Oversikt

Med sine bortimot eventyrlige landskap, rike kulturarv og overraskende mange opplevelser pakket inn i et areal som er mindre enn mange storbyer, har Liechtenstein klart å fortrylle besøkende med sin unike sjarm og karakter.

Dette lille fyrstedømmet, som er strategisk plassert mellom Sveits og Østerrike, er en skatt for reisende som søker en autentisk opplevelse i hjertet av Europa. Med sin blanding av majestetiske alpetopper, pittoreske landsbyer og moderne arkitektur, tiltrekker Liechtenstein seg oppmerksomhet som en fascinerende turistdestinasjon som byr på mer enn det øyet først kan fange.

Selv om det er blant Europas minste land, har Liechtenstein en overraskende mengde kulturelle skatter å by på. Med en historie som strekker seg tilbake til middelalderen, er landet rikt på slott, museer og historiske steder som gir et glimt av fortiden. Den blendende Vaduz-borgen, som ruver majestetisk over hovedstaden, er en levende påminnelse om landets aristokratiske arv. Samtidig er den moderne kunstscenen i Liechtenstein også bemerkelsesverdig, med Kunst Museum Liechtenstein som huser en imponerende samling av moderne og samtidskunst.

Fyrstedømmet Liechtenstein ligger i hjertet av Europas alperegion, mellom Sveits og Østerrike. Med et område på 160 km² er det den fjerde minste staten i Europa og den sjette minste i verden. Landet har likevel plass til både mektige fjellandskap, levende kultur, sjarmerende landsbyer, eldgamle slott og moderne arkitektur.

Naturskjønnheten i Liechtenstein er like bemerkelsesverdig som dens kultur. De majestetiske Alpene kaster en uimotståelig innbydelse til friluftsentusiaster, og tilbyr alt fra vandring og fjellklatring om sommeren til skikjøring og snøaktiviteter om vinteren. Den ikoniske turstien "Principality Trail" tar besøkende gjennom det fantastiske landskapet og gir en unik mulighet til å fordype seg i landets uberørte natur.

Det som virkelig gjør Liechtenstein spesiell er dens autentiske atmosfære. I motsetning til de mer overbefolkede turiststedene, kan besøkende her oppleve den ekte livsstilen til lokalbefolkningen. De sjarmerende landsbyene med sine tradisjonelle bygninger og trivelige torg gir en følelse av å reise tilbake i tid, samtidig som de moderne fasilitetene og kafeene gjør oppholdet behagelig og bekvemt.

Så om du søker en reiseopplevelse som kombinerer rike kulturelle opplevelser med spektakulær natur og en autentisk atmosfære, er Liechtenstein uten tvil et reisemål som fortjener din oppmerksomhet. Dette lille landet har en stor evne til å fortrylle og inspirere, og det vil definitivt etterlate deg med uforglemmelige minner og en dypere forståelse av Europas mangfoldige sjarm.

Høydepunkter
Velkommen til Liechtenstein, et land som magisk kombinerer imponerende natur, historisk rikdom og moderne sjarm. På tross av sitt beskjedne størrelse, byr dette lille fyrstedømmet på en rekke unike og fengslende severdigheter som garantert vil fange oppmerksomheten til enhver reisende. La oss ta en kort reise gjennom noen av Liechtensteins mest bemerkelsesverdige attraksjoner:

 • Vaduz Slott: Kroneskatten på Liechtensteins landskap, Vaduz Slott, troner majestetisk på en høyde over hovedstaden Vaduz. Bygget på 1100-tallet og nå hjemmet til fyrstefamilien, gir slottet ikke bare en fantastisk utsikt over omgivelsene, men også et glimt av landets rike historie.
 • Kunst Museum Liechtenstein: For de kunstinteresserte er dette museet et høydepunkt. Samlingen spenner fra europeisk renessanse til moderne og samtidskunst. Bygningen selv er også en del av opplevelsen med sin moderne arkitektur som kontrasterer mot den omkringliggende tradisjonelle atmosfæren.
 • Principality Trail: For naturelskere og turgåere er Principality Trail en enestående måte å utforske Liechtenstein på. Denne vandreruten krysser hele landet og gir deg muligheten til å beundre landets naturskjønnhet, fra frodige daler til majestetiske alpetopper.
 • Gutenberg Castle: Dette middelalderslottet, som dateres tilbake til 1100-tallet, er en annen perle i Liechtensteins historie. Beliggende på en klippe over byen Balzers, gir slottet en stemningsfull innblikk i fortiden, samt en storslått utsikt over Rhindalen.
 • Vaduz City Center: En spasertur gjennom Vaduz' sjarmerende sentrum er som å gå inn i et eventyrland. De tradisjonelle bygningene, koselige kafeer og småbutikker gir en følelse av autentisitet og gjestfrihet.
 • Malbun Ski Resort: Om vinteren blir Liechtenstein omgjort til et vinterparadis. Malbun Ski Resort tilbyr en rekke skibakker og snøaktiviteter som passer for både nybegynnere og erfarne skiløpere.
 • Liechtenstein National Museum: Dette museet gir en dypere forståelse av Liechtensteins historie, kultur og samfunn gjennom utstillinger som viser alt fra gamle gjenstander til moderne interaktive presentasjoner.
 • Rheinpark Stadion: For sportsentusiaster kan en tur til Liechtensteins nasjonale fotballstadion være spennende. Dette er hjemmebanen til FC Vaduz, landets mest kjente fotballklubb.
 • Fottur i fjellet: Det er et stort antall merkede stier som strekker seg over hele landet. Den mest kjente er den historiske Eschnerberg-stien. Stien forbinder byene Schelleberg og Bendern. Langs stien vil du passere eldgamle bosetninger og se ut over den mektige Rhinen. En annen populær sti er Prinsens sti. Mens du vandrer langs stien, ser du de flotte Alpene. Ved endepunktet er det panoramautsikt over Liechtensteins frodige daler.
 • • Vingårdene til Liechtensteins prins: Hvis du liker vin bør du ta en tur hit. Du kan besøke vingårdene og smake på produktene. Området kalles Herawingert Vineyards og strekker seg over et område på 4 hektar. Her lages det vin som er kjent for å være noe av det beste fra Rhindalen.

Liechtenstein, med sin unike kombinasjon av kultur, natur og historie, er en destinasjon som vil appellere til reisende med forskjellige interesser og preferanser. Uansett om du er en eventyrlysten vandringsentusiast, en kunstkjenner eller bare ute etter å oppleve den ekte europeiske atmosfæren, har Liechtenstein noe spesielt å tilby.

Gjennomsnittstemperatur og nedbør for destinasjonen Vaduz, Lichenstein
Varmeste måned: juli (20ºC) / Kaldeste måned: januar (2ºC) / Våteste måned: august (133,1 mm) ski, og om sommeren er turgåing i fjellet perfekt.

Average temperatures and rainfall in Vaduz, Liechtenstein

Hvordan er været?
Været i Liechtenstein varierer gjennom året og påvirkes av sin beliggenhet i Alpene. Her er en generell oversikt over værforholdene i de forskjellige årstidene:

 • Vår (mars til mai): Våren i Liechtenstein kan være variabel. Tidlig på våren kan det fortsatt være kjølig, spesielt i høyere høyder, og det kan fortsatt være snø i fjellområdene. Temperaturene begynner å stige gradvis, og blomstrende blomster gir landskapet et fargerikt preg.
 • Sommer (juni til august): Sommeren er vanligvis den mest populære tiden å besøke Liechtenstein. Dagtemperaturene ligger vanligvis mellom 20-30°C, og dette er en flott tid for utendørsaktiviteter som fotturer, sykling og utforsking. Om natten kan temperaturene avkjøles noe, spesielt i fjellområdene.
 • Høst (september til november): Høsten i Liechtenstein bringer med seg et behagelig avkjølt klima og vakre høstfarger. Dette er en flott tid å utforske landskapet til fots eller kjøretøy, da temperaturene er mer moderate og mengden turister vanligvis begynner å avta.
 • Vinter (desember til februar): Vinteren i Liechtenstein bringer snø og kulde, spesielt i fjellområdene. Dette er en populær tid for vintersportentusiaster, da Malbun Ski Resort og andre områder tilbyr muligheter for skikjøring, snowboarding og snøaktiviteter. Temperaturene i lavlandet kan variere fra litt over frysepunktet om dagen til under frysepunktet om natten.

Det er verdt å merke seg at været kan være uforutsigbart i fjellområdene, og det kan være lurt å sjekke lokale værmeldinger før du reiser, spesielt hvis du har planer om å drive med utendørsaktiviteter. Generelt sett kan Liechtenstein nytes året rundt, da hvert sesong har sin egen unike appell og aktiviteter å tilby.

Beste tiden å besøke Liechtenstein
Den beste tiden å besøke Liechtenstein avhenger av dine preferanser og hva slags aktiviteter du ønsker å delta i. Her er en oversikt over de forskjellige årstidene og hva de har å tilby:

 • Sommer (juni til august): Dette er høysesongen for turisme i Liechtenstein på grunn av det milde og behagelige sommerværet. Dagtemperaturene ligger vanligvis mellom 20-30°C, og det er en flott tid for utendørsaktiviteter som fotturer, sykling, og utforsking av landskapet. Du kan også nyte vakre utsikter og delta i ulike festivaler og arrangementer som ofte finner sted i løpet av sommermånedene.
 • Høst (september til november): Høsten bringer med seg vakre høstfarger og en mer avslappet atmosfære, da mengden turister begynner å avta. Dette er en flott tid å utforske landskapet til fots eller med bil, nyte moderate temperaturer og ta inn den naturlige skjønnheten.
 • Vår (mars til mai): Tidlig vår kan fortsatt være kjølig, spesielt i høyere høyder, men som været varmes opp, begynner blomstrende blomster å dukke opp, og landskapet blir mer fargerikt. Dette kan være en roligere tid å besøke Liechtenstein før sommersesongen, spesielt hvis du ønsker å oppleve vårens skjønnhet og unngå folkemengder.
 • Vinter (desember til februar): Vinteren er ideell for de som elsker vintersport, da Liechtenstein tilbyr skikjøring, snowboarding og andre snøaktiviteter i Malbun Ski Resort og andre områder. Temperaturene i lavlandet kan være kjølige, så dette er også en tid for å oppleve hyggelige innendørsaktiviteter og nyte julesesongen.

Samlet sett kan Liechtenstein nytes året rundt, avhengig av dine interesser. Hvis du ønsker å unngå store folkemengder og oppleve mer autentiske opplevelser, kan høst og vårsesongen være ideelle. Hvis du derimot er ute etter utendørsaktiviteter og vil nyte det milde sommerværet, kan sommeren være den beste tiden å besøke. Vinteren er flott for skientusiaster og de som ønsker å oppleve vinterens magi. Husk å sjekke værmeldinger og arrangementer før du reiser, uavhengig av sesong.

 

Valutaen som brukes i Liechtenstein er sveitsiske franc (CHF), akkurat som i nabolandet Sveits. Liechtenstein har ingen egen valuta og har i stedet valgt å bruke sveitsiske franc som offisiell valuta. Dette betyr at pengene du bruker i Sveits, inkludert sveitsiske franc, kan brukes i Liechtenstein uten problemer.

FreeCurrencyRates.com

Siden Liechtenstein ikke har sitt eget myntverk, er de sveitsiske myntene og sedlene de eneste som er i sirkulasjon der.

Mange steder i Liechtenstein, spesielt i de større byene som Vaduz, aksepterer også kreditt- og debetkort, så det er ikke nødvendig å bære store mengder kontanter med seg. Imidlertid kan det være lurt å ha litt kontanter tilgjengelig for mindre butikker, markeder og mindre steder som kanskje ikke aksepterer kort.

Kostnadsnivået
Kostnadsnivået i Liechtenstein kan være moderat til høyt, spesielt sammenlignet med mange andre europeiske destinasjoner. Her er noen områder der du kan forvente å betale visse priser:

 • Overnatting: Hotellprisene i Liechtenstein kan være ganske høye, spesielt i de større byene som Vaduz. Prisen varierer avhengig av sesong og standard på hotellet.
 • Mat og drikke: Restauranter og kafeer i Liechtenstein kan også være litt kostbare, spesielt på turiststeder. Å spise ute kan legge opp, men det er også mulig å finne rimelige alternativer som gatekjøkken og kafeer.
 • Transport: Offentlig transport i Liechtenstein er vanligvis pålitelig, men det kan også være relativt dyrt. Taxi- og bilutleiekostnader kan også legge til reisebudsjettet.
 • Aktiviteter og inngangsbilletter: Noen av de populære turistattraksjonene og aktivitetene i Liechtenstein kan ha inngangsbilletter som kan legge til kostnadene for turen.

Shopping: Prisene for shopping, inkludert klær, suvenirer og lokale produkter, kan variere, men det er mulig å finne både dyre og rimelige alternativer.

Det er verdt å merke seg at kostnadene kan variere avhengig av individuelle preferanser, reisestil og budsjett. Selv om Liechtenstein kan være på den dyrere siden, kan det være lurt å planlegge og sette opp et budsjett på forhånd for å få en bedre oversikt over hvor mye du forventer å bruke på ulike aspekter av reisen din.

Tips
I Liechtenstein, som i mange andre europeiske land, er det vanlig å gi tips som en gest av takknemlighet for god service. Her er noen retningslinjer for å gi tips i forskjellige tjenesteområder i Liechtenstein:

 • Restauranter og kafeer: I restauranter og kafeer kan det være vanlig å gi et tips på rundt 5-10% av regningen, avhengig av hvor fornøyd du var med servicen. Noen ganger kan tjenesteavgiften være inkludert i regningen, så det kan være lurt å dobbeltsjekke før du legger til ekstra tips.
 • Hoteller: På hoteller kan det være høflig å gi en liten tips til rengjøringspersonalet hvis du ønsker det. Et beløp på rundt 1-2 sveitsiske franc per dag er vanlig. Du kan også gi et tips til bagasjebærere hvis de hjelper deg med bagasjen din.
 • Taxisjåfører: Det er vanlig å avrunde beløpet når du betaler for en taxitur. For eksempel, hvis turen kostet 15 sveitsiske franc, kan du avrunde opp til 20 sveitsiske franc som et tips.
 • Turledere og guider: Hvis du deltar i guidede turer eller aktiviteter, er det vanlig å gi et lite tips som en gest av takknemlighet for tjenesten. Dette kan variere, men et beløp på 5-10 sveitsiske franc per person kan være passende.

Husk at tips er frivillige og skal reflektere din tilfredshet med servicen du har mottatt. Selv om det er vanlig å gi tips, er det ikke obligatorisk, og du bør ikke føle deg presset til å gi mer enn du føler deg komfortabel med.

Interessante fakta
Velkommen til Liechtenstein, et land som kan være lite i størrelse, men som er stort når det gjelder fascinerende og uventede fakta. Bak den majestetiske kulissen av alpetopper og sjarmerende landsbyer skjuler det seg en verden av overraskelser som gjør dette lille fyrstedømmet til et virkelig unikt reisemål. Fra sin aristokratiske historie til moderne kulturscener, her er noen av de mest interessante og morsomme fakta om Liechtenstein som vil få deg til å se på dette landet med nye øyne.

 1. Bare én grense: Liechtenstein er en dobbelt-landlåst nasjon, noe som betyr at det ikke har noen kystlinje og grenser kun til to land: Sveits og Østerrike.
 2. Smått og godt: Liechtenstein er en av verdens minste land, med en total areal på omtrent 160 kvadratkilometer. Det er mindre enn mange større byer rundt om i verden (arealet på litt under tredjeparten av Oslo til sammenligning).
 3. Selvforsynt med vin: Til tross for sin størrelse produserer Liechtenstein sin egen vin. Vinproduksjonen har røtter tilbake til romertiden, og du kan smake på lokale viner mens du besøker.
 4. Ikke i EU: Selv om Liechtenstein er medlem av EØS (Den europeiske økonomiske samarbeidsområdet), er det ikke medlem av Den europeiske union (EU). Dette gjør det til en av de få europeiske nasjonene som ikke er med i EU.
 5. Ingen hær: Liechtenstein er en av få land i verden som ikke har en permanent hær. Dette gjør landet til et nøytralt område og bidrar til dets rolle som et fredelig hjerte i Europa.
 6. Ikke-kongelige borgere: Selv om Liechtenstein er kjent som et fyrstedømme, har det ingen kongelige borgere. Fyrsten er prinsen av Liechtenstein, men tittelen er arvelig og ikke en kongelig tittel.
 7. Post tjenester: Liechtenstein er kjent for å tilby posttjenester som kan være uvanlige i dagens digitale tidsalder. Du kan sende postkort med spesielle stempel og få et unikt minne.
 8. Lavkriminalitet: Liechtenstein har en av de laveste kriminalitetsratene i verden, noe som gjør det til et av de tryggeste stedene å besøke og bo.
 9. Kunstgallerier per innbygger: Liechtenstein har en utrolig høy konsentrasjon av kunstgallerier og museer per innbygger. Kunst Museum Liechtenstein, blant annet, har en imponerende samling av moderne og samtidskunst.
 10. Hjemmevakt ved grensen: En gang i året holder Liechtenstein en seremoni der de åpner portene til Vaduz-borgen for å ønske velkommen til nabolandet Østerrike. I denne seremonien må det være en vakt på grensen mellom landene for å holde Liechtensteins territorium intakt.

Disse faktaene gir bare en smakebit av Liechtensteins unike karakter og historie, som gjør dette landet til et spennende reisemål for alle som er nysgjerrige på å utforske det uventede.

Festivaler
I Liechtenstein, et land som balanserer mellom sin rike historie og moderne kultur, blir den festlige ånden virkelig levende gjennom en rekke livlige festivaler og arrangementer. Disse begivenhetene gir både lokalbefolkningen og besøkende en unik sjanse til å dykke inn i landets tradisjoner, feire fellesskapet og oppleve den ekte Liechtensteinske atmosfæren. Fra kulturelle begivenheter som gir et innblikk i landets historie til fargerike feiringer som sprer glede gjennom gatene, er festivalene i Liechtenstein en hyllest til mangfoldet og hjerteligheten som preger dette lille fyrstedømmet. La oss ta en nærmere titt på noen av de mest populære festivalene og når de finner sted:

 • Fyrsten av Liechtensteins bursdag (15. februar): Dette er nasjonaldagen i Liechtenstein, som feirer fyrst Hans Adams II sin fødselsdag. Feiringen inkluderer ofte en folkeparade, musikk og kulturelle arrangementer i hovedstaden Vaduz.
 • Vaduzer Fasnacht (Februar-mars): Dette er Liechtensteins karnevals sesong, der folk kle seg ut i fargerike kostymer og deltar i parader og festligheter. Det er en tid med moro, dans og feiring før fasten begynner.
 • St. Joseph's Day (19. mars): Dette er en religiøs høytid der Joseph, Jesu stefar, blir æret. Det er en tid for bønn og refleksjon, og det er vanlig å besøke kirker og delta i religiøse tjenester.
 • Liechtenstein Gourmet Festival (April): Dette er en gastronomisk fest der restauranter fra hele Liechtenstein og Sveits samles for å presentere gourmetretter og kulinariske opplevelser. Festivalen feirer regionens matkultur og gastronomiske kreativitet.
 • Vaduz Classic (Juli-august): Dette er en musikkfestival som bringer sammen klassiske musikere fra hele verden for å utføre i den vakre Vaduzer Vaduz-borgen. Festivalen gir en unik kombinasjon av musikalsk nytelse og fantastisk atmosfære.
 • National Day (15. august): Dette er en offentlig høytidsdag i Liechtenstein, der det er offentlige arrangementer, fyrverkeri, folkeparader og mye mer for å feire landets uavhengighet og nasjonale stolthet.
 • Adventsmarkedene (desember): Som i mange europeiske land, blir adventstiden feiret med julemarkeder i Liechtenstein. Disse markedene tilbyr julevarer, håndverk, mat og drikke, og skaper en varm og stemningsfull atmosfære i forkant av julen.

Disse festivalene gir en dyptgående forståelse av Liechtensteins kultur, historie og samfunn, samtidig som de gir en mulighet til å delta i feiringer og oppleve den lokale atmosfæren på nært hold.

Se våre reiser til dette reisemålet