Oversikt

Litauen er en av de 3 Baltiske statene, den sydligste og er veldig rik på historie. Landet byr på mange overraskelser, alt fra slott, innsjøer og dype skoger. Til de store slettene som deles av åser og den baltiske kysten med sanddyner. Alt imens man også kan besøke byer fulle av eksentriske butikker og bohemske gallerier. Det er flott å sykle eller ta fotturer rundt i landet eller man kan ta en båt tur i Trakai Historical National Park.
 
Man bør også prøve rettene cepelinai og deilig sjømat og ikke minst smake den lokale «midus», en slags honning drink.
 
Høydepunkter
 • Vilnius – byen kalles «de 100 kirkers by «, minst 40 bløtkakevakre og gotiske kirker gjør stas på gamlebyen, fine utenpå men mange av dem tomme inni. Gamlebyen regnes også som en av de vakreste i Europa og det historiske sentrum står på UNESCOs verdensarvliste. På byens universitet finner man mange fresko malerier og universitet regnes som en av hovedattraksjonene ut av mange severdigheter i Vilnius.  
 • Hill of Crosses – ligger nær byen Siauliai. Her finner man tusenvis av kors, alt fra små krusifiks til store kors laget av tre og metall. Stedet er laget for å hedre Litauens borgere og er blitt et minnesmerke over alle menneskene som har dødd i opprør og interne stridigheter.
 • Aukstaitija National Park – den mer enn 400 kvadrat kilometer store national parken er full av furu og gran trær. Og her finner man også både villsvin, hjort og elg.  Hele 30% av parken er vann med 30 elver og 126 innsjøer. Den største innsjøen er Lake Baluosas med 7 små øyer som innbyr til øyhopping. I tillegg kan man se vannmøller og det kjente Beekeeping Museum i parken.

Gjennomsnittstemperatur og nedbør for Litauen (Vilnius)
Måleenheter= ºC og mm/måned. Varmeste måned: juli (18ºC), Kaldeste måned: januar (-4ºC) / Våteste måned: juli (54.3mm) - Alle verdier basert perioden 1985-2015.

Hvordan er været i Litauen? Vilnius er den sørligste av de tre baltiske hovedstedene men innlandsklimaet gjør at den ikke er merkbart varmere.

Best tiden å besøke landet: Den beste tiden å besøke landet er mai, juni og oktober. Vinteren i Litauen kan bli veldig kald og med mye snø. Våren kan også være en fin tid å besøke landet, men husk å pakk noen varme klær.

Myntenhet: I Litauen brukes det Euro. De fleste hotellene, restaurantene og butikkene i de større byene aksepterer kredittkort. Mange taxiselskaper tar kun kontanter. Minibanker er tilgjengelige nesten overalt.
 
Tips: Det er ikke vanlig å tipse i Litauen, men man bør gjøre det når man får god service.
 • Hoteller – Ikke vanlig og heller ikke forventet at man gir tips.
 • Restauranter – Sjekk om tips er inkludert på regningen hvis ikke kan man gi 5-10% hvis man har fått god service.
 • Taxi – Heller ikke her er det vanlig eller forventet med tips. Men man kan «runde opp» for å gjøre det enklere.

Interessante fakta:

 • Litauisk er et av verdens eldste språk og et av de eldste indo-Europeiske språk som fortsatt brukes.
 • Hvert år farges elven Vilnia smaragd grønn på St Patricks Day. Tradisjonen stammer egentlig fra Chicago på 60 tallet, da noen rørleggere oppdaget en helt ufarlig måte å farge vannet på.
 • Hvite storker er nasjonalsymbol i Litauen og mer enn 13.000 par holder til her.

Festivaler:

 • Rock Nights (august) – er den største rock festivalen i Litauen, den avholdes på en øy i Zarasai sjøen. Festivalen begynte som et lokalt arrangement men nå kommer det også mange internasjonale stjerner. 
 • Palanga Smelt (februar) – dette er en «fisherman» festival men alle kan delta, den holdes i Palanga. Det begynner med en fiskekonkurranse fra broen. Besøkene kan nyte tradisjonelle fiskeretter fra forskjellige salgsboder, underholdningen består av konserter med viser fra havet, mange sjømanns aktiviteter og isbading.
Se vår destinasjons video fra Litauen:
Copyright - Lithuania. Real is beautiful

Se våre reiser til dette reisemålet