Oversikt

Armenia, hvor Asia og Europa møtes i en symfoni av fjell, historie og tradisjon. Vi tilbyr en rekke aktive og kulturelle opplevelser til Armenia. Regionens mange attraksjoner er de imponerende georgiske og armenske kirker og klostre, som alle nesten uten unntak, er bygd på de utroligste steder. Her finner du mektige byggverk omkranset av dype skoger, balanserende på klippetopper, i dype daler og på snøkledde fjell, omkranset av enorme mengder av villblomster.

Armenia tok imot kristendommen I det 4. århundre (både Georgia & Armenia har historiske minnesmerker som daterer seg til før kristendommens ankomst). Mange av våre rundreiser tar deg til de mektige fjellområdene, innsjøer og fossefall. Etter alle inntrykk og monumenter kan det være godt å slappe litt av i hovedstanden Yerevan, en av Europas mest sjarmerende byer.

Få nasjoner har en så gammel og kompleks tragisk historie som Armenia. Sett sammen med landets rike og sterke historie, gjør det Armenia til en av våre favorittdestinasjoner. Dette er en destinasjon som vil gi dype historiske minner og hvor de mange kulturminnene og landskap vil gi opplevelser som vil sitte lenge. Armenia er ikke et lett land å utforske – veiene er dårlige og transport kan være vanskelig å finne hvis du ikke snakker armensk (eller russisk). Dette tatt i betraktning gjør det kanskje fornuftig å bli med på en av våre rundreiser.

Høydepunkter:

  • Yerevan: Legg fra deg dine forutfattede oppfatninger hjemme, for Yerevan (ԵՐԵՎԱՆ) vil garantert forbløffe deg. Byen er full av motsetninger - store moderne Mercedeser deler veiene med Ladaer som er så gamle at de egentlig skulle ha være på et museum,  gammeldagse tehus ligger vegg i vegg med hippe europeiske vinbarer, og gatemoten varierer fra hipstere til "babushka" og alle varianter mellom dem. Det er få spor etter byens eldste historie, mesteparten av bygningene stammer fra Sovjet-tiden. Heldigvis er denne litt dorske arkitekturen mykt opp flere hager og parker, i tillegg til flere flotte offentlige torg. 
  • Geghard klosteret: Oppkalt etter det hellige spyd som Kristus fikk i siden under korsfestelsen, dette klosteret, oppført på UNESCOs verdensarvliste, er hugget ut av steinen ved kløften langs elven Azat. Legenden sier at det ble grunnlagt i det 4. århundre og den eldste bevarte delen kan dateres tilbake til det 12. århundre. Den flotte Surp Astvatsatsin (Den Hellige Mors Kirke) stammer fra 1215 og har fantastiske utskjæringer. Den flotte tilhørende vestibylen med sine ni buer, ble bygget mellom 1215 og 1225. 
  • Hovhannavank (kloster i Ashtarak): Vaglende på kanten av stupet Kasagh Gorge, i byen Ohanavan, var en dette klosteret en gang et viktig undervisnings- og teologisk senter hvor manuskript ble skrevet og debattert. Det har to tilhørende kirker; en basilika som stammer fra det 5. århundre og fra det 13. århundre Church of St John. Kirken har et alter som er dekorert med fresker, i tillegg til uvanlige utvendige trapper på nordlig og sørlig side. Inngangen til begge bygningene er via en flott vestibyle fra det 13. århundre. 
  • Debed-dalen: Denne dalen klarer å presse inn mer historie og kultur enn noe annet sted i landet. Nesten hver eneste lille landsby langs elven Debed, har en kirke, et kapell, en gammel festning og et dryss av de berømte armenske kors-stenene, khackar, i nærheten. De to klostrene Haghpat og Sanahin, begge på UNESCOs verdensarvliste, er de store attraksjonene, men det er mye annet å se også. Forlatt infrastruktur fra Sovjet-tiden finnes dessverre flere steder langs elvebreddene, men landskapet er ellers meget idyllisk. 
Gjennomsnittstemperatur og nedbør for Armenia (Yerevan)
Måleenheter= ºC og mm/måned. Varmeste måned: august (24ºC) / Kaldeste måned: januar (-3ºC) / Våteste måned: mai (60,9 mm) - Alle verdier basert perioden 2005-2015.
Hvordan er været i Armenia? Armenia er ofte beskrevet som et solfylt land. Klimaet er preget av at landet har mange fjell og klimaet kan sammenlignes med klimaet i Middelhavet. Landet har fire årstider, De varmeste månedene er juni, juli og august. Den kaldeste måneden er januar mens det regner mest i mai.
Den beste tiden å besøke landet: Mai, juni, september og oktober er de beste månedene å besøke landet. Da er det best vær og mest behagelige temperaturer. En flott tid er også sent på sommeren når bladene på aprikostrærne får en sterk gulfarge for deretter å endre seg til en bløt aprikos farge. Da har du også mulighet til å se Ararat fjellet, som ofte er gjemt i varmedis om sommeren. Om du ikke er glad i regn bør du unngå å besøke landet i mail.

Myntenhet: Armenian Dram = 100 Luma

Tips:

 • Taxi – sjåføren forventer at du kan runde opp om til nærmeste hele beløpt.
 • Hoteller – det er ikke forventet at du gir tips, det er ikke vanlig i Armenia.
 • Restauranter – service tillegg kan være i regningen på noen restauranter, de pengene går ikke til de som jobber der men til ledelsen, du bør unngå slike restauranter. Ellers er det vanlig å gi 10% i tips på både restauranter og cafeer. Dersom du ønsker å tips til din servitør gjør dette direkte så ikke tispen går til restauranten.
 • Annet – det er vanlig å gi tips i Jerevan, men ikke utenfor hovedstaden. Men det blir satt pris på hvis man lar vekslepengene ligge igjen.
Interessante fakta: 
 • Sjakk er obligatorisk fag på skolen og elevene har eksamen i sjakk. 
 • Den første kirken i verden ble bygget i Armenia.
 • Lavash et Armensk brød står på UNESCOs verdensarvliste.
Festivaler:
 • Yerevan Wine Days (mai) – her kan man smake på vin fra lokale produsenter samt at kjente restauranter serverer retter som passer til vinene. 15 lokale vinprodusenter tilbyr sine viner, dag 1 kan man smake på hvit- og rose- vin, og dag 2 kan man smake på rød vin. Begge dager vil det også være underholdning i form av sanger og konserter.
 • The Vardavar Festival (juli) - Vardavar på armensk betyr 2 ting, å kaste vann og rose blomstring. Historien forteller at gudinnen Astghik spredte kjærlighet over hele Armenia ved å kaste rosevann. I dag er det en festival hvor alle kaster vann på hverandre. 
 • Yerevan Color Run (juli) – man kan delta i dette 5km underholdene løpet, som er helt uten regler, restriksjoner og tidtaking. Oppvarmingen begynner tidlig om morgenen på Hamilar Complex. Under løpet blir det drysset ufarlig fargesprakende pulver på løperne og de tre første menn og kvinner i mål får en spesiell premie.

Se våre reiser til dette reisemålet