Oversikt

Velkommen til Estland - perlen i Baltikum! Dette nordiske landet, med sin blanding av historie, kultur og naturskjønnhet, har et unikt og tiltrekkende utvalg av opplevelser å tilby sine besøkende.

Som et stadig mer populært reisemål i Europa, lokker Estland til seg turister med sin rike historie, velbevarte middelalderarkitektur, uberørte naturområder og moderne byliv.

Estland er kjent for sin bemerkelsesverdige hovedstad, Tallinn, som er en av de best bevarte middelalderbyene i Europa. De brosteinsbelagte gatene, gotiske kirker og gamle festningsmurer skaper en atmosfære av romantikk og mystikk. Å utforske Tallinns gamleby, som står på UNESCOs verdensarvliste, er som å gå tilbake i tid og oppdage historien som har formet regionen gjennom århundrene.

Men Estland er ikke bare historie - det er også en nasjon i rivende utvikling. Moderne arkitektur og innovasjon finnes i harmoni med de gamle strukturer, og byer som Tallinn og Tartu er levende sentre for kreativitet, kunst og teknologi. Estland er faktisk kjent for sin høyteknologiske tilnærming til samfunnet, og Tallinn har til og med blitt anerkjent som en "smart city."

For naturelskere er Estland et sant paradis. Med over 2 000 øyer, skoger som strekker seg så langt øyet kan se, pittoreske innsjøer og den robuste kystlinjen langs Østersjøen, er landet en magnet for de som søker fred og ro i naturen. Nasjonalparker som Lahemaa og Soomaa er perfekte steder for fotturer, sykling og kajakkpadling, mens øyene Saaremaa og Hiiumaa byr på idylliske landskap og en autentisk, avslappende atmosfære.

Matkultur er også noe som gjør Estland til en spennende destinasjon. De lokale rettene er inspirert av nordisk, tysk og russisk matkultur, og estisk mat har en unik og rik smak. Prøv tradisjonelle retter som svineknoke, rugbrød, røkt fisk og estiske pickles for å få en ekte smak av landet.

Med sin gjestfrihet, sikre omgivelser og en stadig mer moderne infrastruktur, er Estland et fantastisk reisemål for både eventyrlystne reisende og de som ønsker å oppdage Europas skjulte perler. Enten du er interessert i historie, natur, kultur eller teknologi, har Estland noe for alle. Så ta turen til Estland og opplev det fascinerende samspillet mellom fortid og fremtid i dette bemerkelsesverdige landet!

Høydepunkter i Estland
Velkommen til Estland - en skattekiste av fantastiske severdigheter og opplevelser! Dette vakre landet i Baltikum har en overflod av historiske perler, naturskjønne vidundere og kulturelle skatter som vil fange hjertet ditt. La oss ta en reise gjennom noen av Estlands mest bemerkelsesverdige steder:

 • Tallinns gamleby: Tallinns gamleby, en juvel som glitrer blant Estlands skatter, er en av Europas best bevarte middelalderbyer. Med brosteinsbelagte smug, imponerende bymurer og gotiske spir, vil du føle at du har tatt et skritt tilbake i tid. Utforsk rike historiske skatter som Toompea slott, Alexander Nevsky-katedralen og Rådhusplassen. Smak på autentisk estisk mat og suvenirer mens du blir imponert av denne eventyrlige byen.
 • Pärnu: Kjent som Estlands sommerhovedstad, har Pärnu lange sandstrender, et pulserende natteliv og avslappende spa-anlegg. Byen er også kjent for sine vakre parker og grøntområder, perfekte for en avslappende spasertur. Pärnu er det ideelle stedet for de som søker sol, sjø og en avslappet atmosfære.
 • Lahemaa nasjonalpark: Denne nasjonalparken er en perle for naturelskere. Lahemaa betyr "land av bukter" på estisk, og parken lever virkelig opp til navnet sitt med sin varierte kystlinje, vakre skoger og frodige elvedaler. Utforsk herregårdene Palmse og Sagadi, og oppdag de naturlige underverkene i Viru-myr og Altja naturreservat.
 • Saaremaa: Den største øya i Estland, Saaremaa, er en oase av ro og naturlig skjønnhet. Den berømte Kuressaare-borgen, som står majestetisk midt i Kuressaare by, er en av øyas mest populære attraksjoner. Nyt den uberørte naturen, besøk vindmøller i Angla og slapp av på en av de vakre strendene.
 • Tartu: Som Estlands eldste universitetsby, er Tartu et kulturelt og intellektuelt knutepunkt. Utforsk den velbevarte gamlebyen, besøk det imponerende universitetskomplekset og nyt en teaterforestilling eller konsert på en av de mange kulturelle arenaene. Byen har også flotte museer og kunstgallerier.
 • Hiiumaa: Den andre største øya i Estland, Hiiumaa, er et rolig tilfluktssted for natur- og eventyrlystne reisende. Utforsk majestetiske fyrtårn, vakre klipper og pittoreske fiskelandsbyer. Hiiumaa er også kjent for sin unike folklore og rike kulturarv.
 • Setomaa: Nær Estlands sørøstlige grense ligger Setomaa, en region med en unik kultur og tradisjoner. Utforsk tradisjonelle Seto-hus, opplev fargerike folkedrakter og nyt autentisk seto-mat. Seto-samfunnet er også kjent for sine unike sang- og dansefestivaler.

Estland vil forbløffe deg med sin blanding av gammelt og nytt, natur og kultur, og gir deg en uforglemmelig opplevelse uansett hva dine interesser måtte være. Så ta turen til dette mangfoldige landet og oppdag de skjulte perlene som venter på deg!

Gjennomsnittstemperatur og nedbør for Tallinn, Estland
Måleenheter= ºC og mm/måned. Varmeste måned: juli (18ºC), Kaldeste måned: februar (-5ºC) & Våteste måned: august (82.2mm) - Alle verdier basert perioden 2005-2015

 

Average temperatures and rainfall in Tallinn, Estonia

Hvordan er været?
Estland har et klima som kan variere betydelig gjennom året. Generelt sett ligger landet i den tempererte klimasonen, påvirket av den nærliggende Østersjøen. Her er en oversikt over hvordan været vanligvis er i Estland gjennom de forskjellige årstidene:

 

 • Sommer (juni til august): Sommeren i Estland er vanligvis mild til varm, med gjennomsnittlige høyder som ligger rundt 20-25 °C. I løpet av de varmeste månedene, juli og august, kan temperaturen stige til over 30 °C på de varmeste dagene. Somrene gir mye solskinn, og dette er den mest populære tiden for turister å besøke landet. Det er også den beste tiden for å nyte de vakre strendene og utforske naturen.
 • Høst (september til november): Høsten er en vakker tid i Estland, spesielt når løvtrærne skifter farge og landskapet blir farget i varme nyanser. Temperaturen begynner å avta, og i september og oktober kan dagtidstemperaturene variere mellom 10-15 °C. Mot slutten av november blir det kjøligere, med temperaturer som kan synke til rundt 0-5 °C om natten.
 • Vinter (desember til februar): Vinteren i Estland er kald, med gjennomsnittlige dagstemperaturer som vanligvis ligger mellom -5 til 0 °C. Om natten kan temperaturen falle under null, og det er vanlig med snøfall. Dette skaper en magisk vinterstemning, spesielt rundt juletider. Vintrene kan være lange, og det er en flott tid for å nyte vintersporter og aktiviteter som ski og skøyter.
 • Vår (mars til mai): Våren i Estland kan være uforutsigbar, med vekslende værforhold. Temperaturen begynner å stige gradvis, men mars og april kan fortsatt være kjølige, med gjennomsnittlige dagtemperaturer rundt 5-10 °C. Mai er generelt mildere, med temperaturer som nærmer seg 15 °C. Våren er en fin tid for å se naturen våkne til live igjen, med blomstrende trær og vårblomster som pryder landskapet.

Det er viktig å merke seg at været kan variere fra år til år, så det er lurt å sjekke værmeldingen før du reiser til Estland for å være forberedt på de aktuelle forholdene. Uansett årstid har Estland sin egen sjarm og unike opplevelser å tilby besøkende.

Når er det best å besøke Estland?
Den beste tiden å besøke Estland avhenger av dine preferanser og hva du ønsker å oppleve. Her er en oppsummering av de forskjellige årstidene og hva de har å tilby:

 • Sommer (juni til august): Sommer er den mest populære tiden å besøke Estland. Været er mildt til varmt, med gjennomsnittlige dagtemperaturer på rundt 20-25 °C. Dette er den beste tiden for å utforske Estlands vakre strender, nyte utendørsaktiviteter og oppleve de pulserende byene som Tallinn. Sommeren er også høysesongen for festivaler, arrangementer og kulturelle aktiviteter, noe som gir deg muligheten til å oppleve den estiske kulturen på sitt beste.
 • Høst (september til november): Høsten er en flott tid å besøke Estland for de som ønsker å oppleve den fargerike naturen når trærne skifter farge. Temperaturen er mild, spesielt tidlig på høsten, med gjennomsnittlige dagtemperaturer rundt 10-15 °C. Dette er en fin tid for naturvandringer, rolig sightseeing og å utforske landlige områder. Hvis du vil unngå folkemengder og få mer ro og fred, kan høsten være et ideelt tidspunkt for ditt besøk.
 • Vinter (desember til februar): Vinteren i Estland er kjent for sin magiske atmosfære, spesielt rundt juletider. Temperaturen kan være kald, med gjennomsnittlige dagtemperaturer mellom -5 til 0 °C. Dette er den beste tiden for vinteraktiviteter som ski, skøyter og snøturer. Julemarkeder og tradisjonelle feiringer gjør vinteren til en hyggelig tid å oppleve estisk kultur og tradisjoner.
 • Vår (mars til mai): Våren i Estland er en overgangsperiode, med vekslende værforhold. Temperaturen stiger gradvis, og naturen våkner til live igjen med blomster og grønne landskap. Mars og april kan fortsatt være kjølige, mens mai blir mildere med gjennomsnittlige temperaturer rundt 15 °C. Våren er flott for å oppleve den naturlige skjønnheten i landet, inkludert nasjonalparker og vårlige blomsterenger.

Den beste tiden å besøke Estland er i løpet av sommermånedene juni til august. Dette er høysesongen med mildt og behagelig vær, perfekt for å utforske landets rike historie, kultur og vakre naturområder. Sommeren gir også mange festivaler og aktiviteter, noe som gjør opplevelsen ekstra spennende. Hvis du foretrekker fargerik natur, mindre folkemengder og vinteraktiviteter, kan høst og vinter være en flott tid å besøke Estland. Uansett når du velger å reise, vil Estland ønske deg velkommen med sin unike sjarm og uforglemmelige opplevelser.

Estland ble med i eurosonen og begynte å bruke euro som sin valuta den 1. januar 2011 og 1 EUR = 100 cents. Både kort og kontanter er vanligvis akseptert i Estland, så det er et spørsmål om personlige preferanser og praktiske hensyn.

FreeCurrencyRates.com

For små kjøp eller på mindre lokale steder, kan det hende at kontanter foretrekkes, da noen mindre bedrifter ikke aksepterer kort eller kan pålegge et minimumsbeløp for korttransaksjone.

Kostnadsnivå:
Kostnadsnivået i Estland kan generelt beskrives som moderat i forhold til andre europeiske land. Det vil si at prisene på varer og tjenester vanligvis er lavere enn i vestlige europeiske land som Tyskland, Frankrike eller Storbritannia, men noe høyere enn i mange øst-europeiske land.

Her er noen eksempler på typiske kostnader og priser i Estland (merk at prisene kan variere avhengig av hvor du befinner deg i landet, og de kan også ha endret seg siden min siste kunnskap i september 2021):

 • Mat og drikke: Måltider på restauranter og kafeer kan variere i pris, men generelt er de rimeligere enn i mange vestlige land. En enkel lunsj kan koste rundt 5-10 euro, mens en treretters middag på en middels dyr restaurant kan ligge på 20-40 euro per person. Prisene på matvarer i dagligvarebutikker er også rimelige.
 • Overnatting: Hotellpriser varierer avhengig av standard og beliggenhet, men generelt sett er hotellene i Estland rimelige sammenlignet med vestlige europeiske land. Prisen for en natt på et mellomklassehotell kan ligge på rundt 50-100 euro, avhengig av sesong og beliggenhet.
 • Transport: Offentlig transport i byer som Tallinn er relativt billig og pålitelig. Enkeltbilletter for trikk, buss eller t-bane koster vanligvis noen euro. Prisene på drivstoff varierer, men det er ofte billigere enn i vestlige land.
 • Turistattraksjoner: Inngangsbilletter til museer, parker og historiske steder er vanligvis rimelige, med priser som ligger på noen få euro.
 • Shopping: Prisene på klær, suvenirer og annet shoppingutvalg er ofte rimelige, spesielt under salgssesonger.

Det er verdt å merke seg at prisnivået kan variere mellom byer og turistområder i Estland, og det kan også påvirkes av sesongen. Generelt er Estland imidlertid et relativt rimelig reisemål sammenlignet med mange andre europeiske land, noe som gjør det til en tiltalende destinasjon for reisende som ønsker å oppleve en blanding av kultur, historie og naturlig skjønnhet uten å tømme lommeboken.

Tips
I Estland er tipsing ikke like utbredt eller forventet som i noen andre land, spesielt i Nord-Amerika. Men det har blitt mer vanlig å gi tips, spesielt på turiststeder og i større byer der besøkende fra land med en sterk tipskultur er vanlig. Her er noen retningslinjer for tipsing i Estland:

 • Restauranter: Tipsing på restauranter er ikke nødvendig, da servicetillegg vanligvis allerede er inkludert i regningen. Hvis du imidlertid er spesielt fornøyd med tjenesten, kan du avrunde beløpet og la litt ekstra som et tegn på takknemlighet. Runding av beløpet eller legge til noen ekstra euro er vanlig hvis du ønsker å gi tips.
 • Taxi: I Estland er det vanlig å avrunde taxiregningen til nærmeste euro, eller å la litt ekstra som et lite tips. For eksempel, hvis taxiregningen er 7,50 euro, kan du gi sjåføren 8 euro.
 • Hoteller: Tipsing på hoteller er heller ikke vanlig, men hvis du er fornøyd med servicen på et hotell, kan du gi litt ekstra til portneren eller romservice-personalet.
 • Turistguider og sjåfører: Hvis du er med på en guidet tur eller har en privat sjåfør, er det vanlig å gi tips som et tegn på takknemlighet. Hvor mye du gir i tips kan variere, men vanligvis er et beløp på 5-10 euro per person tilstrekkelig, avhengig av lengden på turen og tilfredsheten med servicen.
 • Andre tjenester: For andre tjenester, som frisør, massasjeterapi eller lignende, er det vanlig å gi et lite tips, vanligvis rundt 5-10 % av regningen.

Husk at tipsing i Estland er frivillig, og det er opp til deg som besøkende å bestemme om du ønsker å gi tips og hvor mye. Selv om det blir mer vanlig med tipsing, er det fortsatt ikke forventet på samme måte som i noen andre land. Vær oppmerksom på at tipsing er en kulturell praksis, og det er viktig å respektere landets normer og skikker.

Interessante fakta
Estland, et land som er fullt av overraskelser og morsomme fakta! Selv om det kanskje er et av de minste landene i Baltikum, har Estland en fascinerende historie, unike tradisjoner og en imponerende kultur som vil forbløffe deg. La oss ta en reise gjennom noen av de mest interessante og uventede fakta om dette sjarmerende landet.

 1. E-stonia: Estland er kjent for å være et av verdens mest digitale land. De har en høyteknologisk regjering med elektroniske tjenester som lar innbyggerne stemme, betale skatt, registrere selskaper og til og med få tilgang til helseopplysninger online. De var også det første landet til å tilby e-residency, slik at utenlandske entreprenører kan drive virksomhet i Estland uten å være bosatt der fysisk.
 2. Singing Revolution: Estland er kjent for sin sangtradisjon, og sang har spilt en viktig rolle i landets historie. Under den sovjetiske okkupasjonen brukte estlenderne sang som et mektig middel for å protestere og bevare sin nasjonale identitet. Den såkalte "Singing Revolution" bidro til å styrke Estlands vei til uavhengighet, og sangfestivalen i Tallinn samler fortsatt tusenvis av sangere og tilskuere hvert femte år.
 3. Kryptonitt i Estland: Kryptonitt, den fiktive substansen som er supermanns svakhet, ble oppdaget av en estisk kjemiker. Arnold Sommerfeld, en kjent tysk fysiker, brukte navnet "krypton" for å beskrive et nytt kjemisk element. Senere tok supermann-skaperen Jerry Siegel dette navnet og gjorde det til supermanns svakhet.
 4. En nasjon av sangere: Estland har en av de høyeste antall korister per innbygger i verden. Mer enn
  30 000 estlendere synger aktivt i kor, og det er en sterk kultur for å synge i kor i alle aldre.
 5. Skog og natur: Estland er et av de mest skogkledde landene i Europa, med mer enn halvparten av landets areal dekket av skog. Det er også hjemmet til unike naturfenomener som Soomaa nasjonalpark, hvor vårløsningen oversvømmer området og skaper en midlertidig innsjø.
 6. Verdens første juleetre: Estland kan hevde å ha vært stedet der den første juletreet ble satt opp og dekorert. I 1441 brakte brødrene av Bremen et juletre til Tallinn, og dermed kan Estland ha en tidlig forbindelse til den tradisjonen vi kjenner i dag.

Dette er bare noen få av de mange morsomme og interessante faktaene om Estland. Landets rike kultur, teknologiske fremskritt og unike tradisjoner gjør det til et spennende reisemål og en kilde til stadige oppdagelser og overraskelser. Enten du utforsker den vakre naturen, den historiske arven eller den moderne digitale verden, vil Estland garantert overraske deg på den beste måten!

Festivaler
Estland, et land kjent for sine livlige festivaler og feiringer som gir farger og magi til både innbyggere og besøkende. Gjennom året er Estland vertskap for en rekke festivaler som feirer alt fra musikk og kultur til natur og tradisjoner. La oss ta en titt på noen av de viktigste festivalene i Estland og når de finner sted:

 • Tallinn Music Week (TMW) (mars/april): er en av Estlands mest kjente musikkfestivaler og samler musikere og kunstnere fra hele verden til Tallinn. Festivalen fokuserer på en bred sjanger av musikk, inkludert elektronika, indie, pop og mye mer. I tillegg til konserter, arrangeres det også konferanser, seminarer og workshops for musikkbransjen.
 • Juhan Smuul Festival (april): Dette litterære arrangementet feirer den kjente estiske forfatteren Juhan Smuul og hans bidrag til estisk litteratur. Festivalen inneholder litterære arrangementer, opplesninger, utstillinger og diskusjoner om litteratur og kultur.
 • Viljandi Folk Music Festival (juli): er en av de største og mest populære musikkfestivalene i Estland. Det feirer folke- og verdensmusikk med konserter, workshops og folkedansoppvisninger. Festivalen tiltrekker seg deltakere og besøkende fra hele verden.
 • Pärnu International Documentary and Anthropology Film Festival (juli/agust): Denne filmfestivalen, kjent som "Pärnu Filmidays", er dedikert til dokumentarfilmer og antropologiske filmer. Den viser et mangfold av filmer som utforsker kultur, samfunn og menneskelig erfaring.
 • Tallinn Black Nights Film Festival (PÖFF) (november/desember): er en av de største filmfestivalene i Nord-Europa og er kjent for å vise et bredt spekter av internasjonale filmer, inkludert spillefilmer, dokumentarer og kortfilmer. Festivalen tiltrekker seg filmelskere og bransjefolk fra hele verden.
 • Jõul Jazz (Christmas Jazz)(desember): er en årlig julejazzfestival som finner sted i Tallinn. Festivalen presenterer en rekke jazzkonserter og julekonserter, og det er en flott måte å komme i julestemning på.
 • Julemarkeder (slutten av nov/begynnelse av des): Estland har flere sjarmerende julemarkeder som gir en ekte julestemning. Tallinn, hovedstaden i Estland, er kjent for å ha et fantastisk julemarked. Det er en av de eldste julemarkedene i Nord-Europa og tiltrekker seg besøkende fra hele verden. Markedet finner sted på den historiske Raekoja plass (rådhusplassen) foran Tallinns rådhus. Her kan du finne håndverksprodukter, juledekorasjoner, lokale delikatesser og gaver. Det er også muligheter for å smake på tradisjonelle estiske retter og varmende drikker som gløgg. Julemarkedet i Tallinn er kjent for sin vakre atmosfære, med vakker belysning og julepynt.

Disse er bare noen av de mange festivalene som finner sted i Estland gjennom året. Festivalene tilbyr en flott mulighet til å oppleve Estlands rike kultur, musikk, film og litteratur, samtidig som du blir kjent med landets gjestfrihet og sjarm. Uansett når du besøker Estland, er det alltid en festival eller begivenhet som venter på å bli oppdaget!

Matkultur
Estland er et land med en unik matkultur som reflekterer landets historie, naturressurser og kulturelle innflytelser. Estisk mat er preget av enkle, rustikke og autentiske smaker, og den har utviklet seg gjennom århundrer med påvirkninger fra nabolandene og de lokale råvarene som tilbys av de frodige skogene og sjøene. La oss ta en smakfull reise gjennom noen av de mest kjente matrettene i Estland:

 • Røkt ål (suitsetatud angerjas): Estland er kjent for sin deilige røkte ål, som ofte er tilberedt ved tradisjonelle metoder. Ålen blir fanget i de estiske innsjøene, spesielt Peipsi-sjøen, og deretter røkt over åpen flamme eller i røykovner. Denne delikatessen har en særegen smak og er spesielt populær blant lokalbefolkningen og turister.
 • Blodpølse (verivorst): er en annen tradisjonell matrett i Estland, spesielt knyttet til juletiden. Den er laget av svinekjøtt, byggryn, løk, krydder og blod (vanligvis fra gris). Blodpølse blir ofte stekt og servert med syltede rødbeter eller surkål, og den er en viktig del av julemiddagen for mange estiske familier.
 • Surkål (hapukapsas): er en klassisk tilbehør i Estland, spesielt om vinteren. Den er laget av hakket kål som blir fermentert i saltlake. Surkål serveres vanligvis med kjøttretter og er en viktig del av mange tradisjonelle estiske måltider.
 • Kama: er en unik estisk dessert som har blitt en nasjonal favoritt. Det er en blanding av tørkede og ristede korn (vanligvis hvete, bygg, havre og erter) som blir malt til et fint pulver. Kama blir vanligvis servert sammen med kefir eller yoghurt, og det gir en unik smak og teksturopplevelse.
 • Rosolje (rosoljee): er en populær salat som ofte serveres til festlige anledninger i Estland. Den består av kokte grønnsaker (poteter, gulrøtter, rødbeter) og kokt kjøtt (vanligvis oksekjøtt, kylling eller skinke), alt blandet med majones og sylteagurk. Rosolje har en rik smak og er en viktig del av estiske bryllupsfester og høytider.
 • Hernetertesuppe (hernerübjasupp): er en klassisk suppe i Estland som ofte blir servert på langfredag. Den er laget av tørkede grønne erter, gulrøtter, poteter og kjøtt, og den har en herlig kremet konsistens og en rik smak.

Estisk matkultur er preget av enkelhet, autentisitet og nærhet til naturen. Landets rike historie og tradisjoner reflekteres i matrettene som har blitt overlevert gjennom generasjoner. Når du besøker Estland, er det en flott mulighet til å oppleve den ekte estiske smaken og glede deg over de lokale spesialitetene som gjør matopplevelsen i landet så unik og minneverdig.

Se våre reiser til dette reisemålet