Oversikt

I hjertet av Vest-Europa ligger hertugdømmet Luxemburg, et lite land med en bemerkelsesverdig blanding av kulturer, historie og opplevelser. Selv om mange assosierer Luxemburg med finans og politikk – spesielt som en av grunnleggerne av EU – byr dette landet på mye mer for reisende.

Når man først tenker på Luxemburg, er det kanskje landets finansielle sektor eller dets politiske betydning som en av de grunnleggende medlemmene av EU som kommer til sinne. Men det er mye mer til Luxemburg enn bare banktårn og EU-møter. Med sin mangfoldige historie som strekker seg over tusen år, byr Luxemburg på en unik blanding av tysk, fransk og belgisk kultur.

Den gamle byen Luxemburg, som står på UNESCOs verdensarvliste, gir besøkende en sjanse til å vandre gjennom svingete brosteinsgater, oppdag imponerende festningsverk og nyt panoramautsikter fra byens høyplatåer. Utover byen, ligger det naturskjønne regioner som Ardennene og Moselle dalen, hvor man kan vandre, sykle, eller nyte en vingårdstur.

For de som er interessert i historie og kultur, forteller de mange museene, slottene og minnesmerkene en fascinerende fortelling om et land som har stått i skjæringspunktet mellom store europeiske makter. Fra den andre verdenskrigens slagmarker til middelalderske tårn, reflekterer hver stein landets dyptgående historiske betydning.

Dessuten, er Luxemburg kjent for sin gastronomi. Med en rekke Michelin-stjernede restauranter, kan matelskere forvente en kulinarisk reise som kombinerer de beste av franske, tyske og lokale tradisjoner.
Kort sagt, om du er på utkikk etter en feriedestinasjon som tilbyr en unik blanding av kultur, historie, og naturskjønnhet, er Luxemburg stedet å besøke. I dette lille hjørnet av Europa finner man en verden full av overraskelser.

Høydepunkter
Luxembourg, med sin rike historie og kulturelle tapestri, er et skattkammer av severdigheter som venter på å bli utforsket. Selv om det er blant de minste landene i Europa, er det intet mindre enn storslått når det gjelder dets kulturelle og historiske tilbud. Fra festningsbyer til moderne kunst, gir Luxembourg et mangfold av opplevelser i hjertet av Europa. Her er noen av landets mest bemerkelsesverdige attraksjoner:

 • Gamlebyen i Luxemburg by: Denne historiske delen av hovedstaden, som er på UNESCOs verdensarvliste, gir en sjanse til å tråkke tilbake i tid med sine brosteinsgater, middelalderske bygninger og restene av den gamle festningen.
 • Casemates du Bock: Disse underjordiske festningene, hogd ut av fjellet, gir en labyrint av tunneler og huler. De var en gang del av byens forsvarsverk og gir en fascinerende titt på byens militære historie.
 • Palais Grand-Ducal: En storslått bygning som fungerer som den offisielle residensen til storhertugen av Luxemburg. Den kombinerer forskjellige arkitektoniske stiler og gir et innblikk i landets monarkiske historie.
 • Mudam: Luxemburg's moderne kunstmuseum er et sentrum for samtidskunst og arkitektur, og tilbyr en annen side av landets kulturelle landskap.
 • Notre Dame-katedralen: En majestetisk romansk-gotisk bygning som står som et testament til byens religiøse og arkitektoniske arv.
 • Slottene i Luxemburg: Spredt over hele landet, er det en rekke imponerende slott som forteller historier om middelalderens storhet, krig og intriger. Vianden, Bourscheid og Beaufort er bare noen få av dem som lokker besøkende med sin sjarm.
 • Moselle-dalen: Kjent for sin vinproduksjon, er denne regionen et perfekt sted for de som ønsker å smake på lokale viner og utforske pittoreske landsbyer som klemmer seg fast til elvebredden.
 • Nasjonalmuseet for Historie og Kunst: Dette museet i Luxemburg by tilbyr en omfattende titt på landets fortid, fra de tidligste bosetningene til moderne tid.

Hver av disse stedene gir en unik opplevelse, og sammen danner de en levende fortelling om Luxemburg, et land hvor fortid og nåtid møtes i harmoni.

Gjennomsnittstemperatur og nedbør for Luxemburg by, Luxemburg
Måle enheter= °C og mm/måned. Varmeste måned: juli (18°C), Kaldeste måned: januar (1°C) & Våteste måned: desember (49.7 mm) - Alle verdier basert på data innhentet i perioden 2005-2015

Average temperatures and rainfall in Luxembourg City, Luxembourg

Hvordan er været?
Luxemburg har et moderat kontinentalt klima. Det betyr at været er preget av milde somre og relativt kalde vintre. Her er en generell oversikt over klimaet i Luxemburg:

 • Vår (mars til mai): Våren kan starte kjølig, men temperaturene stiger gradvis. Mot slutten av mai kan det være ganske mildt, men det er fortsatt mulighet for enkelte kjølige dager. Nedbøren begynner å øke, og landskapet blir frodig og grønt.
 • Sommer (juni til august): Sommermånedene i Luxembourg er generelt milde til varme, med temperaturer som vanligvis ligger mellom 15°C til 25°C, selv om det kan nå høyere temperaturer under hetebølger. Nedbør er også vanlig i sommermånedene, ofte i form av ettermiddagsbyger eller tordenstormer.
 • Høst (september til november): Dette er en vakker tid å besøke Luxembourg, da bladene skifter farge og landskapet blir gyllent. Temperaturene begynner å falle, spesielt i november, og nedbøren fortsetter.
 • Vinter (desember til februar): Vintrene kan være ganske kalde, med temperaturer som ofte ligger rundt eller under frysepunktet. Snøfall er mulig, spesielt i de høyere regionene, men store snømengder er relativt sjeldne.

Generelt sett har Luxemburg variabelt vær, og det kan endre seg raskt. Uansett årstid er det en god ide å sjekke værmeldingen og være forberedt på endringer når du planlegger en tur.

Beste tiden å besøke Luxemburg
Den beste tiden å besøke Luxemburg avhenger av hva du ønsker å oppleve. Her er en oversikt basert på forskjellige sesonger og hva de har å tilby:

 • Vår (mars til mai):
  • Fordeler: Landskapet blir levende med blomstrende blomster og friske, grønne blader. Dette er en fin tid for fotografering og turer i naturen. Turistsesongen har ennå ikke startet for fullt, så attraksjonene er mindre overfylte.
  • Ulemper: Været kan være litt uforutsigbart, med kjøligere dager tidlig i sesongen.

 • Sommer (juni til august):
  • Fordeler: Dette er høydepunktet for mange kulturelle arrangementer, festivaler og aktiviteter. Dagene er lengst, og temperaturene er varme, noe som gjør det ideelt for utendørs aktiviteter.
  • Ulemper: Som høysesong kan noen av de mest populære turiststedene være travle. Hotellpriser kan også være høyere på grunn av økt etterspørsel.

 • Høst (september til november):
  • Fordeler: Høsten er kjent for sitt vakre bladfargespill, spesielt i skogene rundt Luxemburg. Det er også en god tid for vinelskere, da vinmarkene i Moseldalen begynner å høste.
  • Ulemper: Været blir kjøligere, og dagene blir kortere. Noen attraksjoner kan også ha reduserte åpningstider utenfor høysesongen.

 • Vinter (desember til februar):
  • Fordeler: Julemarkedene i Luxemburg er et høydepunkt, og de gir byen en festlig atmosfære. Hvis du liker vintereventyr, er dette også en tid hvor du kan oppleve snøfall, selv om store snømengder er sjeldne.
  • Ulemper: Dagene er korte, og været kan være kaldt og uforutsigbart.

Samlet sett, hvis du ønsker et kompromiss mellom godt vær og færre folkemengder, kan våren (spesielt mai) og tidlig høst (september) være ideelle tider å besøke Luxemburg. Men hver sesong gir sin egen unike sjarm og opplevelse, så det kommer virkelig an på dine personlige preferanser

Penger & valuta
Luxemburg er en del av Eurosonen, og den offisielle valutaen i landet er euro (EUR). Som et av de opprinnelige medlemslandene i den Europeiske Union (EU) og en av grunnleggerne av Eurosonen, adopterte Luxemburg euroen som sin offisielle valuta da den ble introdusert i 1999. Her er noen viktige punkter å merke seg om penger og valuta i Luxemburg:

FreeCurrencyRates.com

Banktjenester: Luxemburg er kjent som et globalt finanssenter. Derfor er banktjenester i landet svært utviklet, og det er enkelt for turister å finne minibanker (ATM) og benytte banktjenester.
Betalingsmetoder: Kreditt- og debetkort, spesielt Visa, MasterCard og Maestro, er allment akseptert i de fleste butikker, restauranter og hoteller. Det er likevel lurt å ha litt kontanter for mindre kjøp eller besøk til mindre byer og landsbyer.

Kostnadsnivået i Luxemburg
Luxemburg er kjent som et av de rikeste landene i verden, og dette reflekteres også i kostnadsnivået for dagligvarer, tjenester og andre forbruksgoder. Landets høye brutto nasjonalprodukt (BNP) per innbygger, kombinert med dets posisjon som et viktig finansielt sentrum i Europa, bidrar til et generelt høyere kostnadsnivå sammenlignet med mange andre europeiske land. Her er noen viktige poeng angående kostnadsnivået i Luxemburg:

 • Bolig: Leieprisene, spesielt i og rundt hovedstaden Luxemburg by, kan være svært høye. Det er stor etterspørsel etter eiendom, spesielt på grunn av den store andelen internasjonale arbeidstakere og institusjoner i landet.
 • Mat og drikke: Mens du kan finne rimelige spisesteder, har Luxemburg mange high-end restauranter som kan være kostbare. Dagligvarer er generelt dyrere enn i naboland som Tyskland eller Frankrike, men mange innbyggere krysser grensen for å handle for å dra nytte av lavere priser.
 • Transport: Bensinprisene er relativt lave sammenlignet med andre europeiske land, noe som gjør det populært for folk i nabolandene å kjøre inn i Luxemburg for å fylle drivstoff. Offentlig transport, derimot, er svært rimelig, spesielt etter at Luxemburg ble det første landet i verden til å tilby gratis offentlig transport for både innbyggere og besøkende.
 • Underholdning og fritidsaktiviteter: Kino, teater og andre kulturelle aktiviteter har priser på linje med, eller litt høyere enn, gjennomsnittet i Europa.
 • Tjenester: Tjenester som frisør, renseri og lignende kan være dyrere i Luxemburg enn i mange andre europeiske land.
 • Klær og forbruksgoder: Generelt sett kan priser være høyere, spesielt for luksusvarer. Men det er også mulig å finne kjede-butikker med mer rimelige priser.

Selv om Luxemburg generelt betraktes som et dyrere land å bo og besøke, kan den økonomiske opplevelsen variere avhengig av valg og livsstil.

Tips
Luxemburg er serviceavgiften som regel inkludert i prisen på de fleste tjenester, spesielt når det gjelder restauranter og hoteller. Derfor er det ikke obligatorisk å gi tips. Men det er fortsatt noen sedvaner knyttet til tipping:

 • Restauranter: Selv om serviceavgiften er inkludert, er det vanlig å runde opp regningen eller legge igjen noen få euro for god service. For eksempel, hvis regningen er €47, kan du runde opp til €50.
 • Barer og kafeer: Liten forandring kan etterlates på bordet, spesielt hvis du sitter ned for en drikke eller et måltid.Taxi: Rund opp til nærmeste hele beløp eller la igjen en ekstra euro eller to, spesielt for lengre turer eller hvis sjåføren har gitt ekstra god service.
 • Frisører og skjønnhetssalonger: Det er vanlig å gi en liten sum, kanskje 5-10% av den totale regningen, spesielt hvis du er spesielt fornøyd med tjenesten.
 • Hotell: Bagasjebærere kan få et par euro per bag, og romservice kan også motta en liten sum. Men det er ikke strengt nødvendig.
 • Guider og turer: Hvis du er fornøyd med en guidet tur, kan det være passende å gi en tips på slutten, avhengig av lengden på turen og kvaliteten på tjenesten.

Det viktigste å huske på er at tips i Luxemburg er en måte å vise takknemlighet for god service og ikke en forventet plikt. Hvis du er usikker på hvor mye du skal tipse, kan du se hva lokalbefolkningen gjør eller spørre lokale venner eller kolleger for råd.

Interessante fakta
Når man tenker på europeiske nasjoner, er det noen som umiddelbart fanger oppmerksomheten med sine ikoniske landemerker eller kjente historier. Luxemburg, et lite land klemt inn mellom Belgia, Frankrike og Tyskland, kan på overflaten virke som et rolig og reservert sted. Men bak dette ydmyke eksteriøret skjuler det seg en rekke fascinerende, morsomme og ofte overraskende fakta som får deg til å se landet i et nytt lys. Her er noen av de mer interessante aspektene av dette unike hjertet av Europa!

 • Tre offisielle språk: Luxemburg har tre offisielle språk: Luxemburgsk, Fransk og Tysk. Det er ganske imponerende for et land av dens størrelse. Mens Luxemburgsk er det nasjonale språket, brukes Fransk og Tysk flittig i offentlige dokumenter, rettssystemet og media.
 • Første land med gratis offentlig transport: I 2020 ble Luxemburg det første landet i verden til å gjøre all offentlig transport gratis. Dette inkluderer busser, trikker og tog over hele landet.
 • Verdens nest største investeringsfondsentrum: Til tross for sin lille størrelse, ligger Luxemburg bare bak USA når det kommer til investeringsfondsindustrien, og overgår store økonomier som Kina og Storbritannia.
 • Radios historie: RTL Group, en av verdens ledende kringkasting- og underholdningsbedrifter, startet som en liten radiostasjon i Luxemburg i 1931. Gruppen er nå en av de største aktørene i underholdningsindustrien globalt.
 • Et borgerskap, mange nasjonaliteter: Nesten halvparten av befolkningen i Luxemburg er ikke luxemburgsk. Dette gir landet et rikt mangfold og en kosmopolitisk atmosfære.
 • Slott overalt: Luxemburg er kjent for sin overflod av slott. Med mer enn 50 slott og fort spredt rundt i landet, kan man si at Luxemburg har en av de høyeste slott-per-kvadratkilometer ratioene i verden.
 • Militærnøytralitet: Selv om Luxemburg har en lang militærhistorie, og har vært involvert i både verdenskrigene, er det nå et nøytralt land. Dens militære styrke er en av de minste i verden, med under 1000 aktive soldater.

Disse faktaene illustrerer hvordan Luxemburg, til tross for sin beskjedne størrelse, har en rik kulturell, økonomisk og historisk betydning i Europa og i verden. Fra sitt flerspråklige samfunn til sin innflytelse i den globale finanssektoren, fortsetter Luxemburg å overraske og fascinere.

Festivaler
Luxemburg, med sin rike blanding av kulturer og tradisjoner, er vertskap for en rekke festivaler gjennom hele året. Disse festivalene reflekterer landets flerspråklige bakgrunn, historiske røtter, og dets evne til å kombinere det tradisjonelle med det moderne. Å delta i disse festlighetene gir en unik mulighet til å oppleve landets sjel, enten det er gjennom musikk, kunst, eller tradisjonelle feiringer. La oss utforske noen av de mest populære festivalene som Luxemburg har å tilby:

 • Nationalfeierdag (Nasjonaldagen): Denne feiringen finner sted den 23. juni hvert år. Selv om det ikke er Großherzogliche Geburtstag (Storhertugens fødselsdag), har det blitt tradisjon å feire nasjonaldagen på denne datoen. Festlighetene inkluderer fyrverkeri, militærparade og ulike arrangementer over hele landet.
 • Schueberfouer: En av de største og eldste folkefestene i Luxemburg, Schueberfouer har funnet sted siden 1340 og tiltrekker seg over 2 millioner besøkende hvert år. Den går fra slutten av august til begynnelsen av september i Luxemburg by og er kjent for sine karuseller, spillboder og lokale matretter.
 • Echternach International Festival: Dette er en av de mest anerkjente musikkfestivalene i Europa. Arrangert i byen Echternach hver mai og juni, tilbyr den en rekke konserter med klassisk musikk, jazz og andre sjangere.
 • Dancing Procession of Echternach: En religiøs prosesjon som går tilbake til middelalderen, hvor tusenvis av deltakere "hopper" gjennom byens gater til tonene av en tradisjonell melodi. Den finner sted på tirsdag etter pinse.
 • Rock um Knuedler: En gratis rockfestival i juli som tiltrekker lokale og internasjonale band og artister til Place Guillaume II i Luxemburg by.
 • Luxembourg City Film Festival: Holdt i februar eller mars, er dette den største filmfestivalen i landet, og den fremviser et utvalg av internasjonale filmer, dokumentarer og kortfilmer.

Disse festivalene, sammen med mange andre, sørger for at Luxemburg er pulserende med liv og kultur året rundt. De er en testamente til landets rike kulturelle tapestry og dets evne til å feire og hedre sin historie og arv

Mat & drikkekultur i Luxemburg: En smak av hjertet av Europa
Når man befinner seg i skjæringspunktet mellom tysk, fransk og belgisk kultur, er det ikke overraskende at Luxemburgs mat- og drikkekultur er en rik tapestry av smaker og tradisjoner. Dens kulinariske landskap er preget av robuste, hjertevarmende retter som vitner om landets landlige røtter, men også av raffinerte innslag fra nabolandene. Fra de skogkledde åsene til de mektige elvene, fra de gamle slottene til de travle bygatene, finner man i Luxemburg et kjøkken som både feirer sin egen historie og tar imot det beste fra sine naboer. Her er en oversikt over noen av de mest kjente og elskede rettene og drikkene fra Luxemburg:

 • Bouneschlupp: En tradisjonell grønn bønnesuppe som ofte er tilsatt poteter, bacon og pølse.
 • Gromperekichelcher: En populær gate-mat, dette er krydrede potetkaker som er stekt til de blir sprø på utsiden og myke inni.
 • Judd mat Gaardebounen: Dette er røkt svinehals servert med en saus og stuede brede bønner. Det regnes som en nasjonalrett.
 • Quetschentaart: En deilig plommeterte, hvor friske plommer legges på en søt tertebunn og bakes til perfeksjon.
 • Cancoillotte: Selv om denne myke osten opprinnelig kommer fra Frankrike, er den også populær i Luxemburg, ofte servert varm med vin eller kumin.
 • Rieslingspaschtéit: En velsmakende rett bestående av en delikat pastetfylling med svinekjøtt, kylling eller fisk innkapslet i en butterdeig.
 • Luxemburgske viner: Moseldalen, som strekker seg langs grensen mellom Tyskland og Luxemburg, er kjent for sin vinproduksjon, spesielt hvitviner som Riesling, Auxerrois og Pinot Gris.
 • Diekirch øl: En av de mest kjente ølmerkene fra Luxemburg, Diekirch har vært et navn forbundet med kvalitetsøl siden 1871.

Luxemburgs kulinariske verden gir en unik mulighet til å utforske smakene av Europa i ett land, en sammensmeltning av tradisjon og nyskapning, hvor hver rett forteller en historie om landets rike fortid og pulserende nåtid.

Se våre reiser til dette reisemålet