Oversikt

Kanalene i Brugge, motebyen Antwerpen, dekadent sjokolade, blåskjell og fries, klokketårn og slott, sprø karneval, Tintin og øl brygget av munker! Hvordan kan noen få seg til å si at Belgia er kjedelig.

Velkommen til Belgia - et sjarmerende land som inviterer deg til å utforske en skattkiste av kultur, historie, og kulinariske opplevelser. Med sin fantastiske blanding av gotisk arkitektur, livlige byer, frodige landskap og verdensberømte sjokolade, er Belgia en destinasjon som vil fortrylle deg på hvert hjørne. Enten du søker eventyr i middelalderens slott, ønsker å smake på deilig belgisk øl eller ønsker å vandre gjennom sjarmerende brosteinsbelagte gater, vil Belgia overraske og begeistre deg. La oss utforske dette lille landet med stor sjarm og oppdage hva som gjør det til et uimotståelig reisemål for alle reiselystne sjeler.

Uventet rikdom
Kanskje det største trekkplasteret til Belgia er de mange middelalderbyene, noe som har gitt Belgia rekordmange oppføringer i UNESCOs liste over verneverdige steder. Tar du med alle de flotte barene og restaurantene som kanskje serverer verdens mest smakfulle ølsorter har du en deilig kombinasjon. Men Belgia har mye mer enn dette å tilby, her finner du alt fra stallaktittfylte grotter til innbydende små elver og landlige gods til sandstrender langs (den til tider) kalde Nordsjøen. Banebrytende museer og interessante gallerier viser frem den komplekse historien om det som har vært en smeltedigel av europeisk kunst, fra det primitive flamske via Rubens sensuelle nymfer og til bisarr surrealisme, tegneserier og mote fra 2000-tallet. Og vi må ikke glemme at Belgia også er vert for kanskje et av verdens mest merkelige karneval.

Spor etter konflikter
Belgia har helt siden romertiden funnet seg regelmessig veien for inntrengere, enten på gjennomreise eller for å sikre seg det som i dag utgjør Belgia. De fleste byer har blitt ransaket og ødelagt under brutale konflikter. Det var i Belgia, ved slaget på Waterloo at en av Europas store herskere, Napoleon, til slutt møtte sin overmann. Tilsynelatende endeløse rader med hvite gravsteiner i i Flandern minner oss om de fire årene med den 2. verdenskrigs helvete. Det er i Belgia du også finner tidligere fangeleirer og en rekke museer dedikert til minne om de grusomme kampene som fant sted i krigens siste fase og starten på Hitlers tilbaketrekning under slaget som ble kalt «Battle of the Bulge» i Ardennene.

By & Land
Selv om Belgia er meget kompakt er det et land med slående kontraster; språklig, kulturelt og topografisk. De fleste av de historiske byene ligger for det meste i det flate, nederlandstalende Flandern. Dette er byer som oser av middelalder arkitektur med imponerende klokketårn, magiske torg og de særegne spisse husene (som du også ser i Nederland selvsagt),. Langs fotogene kanaler. De fleste byene har interessante museer og gallerier og det beste med Belgia er at det aldri er langt mellom to steder og sammen med bra utbygd offentlig transport er det lett å komme seg rundt på egen hånd. I motsetning til Flandern er Wallonia mer kupert (og fransk talende) og Wallonia er også mer landlig enn Flandern. Skal du besøke denne regionen av Belgia er det derfor eklest om du har egen transport siden mange av attraksjonene, deriblant noen spektakulære grotter og imponerende slott ikke alltid er like lett tilgjengelig med offentlig transport.

Fries, sjokolade & øl
Forbered deg til å legge på deg noen kilo og et par cm i midjen: Belgias utrolige utvalg av spis- og drikkbare spesialiteter er langt større en selve landet og er definitiv ikke rettet mot de som er urolige for å legge på seg. Byene Brussel og Liege konkurrerer om hvem som lager den perfekte vaffelen, mens utallige spesialbutikker selger kanskje det som er regnet som verdens beste sjokolade. Jumbo blåskjell serveres med sprø fries (som er stekt to ganger) «frites» (for all del ikke kall de french fries). Men vi har ikke glemt kanskje den største eksportartikkelen for Belgia, øl. Brygging av øl i Belgia er en kunstform og du skal lete lenge etter et sted som har så mange varianter. Det kanskje mest kjente ølet er de seks ulike øltypene som brygges av munker og som er brygget den dag i dag i aktive kloster.

Høydepunkter i Belgia
Inneklemt mellom Tyskland og Frankrike har lille Belgia all grunn til å være stolte av sin kulturarv. Her finner du alt fra eventyrslott i rammer fra middelalderen og til skumle spøkelsesbyer. Her er noen av de beste attraksjonene som du bør få med deg hvis du legger veien til Belgia.

 • Øl og brygging: For de som er glade i øl, kvinner som menn, er Belgia landet med stor L. I 2016 var det rundt 224 aktive bryggerier i landet og der er over 4000 forskjellige typer. Og det blir ikke hellet i hvilket som helst glass, for hver type har sitt eget for å best kunne fremme egenskapene til akkurat det merket og den typen. Det mest spesielle er klosterøllet (Trappist) som fortsatt brygges i 6 kloster rundt i landet. Uansett hva slags øl du liker kan du finne det her, men pass på, disse er oftest sterkere enn det du får kjøpt i norske butikker.
 • Historiske Brugge: Den billedskjønne kanalbyen Brugge tar deg med tilbake i tid med sine velbevarte middelaldergater, brosteinsbelagte smug og vakre kanaler. Utforsk de imponerende gotiske bygningene, som det berømte Belfortet og Onze-Lieve-Vrouwekerk-kirken med sin enestående Madonna og barn-skulptur av Michelangelo. Ta en rolig båttur gjennom kanalene for å oppdage byens skjulte skatter.
 • Majestetiske Gent: er en by som kombinerer historie, kunst og livlig atmosfære. Gå deg vill i de brosteinsbelagte gatene i det gamle sentrum og beundre praktfulle bygninger som Gravensteen, et middelalderborg, og St. Bavo-katedralen med Jan van Eycks mesterverk "Gentalteret." Slapp av ved elvebredden og nyt den pulserende studentbyens stemning.
 • Middelalderens Ardennene: Belgias naturskjønne Ardennene-region lokker med vakre skoger, bølgende åser og historiske landsbyer. Dette er et flott sted for utendørsaktiviteter som fotturer, sykling, kajakkpadling og utforsking av middelalderborgene som Bouillon Castle og Castle of the Counts.
 • La Grand-Place (eller De Grote Markt) og Brussel: Dette er selve symbolet for Belgia & Brussel. Torget er omkranset av nydelige bygninger og arkitektur oppført mellom det 14. til 17. århundre. Torget er en stor magnet for besøkende hele året, men i august er torget enda mer populært i august hvor torget er dekket av et 75 x 24m stort teppe av blomster, laget av over 700 000 begonia. Brussel er også hovedstaden i Belgia og utenom La Grand-Place finner du historie pakket inn i hver eneste gate.
 • Kanalene og klokketårnet i Brugge: Brugge ble grunnlagt ved bredden av elven Reie, og etter hvert som byen vokste ble vannveiene som forbandt den med Zwin elvemunningen også større. I dag er kanalene vakre påminnelser om Brugges historie og kanskje den største attraksjonen i byen. Sammen med sin middelalder arkitektur og det imponerende klokketårnet selve bildet på Belgia. Hvis du føler deg sprek, hva da med å ta fatt på de 366 trinnene opp til toppen for en fantastisk utsikt over denne utrolig vakre byen.
 • Hallerbos (den blå skogen): hvis du befinner deg i Belgia rundt april – mai og du liker blomster bør du legge inn et besøk til dette stedet. Du kan se dette over store deler av europa, men dette er nok et av de mest spektakulære områdene hvor du kan se enorme skogsområder slå ut i full blomst med blåklokker som hovedattraksjonen (men timing er meget viktig). Når de først blomstrer, vil dette vare i hvert fall for noen uker).
 • Uforglemmelig Antwerpen: Antwerpen er kjent som verdens diamantby og har en rik kunstnerisk arv. Besøk det imponerende Antwerpen Central Station, en av verdens vakreste jernbanestasjoner. Utforsk det fantastiske kunstmuseet, Royal Museum of Fine Arts, som huser verk av kjente kunstnere som Rubens og Van Dyck. Ikke glem å utforske det pulserende nabolaget Zurenborg med sine særegne art nouveau-bygninger.
 • Sjarmerende Durbuy: Lille Durbuy er en liten landsby som tatt rett ut av en eventyrfortelling der den ligger ved elvebredden Ardennes regionen. I tillegg til sin sjarm er også Durbuy et perfekt utgangspunkt for korte og lange fotturer og kajakkturer. I tillegg finner du en rekke små lokale fabrikker som lager alt fra syltetøy til byens litt rare park med busker klippet i ulike former og fasonger.
 • Spøkelsesbyen Doel: denne forstaden til Antwerpen ble tilfeldigvis en spøkelsesby og dermed forvandlet til et graffitiparadis. Stedet har lenge vært klart for rivning grunnet en planlagt utvidelse av havneområdet i Antwerpen. Heldigvis (for noen) har dette fortsatt ikke skjedd, og byen har etter hvert blitt et sted hvor gatekunstnere har fått frie tøyler til å utfolde seg. Doel har også fortsatt en håndfull innbyggere som nekter p forlate forstaden.

Belgia er virkelig et reisemål som tilfredsstiller alle sanser, og uansett om du er interessert i historie, kultur, natur eller mat, vil dette sjarmerende landet ikke skuffe deg.

Gjennomsnittstemperatur og nedbør for Belgia (Brussel)
Måleenheter= °C og mm/måned. Varmeste måned: juli (18°C), Kaldeste måned: januar (4°C) & Våteste måned: desember (49.6mm) - Alle verdier basert på data innhentet i perioden 2005-2015.
Average temperature and rainfall in Brussel, Belgium
Hvordan er været i Belgia?
Været i Belgia varierer avhengig av årstidene og regionen du besøker. Belgia har et temperert klima påvirket av Atlanterhavet, og det kan være uforutsigbart til tider. Her er en oversikt over været i de forskjellige årstidene:
 • Vår (mars til mai): Våren er en fin tid å besøke Belgia, med milde temperaturer som vanligvis ligger mellom 10°C til 15°C. Landskapet er vakkert, og blomstrende blomster legger til en ekstra sjarm.
 • Sommer (juni til august): Sommeren kan være varm, spesielt i juli og  august. Gjennomsnittstemperaturene varierer vanligvis mellom 20°C til 25°C. Dette er en populær tid for turister, spesielt i byene og ved kysten, så forvent travle steder og høyere priser.
 • Høst (september til november): Høsten bringer milde temperaturer og vakre farger når løvtrærne skifter. Gjennomsnittstemperaturene ligger rundt 10°C til 15°C i begynnelsen av høsten, men kan falle gradvis mot slutten av november.
 • Vinter (desember til februar): Vintrene i Belgia er vanligvis kjølige, men temperaturene varierer avhengig av regionen. Gjennomsnittstemperaturene ligger rundt 0°C til 5°C. Snøfall er vanlig i høyere områder, spesielt i Ardennene-regionen, noe som gjør det til et flott sted for vintersport.

Det er viktig å merke seg at været kan være uforutsigbart i Belgia, og det er alltid lurt å sjekke værmeldingen før du reiser og pakke klær som kan tilpasses varierende temperaturer og værforhold.

Beste tiden å besøke Belgia
Den beste tiden å besøke Belgia avhenger av dine preferanser og hva du ønsker å oppleve. Hver årstid har sine egne sjarm og attraksjoner, så her er en oversikt over hva du kan forvente i hver sesong:

 • Vår (mars til mai): Våren er en flott tid å besøke Belgia, spesielt hvis du liker milde temperaturer og blomstrende natur. Byene er mindre overfylte, og du kan nyte de vakre blomstermarkene og hagene som kommer til liv. Vårtemperaturene er behagelige for sightseeing og utendørsaktiviteter.
 • Sommer (juni til august): Sommeren er høysesongen for turisme i Belgia, spesielt i juli og august. Været er varmt, og mange festivaler og arrangementer finner sted. Dette er en flott tid for å utforske byene, nyte kystområdene og delta på kulturelle arrangementer. Vær imidlertid oppmerksom på at noen turistområder kan være overfylte, og hotellprisene kan være høyere.
 • Høst (september til november): Høsten er også en vakker tid å besøke Belgia. Temperaturer er milde, og det er mindre turister enn om sommeren. Landskapet blir fargerikt når løvtrærne skifter, noe som gjør det til en flott tid for naturvandringer og avslappende turer i parkene.
 • Vinter (desember til februar): Vinteren kan være kjølig i Belgia, spesielt i januar og februar. Dette er en flott tid for de som liker julemarkeder og vintersportaktiviteter, spesielt i Ardennene-regionen. Byene er vakker pyntet til jul, og det er en koselig atmosfære rundt omkring.

Sammenfattende, den beste tiden å besøke Belgia for de fleste reisende vil være våren og høsten. Disse sesongene tilbyr behagelige temperaturer, mindre folkemengder og muligheter for å oppleve landets naturskjønnhet og kultur utenfor de travleste turistmånedene. Men uansett når du velger å besøke Belgia, vil landets sjarm og rike kultur imponere deg uansett årstid.

Penger & myntenhet: Euro = 100 cents
Bankkort, kredittkort og reisesjekker er godt akseptert i Belgia, spesielt i byområder og turiststeder. Det er også mange minibanker tilgjengelig hvor du kan ta ut kontanter med ditt bankkort.

Merk at noen mindre butikker eller mer avsidesliggende områder kan kreve kontanter, så det er alltid lurt å ha litt kontanter med deg. Vær oppmerksom på at det kan være en avgift for å ta ut kontanter fra minibanker, avhengig av din bank og avtale.

FreeCurrencyRates.com

Det er også viktig å merke seg at Belgia er kjent for sin høye kvalitet på sjokolade og delikate konfektvarer. Når du kjøper sjokolade og andre matvarer, bør du vurdere å sjekke om butikken tilbyr Tax-Free Shopping for turister. Dette kan gi deg muligheten til å få tilbake deler av momsen når du forlater landet, avhengig av kjøpsbeløpet og butikkens retningslinjer.

Kostnadsnivået i Belgia
Kostnadsnivået i Belgia kan variere avhengig av hvilken by eller region du befinner deg i, samt din egen livsstil og preferanser. Generelt sett kan Belgia være ansett som et relativt dyrt land å bo og besøke sammenlignet med enkelte andre europeiske land. Her er noen generelle betraktninger:

 • Overnatting: Hotellpriser kan være ganske høye i de større byene som Brussel, Brugge, og Antwerpen, spesielt i høysesongen. Mindre byer og landsbyer har ofte rimeligere overnattingsmuligheter.
 • Mat og drikke: Spise ute i restauranter kan være kostbart, spesielt i turistområder. Men Belgia er også kjent for sitt gode street food som vafler, pommes frites og smørbrød, som kan være mer budsjettvennlige alternativer. Prisene for matvarer i dagligvarebutikker er generelt sammenlignbare med andre vestlige europeiske land.
 • Transport: Offentlig transport er godt utviklet og relativt rimelig. Tog er ofte det beste alternativet for å reise mellom byene, og det er vanligvis godt tilknyttede transportsystemer i byene også.
 • Attraksjoner og aktiviteter: Inngangsbilletter til museer, monumenter og turistattraksjoner kan variere, men det er ofte rabatter tilgjengelig for studenter, barn, og eldre.
 • Shopping: Belgia er kjent for sin høye kvalitet på sjokolade, øl, og motevarer. Prisene for spesielle delikatesser og eksklusive varer kan variere, men det finnes alternativer i ulike prisklasser.

Det er viktig å merke seg at kostnadsnivået kan være subjektivt, og det er alltid mulig å finne rimelige alternativer hvis du planlegger godt og søker etter lokale tilbud. Det kan være lurt å sette opp et budsjett for turen din og vurdere hva som er viktigst for deg når det gjelder reiseopplevelser og utgifter.

Tips
I Belgia er det vanlig å gi tips for god service, men det er ikke like standardisert som i noen andre land. Tipping er generelt sett mer moderat i Belgia sammenlignet med land som USA. Her er noen retningslinjer for tips i ulike situasjoner:

 • Restauranter: På restauranter er det vanlig å legge igjen et tips, men det er ikke forventet at du gir en veldig stor prosentandel av regningen som i enkelte andre land. Et typisk tips i Belgia er å avrunde beløpet eller legge til 5-10 % av regningen hvis du er fornøyd med servicen.
 • Kafeer og barer: På mindre kafeer og barer er det vanlig å runde opp beløpet eller legge igjen småmynter som vekslepenger som et tegn på takknemlighet.
 • Taxi: Det er vanlig å avrunde beløpet når du betaler for en taxi eller la sjåføren beholde vekslepenger som tips.
 • Hotell: På hoteller er det vanlig å gi små tips til portnere eller hotellpersonalet som hjelper deg med bagasjen.
 • Frisører og skjønnhetssalonger: For slike tjenester forventes det vanligvis at du gir et tips på 5-10 % av beløpet.

Det er viktig å huske at tips er frivillig og bør være basert på kvaliteten på servicen du har mottatt. Noen steder har allerede inkludert en serviceavgift i regningen, så det er ikke nødvendig å gi ekstra tips i slike tilfeller. Respekter de lokale skikkene og bruk sunn fornuft når du bestemmer deg for hvor mye du vil tipse.

Interessante fakta
Velkommen til den morsomme og forunderlige verdenen til Belgia! Dette lille landet har mer å tilby enn du kanskje tror, med sin rike historie, fantastiske kultur og uventede overraskelser. Fra verdensberømt sjokolade til mer enn 1.000 ulike ølsorter, har Belgia en unik og mangfoldig identitet som vil sjarmere deg. Bli med oss på en reise gjennom noen av de mest underholdende og interessante fakta om Belgia, og lør litt om hva dette lille bemerkelsesverdige landet har å by på!

 1. Verdensrekord i å regjere uten regjering: Belgia har den lite hyggelige verdensrekorden for et demokratisk land uten å ha en regjering, noe som varte i 589 dager mellom 2010-2011. Etter det nasjonale valget I 2010 klarte ikke Flandern og Wallonia regionene å bli enige for å danne en regjering. Litt ironisk er det da å tenke på at Brussel tross alt har regjert hele Europa uten selv å ha en regjering.
 2. Internett: En av de som oppfant internett (www) er Robert Cailliau fra Belgia! De fleste av oss har fått med seg at det vi i dag ikke klarer oss uten ble utviklet i CERN, Sveits. Det vi vanligvis ikke vet er av hvem. World Wide Web ble funnet opp av en engelsk vitenskapsmann, Tim Berners-Lee og da Robert Cailliau.
 3. Karl Marx og Friedrich Engels skrev sitt berømte «kommunistiske manifest» i Brussel mens han bodde her i tiden 1845-1847. Hvis du vil besøke stedet hvor dette ble skrevet kan du se etter restauranten Le Cygne på Grand-Place.
 4. Tintin og Smurfene: Belgia er fødestedet til to av de mest ikoniske tegneseriefigurene i verden. Tintin, den unge eventyreren, ble skapt av den belgiske tegneserieforfatteren Hergé. Smurfene, de små blå skapningene, ble også oppfunnet av en belgisk tegneseriekunstner ved navn Peyo.
 5. Øl på skolen: på 70-tallet var det vanlig å gi skolebarn lettøl til lunsj. Vi vet alle at belgiere elsker øl så dette kommer vel ikke helst som en overraskelse. Bakgrunnen til dette er en tradisjon I Belgia å servere en type lettøl («bord øl») og var brukt på lik linje med vann og kaffe. Grunnen til dette var at man påpekte at dette var langt sunnere enn mange typer mineralvann og fruktdrikker med mye sukker. Så sent om I 2001 forsøkte man å gjeninnføre denne skikken (det påpekes at lettøl typen inneholder kun 1,5% alkohol).
 6. Verdens største teppe: I byen Oudenaarde kan du finne det verdens største teppe, kjent som Oudenaarde-teppet. Det er et imponerende kunstverk som viser slaget ved Azincourt og er over 25 meter langt og 5 meter bredt.
 7. Frihet for katter i Brussel: Brussel er kjent for sin kjærlighet til katter. Byen har en "kattestyre" som sikrer velferd for lokale katter og har til og med egne kattelys.
 8. Atomium: Atomium er en futuristisk bygning i Brussel som ble opprinnelig bygget til Verdensutstillingen i 1958. Den er formet som en forstørret jernkrystall og er nå et ikonisk landemerke i byen.
 9. Europas korteste trikklinje: Kystbyen De Panne har Europas korteste trikklinje, som er kun 68 meter lang. Den er også kjent for å ha verdens eldste trikk, som fortsatt går i dag.
 10. Manneken Pis blir kledd i kostymer: Det berømte Manneken Pis-statuen i Brussel, som viser en liten gutt som urinerer, blir kledd i ulike kostymer flere ganger i uken. Det er en langvarig tradisjon og et morsomt syn for besøkende.

Disse faktaene er bare noen av de mange spennende aspektene ved Belgia. Landet har mye å tilby, enten du er interessert i kunst, kultur, mat, eller bare vil oppleve den unike belgiske sjarmen.

Festivaler
Helligdager og festivaler i Belgia spenner fra tradisjonelle feiringer basert på folklore eller religiøse feiringer, til musikk og film extravaganzas, nasjonaldager, idrettsarrangementer, og spesielle anledninger rettet mot turister. De fleste feiringer finner sted i de varmere månedene på våren og forsommeren, med unntak av jul og nyttår sesongen, som feires over hele landet med engasjement og entusiasme.

 • Karneval: Opprinnelsen til karnevalet i februar er knyttet til den romersk-katolske fastetiden (som mange andre steder selvsagt). Dette var tradisjonelt en tid med mye fokus på mat, drikke og moro før man tidligere gikk inn i fasteperioden. Hvis du vil oppleve denne feiringen sett kursen mot Brussel hor du kan oppleve gateparader, nabolagsfester, konserter, folk i fargerike og kreative kostymer og selvsagt ubeskrivelige mengder med øl.
 • Zinneka paraden: avholdes i Brussel i mai hvert eneste år og er også kjent som «den store Z-dagen». Dette er en festival med fokus på musikk, konserter, dans og gatefester. Mange barer og puber holder også egne arrangement og dette er en perfekt tid å besøke Brussel hvis du liker å treffe mennesker og ha det moro.
 • Heilig Bloedprocessie: er en kristen feiring og ble avholdt for første gang i Brugge i 1150 og er en av Europas viktigste religiøse festivaler. Festivalen finner sted i mai hvert eneste år hvor relikvien av hellig blod som ble gitt til byen i 1149 av Greven av Flandern etter at han kom tilbake fra korstogene, blir båret gjennom byens middelalder gater. Hele runden er ca 1,5 kilometer og prosesjonen består av opptil 1500 av utvalgte folk fra Brugge.
 • Ducasse of Mons: Dette unike årlige arrangementet er et av de viktigste festivalene i Belgia. Festivalen avholdes i juni i byen Mons og er en av de eldste feiringene i Europa. Festivalen har sin opprinnelse og bakgrunn i historier som er gått i arv gjennom mange århundre. Selve festivalen er en gigantisk forestilling og skuespill med St George og drage legenden, med kampen mellom det gode og det onde. Hele forestillingen finner sted på torget i Mons foran 1000-vis av tilskuere hvert eneste år.
 • Meyboom: arrangeres i Brussel i august måned hvert år og er den eldste tradisjonelle festivalen i landet. De fleste aktiviteter skjer utendørs og inkluderer konserter med brass band, utstilling av store dukker, gatefester og dans, en god dose belgisk folkemusikk og selvsagt massevis av mat og drikke.
 • Brussel øl weekend: en meget populær festival og feiring av Belgias mest berømte produkt avholdes over 3 fulle dager. Festivalen finner sted på Grand-Place eller Grote Markt (nederlandsk) og her selges nesten alle mulige varianter av brygg fra en mengde ulike mikrobryggerier (og til meget hyggelige priser). Inngang er gratis og sammen med musikk er dette en gigantisk feiting du ikke bør gå glipp av (hvis du liker øl).

 

Mat og drikkekultur i Belgia
Velkommen til det kulinariske paradiset i Belgia, der mat og drikkekultur står i sentrum for en uforglemmelig opplevelse! Dette lille landet har utrolig mye å tilby gastronomiske eventyrere, og den belgiske mat- og drikkekulturen er kjent over hele verden for sin mangfoldighet og unike smaker. Fra de dekadente sjokoladene til det imponerende utvalget av øl, vil du oppdage en verden av utsøkte smaker som vil ta deg med på en reise gjennom landets rike historie, lidenskap for mat og stolte tradisjoner. La oss dykke ned i den fristende verdenen av belgisk mat og drikke og oppdage hvorfor det er en reise for sansene du aldri vil glemme.

Matretter
Belgia er kjent for en rekke deilige matretter som har vunnet hjerter over hele verden. Her er noen av de mest kjente og velsmakende belgiske matrettene:

  • Belgiske vafler: er kjent for sin tykke, luftige tekstur og dekadente smak. De kan serveres med et utvalg av deilige toppings som sjokoladesaus, friske bær, krem, eller enkeltpisket smør.
  • Belgisk sjokolade: Belgia er verdensberømt for sin høykvalitets sjokolade. Belgiske sjokolader har en lang historie med sjokoladeproduksjon og tilbyr en uendelig rekke sjokoladevarianter som praliner, trøfler, og sjokoladeplater.
  • Belgisk pommes frites: er tynne og sprø på utsiden, og myke på innsiden. De serveres ofte i en liten papirpose og kan nytes med forskjellige sauser som mayonnaise eller andalouse.
  • Moules-frites: er en annen populær rett i Belgia og består av blåskjell dampet i hvitvin, løk og urter, servert med pommes frites.
  • Carbonade Flamande: Dette er en tradisjonell belgisk kjøttgryte laget med biff, løk, øl og brød. Retten er langsomt kokt til kjøttet blir mørt og sausen blir rik og smakfull.
  • Waterzooi: er en kremet suppe eller gryte som ofte lages med fisk eller kylling, grønnsaker og fløte. Den er fyldig og smakfull og serveres ofte med poteter eller brød.
  • Stoemp: er en belgisk variant av potetmos, blandet med ulike grønnsaker som gulrøtter, kål eller spinat, og serveres vanligvis med pølse eller stekt kjøtt.
  • Speculoos: er sprø, krydret småkaker som er svært populære i Belgia. De serveres ofte som en søt godbit til kaffe eller te.

Disse rettene er bare noen få eksempler på den deilige maten Belgia har å by på. Matkulturen i Belgia er mangfoldig, og landet er virkelig en matelskers paradis.

Hvilke typer øl er typisk for Belgia?
Belgia er kjent for sitt rike ølkultur og har en rekke unike øltyper som har oppnådd internasjonal anerkjennelse. Her er noen av de mest typiske øltypene fra Belgia:

  • Trappistøl: Belgia er kjent for å produsere noen av verdens beste trappistøl. Dette er øl som brygges av trappistmunker i klostrene sine. Det finnes ulike varianter av trappistøl, som dubbel, tripel og quadrupel, som har forskjellig styrke og smaksprofil.
  • Lambic: er en unik type øl som brygges ved hjelp av spontangjæring. Dette betyr at gjæren tilsettes naturlig fra luften i stedet for å tilsettes aktivt. Resultatet er en tørr og syrlig øl med kompleks smak. Geuze og kriek er to kjente varianter av lambicøl.
  • Witbier: er en lys, hveteøl som er kjent for sin forfriskende smak og krydrede aroma. Det er vanlig å tilsette koriander og appelsinskall for å gi øleten frisk og fruktig karakter. Dette er en populær øltype i Belgia, spesielt om sommeren.
  • Saison: er en tradisjonell belgisk øltype som opprinnelig ble brygget på gårdene i Wallonia-regionen. Den har en lys og fruktig smak og er kjent for sin tørre finish. Saison-øl er ofte krydret med urter og krydder for å gi ekstra kompleksitet.
  • Dubbel: er en mørk og maltaktig øl med en rik og kompleks smak. Den har ofte noter av karamell, sjokolade og tørket frukt. Dubbel-øl er vanligvis rundt 6-8% alkohol og er en populær øltype blant belgiske ølelskere.
  • Tripel: er en gyllen og sterk øl med en fruktig og krydret karakter. Den er vanligvis rundt 8-10% alkohol og har en balansert sødme og bitterhet. Tripel-øl er kjent for sin kompleksitet og er en favoritt blant mange ølentusiaster.

Disse øltypene representerer bare noen av de mange øltypene som Belgia har å tilby. Landet har en lang historie med ølbrygging og en sterk kultur rundt øl. Øl er en viktig del av den belgiske identiteten og er ofte en sentral del av sosiale sammenkomster og feiringer.

Hvor kan man finne de beste øl og sjokolade i Belgia?
Belgia er kjent for sin rike ølkultur og deilig sjokolade. Hvis du er en øl- og sjokoladeelsker, er Belgia det perfekte reisemålet for deg. Her er noen steder hvor du kan finne de beste øl og sjokolade i Belgia:

 • Brussel: Hovedstaden i Belgia er kjent for sitt store utvalg av ølbarer og sjokoladebutikker. Besøk det berømte Delirium Café, som har et utrolig utvalg av over 2000 forskjellige øl. Du kan også ta en tur til sjokoladebyen, hvor du kan besøke butikker som Pierre Marcolini og Neuhaus.
 • Brugge: Dette sjarmerende middelalderbyen er kjent for sine vakre kanaler og sin deilige sjokolade. Du kan besøke sjokolademuseet Choco-Story, hvor du kan lære om sjokoladens historie og smake på ulike sjokoladeprodukter. Ta også turen til bryggeriet De Halve Maan, som tilbyr guidede turer og smaksprøver av deres berømte øl, Brugse Zot3.
 • Gent: er en annen flott by å besøke hvis du er interessert i øl og sjokolade. Besøk ølbutikken De Hopduvel, som har et stort utvalg av belgiske øltyper. Du kan også ta en tur til Chocolaterie Van Hoorebeke, hvor du kan smake på deres deilige håndlagde sjokolade.
 • Antwerpen: er kjent for sin trendy ølkultur og er hjemmet til flere kjente bryggerier. Ta en tur til bryggeriet De Koninck, hvor du kan oppleve en omvisning og smake på deres velkjente øl. Du kan også besøke sjokoladebutikken The Chocolate Line, som er kjent for sine unike sjokoladekreasjoner.
 • Leuven: er en annen flott by å besøke for å oppleve belgisk øl og sjokolade. Besøk bryggeriene Domus og Stella Artois, som begge tilbyr omvisninger og smaksprøver av deres øl. Du kan også ta en tur til sjokoladefabrikken Chocolaterie Leonidas, hvor du kan se hvordan sjokolade lages og smake på deres deilige produkter.

Se våre reiser til dette reisemålet