Oversikt

Romania er kjent for den mystiske provinsen Transylvania og dens beryktede vampyr Dracula, og er en eklektisk blanding av dystre skoger, sterkt opplyste moderne byer og en mengde middelalderslott, avsidesliggende klostre og gamle byer. Rike og fattige bor side om side, snødekte fjelltopper dominerer dets dramatiske landskap, og Svartehavskysten er et knutepunkt for luksuriøse feriesteder. Med andre ord, hvis du leter etter et land med svimlende kontraster, er Romania ditt reisemål.

Uansett feriestil så har Romania det, fra sommerferie ved strandkanten til aktivitetsferier. Romanias sterke kulturarv er unik i Europa, og listen over UNESCOs verdensarvsteder inkluderer saksiske landsbyer, praktfulle ortodokse kirker og storslåtte palasser. Kontrasten mellom hovedstaden Bucuresti og de avsidesliggende, landlige landsbyene kunne ikke vært mer definitiv, og av den lille rombefolkningen er det fortsatt mange drar ut om sommeren og søker etter sesongarbeid i sin tradisjonelle nomadiske stil.

Tradisjonen med gjestfrihet her er fortsatt sterk, og utenlandske besøkende ønskes velkommen som venner nå som landets kvelende kommunisttid bare er et bittert minne. Romania har en urban infrastruktur som har tatt utfordringen, med store byene og kystferiestedene som tilbyr stilige hoteller med alle de vanlige fasilitetene. Likevel er det lett å komme vekk fra alt i Romania, siden 90 prosent av landets omfattende landmasse fortsatt er landlig. Generelt får man valuta for pengene, selv om leiebil fra internasjonale selskaper er relativt dyrt.

Romania er et stort land, med betydelige avstander mellom severdigheter og større byer. Dets topografiske mangfold omfatter bølgende, skogkledde åser, skarpe, snødekte fjelltopper, våtmarker i Donaudeltaet og store sletter bebodd av bønder som fortsatt lever en middelaldersk livsstil. Tiden for å besøke er nå, før landets streben etter modernisering fjerner sjarmen og erstatter dem med enda mer eurosentrisk kontroll og kommersialiserte turistattraksjoner.


Høydepunkter
Romania er kanskje et nytt reisemål på turistkartet, men dets utallige og varierte attraksjoner trekker stadig flere besøkende. Foreløpig er en stor del av det spektakulære landet uberørt, tradisjonelt og oversådd med mangfoldige og relativt uforandrede påminnelser om dets lange historie. En sightseeingtur gjennom Romania åpner for alt fra landets ofte voldelige fortid til landbruk som har vært uforandret i århundrer, og dens rike folke- og kulturarv som lever i beste velgående i innlandet.

  • Parlamentspalasset i Bucuresti – Dette enorme, imponerende monumentet til Romanias kommunistiske fortid er verdens nest største bygning og er fortsatt uferdig. Det ble bestilt av Nicolae Ceausescu i 1984 under stormannsgalskapen, og dekker 3 552 090 kvadratmeter og har mer enn 3 000 marmorkledde rom fordelt på 12 etasjer. En guidet tur avsluttes på balkongen ment som en plattform for Ceausescus taler. Dessverre levde ikke diktatoren lenge nok til å bruke den.
  • Det Rumenske Athenaeum – Det utsøkte rumenske Athenaeum er hjertet av Bucurestis høykultur og det rumenske folkets kjærlighet til klassisk musikk. Bygget i 1888, ble strukturen og dens betagende utsmykkede, forgylte interiør finansiert utelukkende av offentlige bidrag etter at investormidler tørket opp, og «Gi en krone for Athenaeums» appell er en del av byens historie. Mosaikk, veggmalerier, og forseggjorte forgylte lysekroner er dens arkitektoniske høydepunkter, og George Enescu Philharmonic Orchestra er dens kulturelle alibi.
  • Donaudeltaet - Deltaet til den mektige Donau er et UNESCOs verdensarvsted for sine økosystemer og unike flora og fauna. Den viktigste naturskatten i Romania, dens våtmarker, elver, kanaler, innsjøer, myrer og sivøyer gjør alle denne unike regionen til et paradis for fuglefolk og økoturister. Deltaet har Europas største konsentrasjon av fuglekolonier og er yngleplassen for arter fra Afrika og til og med det fjerne Kina. Over 3000 dyrearter streifer rundt i villmarkene, inkludert hjort, ulv, bjørn, rever og villkatter.
  • Peles slott – En av de mest spektakulære festningsverkene i dette slottslandet, Peles Castle ligger ved foten av Bucegifjellene i den sjarmerende lille byen Sinaia. Bygget som et sommerferiested for den rumenske kongefamilien, er dets 160 rom proppet med kunst, antikke møbler og edel porselen og opplyst av delikate Muranolysekroner. Mange av rommene er tematiserte, med ,usikkrommets utskårne teakmøbler som er begavet av en indisk maharaja og utsøkt brodert silke som dekorerer veggene til den tyrkiske salongen. Europeiske og orientalske våpen og rustninger fra 1400- til 1800-tallet finnes i våpenhuset. Sinaia har også et kloster fra 1600-tallet, og Pelisor Slott i nærheten er verdt et besøk for sin unike samling av Lalique og Tiffanyglass.
  • Biertankirken – Landsbyen Biertan ligger bare noen få kilometer fra den utsøkte middelalderbyen Sighisora, og inneholder den berømte kirken fra 1400tallet som ligger på toppen av en høyde i landsbyens sentrum. Kirken er nå et UNESCOs verdensarvliste, og har 10 meter høye forsvarsmurer på 3 nivåer, alle forbundet med porter og tårn. Dens sengotiske design har doble yttervegger, og interiøret har et enormt trealter i transylvanisk stil og en utskåret tredør med en unik låsemekanisme som beskytter skattene som er lagret i sakristiet.
  • De malte klostrene i Bucovina – Bucovinas malte klostre er blant de mest pittoreske landemerkene i Romania, med ytterveggene i mailt med mange farger som skildrer profeter, helgener, Jesu liv, engler og djevler og himmel og helvete. Veggmaleriene er fra 15. og 16. og er nå vurdert som mesterverk av bysantinsk kunst. Deres opprinnelige formål var å presentere bibelhistorier og livene til de ortodokse helgenene for analfabeter ved hjelp av levende bilder. Av de mange malte klostrene i regionen er de best bevarte i Mondovita.
  • Dacian festninger i Orastiefjellene – De 2000 år gamle restene av de daciske og romerske festningene mellom Orastie og Retezat er de eldste i Romania, og ble satt i en ring rundt den daciske hovedstaden Sarmizegtusa. Nå som et kollektivt UNESCOs verdensarvsted, er ruinene og selve byen en arkeologisk skattekiste. De seks daciske stedene, erobret av romerne i det andre århundre e.Kr., er bemerkelsesverdig godt bevart, og viser en interessant fusjon mellom defensiv og religiøs stil. Sarmizegtusa har restene av et romersk forum og amfiteater.
  • Karpatene – danner en massiv halvsirkulær ring rundt Transylvania, og er hjemsted for uberørte skoger, 400 unike arter pattedyr to tredjedeler av Europas brunbjørner og enestående naturlig skjønnhet. Hjem til flere nasjonalparker, er Karpatene kjent av World Wildlife Fund som Europas siste, store villmark. Et kongerike av rovdyr og den siste regionen på kontinentet som har store bestander av brunbjørn, gaupe og ulv. Truede fuglearter som keiserørn, kornkrekk og uralugle lever og hekker i fred her.

Gjennomsnittstemperatur og nedbør for Bucharesti
Måleenheter= ºC og mm/måned. Varmeste måned: juli (23ºC) / Kaldeste måned: januar (-1ºC) / Våteste måned: juni (80 mm) - Alle verdier basert perioden 1991-2020.

Hvordan er været? Romanias klima har fire forskjellige årstider og er en overgang mellom kontinentalt og temperert, avhengig av beliggenhet og på grunn av avstanden fra havet og den sørøstlige sentrale posisjonen på det europeiske fastlandet. Totalt sett er våren kjølig om natten og tidlig på morgenen, med behagelige, varme dager, og sommeren varierer fra varmt til veldig varmt. Høsten er kjølig med lite regn og vinteren er ofte veldig kald, spesielt i høyden. Nedbøren varierer med beliggenhet, med de høye fjelltoppene som får mest, og som faller som snø om vinteren, og Donaudeltaet er det tørreste.

Vindmønstre er kompliserte her på grunn av Romanias beliggenhet, med lokale vinder som dominerer i mange områder. De vanligste vindene er fuktige nordvest, selv om de tørrere nordøstlige delene er sterkere. Sommeren vest i landet får den varme sørvestlige austrovinden, og om vinteren får de østlige regionene tette, kalde luftmasser og den kalde Crivat nordøstlige luftstrømmen fra de russiske slettene. Samtidig kommer luftmasser fra Azorene som gir regn og varmer opp atmosfæren. Nemirui 'svarte vind' og foehnvinder blåser på forskjellige tider av året.                                                                                                                      

Beste tiden å besøke Romania: Romania er en helårsdestinasjon, avhengig av den valgte feriestilen. Åpenbart er vintermånedene favoritter for vintersportfans, med snø til midten av mai, og juli og august er best for strandferier ved Svartehavet. For turgåere begynner sesongen i juni. De beste månedene for fuglefolk som besøker Donaudeltaet er april, mai og oktober, og terrengsyklister på vei til Karpatene bør velge sommermånedene.
Våren byr på endeløse markblomster og fuglesang, og om høsten gløder skogene med livlige farger. Hotellprisene er høyest i juli og august.

Romanias offisielle valuta er Romenske lei (RON). Selv om Romania ikke har tatt i bruk euroen ennå, nærmer den tiden seg med stormskritt. Romania har satt et mål om å ta i bruk euroen innen 2024, selv om landet allerede er medlem av EU. Romania er i økende grad en kortøkonomi. Mens de fleste bedrifter godtar kredittkort, kan det være tryggere å bruke kontanter på grunn av risikoen for kredittkortsvindel. Det er et stort nettverk av minibanker (ATM) som aksepterer standard internasjonale kreditt- og debetkort, mot et gebyr.

Tips:

  • Taxi – Taxisjåfører i Romania kjører på meter, et tips forventes vanligvis og blir satt pris på av sjåføren. Rundt 4-5 lei eller runde opp prisen for en tur er et godt valg.
  • Hoteller – det forventes at man gir tips. Man kan gi pikkoloene 5 lei pr koffert og rengjøringspersonalet 5-10 leui pr natt hvis servicen er veldig bra.
  • Restauranter – Tips er normen. Rumenske servitører får svært lavt betalt, da eierne forventer at de får tips. Et tips legges normalt ikke til på en egning. Vanlig kotyme er 15%.
  • Guider – om man er på en dagstur burde man gi 30-50 lei til guiden om man er på en gruppetur med flere kan man gi 5-10 lei hver. Å gi 5-10 lei til sjåføren blir også satt pris på.

Interessante fakta

  • Den første europeiske byen som fikk elektriske gatelys er i Romania - Timisoara
  • En av Europas største underjordiske isbreer finner du i Romania.
  • Europas rikeste land på gullressurser er Romania.
  • Europas største bestand av brunbjørn bor i Romania.
  • Bucuresti har en Triumfbue, akkurat som Paris.
  • Sarmale (Fylte kålruller) betraktes som Romanias nasjonalrett.

Festivaler

  • Middelalderfestivalen i Sighisoara (juli) – Denne årlige festivalen arrangeres i den pittoreske middelalderbyen Sighişoara, og er et "must" for besøkende som er fascinert av Romanias historie. Det tre dager lange arrangementet er en feiring av byens historiske livsstil, tro og skikker, og inkluderer friluftskonserter, parader, gatekarneval, konkurranser om dyst og håndverksutstillinger. I gatene tilbys tradisjonell mat og drikke og musikk, dans, gatemarkeder og teaterforestillinger.
  • Hora de la Prislop (august) – Denne festivalen arrangeres for å feire de tradisjonelle båndene mellom Romanias tre hovedregioner, Maramures, Moldova og Transylvania. Landsbyboerne i Karpatfjellene i Prislop paraderer i tradisjonelle kostymer opp til Prisloppasset og tilbringer festivaldagen med å danse, feste, synge og generelt ha det hyggelig.
  • Bachata dansefestival (august, september) – De rumenske folkene er stolte av sin folkearv i disse moderne tider, men de er også veldig opptatt av latinamerikanske danseformer. Den årlige Bachata Dansefestival er en demonstrasjon av tre store dansestiler, med en nasjonal mesterskapskonkurranse som arrangeres i tillegg til utstillinger, og alle er velkomne til å delta i moroa og festlighetene.
  • Sambra Oilor (oktober) – arrangeres i alle landets landsbyer i åssiden, og markerer nedbringelsen av saueflokkene fra de frodige, sommerlige fjellovergangene til sikkerheten i de nedre bakkene før den snørike vinteren setter inn. Tradisjonell kjole, fest og musikk og dans er høydepunktene.
  • Vinfestivaler (oktober) – I løpet av oktober arrangeres vinfestivaler i alle Romanias vinproduksjonsområder, for å feire starten på druehøsten. Ikke overraskende er festlighetens høydepunkt en stor mengde av året før, akkompagnert av fest, musikk og sang.

Se våre reiser til dette reisemålet