Oversikt

Stå på kanten av verden, hvor magi og mystikk danser i hver pust av vind. Island, et land født ut av ild og is, venter på deg med åpne armer for å avdekke sine bemerkelsesverdige hemmeligheter. Dette er et reisemål som ikke ligner noe annet; et urørt paradis som berører sjelen og beveger hjertet.

Bli vitne til den utrolige skjønnheten som naturen har skapt her - fossefall som kaskader ned i juv, isbreer som gløder i arktisk lys, og geysirer som spruter ut vulkansk energi mot himmelen. Vandre gjennom landskapet som omfavner deg med hver eneste steg - fra de gylne sandstrendene til de svarte lavafeltene som strekker seg til det uendelige.

Her, hvor middelalderens sagaer kommer til liv, vil du bli dypt fortryllet av historie og kultur. Utforsk gamle bosetninger, opplev levende tradisjoner, og la deg forføre av den mystiske islandske folklore som suser gjennom landet som en sang.

Vent til mørket faller, og himmelen tenner seg med et utrolig ballett av nordlyset. Det er som om himmelens ånd danser i harmoni med jorden, og du er vitne til et mirakel som bare Island kan tilby.

Dette er et sted som utfordrer, inspirerer og beriker deg på en måte du aldri vil glemme. Så grip denne muligheten til å oppdage Island - et reisemål som ikke bare tilbyr deg en tur, men en transformasjon. Et sted hvor drømmer blir virkelighet, og du finner ditt eget eventyr mellom himmel og hav. Våg å reise til Island, og la det uventede ta deg med storm.

Hvorfor reise til Island?
Bli med på en reise til Island, et fjerntliggende paradis omgitt av ishavets uendelige blå. Velkommen til et land av kontraster, hvor magiske opplevelser venter på hvert hjørne. Island, en vulkansk øy i Nord-Atlanteren, er ikke bare et reisemål, det er en drømmeaktig virkelighet som har lokket til seg eventyrlystne sjeler fra alle verdens hjørner.

Dette er et sted der naturens storhet utfolder seg i all sin prakt. Landskapet er formet av kreftene fra underjordiske ildsprutende vulkaner og kalde, mektige isbreer som skulpturerer fjell og daler. I dette spektakulære landskapet finner du fossefall som kaster seg ned fra himmelen og danner regnbuer over dype juv. Gylne sandstrender kaster seg ut i det endeløse blå havet, mens mektige klipper stiger stolt opp fra bølgene. Lavafeltene som dekker store områder er som en surrealistisk marslandskap, og du vil føle deg som om du har tråkket inn i en annen verden.

Men det er ikke bare de majestetiske fjellene og de glitrende isbreene som gjør Island til noe helt unikt. Det er det uendelige spekteret av geotermiske underverk som vil ta pusten fra deg. Gå blant boblende gjørmegryter og kjenn på varmen som strømmer fra jordens indre. Bli vitne til de voldsomme utbruddene fra geysirer som sender sprutende kaskader av vann og damp mot himmelen. Og for en virkelig magisk opplevelse, nyt den helbredende kraften fra de naturlige termiske badene, hvor du kan drømme deg bort i det dampende vannet omgitt av den uberørte naturen.

Reisen til Island gir også en unik sjanse til å utforske et land som er dypt forankret i historie og kultur. Følg i fotsporene til vikingene og dykk inn i de gamle sagaene som har inspirert generasjoner av islendinger. Utforsk de sjarmerende små byene som er preget av tradisjon og levende kulturarv. I Reykjavik, Europas nordligste hovedstad, vil du bli møtt av et pulserende kulturliv og en moderne atmosfære som står i spennende kontrast til landets rike historie.

Men det er ikke bare den menneskeskapte kulturen som fenger; det er også den magiske forbindelsen til naturen og dens uforutsigbarhet. Island er hjemmet til noen av de mest sjeldne og fantastiske naturfenomenene i verden. Opplev den blendende skjønnheten av midnattssolen, når solen aldri går helt ned og gir endeløse sommernetter. Vent tålmodig på vinterens komme og bli belønnet med den hypnotiske dansen av nordlyset som maler himmelen i et lekende kaleidoskop av farger.

For de som søker eventyr, vil Island ikke skuffe. Dette er et lekeområde for naturelskere og eventyrere. Gå isbrevandring på isbreer som har overlevd gjennom tusenvis av år. Dra ut på hvalsafari og opplev majestetiske hvaler som svømmer fritt i det iskalde vannet. Saddle opp og ri islandshesten, en unik hesterase med sine karakteristiske fem gangarter. Utforsk vulkanske grotter og mystiske underjordiske verdener som bare venter på å bli oppdaget.

Men Island handler ikke bare om adrenalinfylte aktiviteter; det handler også om å finne ro og refleksjon i naturens storslåtte skjønnhet. Det er et sted der du kan gjenopprette forbindelsen med deg selv og finne inspirasjon i den uberørte naturen. Det er en destinasjon som beriker sjelen og gir en følelse av takknemlighet for denne planetens utrolige underverker.

Så bli med oss på denne uforglemmelige reisen til Island, hvor magien eksisterer i hver eneste stein, i hver dråpe av det turkise havet, og i hvert hjerte som blir berørt av denne enestående øya. La eventyret begynne, og la Island trollbinde deg med sin uendelige skjønnhet og mysterier.

Severdigheter & høydepunkter
Velkommen til Island - en verden av utrolige naturunderverk og fortryllende severdigheter som tar pusten fra deg. På denne eventyrlige øya finner du et mangfold av steder som vil berøre sjelen din og gi deg minner for livet.

Problemet med Island er at det er ekstremt mye å ta for seg og de fleste må derfor velge et område, men dette valget er ikke lett. Husk også at Island er en kostbar destinasjon å besøke og leiebil er ikke alltid like lurt (med tanke på naturkreftenes uforutsigbarhet). Men her er noen av Islands mest spektakulære severdigheter:

 • Geysir-området: Dykk ned i jordens indre og utforsk et område som er levende med geotermisk aktivitet. Geysir-området er hjemmet til Strokkur, en av verdens mest aktive geysirer. Hvert tiende minutt skyter den varmt vann og damp over 20 meter opp i luften, noe som er en utrolig opplevelse. Vandre rundt i dette vulkanske landskapet, og bli forbløffet over naturens egne kraftfulle fontener.
 • Gullfoss: Hvis du søker den ultimate fossefallopplevelsen, er Gullfoss stedet å være. Denne mektige fossen er blant Islands mest berømte og stuper ned i en dyp canyon med øredøvende brøl. Ta en tur langs de utsmykkede stiene som fører til forskjellige utsiktspunkter, og føl den majestetiske kraften av naturen som omgir deg.
 • Thingvellir nasjonalpark: Dette er et historisk og geologisk underverk som har stor betydning for islands nasjonale identitet. Thingvellir er stedet hvor verdens første demokratiske parlament ble grunnlagt på 900-tallet. Her kan du også oppleve den geologiske sprekken som skiller den nordamerikanske og den eurasiske tektoniske platen - en imponerende synliggjøring av kontinentaldrift.
 • Jökulsárlón islagune: Utforsk det isete riket ved Jökulsárlón islagune, hvor store isfjell flyter rundt i det iskalde vannet. Selene svømmr rundt isfjellene, og spektakulære blå nyanser bryter ut i isen. Ta en båttur på islagunen for en nærmere opplevelse av denne iskalde og forbløffende verden
 • Myvatn: Utforsk dette fortryllende området, kjent for sin varierte og vakre natur. Myvatn er en oase for fugleelskere, med mange sjeldne fuglearter som hekker i området. Ta en tur til de boblende mudderområdene og fargesterke kratrene, og bli forbløffet over de mange geologiske underverkene som finnes her.
 • Snæfellsjökull nasjonalpark: Dette er en av Islands mest ikoniske og mystiske steder. Snæfellsjökull er et imponerende vulkansk fjell, kjent for sin snødekte topp som stiger majestetisk mot himmelen. Fjellet har også en spesiell plass i litteratur og mytologi, da det ble brukt som inngangsport til Jules Vernes berømte bok "Reisen til jordens indre." Nasjonalparken rundt fjellet tilbyr flotte fotturer og fantastisk utsikt over det omliggende landskapet.
 • Kirkjufell: Dette ikoniske fjellet, også kjent som "Trollfjellet," er et av Islands mest fotograferte steder. Dets karakteristiske form og omgivelsene skaper et dramatisk landskap som er et paradis for fotografer. Kirkjufell ligger ved sjøen, og en kort spasertur fra fjellet tar deg til den vakre fossen Kirkjufellsfoss, som gir enda flere fantastiske fotomuligheter.
 • Djúpalónssandur: Denne svarte sandstranden er et fascinerende sted med en atmosfære av gamle fiskerleier. På stranden finner du "Djúpalónssandur Steintöflur," en rekke steiner som ble brukt av fiskere for å teste sin styrke. Her får du muligheten til å føle deg som en ekte viking mens du prøver å løfte steinene med ulik vekt.
 • Reynisfjara-stranden: Dette er en av Islands mest berømte strender, og den er kjent for sin svarte sand, majestetiske basaltkolonner og mektige havbølger. Her kan du rusle langs kysten og bli forbløffet over den naturlige skjønnheten og den dramatiske stemningen.
 • Reynisdrangar: Dette er en rekke vakre basaltstolper som stiger opp fra havet utenfor Reynisfjara-stranden. Ifølge islandsk folklore er disse stolpene faktisk troll som ble fanget av solen og forstenet. Uansett legende er de et fantastisk syn og en flott fotomulighet.
 • Mýrdalsjökull: Ta en guidet tur til denne massive isbreen som ligger like bak Vík. Mýrdalsjökull er også hjemmet til Katla, en av Islands mest aktive vulkaner. Å utforske isbreen og dens omgivelser vil gi deg en følelse av å være på en annen planet.

Dette er bare et glimt av den rike skatten av severdigheter som venter på deg på Island. Uansett om du søker adrenalinfylte eventyr eller rolig utforskning av naturens skjønnhet, vil Island imøtekomme dine drømmer og gi deg opplevelser som vil berike din reise og fylle hjertet ditt med minner for livet. Bli med oss på denne uforglemmelige reisen og la deg fortrylle av Islands unike sjarm og skjønnhet.

 

Gjennomsnittstemperatur og nedbør for Reykjavik, Island
Måle enheter= °C og mm/måned. Varmeste måned: juli (12°C), Kaldeste måned: februar (0°C) & Våteste måned: desember (37.4 mm) - Alle verdier basert på data innhentet i perioden 2005-2015.

 

Average temperatures and rainfall in Reykjavik, Iceland

Hvordan er været?
Været på Island er svært variabelt og kan endre seg raskt. Øya har et subarktisk klima som blir påvirket av den nærliggende Nord-Atlanteren og Golfstrømmen. Denne kombinasjonen fører til uforutsigbare værforhold, selv innenfor en og samme dag. Generelt kan du forvente å oppleve alle fire årstider på en dag, spesielt om våren og høsten.

 

 • Sommeren (fra juni til august): er den mest populære tiden å besøke Island. Temperaturene er mildest på dette tidspunktet, med gjennomsnittlige daglige maksimumstemperaturer på rundt 10-15 grader Celsius. Om sommeren kan du oppleve midnattssolen i de nordlige delene av landet, noe som betyr at solen aldri går helt ned, og det er lyse netter.
 • Høsten (fra september til november): er en tid med rik fargeprakt når landskapet endrer seg til oransje, rødt og gult. Temperaturene begynner å avta, og det blir mer regn og vind, spesielt i de vestlige delene av øya.
 • Vinteren (fra desember til februar): er preget av kalde temperaturer, med gjennomsnittlige daglige maksimumstemperaturer som holder seg rundt frysepunktet. Det er også den mørkeste tiden på året, med få timer dagslys. Vintrene kan være tøffe med mye snø og kraftig vind, spesielt i fjellområdene.
 • Våren (fra mars til mai): er en overgangsperiode med stigende temperaturer, men det kan fortsatt være mye nedbør og kraftig vind. Våren er også en flott tid for å se naturen våkne til liv igjen etter den lange vinteren.

Det er viktig å være godt forberedt på å møte ulike værforhold når du besøker Island. Uansett når du reiser, bør du alltid ta med deg klær for å håndtere varierende temperaturer, regn og vind. Vær også oppmerksom på at været kan påvirke veiforhold, spesielt i vintermånedene, så det er viktig å følge værvarsel og veiinformasjon for sikker reise.

Beste tiden å besøke Island
Den beste tiden å besøke Island avhenger av hva du ønsker å oppleve og hvilke aktiviteter du vil delta i. Hver årstid har sin egen sjarm og unike opplevelser. Her er en oversikt over hva hver sesong har å tilby:

 • Sommer (juni til august): Dette er høysesongen for turisme på Island. Sommeren tilbyr milde temperaturer og lengre dager, inkludert midnattssolen i de nordlige delene av landet. Dette er den beste tiden for å utforske øya til fots, gå på fjellturer, ta båtturer og delta i utendørsaktiviteter som hvalsafari. Veiene og turistattraksjonene er generelt bedre tilgjengelige, og mange festivaler og kulturelle arrangementer finner sted i denne perioden.
 • Høst (september til oktober): Høsten er en fantastisk tid å besøke Island for de som ønsker å oppleve den vakre høstfargen i landskapet. Temperaturene er kjøligere, men reisende kan fortsatt glede seg over fjellvandring og andre utendørsaktiviteter. Det er også en roligere tid for turisme, og du kan oppleve færre folkemengder ved populære turiststeder.
 • Vinter (november til februar): Vinteren er en magisk tid å besøke Island for de som ønsker å se nordlyset og oppleve et mer autentisk islandsk vinterlandskap. Aktiviteter som isbrevandring, snøscooterkjøring og nordlysjakt er populære om vinteren. Vær imidlertid oppmerksom på at dagene er korte, og været kan være uforutsigbart, spesielt i fjellområdene. Det kan også påvirke tilgjengeligheten av veier og aktiviteter.
 • Vår (mars til mai): Våren er en flott tid å besøke Island for de som ønsker å se naturen våkne til liv etter vinteren. Landskapet blir grønt, blomstene blomstrer, og fuglene returnerer til landet. Selv om det kan være kjølig om våren, er dette en flott tid for fuglekikking og for å oppleve det unike fenomenet med isfjell som driver i havet langs kysten.

Det er ingen fasit for når du skal besøke Island, da det avhenger av dine personlige preferanser og hva du ønsker å oppleve. Uansett hvilken sesong du velger, vil Island alltid by på fantastiske naturopplevelser og uforglemmelige eventyr.

På Island er den offisielle valutaen islandske kroner, forkortet som "ISK." Symbol for kroner er "kr."
Kredittkort: Kredittkort er vanligvis godt akseptert på Island.

FreeCurrencyRates.com

De mest brukte kredittkortene som Visa og MasterCard blir generelt akseptert på restauranter, hoteller, butikker og turistattraksjoner. Noen mindre bedrifter kan imidlertid foretrekke kontanter, så det kan være lurt å ha litt kontanter som backup.

Kostnadsnivå
Kostnadsnivået på Island er generelt høyt sammenlignet med mange andre land. Det er flere faktorer som bidrar til dette høye kostnadsnivået:

 • Importerte varer: Island er en øy som er langt unna de fleste andre land, noe som fører til høyere transportkostnader for importerte varer. Dette gjør at prisen på mange varer, spesielt importerte varer, kan være høyere.
 • Lav befolkningstetthet: Island har en liten befolkning og relativt liten produksjon av varer. Dette begrenser tilgangen på varer og tjenester, og kan bidra til høyere priser.
 • Turisme: Turisme spiller en viktig rolle i Islands økonomi, og som et populært reisemål opplever landet et økende antall turister hvert år. Etterspørselen etter overnatting, mat og tjenester fra turister kan føre til at prisene stiger.
 • Høy levestandard: Island har en høy levestandard, og lønningene er generelt høye sammenlignet med mange andre land. Dette gjenspeiles i prisene på varer og tjenester.
 • Merverdiavgift (MVA): Islands merverdiavgiftssats (MVA eller VAT) er 24%, noe som kan påvirke kostnadsnivået på varer og tjenester.

Når du planlegger en tur til Island, er det viktig å være forberedt på høyere kostnader for mat, overnatting, transport og aktiviteter. Til tross for det høye kostnadsnivået er Island et utrolig vakkert land med enestående natur og unike opplevelser som er verdt å utforske. Med riktig planlegging og budsjettering kan du oppleve Islands sjarm uten å tømme lommeboken helt.

Tips
På Island er tipping ikke like vanlig eller forventet som i mange andre land. Det er ikke vanlig å gi store tips, og mange servicearbeidere har allerede en anstendig lønn. Likevel setter de ansatte i servicebransjen pris på en liten ekstra påskjønnelse hvis du har vært fornøyd med tjenesten. Her er noen generelle retningslinjer for tipping på Island:

 • Restauranter og kafeer: Hvis du er fornøyd med servicen på restauranter eller kafeer, kan du legge igjen rundt 10% av regningen som tips. Noen steder kan ha et tipsfelt på kvitteringen, men det er ikke forventet å gi tips.
 • Taxi: Du trenger ikke å gi tips til taxisjåfører, men det er vanlig å avrunde beløpet for å gjøre det enklere for sjåføren.
 • Hotell: Tipping på hoteller er ikke vanlig, men hvis du ønsker å gi noe ekstra til betjeningen for god service, vil det bli verdsatt.
 • Turistguider og reiseledere: Hvis du deltar på guidede turer, kan du vurdere å gi en liten tips til guiden hvis du er fornøyd med opplevelsen. Det er imidlertid ikke påkrevd.

Husk at det å gi tips er frivillig på Island, og det er ingen forventning om å gi tips. Islendinger er generelt ikke vant til å motta store tips, og de vil ikke føle seg fornærmet hvis du ikke gir noe ekstra. Hvis du ønsker å vise din takknemlighet for god service, vil en liten gest bli satt pris på, men det er absolutt ikke nødvendig.

Interessante fakta
Island - en mystisk og magisk øy som er full av interessante og morsomme fakta som vil forbløffe deg! Denne vulkanske perlen i Atlanterhavet har en rik kultur og en unik natur som vil ta deg med på en uforglemmelig reise. Fra sprutende geysirer og mektige fossefall til mystiske folketoner og historiske sagaer, er Island et land som er fylt med overraskelser og eventyr rundt hver sving.

 • Ingen mygg: Island er et av de få stedene i verden uten mygg. På grunn av det kalde og vindfulle klimaet har myggen aldri klart å etablere seg på øya. Dette gjør sommeropplevelsene mye mer behagelige uten behov for å bekymre seg for disse plagsomme insektene.
 • Islandsk hesteavstamning: Islandske hester er en unik rase som kan spores tilbake til vikingtiden, og de har vært isolert fra andre hesteraser i over 1 000 år. Det er ulovlig å importere hester til Island, og hvis en hest forlater øya, får den ikke lov til å komme tilbake.
 • Ingen McDonald's: Island er en av de få landene i verden uten en McDonald's-restaurant. Kjeden trakk seg ut av Island i 2009 på grunn av høye kostnader og økonomiske utfordringer.
 • Blå Lagune - ikke naturlig: Selv om Blå Lagune ser ut som en naturlig termisk kilde, er den faktisk menneskeskapt. Den ble dannet som et biprodukt av en nærliggende geotermisk kraftverk på 1970-tallet, og har siden blitt et populært geotermisk spa.
 • Ingen etternavn: Mange islandske etternavn følger ikke det tradisjonelle etternavnssystemet vi finner i mange andre kulturer. Islendinger har patronymiske eller matronymiske navn som kommer fra fornavnet til deres far (patronymisk) eller mor (matronymisk) med tillegg av "-son" for sønn og "-dóttir" for datter. For eksempel er "Jónsson" sønn av Jón, og "Kristinsdóttir" er datter av Kristin.
 • Ingen klokker i parlamentet: Islands parlament, Alþingi, er et av de eldste fungerende parlamentene i verden, grunnlagt på 900-tallet. En interessant tradisjon er at det ikke er lov til å ha klokker i debattkammeret, angivelig for å forhindre at møtene trekker ut i tid.
 • Julegave: I Islands juletradisjoner kommer ikke gavene fra Santa Claus, men fra 13 små trollaktige skapninger kjent som "jólasveinar" (julegutter). Hver natt i desember legger de små gavene i skoene til barna, eller en gammel skolepose hvis de har vært ulydige.

Island er en perle av et land fylt med unike kulturer, bemerkelsesverdig natur og quirky tradisjoner. Disse morsomme og interessante fakta er bare en liten smakebit på hva denne fascinerende øya har å tilby.

Festivaler
Island, et land som feirer sitt unike kulturelle arv gjennom fargerike og livlige festivaler! På denne magiske øya er det alltid noe å feire, og festlighetene spenner fra musikk og dans til gamle tradisjoner og moderne kunst. Uansett når du besøker Island, vil du finne deg selv midt i en festlig atmosfære. La oss ta en titt på noen av de mest populære festivalene som finner sted på Island og når du kan oppleve dem.

 • Reykjavik International Film Festival (RIFF)(september): Dette er Islands største og mest anerkjente filmfestival, som tiltrekker seg filmskapere, skuespillere og filmelskere fra hele verden. Festivalen viser et variert utvalg av internasjonale spillefilmer, dokumentarer og kortfilmer, og inkluderer også workshops, paneldebatter og bransjearrangementer.
 • Iceland Airwaves (november): Dette er en av Europas mest anerkjente musikkfestivaler, og den finner sted i Reykjavik. Festivalen har en imponerende line-up med både internasjonale og islandske artister innen indie, elektronisk, pop og rock. Iceland Airwaves tiltrekker seg musikkelskere fra hele verden og har blitt kjent for sin intime atmosfære og unike musikkopplevelser.
 • Secret Solstice Festival (juni): Dette er en unik musikkfestival som finner sted under midnattssolen i Reykjavik. Festivalen har et variert program med internasjonale artister som opptrer i det unike lyset av midnattssolen. Festivalgjengerne kan danse og feste i dagslys hele natten.
 • Þjóðhátíð (National Day)(17. juni): Dette er Islands nasjonaldag, og den feires med stolthet og glede over hele landet. Den største feiringen finner sted i Vestmannaeyjar-øyene, hvor det arrangeres konserter, dans, fyrverkeri og andre festligheter.
 • Verslunarmannahelgi (Handelsmennhelg)(august): Dette er en populær festival som feires av mange islendinger som markerer starten på sommeren. Det er en langhelg der folk drar på utflukter, camper og feirer med venner og familie. Festivalen inkluderer ofte musikk, dans og andre underholdningsaktiviteter.
 • Reykjavik Arts Festival (mai): Dette er en av Islands eldste og mest anerkjente kunstfestivaler som finner sted i Reykjavik. Festivalen presenterer et mangfoldig program med kunst, musikk, teater, dans og andre kunstneriske uttrykk fra lokale og internasjonale kunstnere.
 • Viking Festival Hafnarfjörður: også kjent som "Vikinga Hátíð Hafnarfjarðar," er en årlig vikingfestival som vanligvis finner sted tidlig i juni. Datoene for festivalen kan variere fra år til år, så det er best å sjekke den offisielle nettsiden eller arrangementssider for oppdatert informasjon om datoen for det aktuelle året.

Disse festivalene gir deg muligheten til å oppleve Islands rike kultur og kunstscene, samt å delta i livlige festligheter sammen med lokale innbyggere og besøkende fra hele verden. Festivaldatoene kan variere noe fra år til år, så det er alltid lurt å sjekke de offisielle nettsidene for oppdatert informasjon om datoer og program.

 

Mat og drikkekultur på Island
Velkommen til Island - et land med en unik mat- og drikkekultur som speiler landets naturlige ressurser og kulturelle arv. Islandsk mat er en hyllest til det rike marine livet som omgir øya, og til det robuste landskapet som former den islandske smaken. Med sitt karrige klima og begrensede jordbruksmuligheter har islendingene utviklet en særegen matkultur som er preget av lokalt produserte ingredienser og gamle tradisjoner. Maten på Island er mer enn bare næring - den er et uttrykk for nasjonal stolthet og kreativitet. Bli med oss på en kulinarisk reise gjennom de mest kjente og populære rettene og drikkene som vil ta deg med på en smaksopplevelse du sent vil glemme. Fra fersk fisk fanget rett utenfor kysten til de mest uvanlige lokale delikatesser, la oss utforske Islands unike mat- og drikkekultur sammen!

 • Plokkfiskur: Dette er en tradisjonell islandsk fiskerett laget av kokt torsk eller annen hvit fisk, poteter og løk. Ingrediensene blir "plokket" sammen til en deilig og smakfull gryte.
 • Hangikjöt: Dette er en populær rett på Island, spesielt til jul. Det er røkt lammekjøtt som tilberedes ved å henge det over en røykende torvbrann. Det gir kjøttet en unik og aromatisk smak.
 • Kleinur: Dette er en tradisjonell islandsk bakst, en slags deigkake formet som en knute og deretter fritert. Kleinur er vanlig å spise sammen med en kopp kaffe eller te.
 • Lambakjöt: Lam er en viktig del av islandske matvaner, og lambakjöt er stekt eller kokt lam. Islandsk lam kjennetegnes av sin gode smak og mørhet.
 • Harðfiskur: Dette er tørket fisk som er blitt en populær snack på Island. Harðfiskur er tørket på tradisjonell måte og blir ofte spist som et proteinrikt mellommåltid.

Drikkevarer
Brennivín:
Dette er en tradisjonell islandsk brennevin laget av potet eller korn og krydret med karvefrø. Det har en karakteristisk smak og er kjent som "svartedauden" eller "svartedauði" - som betyr "svartedøden".
Bjór (þorrabjór): Øl er også populært på Island, og det finnes mange lokale bryggerier som produserer ulike typer øl. Under den tradisjonelle festivalen "Þorrablót" (þorrabjór) blir det ofte servert spesielle typer øl som hører til feiringen.
Kaffi: Kaffe er en favorittdrikk på Island, og kaffekultur er viktig i det islandske samfunnet. Du finner mange koselige kaféer rundt om i landet der du kan nyte en kopp kaffe sammen med deilige bakverk.
Mjöður: er islandsk honningvin, en gammel drikke som har vært populær siden vikingtiden. Den er søt og aromatisk og blir ofte forbundet med gamle nordiske tradisjoner.

Island har en spennende mat- og drikkekultur som er formet av landets unike natur og historie. Enten det er fersk fisk og sjømat eller tradisjonelle retter som henger igjen fra vikingtiden, vil Islands mat og drikke gi deg en smaksopplevelse du sent vil glemme.

Island er fossefall og her er en liste over de mest imponerende
Island er hjemmet til mange storslagne fossefall som vil ta pusten fra deg med sin skjønnhet og kraft. Disse fossefallene er blant de mest ikoniske og imponerende naturfenomenene på øya. La oss ta en nærmere titt på noen av de mest storslagne fossefallene på Island:

 • Dettifoss: Velkommen til Europas kraftigste fossefall! Dettifoss lar en vegg av hvitt vann styrte ned i en dyp canyon, og det er en opplevelse som garantert vil gi deg respekt for naturens enorme krefter. Stå på kanten og føl suset av vannet som raser forbi.
 • Skógafoss: Dette er en annen storslått foss som ligger i nærheten av Vík. Skógafoss er 60 meter bred og har et utsmykket vannfall som kaster seg ned i en elv. Du kan også klatre opp trappene ved siden av fossen for å få en fantastisk utsikt over det omkringliggende landskapet.
 • Seljalandsfoss: Ikke langt fra Vík ligger en annen imponerende foss som du kan gå bak. Seljalandsfoss gir deg muligheten til å se fossefallet fra innsiden, og det er en unik opplevelse du ikke vil glemme.
 • Gullfoss: Gullfoss er uten tvil en av Islands mest berømte fossefall og betraktes som et av de mest fantastiske naturlige underverkene i landet. Den består av to kaskader som stuper ned i en dyp canyon, og det er et imponerende syn å se vannet forsvinne ned i de mørke kløftene. Fossen er omgitt av dramatiske klipper og gir en følelse av å være i hjertet av islandske naturkrefter.
 • Hraunfossar: Hraunfossar er et unikt fossefallssystem der vannet strømmer ut av lavasteinen og skaper en rekke små, lyseblå fossefall som skiller seg ut fra de mer tradisjonelle fossefallene på Island. Dette sjarmerende synet er som tatt rett ut av et eventyr.
 • Goðafoss: Goðafoss, også kjent som "Gudenes foss," er en av de mest historiske og symbolske fossene på Island. Legenden sier at en islending kastet de gamle hedenske gudenes bilde i fossen, som et symbol på å konvertere til kristendommen. Dette gjorde Goðafoss til et symbol på kristendommens seier over hedenskap.

Disse storslagne fossefallene på Island er bare noen få av de utrolige naturlige underverkene du vil oppleve på denne magiske øya. Å besøke disse fossefallene vil gi deg en følelse av ydmykhet og ærefrykt overfor naturens kraft, og la deg oppleve naturens skjønnhet på sitt mest majestetiske vis. Vær forberedt på å bli fortryllet og overveldet av den rå skjønnheten disse fossefallene har å tilby.

Hvordan skal du oppleve Island? Leiebil eller skreddersydde / gruppereiser?
Å velge mellom å leie bil på Island eller reise med guide enten på skreddersydde reiser eller en av våre tema- og gruppereiser avhenger av dine preferanser, reisestil og hva du ønsker å oppleve på turen. Her er noen fordeler og ulemper ved begge disse alternativene. 

Fordeler med å leie bil på Island:

 • Frihet og fleksibilitet: Med egen leiebil har du full frihet til å utforske Island i ditt eget tempo og velge dine egne reiseruter. Du kan stoppe når du vil, hvor du vil, og tilpasse turen etter dine ønsker.
 • Utforsk avsidesliggende steder: Island har mange spektakulære steder utenfor allfarvei som kan nås best med bil. Med en leiebil kan du dra til avsidesliggende områder og oppleve uberørt natur.
 • Spar penger: For større grupper eller familier kan det ofte være økonomisk mer gunstig å leie en bil enn å betale for individuelle guidede turer.
 • Tilpasset reiserute: Du kan lage din egen reiserute og besøke de stedene og attraksjonene som interesserer deg mest.

Ulemper med å leie bil på Island:

 • Navigasjon og kjøring: Veiene på Island kan være utfordrende, spesielt i vintermånedene, og du må være komfortabel med å kjøre på ukjente veier.
 • Planlegging: Du må selv planlegge reisen, finne overnatting og aktiviteter, og ta ansvar for alle logistikkene underveis.

Noen tips og råd om hva du må tenke på ved å ha leiebil:
Island er ikke helt som andre land og steder du kanskje har hatt leiebil og det er en rekke forhold du bør være klar over før du setter ut på din første kjøretur på Island.

 • Forsikring: Sørg for at du har riktig forsikring som dekker bilen, føreren og eventuelle passasjerer. Les nøye gjennom vilkårene og spør bilutleiefirmaet om du har spørsmål. Sjekk blant annet at du er forsikret mot skader forårsaket av vind (Island er vulkansk og ekstremt vindutsatt og en kjøretur hvor det er vulkansk aske kan raskt fjerne all maling fra din nye leiebil.
 • Bilens tilstand: Før du tar over bilen, bør du gå grundig gjennom den for å sjekke eventuelle skader eller feil. Ta bilder av eventuelle eksisterende skader og vis dem til bilutleiefirmaet for dokumentasjon.
 • Veiforhold: Vær oppmerksom på de varierte veiforholdene på Island. Noen veier kan være smale, svingete og i dårlig stand, spesielt utenfor de større byene. Ta hensyn til værforhold, spesielt om vinteren når det kan være snø og is. NB! Veiene over til Akureyri stenger normalt allerede i begynnelsen av september og åpner ikke igjen før april/mai).
 • Veiavgift: Noen av Islands mest populære turistattraksjoner krever en veiavgift for å besøke dem. Sjekk om bilutleiefirmaet inkluderer disse avgiftene i leieprisen, eller om du må betale dem separat.
 • Drivstoff: Sjekk hvilken drivstofftype bilen bruker, og hvor nærmeste bensinstasjon er. Det er også lurt å fylle drivstoff når du kan, spesielt hvis du skal kjøre på avsidesliggende områder.
 • Offroad kjøring: Ikke legg ut på kjøreturer utenfor velmerkede ruter om du ikke er lommekjent eller har gode nok kart. Mange ruter er ikke skiltet og du må også være forberedt på å måtte krysse en rekke elveleier.
 • Parkering: Før du parkerer på Island sjekk hvordan andre biler er parkert før du åpner dørene på bilen. Mange har opplevd å sitte igjen med ingen dør ved å ikke sjekke hvordan andre har parkert. Vinden på Island er ofte kraftig nok til å rive av selv den mest solide dør!
 • Nødsituasjoner: Ha alltid en nødtelefon tilgjengelig og vær oppmerksom på nødsituasjonstjenestene i landet.
 • Unngå å kjøre i ekstreme forhold: Hvis det er ekstreme værforhold, som for eksempel orkanvinder, kan det være best å unngå å kjøre helt til været har bedret seg.

Vær også oppmerksom på at værforholdene på Island kan endre seg raskt, så det er viktig å være forberedt og tilpasse kjøringen etter forholdene. Hvis du føler deg usikker på å kjøre i sterke vindkast, kan det være lurt å vente til vindforholdene har roet seg før du fortsetter kjøringen.

Noen forslag til reiserute på Island
På Island er det mange fantastiske områder å besøke, og hver del av øya har sin egen unike skjønnhet og sjarm. Her er noen av de mest populære områdene du bør vurdere å besøke på Island:

 • Reykjavik & Reykjanes halvøya: Hovedstaden og den største byen på Island, kjent for sin livlige kultur, kafeer, restauranter og museer. Reykjanes-halvøya er en naturskjønn region som ligger på sørvestkysten av Island, bare en kort kjøretur fra Reykjavik og Keflavik internasjonale flyplass. Halvøya er kjent for sin spektakulære geotermiske aktivitet, dramatiske landskap og unike geologiske trekk
 • Den gylne sirkel (The Golden Circle): En populær rute som inkluderer tre spektakulære naturattraksjoner - Geysir, Gullfoss-fossen og nasjonalparken Þingvellir.
 • Sørkysten: Kjent for svarte sandstrender, vakre fossefall som Seljalandsfoss og Skógafoss, og isbreer som Mýrdalsjökull og Vatnajökull.
 • Vestfjordene: Et avsidesliggende og uberørt område med spektakulær natur, fjorder, klipper og vakre landskap.
 • Akureyri og Nord-Island: Nord-Island byr på vakker natur, varme kilder, og Akureyri er Islands nest største by med mange kulturelle attraksjoner.
 • Østfjordene: Rolige fjorder, sjarmerende landsbyer og spektakulær natur venter deg i Østfjordene.

Her er noen forslag til rundreiser på Island:

7-dagers rundreise:
Dag 1-2:
Utforsk Reykjavik og de omkringliggende områdene, inkludert Den gylne sirkel.
Dag 3-4: Kjør langs sørkysten og besøk fosser, strender og isbreer.
Dag 5-6: Opplev Nord-Island og Akureyri, inkludert Mývatn og varme kilder.
Dag 7: Reis tilbake til Reykjavik og utforsk mer av byen før avreise.

14-dagers rundreise:
Dag 1:
Reykjavik - Ankomst til Reykjavik, utforsk byen og bli kjent med den islandske kulturen.
Dag 2-3: Sørkysten - Besøk Den gylne sirkel (Thingvellir nasjonalpark, Geysir og Gullfoss-fossen). Utforsk Sørkysten med fosser som Seljalandsfoss og Skógafoss, Reynisfjara-stranden og Dyrhólaey.
Dag 4: Vatnajökull nasjonalpark - Kjør til Vatnajökull nasjonalpark og opplev Europas største isbre. Besøk Jökulsárlón, den berømte isbrelagunen, og Diamond Beach.
Dag 5-6: Østfjordene - Utforsk de vakre fjordene og fjellene i Østfjordene, og besøk små sjarmerende landsbyer.
Dag 7-8: Myvatn-området - Opplev de geotermiske varme kildene, soppformede vulkankratere og mystiske lavaformasjoner rundt Myvatn-innsjøen. Besøk Dettifoss, Europas kraftigste foss.
Dag 9: Akureyri og omegn - Kjør til Akureyri, Islands nest største by, og utforsk dens sjarm og kultur. Besøk Godafoss, en av Islands mest ikoniske fosser.
Dag 10-11: Vestfjordene - Kjør til Vestfjordene og opplev det avsidesliggende og uberørte landskapet. Utforsk fuglefjell og besøk sjarmerende fiskevær.
Dag 12-13: Snæfellsnes-halvøya - Kjør til Snæfellsnes-halvøya og nyt den dramatiske kystlinjen, fjellformasjoner og strender. Utforsk Snaefellsjökull nasjonalpark og Kirkjufell-fjellet.
Dag 14: Avslutning i Reykjavik - Kjør tilbake til Reykjavik, og ta en siste utforskning av byen før avreise.

Beste tid for rundreisen:
Sommermånedene (juni til august) er den mest populære tiden å besøke Island på grunn av mildere vær og lengre dager. Imidlertid vil du finne flere turister i denne perioden. Hvis du ønsker å unngå folkemengdene og nyte det unike vinterlandskapet med snø og nordlys, kan du vurdere å besøke på våren eller høsten. Vintermånedene (desember til februar) kan også være en spesiell tid å besøke for de som ønsker å oppleve det eventyrlige vinterlandskapet, men vær forberedt på kortere dager og mulige utfordrende kjøreforhold.

Fordeler med å reise med guide på skreddersydde eller tema- & gruppereiser:
Ekspertise og lokalkunnskap: En guide vil ha god kunnskap om Islands kultur, historie, natur og unike steder. Du kan lære mye mer om landet gjennom en dyktig guide.
Organisert reise: En guide tar seg av planleggingen, booking av overnatting, transport og aktiviteter, slik at du kan slappe av og fokusere på å nyte turen.
Få tilgang til unike opplevelser: En guide kan introdusere deg for skjulte perler og spesielle steder som du kanskje ikke oppdager på egen hånd.

Ulemper med å reise med guide på skreddersydde reiser:
Mindre fleksibilitet: Du er bundet til den planlagte reiseruten og tidsplanen, og det kan være mindre rom for spontanitet.
Kostnader: Guidede turer kan være dyrere enn å leie en bil og reise på egen hånd.

Når du vurderer hvilken reisemåte som passer best for deg, er det viktig å tenke på dine egne preferanser, komfortnivå og hva du ønsker å oppleve på turen. Begge alternativene har sine fordeler og ulemper, så det beste valget vil variere fra person til person.

Se våre reiser til dette reisemålet