Oversikt

Romania: Europas glemte perle venter på å bli oppdaget!
Ønsker du en reiseopplevelse utenom det vanlige? Romania kaller på de eventyrlystne med en sjarmerende blanding av kulturskatter, moderne attraksjoner og uutforsket natur.

Romania, et undervurdert smykke i Europas kronjuveler av reisedestinasjoner. Med en imponerende blanding av historisk sjarm, arkitektonisk eleganse og kulturell rikdom, inviterer dette landet deg til å gå utover de vanlige turiststiene. Fra det pulserende bylivet i Bukarest til tidløse landskap i Transilvania og det naturrike Donaudeltaet, tilbyr Romania en mangfoldig opplevelse som appellerer til alle typer reisende.

I en tid hvor mange jakter på det unike og mindre kjente, står Romania frem som en skjult skatt blant Europas feriedestinasjoner. Dette varierte landet byr på en kombinasjon av rik historie, kulturell dybde og aktivitetsmuligheter som få andre steder kan matche. Hva gjør Romania så interessant som feriested? Det er mulighetene for å dykke inn i et kaleidoskop av opplevelser, fra den kosmopolitiske atmosfæren i Bukarest til den urørte skjønnheten i Karpatene. Med slott som ser ut som de er tatt rett ut av eventyrbøker, kreative folkekunsttradisjoner og et kjøkken som utfordrer dine smaksløker på den beste måten, gir Romania deg sjansen til å oppleve et Europa du kanskje ikke visste eksisterte. Ta steget og la Romania overraske, fascinere og begeistre deg.

Oppdag kulturens vugge
Romania, kanskje litt oversett på den europeiske turistscenen, har en mangfoldighet som gjør det til et unikt og minneverdig reisemål. Landet er et skattkammer av historie, fra gamle klostre til middelalderborgene som prikker landskapet.

Romania er et stort land, med betydelige avstander mellom severdigheter og større byer. Dets topografiske mangfold omfatter bølgende, skogkledde åser, skarpe, snødekte fjelltopper, våtmarker i Donaudeltaet og store sletter bebodd av bønder som fortsatt lever en middelaldersk livsstil. Tiden for å besøke er nå, før landets streben etter modernisering fjerner sjarmen og erstatter dem med enda mer eurosentrisk kontroll og kommersialiserte turistattraksjoner.

Romania, kanskje litt oversett på den europeiske turistscenen, har en mangfoldighet som gjør det til et unikt og minneverdig reisemål. Landet er et skattkammer av historie, fra gamle klostre til middelalderborgene som prikker landskapet.

 • Arkitektonisk mesterverk
  Bukarest, hovedstaden, omtales ofte som "Lille Paris" på grunn av sin elegante arkitektur. Palatul Parlamentului er ikke bare Europas tyngste bygning, men også et ypperlig eksempel på storslått design. Kombiner dette med en blomstrende kafékultur, og du har en by som både fascinerer og overrasker.

 • En reise gjennom tid
  En tur til Transilvania er som å tre inn i en tidsmaskin. De godt bevarte slottene og borgene, som Bran Slott og Peleș Slott, gir et unikt innblikk i landets kongelige fortid. Transilvania er også omgitt av Karpatene, en fjellkjede som tilbyr alt fra fotturer til skigåing.

 • Gastronomisk rikdom
  Romanias kjøkken er påvirket av mange kulturer, inkludert tyrkisk, tysk og ungarsk. Maten her er hjertevarm, med et vell av retter som "mămăligă" og "mici" som gir et innblikk i landets rike kulinariske arv. Vinelskere vil også sette pris på landets vingårder, som har begynt å få internasjonal anerkjennelse.

 • Levende tradisjoner
  Romania har bevart sin folkekultur bedre enn de fleste europeiske land. Musikken, dansene og håndverket som har blitt overført gjennom generasjoner, gir deg en sjelden mulighet til å oppleve autentisk kultur.

 • Naturlige eventyr
  Hvis du søker spenning, tilbyr Donaudeltaet en rekke aktiviteter som kajakkpadling, fugletitting og fiske. For de som søker stillhet og ro, kan en tur i dette unike våtlandskapet være den perfekte avslutningen på din rumenske oppdagelsesreise.

Alt i alt er Romania et land som tilbyr en unik blanding av det gamle og det nye, fra byer rike på kultur og historie til naturområder som fremdeles er relativt uberørte. Enten du er historieentusiast, naturvandrer eller matelsker, finnes det noe i Romania for å tilfredsstille din nysgjerrighet.

Severdigheter i Romania: Fra urbane skatter til uutforskede naturlandskap
Romania er en skattkiste av severdigheter som spenner over kulturelle monumenter, historiske steder og naturlige underverker. Dette er et land hvor hver region har sin egen unike appell, noe som gir reisende et bredt spekter av opplevelser å velge mellom.

Romania er kanskje et nytt reisemål på turistkartet, men dets utallige og varierte attraksjoner trekker stadig flere besøkende. Foreløpig er en stor del av det spektakulære landet uberørt, tradisjonelt og oversådd med mangfoldige og relativt uforandrede påminnelser om dets lange historie. En sightseeingtur gjennom Romania åpner for alt fra landets ofte voldelige fortid til landbruk som har vært uforandret i århundrer, og dens rike folke- og kulturarv som lever i beste velgående i innlandet. Her er en kort oversikt over noen av de mest interessante stedene du bør vurdere å besøke:

 • Parlamentspalasset i Bucuresti: Dette enorme, imponerende monumentet til Romanias kommunistiske fortid er verdens nest største bygning og er fortsatt uferdig. Det ble bestilt av Nicolae Ceausescu i 1984 under stormannsgalskapen, og dekker 3 552 090 kvadratmeter og har mer enn 3 000 marmorkledde rom fordelt på 12 etasjer. En guidet tur avsluttes på balkongen ment som en plattform for Ceausescus taler. Dessverre levde ikke diktatoren lenge nok til å bruke den.
 • Det Rumenske Athenaeum: Det utsøkte rumenske Athenaeum er hjertet av Bucurestis høykultur og det rumenske folkets kjærlighet til klassisk musikk. Bygget i 1888, ble strukturen og dens betagende utsmykkede, forgylte interiør finansiert utelukkende av offentlige bidrag etter at investormidler tørket opp, og «Gi en krone for Athenaeums» appell er en del av byens historie. Mosaikk, veggmalerier, og forseggjorte forgylte lysekroner er dens arkitektoniske høydepunkter, og George Enescu Philharmonic Orchestra er dens kulturelle alibi.
 • Donaudeltaet: Deltaet til den mektige Donau er et UNESCOs verdensarvsted for sine økosystemer og unike flora og fauna. Den viktigste naturskatten i Romania, dens våtmarker, elver, kanaler, innsjøer, myrer og sivøyer gjør alle denne unike regionen til et paradis for fuglefolk og økoturister. Deltaet har Europas største konsentrasjon av fuglekolonier og er yngleplassen for arter fra Afrika og til og med det fjerne Kina. Over 3000 dyrearter streifer rundt i villmarkene, inkludert hjort, ulv, bjørn, rever og villkatter.
 • Peles slott: En av de mest spektakulære festningsverkene i dette slottslandet, Peles Castle ligger ved foten av Bucegifjellene i den sjarmerende lille byen Sinaia. Bygget som et sommerferiested for den rumenske kongefamilien, er dets 160 rom proppet med kunst, antikke møbler og edel porselen og opplyst av delikate Muranolysekroner. Mange av rommene er tematiserte, med ,usikkrommets utskårne teakmøbler som er begavet av en indisk maharaja og utsøkt brodert silke som dekorerer veggene til den tyrkiske salongen. Europeiske og orientalske våpen og rustninger fra 1400- til 1800-tallet finnes i våpenhuset. Sinaia har også et kloster fra 1600-tallet, og Pelisor Slott i nærheten er verdt et besøk for sin unike samling av Lalique og Tiffanyglass.
 • Biertankirken: Landsbyen Biertan ligger bare noen få kilometer fra den utsøkte middelalderbyen Sighisora, og inneholder den berømte kirken fra 1400-tallet som ligger på toppen av en høyde i landsbyens sentrum. Kirken er nå et UNESCOs verdensarvliste, og har 10 meter høye forsvarsmurer på 3 nivåer, alle forbundet med porter og tårn. Dens sengotiske design har doble yttervegger, og interiøret har et enormt trealter i transylvanisk stil og en utskåret tredør med en unik låsemekanisme som beskytter skattene som er lagret i sakristiet.
 • De malte klostrene i Bucovina: Bucovinas malte klostre er blant de mest pittoreske landemerkene i Romania, med ytterveggene i mailt med mange farger som skildrer profeter, helgener, Jesu liv, engler og djevler og himmel og helvete. Veggmaleriene er fra 15. og 16. og er nå vurdert som mesterverk av bysantinsk kunst. Deres opprinnelige formål var å presentere bibelhistorier og livene til de ortodokse helgenene for analfabeter ved hjelp av levende bilder. Av de mange malte klostrene i regionen er de best bevarte i Mondovita.
 • Dacian festninger i Orastiefjellene: De 2000 år gamle restene av de daciske og romerske festningene mellom Orastie og Retezat er de eldste i Romania, og ble satt i en ring rundt den daciske hovedstaden Sarmizegtusa. Nå som et kollektivt UNESCOs verdensarvsted, er ruinene og selve byen en arkeologisk skattekiste. De seks daciske stedene, erobret av romerne i det andre århundre e.Kr., er bemerkelsesverdig godt bevart, og viser en interessant fusjon mellom defensiv og religiøs stil. Sarmizegtusa har restene av et romersk forum og amfiteater.
 • Karpatene: Danner en massiv halvsirkulær ring rundt Transylvania, og er hjemsted for uberørte skoger, 400 unike arter pattedyr to tredjedeler av Europas brunbjørner og enestående naturlig skjønnhet. Hjem til flere nasjonalparker, er Karpatene kjent av World Wildlife Fund som Europas siste, store villmark. Et kongerike av rovdyr og den siste regionen på kontinentet som har store bestander av brunbjørn, gaupe og ulv. Truede fuglearter som keiserørn, kornkrekk og uralugle lever og hekker i fred her.
 • Romanias Svartehavskyst: tilbyr en rekke strender hvor du kan slappe av og ta en pause fra sightseeing. Mamaia er kjent for sin hvite sandstrand og luksuriøse feriesteder, mens Vama Veche tilbyr en mer bohemsk atmosfære. Det livlige nattelivet gir deg muligheten til å danse natten bort.

Med en så variert palett av attraksjoner er det ingen tvil om at Romania har noe for enhver smak. Enten du er en historieentusiast, naturelsker eller kulturgransker, vil du finne noe som taler til deg i dette mangfoldige landet.

Gjennomsnittstemperatur og nedbør for Bucuresti, Romania
Måleenheter= ºC og mm/måned. Varmeste måned: juli (23ºC), Kaldeste måned: januar (-1ºC) & Våteste måned: juni (80 mm) - Alle verdier basert perioden 1991-2020.

Average temperatures and rainfall in Bucharest, Romania

Hvordan er været? Fire sesonger med varierte opplevelser
Romania er kjent for sitt kontinentale klima, noe som betyr at landet opplever fire distinkte sesonger med varierende forhold som passer for en rekke aktiviteter.

 • Vår: Våren i Romania er mild og behagelig. Temperaturene begynner å stige i mars, og landskapet blir fylt med blomster og nytt liv. Dette er en god tid for å utforske byer og delta i utendørsaktiviteter som fotturer.
 • Sommer: Sommermånedene fra juni til august kan bli ganske varme, spesielt i de sørlige og østlige delene av landet, inkludert Bukarest og Svartehavskysten. Temperaturen kan ofte nå over 30°C. Dette er høysesong for strandferier langs Svartehavet.
 • Høst: Høsten er en av de beste tidene å besøke Romania, spesielt for naturelskere. Skogene i Karpatene viser en fyrverkeri av farger, og temperaturene er kjølige, men behagelige. Dette er også en utmerket tid for å oppleve Romanias vingårder.
 • Vinter: Vintrene kan være strenge, spesielt i fjellområdene. Snøfall er rikelig i Karpatene, noe som gjør dette til en ideell tid for vintersport som skigåing og snowboard. Bukarest og andre byer er også sjarmerende i vintermånedene, selv om det kan bli ganske kaldt.

Uansett hvilken tid på året du velger å besøke, tilbyr Romania et variert klima som komplementerer landets like varierte attraksjoner. Så enten du ønsker å nyte solen på Svartehavets strender eller utforske snødekte fjellandskap, har Romania noe for deg.

Beste tiden å besøke Romania
Valg av tidspunkt for å besøke Romania kan avhenge av dine interesser, da landet tilbyr ulike opplevelser gjennom året. Her er noen tips basert på forskjellige aktiviteter og interesser:

 • For kultur og sightseeing: Vår og høst
  Vår (april til juni) og høst (september til oktober) er ideelle tider for å utforske Romanias byer, slott og kulturelle severdigheter. Temperaturene er moderate, og du unngår sommerens høyere priser og større folkemengder. Høsten er også en flott tid for å utforske vingårder og nyte fargespillet i landskapet.
 • For Strandferie: Sommer
  Om du er interessert i en strandferie, er sommermånedene fra juni til august det beste valget. Spesielt Svartehavskysten blir en populær destinasjon med temperaturer som ofte overstiger 30°C. Dette er også høysesongen, så forvent litt høyere priser og flere turister.
 • For Friluftsliv: Sen vår til tidlig høst
  Hvis du er interessert i fotturer, sykling eller camping, er sen vår til tidlig høst (mai til september) de beste månedene for å utforske Romanias naturskjønne områder som Karpatene og Donaudeltaet. Værforholdene er vanligvis stabile, og temperaturer er behagelige for utendørs aktiviteter.
 • For vintersport: Desember til februar
  Romania tilbyr gode muligheter for vintersport, spesielt i Karpatene. Skisesongen varer vanligvis fra desember til februar. Dette er også en sjarmerende tid for å besøke byene, som ofte er dekorert for julefeiringen.
 • For unike kulturopplevelser: Hele året
  Romania har en rik kulturkalender med festivaler, folkefeiringer og arrangementer året rundt. Sjekk lokale kalendere for å se om det skjer noe spesielt når du planlegger å besøke.

Valg av tidspunkt for ditt besøk vil til slutt avhenge av hva du ønsker å få ut av turen. Romania er et land med stor variasjon, både i klima og i hva det har å tilby, noe som gjør det til et flott reisemål året rundt.

Romanias offisielle valuta er den rumenske leu (RON), og det er viktig å merke seg at euro ikke alltid er akseptert for direkte betaling, selv om Romania er en del av EU. Her er noen viktige punkter å vurdere når det kommer til penger og valuta i Romania.

FreeCurrencyRates.com

Bankkort og Kredittkort: De fleste større byer og turiststeder aksepterer bank- og kredittkort. VISA og MasterCard er de mest vanlig aksepterte kortene. Det er imidlertid smart å ha litt kontanter for hånden når du reiser i mer avsidesliggende områder, hvor kortkiosker kanskje ikke er tilgjengelige.
Minibanker: Minibanker (ATM) er vanlig i byer og større tettsteder. De tilbyr ofte et valg mellom flere språk, inkludert engelsk. Vær oppmerksom på eventuelle avgifter som kan påløpe når du tar ut penger.

Kostnadsnivået i Romania
Romania er ofte ansett som en av de mer økonomisk tilgjengelige destinasjonene i Europa, spesielt når det sammenlignes med land i Vest-Europa. Det betyr imidlertid ikke at det mangler luksuriøse alternativer for de som ønsker det. Her er en oversikt over hva du kan forvente:

 • Overnatting: Romania tilbyr et bredt spekter av overnattingsmuligheter. I byer som Bukarest kan du finne alt fra rimelige vandrerhjem til førsteklasses hoteller. I mindre byer og på landsbygda er overnatting generelt mer overkommelig, med muligheter som går fra pensjonater til hytter og bed-and-breakfasts.
 • Mat og drikke: Romanias kulinariske scene er både variert og prisvennlig. Fra gatekjøkken som serverer lokale spesialiteter til middels prisede restauranter med en variert meny, vil du finne noe som passer dine smaksløker og budsjett. Finere spisesteder er også tilgjengelige, men disse er ofte rimeligere enn tilsvarende steder i Vest-Europa.
 • Transport: Offentlig transport i Romania er både effektiv og økonomisk. Dette inkluderer busser, trikker og undergrunnsbaner i større byer, samt intercitytog og busser mellom byer. Taxi og ridesharing-tjenester er også mye brukt og gir god verdi for pengene.
 • Attraksjoner og ativiteter: Landet er rikt på kulturelle og naturlige attraksjoner, mange av dem er overraskende rimelige å utforske. Enten det er inngang til museer, slott, eller guidede turer i fjellene, vil du finne det meste er tilgjengelig til en beskjeden pris. Noen naturopplevelser, som fotturer, er naturligvis gratis.
 • Shopping: Shoppingmulighetene i Romania varierer fra lokale markeder hvor du kan kjøpe tradisjonelle produkter til moderne kjøpesentre som tilbyr internasjonale merker. Generelt er lokalproduserte varer mer overkommelige, mens importerte produkter har priser som ligner på det man finner i resten av Europa.

Samlet sett er Romania et reisemål som tilbyr en variert og økonomisk tilgjengelig opplevelse, egnet for en rekke budsjetter. Landets generelt lavere kostnadsnivå gir reisende rom for å nyte en rikholdig ferie uten finansiell belastning.

Tips
I Romania er det å gi tips, som andre stedet sett på som en anerkjennelse av god service, men det er ikke obligatorisk. Her er en oversikt over hva som er vanlig i ulike sektorer:

 • Restauranter og kafeer: Det er vanlig å legge igjen et tips på mellom 10% og 15% av regningen hvis servicen har vært god. Noen restauranter kan inkludere en serviceavgift på regningen, men dette er ikke alltid tilfellet.
 • Barer og puber: I barer og puber kan du enten runde opp regningen eller legge igjen småmynter som tips. Det er også akseptabelt å gi bartenderen ca. 10% av det totale beløpet.
 • Taxi og ridesharing: For taxitjenester er det vanlig å runde opp til nærmeste hele beløp, eller å legge til noen ekstra lei hvis sjåføren har gitt spesielt god service. For ridesharingstjenester som Uber er det ofte en innebygd tipping-funksjon i appen.
 • Hoteller: I hoteller er det vanlig å tipse betjening som bærer bagasjen, med et beløp som tilsvarer noen få lei per bag. Rengjøringspersonale kan også sette pris på et lite tips hvis du er fornøyd med renholdet.
 • Guidede turer & reiseledere: For guidede turer er det vanlig å tipse guiden mellom 10% og 15% av prisen for turen, spesielt hvis turen har vært informativ og engasjerende.
 • Frisører og spa: I skjønnhets- og velværetjenester som frisører og spa er det også vanlig å tipse mellom 10% og 15% hvis du er fornøyd med tjenesten.

Selv om det å gi tips ikke er obligatorisk i Romania, er det en hyggelig måte å vise takknemlighet for god service. Det er alltid lurt å ha noen mynter eller småsedler for hånden for dette formålet.

Fascinerende og overraskende: Oppdag Romania på en annerledes måte
Romania, ofte assosiert med sine slående landskap og rike historiske arv, har en fascinerende dybde som mange er ukjente med. Landet har mer å tilby enn sine ikoniske slott og naturområder som Karpatene; det er også hjem til noen av Europas mest unike tradisjoner, kulturuttrykk og historiske hendelser. Fra den uventede geografiske diversiteten til landets bidrag innen teknologi, er det flere aspekter av Romania som vil både forundre og engasjere deg. Utforsk en annen side av Romania gjennom en rekke morsomme og interessante fakta som vil gi deg en ny forståelse av dette mangfoldige landet.

 1. Verdens raskeste internett: Ja, du leste riktig! Romania rangerer ofte i toppen når det kommer til internett-hastighet. Landet har et av de raskeste og mest pålitelige internett-nettverkene i verden, noe som kan overraske mange.
 2. Hjem til Europas nest største administrative bygning: Palatul Parlamentului, eller Parlamentspalasset, i Bukarest er den nest største administrative bygningen i verden, kun overgått av Pentagon. Den veier en utrolig 4,098,500,000 kg og har en varierende arkitektonisk stil som inkluderer elementer fra flere epoker.
 3. En egen "Dracula": Mens grev Dracula er en fiktiv karakter, har Romania sin egen historiske figur som ofte blir assosiert med vampyrlegenden: Vlad Tepes, også kjent som Vlad Spidderen. Han er berømt for sin nådeløse metode for å straffe fiender og regnes som en nasjonalhelt i Romania for å ha beskyttet landet mot invasjoner.
 4. En rik musikkscene: Romania har også bidratt til den globale musikkscenen med sin egen musikksjanger, Manele. Dette er en eklektisk musikkform som kombinerer elementer fra orientalsk, balkansk og popmusikk.
 5. Europas mest mangfoldige fauna: Romania har en av de mest mangfoldige faunaene i Europa, inkludert en av de største populasjonene av brunbjørn på kontinentet. Karpatene er hjem til et variert dyreliv som også inkluderer ulver og gauper.
 6. Geografisk mangfold: Romania har alt fra solrike svartehavsstrender til fjellrike regioner i Karpatene, som gjør landet til et geografisk mangfoldig reisemål. Det gir en unik kombinasjon av rekreasjonsmuligheter, fra ski og fjellklatring til soling og bading.
 7. Verdens yngste ligningsteoretiker: Romania kan skryte av å ha produsert verdens yngste ligningsteoretiker, Sabina Spielrein, som publiserte sin første forskningsartikkel i en alder av 10 år. Hun er et eksempel på det høye utdanningsnivået i landet.
 8. En kjærlighet for poesi: Romania har en rik litterær tradisjon og er spesielt kjent for sin kjærlighet til poesi. Landets nasjonale dikt, "Luceafărul," er en av de lengste romantiske diktene i verden og er en stolthet i rumensk kultur.

Fra teknologiske bragder til unike kulturuttrykk og historiske anomalier, gir Romania en skattekiste av overraskende og fengslende fakta som vil fascinere enhver reisende.

Festivaler i Romania: En reise gjennom musikk, kultur og tradisjon
Om du er en kultur-entusiast, musikkelsker eller rett og slett søker en autentisk opplevelse, tilbyr Romania en sjenerøs meny av festivaler gjennom hele året. Landet er et kulturelt knutepunkt der øst møter vest, og dette reflekteres i mangfoldet av festivaler som tilbys. Fra elektronisk musikk og film til tradisjonelle feiringer, er det alltid noe som skjer i dette dynamiske landet. Her er en oversikt over noen av de mest populære festivalene, når de finner sted, og hva du kan forvente:

 • Untold Festival (August): Festialen finenr sted i Cluj-Napoca. Untold Festival en fire-dagers elektronisk musikkfest som tiltrekker internasjonale stjerner og en global tilhengerskare. Festivalen er kjent for sin spektakulære sceneproduksjon og et bredt spekter av elektroniske sjangre.
 • Electric Castle (Juli): Denne unike festivalen kombinerer moderne musikk, kunstinstallasjoner og teknologiske innovasjoner, alt satt på bakgrunnen av et vakkert slott nær Cluj-Napoca. Electric Castle gir en helt ny dimensjon til festivalopplevelsen.
 • George Enescu Festival (September): Dedikert til den berømte rumenske komponisten George Enescu, dette er en av de mest respekterte klassiske musikkfestivalene i Europa. Den finner sted i Bukarest og fokuserer på klassiske mesterverk samt nyere komposisjoner.
 • Sighișoara Medieval Festival (Juli): Sighișoara, en UNESCO-listet by, tar deg tilbake til middelalderen med sin årlige festival. Forvent tradisjonell musikk, håndverk, og historiske rekonstruksjoner i en ekte middelaldersk atmosfære.
 • Mărțișor (1. Mars): Dette er ikke en festival i tradisjonell forstand, men en vakker tradisjon som markerer begynnelsen på våren. Folk utveksler små talismaner kalt "mărțișoare" som symboliserer god helse og lykke.

Hver av disse festivalene representerer en del av Romanias rike kulturelle tapestry, og gir deg muligheten til å oppleve landet fra en unik vinkel. Planlegg ditt besøk rundt en av disse festlighetene, og dykk dypere inn i den rumenske kultur

Rumensk mat og drikke: En smakfull reise gjennom tradisjon og innovasjon
Romania har en rik kulinarisk arv som reflekterer sin mangfoldige kulturelle historie og geografiske plassering. Her vil du finne en unik miks av smaker som blander innflytelser fra det osmanske riket, nabolandene i Balkan og Sentral-Europa. Om det er de varme bakverkene, de robuste kjøttrettene eller de forfriskende drikkene, gir mat- og drikkekulturen i Romania en ekstra dimensjon til din reiseopplevelse. La oss utforske noen av de mest kjente og elskede rumenske rettene og drikkene:

 • Mămăligă: er en maisgrøt som ligner på polenta og er en grunnstein i det rumenske kjøkkenet. Den serveres ofte som tilbehør til kjøttretter eller som en hovedrett med ost og krem.
 • Mici: Disse små, krydrede grillpølsene er en favoritt på grillfester og lokale festivaler. De er som oftest laget av en blanding av svinekjøtt, storfe og lammekjøtt.
 • Sarmale: er kanskje den mest kjente rumenske retten. Dette er kålruller fylt med en blanding av kjøtt, ris, og krydder, vanligvis servert med en dæsj med krem og et stykke brød.
 • Măcinici: Dette er en spesiell rett som tradisjonelt blir servert på Den Hellige Fredag i den rumenske ortodokse kirken. Det er små pastaformer kokt i sukker, kanel og valnøtter.
 • Țuică: Dette er en tradisjonell rumensk brennevin laget fra plommer. Det er spesielt populært i landsbyene, hvor det ofte blir laget hjemme.
 • Palincă: En annen sterk alkoholholdig drikke, palincă er en fruktbrandy som kan være laget av en rekke frukt, inkludert epler, pærer og fersken.
 • Ciorbă: Denne sure suppen er en fast del av det rumenske måltidet, med varianter som inkluderer alt fra grønnsaker og tørket kjøtt til fisk og innmat.

Hver av disse rettene og drikkene gir en smakebit av Romanias kulinariske mangfold, en deilig symbiose av gammel og ny, lokal og internasjonal. Så uansett om du sitter i en moderne restaurant i Bukarest eller i en rustikk landsbykro, vær forberedt på en gastronomisk opplevelse som er like variert som landet selv.

En opplevelsesrik reise til Romania: Nasjonalparker, kultur og eventyr
Romania er et land fylt med kontraster, fra pulserende byliv til fredelige naturlandskap og rike kulturelle tradisjoner. Denne reiseplanen gir deg en balansert opplevelse av alt dette. Her får du oppleve noen av Romanias mest bemerkelsesverdige nasjonalparker, kulturelle landemerker og sosiale begivenheter.

 • Dag 1-2: Bukarest
  Transport: Ankomst med fly til Bukarest
  Overnatting: Hotell i sentrum
  Aktiviteter: Besøk Palatul Parlamentului og den gamle bydelen
  Om stedet: Bukarest er en by som balanserer mellom fortid og nåtid. Den moderne arkitekturen står i skarp kontrast til byens historiske bygninger. Besøk Palatul Parlamentului, et av verdens største byggverk. Ikke gå glipp av den gamle bydelen, som er kjent for sin pulserende atmosfære og kafeer.

 • Dag 3-4: Brașov og Bran
  Transport: Tog fra Bukarest til Brașov (2,5 timer)
  Overnatting: Gjestehus i Brașov
  Aktiviteter: Utforsk gamlebyen, ta en dagstur til Bran slott
  Om stedet: Brașov er kjent for sin vakre gamleby og sin sort-hvite gotiske kirke, Svartkirken. Dagsutflukten til Bran slott gir deg et glimt av Dracula-myten og tilbyr fantastisk utsikt over områdene rundt.
  Forventning: En dose middelalderhistorie blandet med lokal folklore.

 • Dag 5-6: Făgăraș-fjellene
  Transport: Leiebil fra Brașov (1 time)
  Overnatting: Hytte eller camping i fjellene
  Aktiviteter: Fotturer og fotografering
  Om stedet: Făgăraș-fjellene tilbyr noen av de mest storslåtte naturområdene i Romania. Her kan du ta fotturer langs godt merkede stier og nyte panoramautsikter.
  Forventning: Fullstendig ro mens du utforsker uberørte naturlandskap.

 • Dag 7-8: Sibiu
  Transport: Leiebil fra Făgăraș til Sibiu (2 timer)
  Overnatting: Hotell i Sibiu
  Aktiviteter: Besøk til museer, den gamle bydelen, og lokale markeder
  Om stedet: Sibiu er en av Romanias kulturelle juveler med sine velbevarte middelalderbygninger og brosteinsbelagte gater. Besøk Brukenthal-museet og ta turen til de lokale markedene der du kan prøve fersk rumensk mat.

 • Dag 9-10: Cluj-Napoca
  Transport: Tog fra Sibiu til Cluj-Napoca (4 timer)
  Overnatting: Hotell i byen
  Aktiviteter: Utforsk kafékulturen, kunstmuseet og lokale parker
  Om stedet: Cluj-Napoca er en levende by som er kjent for sin kafe-kultur, moderne kunstscener og studiemiljø. Besøk Etnografisk Museum for å lære om lokal kultur, og ta en rolig spasertur i den botaniske hagen.
  Forventning: Et pulserende byliv med en rekke kulturelle attraksjoner.

 • Dag 11-12: Maramureș
  Transport: Leiebil til Maramureș (4 timer)
  Overnatting: Lokalt pensjonat
  Aktiviteter: Oppdag de tradisjonelle treskulpturene og ta del i lokal folklore
  Om stedet: Maramureș er kjent for sin unike arkitektur, inkludert de berømte treskulpturene og kirker. Det er også stedet hvor du kan oppleve ekte, uforstyrret rumensk landsbyliv.
  Forventning: En sjanse til å oppleve det autentiske Romania i en av landets mest tradisjonsrike regioner.

 • Dag 13: Tilbake til Bukarest
  Transport: Fly fra Cluj-Napoca til Bukarest (1 time)
  Overnatting: Hotell i Bukarest
  Aktiviteter: Siste-minutt shopping eller utforsking
  Tilbake i Bukarest, bruk denne dagen til å plukke opp suvenirer eller besøke steder du kan ha gått glipp av under ditt første besøk.
  Forventning: En avsluttende dag i hovedstaden for å summere opp turen.

 • Dag 14: Avreise
  Transport: Fly hjem fra Bukarest

Dette er en intens, men givende reiseplan som gir deg et godt innblikk i Romanias mangfoldige landskap og kultur. Med en blanding av byopplevelser, naturskjønne fjellandskap og kulturelle høydepunkter, er dette en tverrsnittsvisning av hva Romania har å tilb

Se våre reiser til dette reisemålet