Oversikt

Utforsk Serbia, landet der øst møter vest i en blanding av rik historie, pulserende kultur og autentisk gjestfrihet. Oppdag et Europa utenfor de vanlige turistrutene.

Serbia er en krysning av kulturer, en bro mellom øst og vest som har vært et knutepunkt for forskjellige sivilisasjoner gjennom tidene. Landet byr på en rik historisk tapestry, fra romerske ruiner til middelalderske klostre. Med en befolkning som er like varm som de kulinariske skattene de tilbyr, gir Serbia deg muligheten til å utforske et Europa mindre kjent, men overraskende innbydende. Enten du er interessert i å gå turer langs naturskjønne stier i Tara nasjonalpark, nyte det pulserende nattelivet i Beograd, eller fordype deg i landets musikalske arv, er Serbia en uoppdaget perle som venter på å bli utforsket.

Serbia er som et levende museum der ulike epoker i historien er lagret i arkitektur, kunst, og kultur. Med en rik fortid som strækker seg fra den romerske tiden til det ottomanske riket og Jugoslavia, har Serbia en unik blanding av influenser som gjenspeiles i alt fra mat til musikk. Landet frister med en rekke aktiviteter: fra utforsking av antikke festninger og et pulserende byliv i Beograd, til fotturer i robuste fjellandskap og båtturer på Donau. Her kan du smake på noen av Balkans mest minneverdige retter, oppleve musikkfestivaler av internasjonal klasse, og bli kjent med en befolkning kjent for sin hjertevarme. Serbia gir deg muligheten til å oppleve et mindre kjent, men dypt fascinerende, hjørne av Europa.

Utforsk det uvanlige: Serbia som det ultimate reisemålet
Serbia, et land i hjertet av Balkan, byr på en fascinerende miks av kulturer, historiske skatter og utendørs eventyr. Dette er en destinasjon for den nysgjerrige reisende som søker noe utenfor de typiske turistløypene. Fra de historiske gatene i Beograd til de majestetiske landskapene i Tara nasjonalpark, gir Serbia deg en autentisk og variert opplevelse. Kombinert med en gjestfri befolkning, spennende musikkfestivaler og et deilig kulinarisk landskap, gir Serbia en uslåelig formel for en minneverdig ferie. Ta steget inn i det ukjente, og oppdag alle de unike sidene Serbia har å tilby.

En levende historiebok: Serbia er et kaleidoskop av historiske epoker og kulturelle påvirkninger. Her kan du vandre gjennom romerske ruiner i Niš, en by som ble grunnlagt over 2000 år siden. Fortsett din reise tilbake i tid ved å besøke middelalderske klostre som Studenica og Sopoćani, som er dypt forankret i Serbias kulturarv og spirituelle liv.

Kulinariske skatter: Serbisk mat er en deilig mosaikk av Balkanske, osmanske og mediterrane smaker. Prøv Ćevapi, små kjøttpølser servert med rikelig med løk og ajvar, en smakfull paprikarelish. For en søt avslutning, la deg friste av baklava eller Palačinke, tynne pannekaker fylt med sjokolade, syltetøy eller nøtter.

Pulsåren Beograd: Beograd, hovedstaden, er en by som aldri sover. Den er kjent for sitt natteliv, med et utall av barer, klubber, og kafeer. Byen er også et senter for kunst og kultur med museer som Nikola Tesla-museet og det nasjonale kunstmuseet. Kalemegdan festning tilbyr en panoramautsikt over samløpet av elvene Sava og Donau, og er et must-see for enhver turist.

Aktiv fritid: For de eventyrlystne byr Serbia på en rekke utendørsaktiviteter. Tara nasjonalpark er et populært sted for fotturer, rafting og fugletitting. For en roligere opplevelse kan du nyte et cruise langs Donau, og oppdage den imponerende Đerdap Gorge.

Musikk og festivaler: Serbia er også vert for noen av Europas mest kjente musikkfestivaler, som EXIT i Novi Sad, som tiltrekker seg internasjonale artister og fans fra hele verden. Det finnes også mange mindre festivaler dedikert til lokal folkemusikk, jazz, og klassisk musikk.

Autentisk gjestfrihet: Serbere er kjent for sin varme og gjestfrihet. Det er vanlig å bli invitert inn i en lokal innbyggers hjem for en kopp kaffe eller et glass rakija, en populær fruktdestillert sprit.

Serbia har noe for enhver smak og et mangfold av opplevelser som venter på å bli utforsket. Det er en destinasjon som tiltrekker seg de som er ute etter noe annet enn den tradisjonelle europeiske ferien. Ta spranget og oppdag dette mangefasetterte landet i hjertet av Balkan.

Severdigheter i Serbia: Ikke bare et land, men en minnerik opplevelse
Serbia tilbyr en katalog av severdigheter som kan tilfredsstille enhver reisendes appetitt, fra historiebuffere til naturfrelste. Dette er et land der hver by, hvert monument, og hvert landskap forteller en unik historie. La oss dykke ned i noen av de mest imponerende stedene du ikke bør gå glipp av når du besøker Serbia.

 • Kalemegdan Festning, Beograd: Kalemegdan er ikke bare en festning, men også en park og et kulturelt kompleks som gir deg en flott utsikt over elvene Donau og Sava. Dette er stedet der Beograd ble født, og det har tjent som en viktig militær installasjon gjennom flere århundrer. Nå er det en favoritt blant lokalbefolkningen og turister for piknik, turer, og kulturelle arrangementer.
 • Niš, Porten til Øst og Vest: Denne byen er en av de eldste i Europa, og dens historie kan følges tilbake til romertiden. Niš er mest kjent for sitt Skull Tower monument, en struktur bygd av tyrkiske erobrere med hodeskaller fra serbiske opprørere. Det er en sterk, men viktig del av Serbias komplekse fortid.
 • Tara nasjonalpark: For de som ønsker å komme seg bort fra bylivet, tilbyr Tara nasjonalpark en flukt til naturen. Parken er et paradis for fotturister, fugletittere, og alle som ønsker å ta en pust i bakken. Den er også hjem til den truede europeiske brunbjørnen.
 • Studenica kloster: Dette 12. århundre klosteret er en del av Serbias ortodokse arv og en UNESCO World Heritage site. Det er kjent for sine godt bevarte fresker og sin rolige beliggenhet i et idyllisk landskap.
 • Sremski Karlovci: Denne sjarmerende byen ligger ved bredden av Donau og er kjent for sin arkitektur, historie og vinproduksjon. Det er et yndet mål for dagsturer og tilbyr også vinsmakingsturer i noen av landets eldste vinkjellere.
 • EXIT Festival, Novi Sad: Hvis du planlegger din reise rundt juli, er EXIT Festival i Novi Sad en begivenhet du ikke vil gå glipp av. Denne musikkfestivalen har vunnet flere internasjonale priser og tiltrekker seg et globalt publikum med en blanding av musikksjangre.

Serbia er ikke bare et reisemål; det er en hel opplevelse. Fra sine byer fulle av liv og kultur, til sine fredelige landskap og historiske monumenter, har landet mye å tilby. Gjør Serbia til din neste destinasjon og utforsk denne uvanlige, men dypt tilfredsstillende delen av Europa.

Gjennomsnittstemperatur og nedbør for Serbia (Beograd)
Måleenheter= ºC og mm/måned. Varmeste måned: juli (25ºC), Kaldeste måned: januar (3ºC) / Våteste måned: mai (87.8mm) - Alle verdier basert perioden 1985-2015.

Average temperatures and rainfall in Belgrade, Serbia

Hvordan er været?
Serbia har en variert klimasone som spenner fra kontinentalt til middelhavsklima, avhengig av regionen. Her er en generell oversikt over hva du kan forvente:

 • Beograd og nordlige regioner: Disse områdene har et kontinentalt klima, noe som betyr varme somre og kalde vintre. Sommermånedene (juni til september) ser temperaturer som kan stige opp til 30°C eller høyere, mens vintrene (desember til februar) kan bli ganske kalde, noen ganger fallende til -10°C, med mulighet for snø.
 • Sør og innlandsområder: De sørlige og innlandsområdene av Serbia har også et kontinentalt klima, men det er generelt litt mildere enn i nord. Somrene kan være varme, men ikke like hete som i nord, og vintrene er kaldere med mer snøfall, spesielt i fjellområdene.
 • Vojvodina: Vojvodina, i det nordlige Serbia, har et panorama av klimatiske variasjoner. Det kan være varmt og fuktig om sommeren, med kortere, kaldere vintre.
 • Vestlige regioner: De vestlige regionene, nær grensen til Bosnia og Montenegro, får mer nedbør og har generelt et kjøligere og fuktigere klima enn resten av landet.

Vær oppmerksom på at klimaendringer påvirker værmønstre over hele verden, og det er derfor alltid lurt å sjekke aktuelle værprognoser før du reiser. Generelt gir imidlertid Serbias varierte klima muligheter for en rekke aktiviteter, fra sommersport til vintersport, noe som gjør landet til et attraktivt reisemål året rundt.

Beste tiden å besøke Serbia
Det beste tidspunktet for å besøke Serbia avhenger av hva du ønsker å få ut av turen. Her er en oversikt:

 • Vår (april til juni): Dette er en ideell tid for de som liker å utforske byer og natur. Temperaturene er milde, og landskapet er i full blomst. Det er også færre turister, noe som gir en mer autentisk opplevelse.
 • Sommer (juli til september): Hvis du er en fan av festivaler og uteliv, er sommeren tiden å besøke. EXIT Festival i Novi Sad er en av Europas største musikkfestivaler og finner sted i juli. Vær forberedt på høyere temperaturer, spesielt i de sørlige og østlige delene av landet.
 • Høst (oktober til november): Dette er en flott tid for å utforske landskapet, spesielt for fotturer og sykkelturer. Skogene får fargerike høstløv, og temperaturene er behagelige, selv om det kan begynne å bli kjøligere mot november. Vinelskere vil også sette pris på høsten som vinhøstingsesong i regioner som Sremski Karlovci.
 • Vinter (desember til februar): Hvis du er en vintersportentusiast, er de serbiske fjellene et godt valg. Skianlegg som Kopaonik og Tara nasjonalpark tilbyr en rekke vintersporter. Vær oppmerksom på at vintrene kan være kalde og snørike, spesielt i innlandsområdene.

Uansett når du velger å besøke, har Serbia noe for enhver smak. Det er bare å velge sesongen som passer best med dine interesser og aktiviteter

Serbia har sin egen valuta kalt serbisk dinar (RSD). Selv om landet er en kandidat for EU-medlemskap, har det foreløpig ikke innført euro som offisiell valuta. 

FreeCurrencyRates.com

Bank- og Kredittkort: De fleste større byer og turiststeder aksepterer internasjonale kredittkort som Visa og MasterCard. Mindre byer og landlige områder kan være kontantbaserte, så det er lurt å ha med seg noen dinarer i kontanter.
Minibanker (ATM): Minibanker er vanligvis tilgjengelige i byer og større tettsteder. Sørg for å sjekke gebyrene for internasjonale uttak før bruk

Kostnadsnivået i Serbia
Serbia er ofte ansett som en økonomisk attraktiv destinasjon, spesielt i forhold til mange vestlige europeiske land. Dette gjør det til et populært valg for reisende som ønsker å strekke budsjettet sitt litt lenger. Her er noen aspekter av kostnadsnivået i Serbia:

 • Overnatting: Hotellprisene varierer, men det er generelt lett å finne rimelige alternativer. Et komfortabelt 3-stjerners hotell kan koste rundt 40–60 euro per natt, mens budsjettalternativer og vandrerhjem kan være enda billigere.
 • Mat og drikke: Serveringssteder i Serbia tilbyr et bredt utvalg av mat til overkommelige priser. En komplett middag på en middelklasserestaurant kan ligge mellom 10–20 euro per person. Gatekjøkken og lokale kafeer er enda mer økonomiske, der du kan nyte lokale spesialiteter som ćevapi og sarma for under 10 euro.
 • Transport: Offentlig transport er rimelig, og en enkeltbillett for buss eller trikk i Beograd kan koste rundt 1 euro eller mindre. Drosjer er også relativt billige sammenlignet med vestlige standarder, men det er alltid lurt å bruke en pålitelig drosjetjeneste.
 • Aktiviteter og attraksjoner: Inngangsavgifter til museer, gallerier og historiske steder er generelt lave, ofte under 5 euro. Naturområder som nasjonalparker har ofte en symbolsk inngangsavgift, og utendørsaktiviteter som fotturer er naturligvis gratis.
 • Shopping: Prisene på suvenirer, klær og andre varer er ofte lavere enn det man ville betale i mer turistiske europeiske destinasjoner.
 • Generelle kostnader: Daglige utgifter for en reisende på et moderat budsjett kan ligge på rundt 40–70 euro, inkludert overnatting, måltider og noen aktiviteter.

Samlet sett er Serbia et land hvor du får mye for pengene, noe som gjør det til et tiltalende reisemål for både budsjettreisende og de som søker litt ekstra luksus for en rimelig penge.

Serbias ukjente sider: Fakta som overrasker og imponerer
Serbia er en kulturrik perle i Sørøst-Europa som fortjener mer oppmerksomhet. Med en historie som går tilbake til middelalderen, byr landet på en unik blanding av østlig og vestlig kulturarv. Men Serbia er mer enn bare historiske monumenter og naturskjønne landskap. Fra å ha verdens nest største samling av romerske keiserstatuer til å være hjemlandet til den første offisielle kvinnelige krigskorrespondenten, tilbyr Serbia en rekke unike og spennende historier som venter på å bli oppdaget. Utforsk disse fascinerende sidene av et land som overrasker på alle måter!

 1. Tesla-dagen: Nikola Tesla, som ble født i det nåværende Serbia, er en ikonisk skikkelse innenfor vitenskap og teknologi. Hvert år, den 10. juli, feirer Serbia Tesla-dagen. Dagen inkluderer en rekke vitenskapelige arrangementer, forelesninger og utstillinger som hedrer Teslas minne og fremhever Serbias bidrag til global innovasjon.
 2. Verdensrekord i samtidig kyssing: I 2007 fanget Serbia verdens oppmerksomhet da det satte en Guinness verdensrekord for flest par som kysser samtidig. Med 6981 par som deltok, ble dette romantiske øyeblikket en del av en større kulturell festival og bidro til å plassere Serbia på kartet som et land fullt av overraskelser.
 3. To alfabet: Serbia er et av de få landene i verden som har to offisielle alfabeter: det latinske og det kyrilliske. Dette tospråklige systemet reflekterer landets rike historie og kulturelle arv, som spenner mellom Øst og Vest.
 4. EXIT Festival: Startet som en studentprotest mot den autoritære regjeringen, har EXIT Festival i Novi Sad vokst til å bli en av Europas mest anerkjente musikkfestivaler. Den tiltrekker internasjonale superstjerner og har blitt et symbol på ytringsfrihet og kulturell utveksling.
 5. Fruktkraft: Serbia er en ledende eksportør av frosne frukt, spesielt bringebær. Landet har også et robust landbrukssektor med en rik tradisjon for fruktproduksjon, noe som gjør det til en hovedleverandør for mange europeiske land.
 6. Tre religioner, Én By: Novi Pazar i Serbia er en smeltedigel av kulturer og religioner. Her kan du oppleve islam, katolisisme, og ortodoks kristendom innenfor en radius av bare 500 meter. Dette eksemplet på religiøs sameksistens gir et unikt innblikk i byens komplekse historie.
 7. Nasjonalsport: I Serbia er vannpolo mer enn bare en sport; det er en nasjonal lidenskap. Landet har et solid omdømme i denne vannsporten og har vunnet flere internasjonale titler, noe som vitner om den sterke sportskulturen i landet.
 8. En egen tidssone: Mellom 1884 og 1914 hadde Beograd sin egen, unike tidssone, som var 1 time og 22 minutter foran Greenwich Mean Time (GMT). Dette er et spennende fakta som illustrerer Beograds uavhengighet og kulturelle særegenhet i en tid preget av nasjonal konsolidering.
 9. Vinens vugge: Serbia har en av de eldste vinproduserende regionene i Europa. Vin har blitt produsert i dette området i tusenvis av år, og landet er også hjem til noen unike lokale druesorter som du ikke finner noe annet sted.

Disse detaljene gir et enda rikere bilde av Serbias kulturelle, historiske og sosiale landskap, og de tilføyer en ekstra dimensjon til hva som gjør landet så fascinerende å utforske.

Festivalenes mekka: Opplev Serbias mest berømte feiringer
Serbia har gjennom årene etablert seg som et pulserende sentrum for festivaler som spenner over musikk, film, kunst og kultur. Med en kalender full av hendelser tilbyr landet en unik blanding av tradisjonelle og moderne festivaler som tiltrekker seg lokale og internasjonale besøkende. Uansett tidspunkt for ditt besøk, er det en god sjanse for at du vil støte på en festival som forsterker landets rike kulturlandskap.

 • EXIT Festival (Juli): Finner sted i den historiske Petrovaradin festningen i Novi Sad, er EXIT Festival et av de mest kjente musikkfestivalene i Europa. Festivalen startet som en studentprotest og har vokst til å bli en internasjonal begivenhet som tiltrekker seg noen av de største navnene innenfor ulike musikksjangre.
 • Guča Trumpet Festival (August): Denne festivalen er en feiring av brassmusikk og finner sted i byen Guča. Det er en utrolig livlig hendelse der titusener av besøkende og musikere samles for å spille, danse og nyte god mat og drikke.
 • Nisville Jazz Festival (August): Avholdt i byen Niš, er denne festivalen en av de største jazzfestivalene i Sørøst-Europa. Den har en eklektisk blanding av lokale og internasjonale jazzartister, og tilbyr en helg full av sofistikerte lyder.
 • Belgrade Beer Fest (August): Dette er Serbias største gratis utendørsfestival, og som navnet antyder, er den dedikert til øl. Det er en ypperlig mulighet til å smake på et stort utvalg av lokale og internasjonale øl mens du lytter til musikk fra ulike sjangre.
 • Oplenac Vintage Festival (Oktober): Denne festivalen i Topola er dedikert til vindyrking og vinmaking. Det er en utmerket mulighet til å lære mer om Serbias vintradisjoner og smake på noen av de fineste lokalproduserte vinene.
 • Belgrade International Film Festival - FEST (Februar/Mars): Dette er Serbias fremste filmfestival og en av de viktigste filmhendelsene i Sørøst-Europa. Den tiltrekker seg en rekke internasjonale og lokale filmskapere og filmelskere, og tilbyr et omfattende program av filmer fra hele verden.

Serbia har noe for enhver smak når det kommer til festivaler, og hvert arrangement er en unik mulighet til å dykke inn i landets kulturelle mangfold.

Kulinariske eventyr: Utforsk mat- og drikkekulturen i Serbia
Serbias gastronomiske scene er like variert og fargerik som landets kultur og historie. Fra de koselige kafeene i Beograd til de familiedrevne tavernaene i landsbyene, maten og drikken er en integrert del av den serbiske livsstilen. Med en rik tradisjon som kombinerer elementer fra både øst og vest, gir det serbiske kjøkkenet en unik, men likevel gjenkjennelig smaksopplevelse. Her følger en oversikt over noen av de mest elskede rettene og drikkene du bør prøve når du besøker dette smakfulle landet.

Mest Kjente Retter:

 • Ćevapi: Dette er små, krydrede kjøttboller laget av en blanding av forskjellige kjøttyper. De serveres ofte i en flatbrødskive og akkompagneres med løk og ajvar (en paprikabasert saus).
 • Sarma: Dette er surkåls- eller vinblader fylt med en blanding av kjøtt og ris. De tilberedes i en tomatbasert saus og serveres varme, ofte med et dryss av surmelk eller yoghurt.
 • Pljeskavica: Dette er Serbias svar på hamburgeren, en kjøttskive laget av blandet kjøtt og krydder, grillet til perfeksjon og servert i brød med ulike tilbehør.
 • Gibanica: En herlig ostekake laget med lag av filodeig og en blanding av ost og egg. Denne retten er populær både som forrett og dessert.
 • Sogan-Dolma: Dette er paprika eller løk fylt med en saftig blanding av kjøtt og ris, og deretter kokt i en tomatbasert saus.

Populære Drikker:

 • Rakija: Dette er en fruktbasert brennevin og kan betraktes som Serbias nasjonaldrikk. Den kommer i flere varianter, inkludert plomme (šljivovica), drue (loza) og kirsebær (višnjevača).
 • Jelen Pivo: Dette er en av de mest populære ølmerkene i Serbia, kjent for sin balanserte smak og forfriskende kvaliteter.
 • Loakle viner: Serbia har en voksende vinindustri, og lokale druesorter som Prokupac og Tamjanika produserer noen bemerkelsesverdige viner.
 • Tyrkisk kaffe: Selv om det er kjent som "tyrkisk kaffe", er denne sterke, kokekaffen en stift i mange serbiske hjem og kafeer.

Serbia tilbyr en mengde autentiske smaksopplevelser som er både tilfredsstillende og minnerike. Fra rustikke tradisjonelle retter til moderne varianter, er det noe i det serbiske kjøkkenet for alle smaksløker.

10-dagers reiserute: Utforsk Serbias kulturelle og historiske høydepunkter
Å utforske Serbia på 10 dager gir deg akkurat nok tid til å ta del i landets kulturelle rikdom, historiske arv og pulserende byliv. Her følger en 10-dagers reiserute fylt med de mest ikoniske severdighetene og høydepunktene i landet.

 • Dag 1-2: Beograd
  Hva du bør se: Kalemegdan festning, Skadarlija, St. Sava-tempelet
  Anbefalt transport: Fly til Nikola Tesla internasjonale lufthavn, derfra taxi eller buss til byens sentrum.
  Start oppholdet med to dager i Beograd, Serbias hovedstad og kulturelle sentrum. Utforsk Kalemegdan festningen for panoramautsikt over byen og elvene Sava og Donau. Skadarlija, også kjent som "Beograds Montmartre," er et must for de som vil oppleve byens bohemske livsstil.

 • Dag 3: Novi Sad
  Hva du bør se: Petrovaradin festning, Trg Slobode
  Anbefalt transport: Tog eller buss fra Beograd til Novi Sad (ca. 1-2 timer).
  Novi Sad er kjent for sin imponerende Petrovaradin festning og den livlige plassen Trg Slobode. Det er en by rik på historie og kultur, med en avslappet atmosfære som gjør det til et behagelig dagbesøk.

 • Dag 4-5: Tara Nasjonalpark
  Hva du bør se: Banjska Stena utsiktspunkt, Zaovine-innsjøen
  Anbefalt transport: Leiebil fra Novi Sad til Tara Nasjonalpark (ca. 3-4 timer).
  Et besøk til Tara Nasjonalpark er en mulighet til å oppleve Serbias mangfoldige naturlandskap. Banjska Stena gir deg en fantastisk utsikt over Drina-elvedalen.

 • Dag 6: Niš
  Hva du bør se: Niš festning, Skull Tower, Mediana
  Anbefalt transport: Leiebil fra Tara Nasjonalpark til Niš (ca. 4-5 timer).
  Niš, en av de eldste byene i Europa, har mye å tilby. Utforsk Niš festning og Skull Tower for en dypere forståelse av regionens komplekse historie.

 • Dag 7-8: Studenica og Žiča Kloster
  Hva du bør se: Middelalder arkitektur og fresker
  Anbefalt transport: Leiebil fra Niš til klostrene (ca. 3-4 timer).
  Dediker to dager til å utforske disse viktige klostrene, som er kjent for sine arkitektoniske skatter og betydning i den serbisk-ortodokse kirken.

 • Dag 9: Subotica
  Hva du bør se: Rådhuset, Palic-innsjøen
  Anbefalt transport: Leiebil fra klostrene til Subotica (ca. 4-5 timer).
  Subotica er kjent for sin vakre art nouveau-arkitektur og den nærliggende Palic-innsjøen, en yndet lokal destinasjon for rekreasjon.

 • Dag 10: Tilbake til Beograd
  Hva du bør se: Ethnographic Museum, Ada Ciganlija
  Anbefalt transport: Leiebil tilbake til Beograd (ca. 2-3 timer).
  Tilbring den siste dagen med å utforske steder du kan ha gått glipp av i Beograd.

Leiebil anbefales for fleksibilitet og for å maksimere tiden på hvert sted. Veinettet i Serbia er generelt godt, og leiebil gir deg muligheten til å utforske både byer og mer avsidesliggende områder.

Denne reiseruten gir en balansert blanding av by og natur, historiske steder og moderne attraksjoner, og lar deg oppleve det beste Serbia har å tilby.

Se våre reiser til dette reisemålet