Trærne skifter farge, og landskapet kan være vakkert, spesielt i parker og skogsområder.
  • Ulemper: Været blir mer ustabilt med økende regn, og dagene blir kortere.
 • Vinteren (desember til februar):
  • Fordeler: Færre turister betyr roligere severdigheter. Hvis du er heldig med snø, kan det gi byene en magisk atmosfære. Desember er også tid for julemarkeder og lysfestivaler.
  • Ulemper: Det er den kaldeste tiden av året, selv om temperaturen sjelden går langt under frysepunktet. Dager er korte, og været kan være grått og vått.

Konklusjon: For mange besøkende er våren den ideelle tiden, spesielt hvis du vil se tulipanene i full blomst. Men hvis du foretrekker færre folkemengder og en roligere opplevelse, kan høsten være et utmerket valg. Uansett årstid, kommer Nederlands sjarm alltid til syne, og det er alltid noe unikt å oppleve.

I Nederland er den offisielle valutaen euro (€), som er den felles valutaen for mange av landene i Eurosonen innenfor Den europeiske union.

FreeCurrencyRates.com

Bank- og kredittkort: De fleste større kreditt- og debetkort blir akseptert i Nederland, inkludert Visa, MasterCard og American Express. Imidlertid kan noen små bedrifter eller markedsplasser bare akseptere kontanter eller lokale bankkort. Det er alltid lurt å ha litt kontanter tilgjengelig for slike situasjoner.
Minibanker: ATM-er, kjent som "geldautomaat" på nederlandsk, er utbredt over hele landet. De aksepterer de fleste internasjonale bank- og kredittkort. Vær imidlertid oppmerksom på eventuelle gebyrer som kan påløpe når du tar ut penger.

Kostnadsnivået i Nederland
Nederland er kjent for å ha et relativt høyt kostnadsnivå, spesielt når det sammenlignes med land i Øst- og Sør-Europa. Men det er også på linje med eller litt lavere enn mange andre vestlige europeiske land. Her er en oversikt over kostnadsnivået i Nederland:

 • Overnatting: Amsterdam, som er den mest populære turistdestinasjonen, har generelt høyere priser for overnatting sammenlignet med andre deler av landet. Mens et sentralt luksushotell i Amsterdam kan koste mye, kan man finne rimeligere alternativer i gjestehus, vandrerhjem eller litt utenfor sentrum.
 • Mat og drikke: Restaurantprisene varierer, men et måltid i en middels restaurant i en storby kan koste mellom €15 og €30. Øl og vin i barer og restauranter er relativt dyrt, men hvis du kjøper fra supermarkeder, er prisene mer overkommelige.
 • Transport: Offentlig transport er effektiv, men kan være kostbar, spesielt hvis du reiser mye. Sykling er veldig populært i Nederland, og det kan være en økonomisk og praktisk måte å komme seg rundt på.
 • Attraksjoner: Inngangsbillettene til museer og attraksjoner varierer, men mange av de største museene, spesielt i Amsterdam, kan ha inngangsavgifter på €15-€20 eller mer.
 • Shopping: Generelle forbruksvarer, klær og andre varer er sammenlignbare med priser i andre vest-europeiske land.

Det er viktig å merke seg at kostnadsnivået også kan variere avhengig av regionen eller byen i Nederland. For eksempel er det generelt dyrere i store byer som Amsterdam, Rotterdam, og Utrecht sammenlignet med mindre byer eller landsbygda.

Tips
I Nederland er det å gi tips ikke obligatorisk, ettersom servicegebyret ofte allerede er inkludert i prisen for de fleste tjenester. Men det er likevel noen vaner knyttet til tipping:

 • Restauranter: Selv om serviceavgiften er inkludert i regningen, er det vanlig å runde opp til nærmeste hele euro eller legge igjen noen småmynter hvis du er fornøyd med servicen. For en spesielt god service kan du vurdere å gi 5-10% i tips på regningen.
 • Barer: Det er vanlig å runde opp eller la småmynter bli igjen som tips. For eksempel, hvis regningen kommer til €4,80, kan du runde opp til €5.
 • Taxier: Runding til nærmeste euro er vanlig. Hvis turen var lengre eller sjåføren ga eksepsjonell service, kan du overveie å gi litt mer.
 • Hotell: Det er ikke forventet å gi tips til hotellpersonalet, men det er heller ikke uvanlig å gi en liten sum til bærere eller rengjøringspersonale for god service.
 • Frisører og skjønnhetssalonger: Her kan du vurdere å gi et tips på 5-10% av regningen hvis du er spesielt fornøyd med tjenesten.

Selv om det å gi tips er valgfritt og vanligvis basert på personlig tilfredshet med tjenesten, blir det alltid satt pris på. Men husk at i mange situasjoner i Nederland er det å få tips ikke forventet i samme grad som i noen andre land, takket være at det allerede er inkludert en serviceavgiften i mange priser.

Interessante fakta, Nederland mer enn bare tulipaner og vindmøller

Når man tenker på Nederland, kan bilder av tulipanfelt, vindmøller og kanaler straks komme til sinnet. Men dette flate, vannrike landet har mye mer å by på enn det øyet først ser. Fra sin arkitektoniske arv til dets unike geografiske egenskaper, har Nederland en rekke fascinerende og morsomme fakta og her er noen av de mest interessante aspektene ved dette bemerkelsesverdige europeiske landet.

 1. Verdens høyeste befolkning: Med en gjennomsnittshøyde for menn på over 183 cm og kvinner på 170 cm, er nederlendere kjent for å være blant de høyeste menneskene i verden.
 2. Land under havnivå: Omtrent en tredjedel av Nederland ligger under havnivå, med det laveste punktet, Zuidplaspolder, liggende på 6,7 meter under havnivå.
 3. Sykkelgalskap: Det anslås at det er over 22 millioner sykler i Nederland, noe som betyr at det er flere sykler enn innbyggere!
 4. Det eldste trikkesystemet: Amsterdam kan skryte av å ha det eldste elektriske trikkesystemet i Europa, som startet i 1900.
 5. Kongefamiliens spesielle bursdag: Når det er kongens eller dronningens bursdag, feirer hele landet med en nasjonalferie kjent som "Kongens Dag" eller "Dronningens Dag", med gatefester, musikk og masse oransje!
 6. Kaffeelskere: Nederlendere er blant de største konsumentene av kaffe per capita i verden, med en gjennomsnittlig person som drikker omtrent 2,4 kopper per dag.
 7. En nasjon av vannfolk: Nederland har rundt 165 kanaler, med Amsterdam alene som har 100 km med kanaler.
 8. Pionerer innen vindteknologi: Selv om vindmøller er et ikonisk bilde av nederlandsk landskap, blir de nå hovedsakelig brukt som museumsplasser. Men Nederland var pionerer i å bruke vindteknologi for å drenere land og male korn.
 9. Første land til å legalisere homofilt ekteskap: Nederland var det første landet i verden som legaliserte homofilt ekteskap, tilbake i 2001.
 10. Gulrotens farge: Det sies at den oransje gulroten ble utviklet i Nederland som en hyllest til Huset av Oranje. Før dette var lilla, hvit og gul de mest vanlige fargene for gulrøtter.

Dette er bare en smakebit av de mange morsomme og fascinerende aspektene ved Nederland. Landet er fullt av overraskelser som venter på å bli oppdaget!

Nederlands festivalfeber: En feiring for hvert humør
Hvis det er en ting nederlendere vet hvordan de skal gjøre ordentlig, så er det å feire. Gjennom året lyser Nederland opp med et fargerikt spekter av festivaler som feirer alt fra musikk og kunst til tradisjonelle høytider og nasjonal stolthet. Disse hendelsene, spredt over hele kalenderen, gir perfekte anledninger for både lokalbefolkningen og turister å komme sammen, danse, le og oppleve landets pulserende kultur. Her er noen av de mest fremstående festivalene som Nederland har å tilby:

 • Kongens Dag (Koningsdag): Den 27. april (eller 26. april hvis 27. er en søndag) forvandles Nederland til et hav av oransje når alle feirer bursdagen til Kong Willem-Alexander. Det er en eksplosjon av gatefester, musikk, tivoli og flytende feiringer på kanalene.
 • Amsterdam Light Festival: Fra slutten av november til januar lyser denne festivalen opp vinterkveldene med kunstverk og skulpturer laget av lys, plassert rundt byens vannveier.
 • ADE (Amsterdam Dance Event): Hvert år i oktober blir Amsterdam hjemsted for verdens største klubbmusikkfestival, som tiltrekker seg DJ-er og musikkelskere fra hele verden.
 • Keukenhof: Selv om det ikke er en tradisjonell festival, er Keukenhof – verdens største blomsterhage – åpen fra slutten av mars til mai, og viser frem millioner av tulipaner i alle tenkelige farger.
 • North Sea Jazz Festival: Holdt i Rotterdam hver juli, er dette en av Europas mest kjente jazzfestivaler, med et utvalg av verdensklasseartister.
 • Pinkpop: En av Europas eldste musikkfestivaler, holdt i juni i Landgraaf, og tilbyr et eklektisk utvalg av rock, pop og andre sjangre.

Å være vitne til Nederland i festivalmodus er som å se landet på sitt mest levende, lekne og gjestfrie. Uansett om man søker etter kunstneriske uttrykk, musikalske rytmer, eller bare vil smelte inn i den lokale feiringen, har Nederland alltid en fest klar for enhver smak.

Nederlands kulinariske reise: Smaker av hav, jord og tradisjon

I hjertet av Europa, hvor elver krysser slettene og havet kysser land, ligger Nederland, et land med en rik og variert mat- og drikkekultur. Den nederlandske paletten er en herlig blanding av salt havluft, robust jordbrukslandskap og koselige kafeer. Fra by til by, fra kyst til landsby, byr Nederland på tradisjonelle retter som bærer med seg historier fra fortiden, samtidig som de stadig blir fornyet for en moderne gane. Når du legger ut på en kulinarisk reise i Nederland, vil du oppdage en verden av smaker, teksturer og arv.

Kjente og populære nederlandske retter:

 • Stamppot: En varmende tallerken med moste poteter blandet med ulike grønnsaker som kål eller spinat, ofte servert med en pølse kalt "rookworst".
 • Haring: En rå sild, tradisjonelt servert med løk og sylteagurker, ofte spist ved å holde fisken ved halen og ta en bit.
 • Bitterballen: Frityrstekte kuler fylt med en rik kjøttragout, en populær snack på mange nederlandske kafeer.
 • Erwtensoep: En tykk ertesuppe, ideell for vintermånedene, med pølse og bacon.
 • Poffertjes: Søte, myke minipannekaker, ofte servert med melis og smør.

Populære nederlandske drikker:

 • Jenever: En tradisjonell nederlandsk gin, ofte ansett som en forgjenger til moderne gin.
 • Heineken: Kanskje verdens mest kjente nederlandske øl, men landet har også et bredt spekter av håndverksbryggerier og ølsorter.
 • Koffie verkeerd: Betyr "feil kaffe" på nederlandsk, det er i praksis en kaffe latte med mye melk.
 • Advocaat: En tykk, kremet likør laget av egg, sukker og brandy, ofte servert med krem.

Nederland, med sin blanding av sjøfartsarv og bondetradisjoner, tilbyr en kulinarisk opplevelse som er både enkel og sofistikert, tradisjonell og innovativ. Å dykke inn i landets matkultur er å omfavne både dets historie og dens nåtid i hver bit og slurk.

Se våre reiser til dette reisemålet