Oversikt

Denne lille britiske enklaven som ligger i Andalusia i Sør-Spania har overraskende mange attraksjoner og severdigheter å by på. Her kan du oppleve kalksteinsgrotter, den berømte Gibraltarklippen, en gammel maurisk festning og Europas eneste frittgående aper. I tillegg frister Gibraltar med et heftig uteliv med mange puber, barer og nattklubber. Enklaven er også fritatt for merverdiavgift, og har utviklet seg til å bli et av de mest populære shoppingområdene langs Middelhavskysten. 

Gibraltar har en lang og dramatisk historie. Med sin strategiske beliggenhet i det smale sundet mellom Afrika og Europa har området vært gjenstand for rivalisering mellom nasjoner og folkegrupper århundrer. Allerede på 700-tallet okkuperte maurerne området og reiste en festning nord for det som er sentrum av Gibraltar i dag. I 1704 var det et sjøslag utenfor kysten av Gibraltar hvor en felles britisk og nederlandsk flåte tok kontroll over området. I 1713 ble Gibraltar overdratt fra Spania til Storbritannia, før enklaven ble britisk kronkoloni i 1840.

Sentrum i Gibraltar preges av en typisk britisk atmosfære hvor mye er sentrert rundt hovedgaten Main Street, Irish Town og Casamates Square. Her finner du erkeengelske butikker som Mark & Spencer, Topshop og andre britiske kjedebutikker. På pubene får du servert en pint når du ber om en øl og velkjent engelsk atmosfære med på kjøpet. Området er også full av «duty free» butikker som frister med momsfrie priser på blant annet klær og elektronikk.

Dersom du er ute etter litt fysisk aktivitet, kan du gå opp til Gibraltarklippen som er byens største turistmagnet og landemerke. Turen tar rundt tre timer, og vel fremme på toppen kan du nyte en fantastisk utsikt og skimte Afrika i det fjerne på en klar dag. På toppen av klippen ligger det en restaurant hvor du kan leske deg med noe å drikke mens du ser på ville apekatter luske omkring etter noe å spise. Apene vet hvordan de skal innynde seg hos turister, så pass godt på maten din dersom du ikke ønsker å dele!

Selv om Gibraltar er britisk, er denne lille enklaven faktisk en liten smeltedigel av europeiske nasjonaliteter. Av en befolkning på rundt 35 000 er halvparten av innbyggerne jevnt fordelt mellom briter og spanjoler, 19 prosent er italienere, 11 prosent er portugisere og resten av innbyggerne er tilhører flere andre minoriteter. Maten i Gibraltar gjenspeiler også den sammensatte befolkningen, og her kan du blant annet nyte britiske, spanske, italienske og marokkanske retter fra et godt utvalg av restauranter i de fleste prisklasser.

Høydepunkter

 • Moorish Castle – Det gamle slottet og festningen var engang et stolt symbol på århundrer med maurisk styre i Gibraltar. I dag er det gamle tårnet Tower of Homage den mest imponerende delen av slottsruinene. Det kan anbefales å ta en tur til slottet om kvelden når lysene tennes og lyser opp den gamle mauriske stolthet.
 • St Michaels Cave – Den mest kjente av Gibraltars mange grotter ble oppdaget allerede i romertiden. I grottene kan du utforske stalagmitter, stalaktitter og en imponerende underjordisk innsjø. Innimellom arrangeres det spektakulære konserter i det unike underjordiske auditoriet som ligger i denne mektige grotten.
 • Great Siege Tunnels – Under beleiringen av Gibraltar i 1780 opprettet den britiske hæren dette intrikate nettverket av tunneler. Selv om besøkende bare kan se en del av dette 60 kilometer lange tunnelnettverket, får de likevel et godt innblikk i det som var et av datidens mest imponerende forsvarsverk.
 • Gibraltar museum – Gibraltars offisielle museum ligger i et maurisk badehus fra 1300-tallet. Her kan du se uniformer, kanoner og våpen fra den tiden britene kjempet mot spanjolene om enklavens territorier. En av de mest fascinerende utstillingene i museet er en storskalamodell som inneholder alle bygning i Gibraltar anno 1865.
 • Convent and Kings Chappel – Gibraltars borgermester bor i dette klosteret fra 1531, hvor de besøkende kan se vaktskiftet hver mandag morgen. Selv om selve klosteret ikke er åpent for publikum, kan du besøke kongens kapell, som ble ferdigstilt i 1535.

Gjennomsnittstemperatur og nedbør for Gibraltar
Måleenheter= ºC og mm/måned. Varmeste måned: august (27ºC) / Kaldeste måned: januar (13ºC) / Våteste måned: mai (75 mm) - Alle verdier basert perioden 1991-2020    

Average min and max temperatures in Gibraltar, Gibraltar

Hvordan er været i Gibraltar? Gibraltar har et middelhavsklima med varme og tørre somre og milde vintre. Den kaldeste og våteste perioden er vintermånedene desember-februar, men temperaturen faller sjeldent under 10 grader. I sommermånedene juni-august preges været av mange soldager med temperaturer over 25 grader. Resten av året er det behagelige temperaturer med blå himmel og mange solskinnsdager.

Beste tiden å besøke Gibraltar - Gibraltar er en populær destinasjon for dagsturer i høysesongen fra juni til august. I denne perioden stiger prisene og det kan bli trangt om plassen i den lille enklaven. Derfor foretrekker mange å reise til Gibraltar om våren og høsten når det fremdeles er behagelige temperaturer, lavere priser og færre mennesker i gatene.

Penger & valuta: Gibraltar pund er offisiell valuta i landet, men valutaen har samme verdi som det britiske pundet. 1 gibraltar pund = 100 pence (øre).

FreeCurrencyRates.com

Tips:

Tipskulturen er stort sett den samme i Gibraltar som i Storbritannia. Tips er ikke obligatorisk, men det er vanlig å gi rundt 10 prosent i tips til folk som jobber i servicenæringen.

 • Taxi – Dersom sjåføren er vennlig og hjelpsom kan du runde av regningen oppover til nærmeste pund.
 • Hoteller – Det er ikke vanlig å gi tips på hoteller og overnattingssteder, men gi gjerne noen pund i tips til portneren som bærer bagasjen din eller personen som vasker rommet ditt.
 • Restauranter – Det er vanlig å gi rundt 10 prosent i tips dersom du er fornøyd med maten og servicen.
 • Guider – Gi gjerne noen pund i tips til turguiden og sjåføren dersom du er fornøyd med servicen.

 

 

Interessante fakta 

 • Gibraltar er bare 6,8 kvadratkilometer, og har med 30 000 innbyggere den femte høyeste befolkningstettheten i verden.
 • De ville apene i Gibraltar har en forventet levealdre på 20-25 år.
 • Det meste er stengt i Gibraltar på søndagene.
 • John Lennon og Yoko Ono giftet seg i Gibraltar i 1969.
 • Gibraltarklippen kan dateres helt tilbake til juraperioden, som eksisterte for rundt 200 millioner år siden.
 • Man antar neandertalerne døde ut i Gibraltar for 24 000 år siden.

Festivaler
Festivalen på Gibraltar er kjent for å være familievennlige med livlig og god atmosfære. I enklaven kan du oppleve festivaler som omhandler blant annet kultur, historie, sport, religion og selvfølgelig den største festivalen av dem alle – den årlige nasjonaldagen 10. september.   

 • Gibraltar song festival – Denne festivalen er en årlig låtskriverkonkurranse der de mest talentfulle lokale artistene konkurrerer med hundrevis av musikere fra andre land. Det konkurreres om å vinne en stor pengepremie, der alle inntektene doneres direkte til veldedige organisasjoner i området.
 • Three Kings Cavalcade – Festivalen går av stabelen 5. januar, og markerer slutten på julehøytiden. De voksne på Gibraltar tar på seg finstasen, mens barna kler seg ut som konger og dronninger. Det blir også korpsmusikk og mye fest og moro i gatene.
 • Gibraltar National Day – Gibraltars største begivenhet og festival er nasjonaldagen som arrangeres 10 september. Dagen markerer årsdagen for avstemmingen om enklavens suverenitet i 1967, da innbyggerne stemte for å forbli under britisk herredømme i stedet for å bli underlagt Spania. Det blir stor fest i gatene og mye moro både for barn og voksne.
 • Gibraltar Chess Festival – Hvert i januar og februar arrangeres denne prestisjefylte sjakkturneringen på Gibraltar der over 50 stormestere deltar.

 

Se våre reiser til dette reisemålet