Oversikt

Pittoreske middelalderbyer, vandringer langs den vakre kystlinjen, den irske gjestfriheten og ikke minst Dublin med sine tradisjonsrike puber og historiske arkitektur. Det er mange grunner til å reise til Irland og den grønne øya i Atlanterhavet hvor det kosmopolitiske møter det urbane i en perfekt harmoni. Irland har vært bebodd i 10 000 år, og her kan du også utforske storslagne slott, neolittiske gravplasser og gamle ruiner fra Middelalderen. Det er ingen hemmelighet at irene elsker musikk – og i dette herlige landet kan du oppleve alt fra intim pubmusikk, stemningsfulle festivaler med tradisjonell irsk musikk til store stadionkonserter i Dublin.

Irland er et relativt lite land og dekker et området på rundt 70 000 km2, men du kan likevel få følelsen av å befinne deg ved verdens ende dersom du drar til den værbitte og dramatiske kystlinjen langs Atlanterhavet. Langs den røffe kystlinjen finner du bortgjemte bukter og noen av Europas høyeste klipper ved havet, og det er ikke rart at mange som reiser på ferie til Irland ønsker å oppleve dette unike landskapet. 

Vandring til fots og sykkelturer – enten på egen hånd eller i organiserte gruppeturer – er populært i Irland. Avstanden i innlandet er kort mellom grønne enger med beitende sauer og koselige landsbyer med sjarmerende puber og gjestehus. Undervis på vandringen er det også mulighet for å overnatte i et av de mange ærverdige slottene som befinner seg på øya.

Det mangler heller ikke på spennende aktiviteter for den som besøker Irland. De mange førsteklasses golfbanene tiltrekker golfspillere fra hele verden. Klatring, paragliding og ridning er også populære aktiviteter på øya. Er du interessert i dykking, kan du utforske fantastiske undersjøiske fjellformasjoner i havet utenfor kysten.

Det er ikke uten grunn at hovedstaden Dublin har blitt en svært populær destinasjon for weekend-turer og kortidsferie. Byen er en smeltedigel av moderne kjøpesentre, gater med trendy butikker, pulserende markeder og spennende antikvitetsbutikker. Her kan du også utforske vakre kirker, interessante museer og nydelig arkitektur helt fra Middelalderen. Det er likevel pubkulturen som har gjort Dublin verdenskjent med sin gjestfrie atmosfære, livlige musikk og selvfølgelig nasjonaldrikken Guinness.

Høydepunkter

 • Ring of Kerry – Den berømte Ring of Kerry-ruten ligger på den naturskjønne Iveragh-halvøya. Her kan du oppleve en dramatiske kystlinje med enestående utsikt, vakre innsjøer og spennende slottsruiner. Med bil tar det en dag å kjøre rundt halvøya, mens syklister gjerne bruker tre dager på turen.
 • Nasjonalgalleriet – Dette ærverdige galleriet åpnet dørene allerede i 1864, og har en stor samling av nasjonale og internasjonale kunstnere. Blant de 14 000 verkene i galleriet finner du blant annet malerier av Pablo Picasso, Claude Monet, Rubens og Rembrandt. Som en ekstra bonus kan det nevnes at det er gratis inngang for besøkende!
 • Newgrange – Dette 5000 år gamle monumentet bygget i stein i Meath i Irland er faktisk eldre enn både Stonehenge og Keopspyramiden. Monumentet står på UNESCOs verdensarvliste, og ligger en snau kjøretur fra Dublin.
 • The Guinness Storehouse – I denne syv etasjers bygningen i Dublin får du vite alt om historien til det ikoniske ølet. I en av de mest populære attraksjonene i byen får du også muligheten til å tappe din egen Guinness, nyte utsøkt mat basert på den legendariske drikken og beundre den 360 graders utsikten over Dublin fra baren på toppen av bygningen.
 • Oscar Wilde House – Huset til den kjente irske dramatikeren Oscar Wilde er vel verdt et besøk. Den eksentriske forfatteren bodde i dette huset fra han var ett år gammel, og i det restaurerte huset kan du se hvordan Wilde og familien hans levde i Dublin på 1800-tallet.
 • Donegal Slott – Et slottsbesøk er obligatorisk i Irland. Dette storslåtte slottet ligger i byen Donegal og ble bygget i 1474. Slottet ble restaurert på 1990-tallet, og har åpent alle dager året rundt. Besøkende kan beundre den storslagne arkitekturen og det smakfulle interiøret med persiske tepper og franske gobeliner.

Gjennomsnittstemperatur og nedbør for Dublin (Irland)
Måleenheter= ºC og mm/måned. Varmeste måned: juli (15ºC) / Kaldeste måned: februar (5ºC) / Våteste måned: oktober (52.3 mm)

Average min and max temperatures in Dublin, Ireland

Beste tiden å besøke Irland? Været i Irland er skiftende, men sjeldent ekstremt. Temperaturene faller sjeldent under null om vinteren, og sommeren er som regel behagelig temperert. Sen vår, sommer og tidlig høst er de beste periodene for å besøke Irland. Ønsker du å unngå store folkemasser og høyere priser i høysesongen om sommeren, er mai og september fine måneder for å reise på tur til Irland. Julen er også en attraktiv tid i Irland med stemningsfulle gater i byene og god atmosfære på pubene. I lavsesongen om vinteren er prisene på overnatting betraktelig lavere, men vær oppmerksom på at en del mindre hoteller stenger i denne perioden.

Valuta & Myntenhet: Irlands offisielle valuta er euro. 1 euro deles i 100 cents (øre)

FreeCurrencyRates.com


Tips
Tipskulturen i Irland følger ingen spesielle standardregler, men det er mer vanlig å gi tips i de større byene enn i mindre landsbyer.

 • Taxi – Dersom sjåføren er vennlig og hjelpsom kan du runde av regningen til nærmeste 5 eller 10 euro.
 • Hoteller – Service er vanligvis inkludert i prisen i Irland, men gi gjerne portneren eller personen som bærer bagasjen noen euro i tips.
 • Restauranter – Dersom du er fornøyd med servicen og måltidet er det vanlig å gi rundt ti prosent i tips til servitøren.
 • Guider – Det er vanlig å gi rundt ti euro i tips til turguider og sjåfører.

Interessante fakta

 • Du vil neppe rekke å se alle slottene i Irland – landet har nemlig mer enn 20 000 slott spredd over den grønne øya!
 • Selv om engelsk er førstespråket på Irland, snakkes de fremdeles irsk i noen byer på øya. Irsk er et keltisk språk som hovedsakelig snakkes i Irland og Nord-Irland.
 • Over 30 millioner amerikanere har irsk opphav.
 • Puben The Brazen Head i Dublin er landets eldste pub og har servert øl siden 1198.
 • Irland er den tredje største øya i Europa og den tjuende største øya i verden.

Festivaler
Irene er et festivalelskende folk, og det arrangeres et utall av festivaler i de fleste kategorier på øya. Her finner du festivaler som blant annet omhandler mat, drikke, film, teater, kultur, religion og tradisjonell kultur. Og selvfølgelig et utall av musikkfestivaler hvor de fleste genrer er representert. Å delta på en festival i Irland er også en utmerket måte å komme i kontakt med lokalbefolkningen på.

 • St Patrick’s Day – Irenes nasjonaldag er den største og mest spektakulære festivalen på Irland. 17. mars hver år kler irene seg opp i grønt og spiller opp til fest over hele landet med parader, kostymer og deilig mat og drikke.
 • Galway østers- og sjømatfestival – Byen Galway er hjertet av Irlands østersindustri, og i september hvert år kan du nyte havets herligheter på byens mange restauranter.
 • Cork Folk Festival – I Cork i oktober hvert år kan du oppleve tradisjonell irsk musikk av gammelt godt merke. Festivalen har utviklet seg til å bli stor begivenhet på øya, og konsertsteder, puber og barer over hele byen fylles opp av publikum fra hele verden. I tillegg arrangeres det workshops og forelesninger under festivalen.
 • Halloween – Dette er en av de eldste av alle irske festivaler, og ble feiret av kelterne som de dødes fest. Halloween er opprinnelig en irsk tradisjon og har sitt opphav i den keltiske høstfestivalen Shamain. Så dersom du vil oppleve en ekte halloween-feiring, bør du befinne deg i Irland 31. oktober!
 • Wexford Fringe festival – Detter en kunst- og kulturfestival som finner sted i slutten av september hvert år. Her kan du oppleve teaterforestillinger, sceneshow, litteratur og tradisjonell og klassisk musikk.
 • Dublin litteraturfestival – Med litterære storheter som James Joyce, Oscar Wilde og Samuel Becett er det ikke rart at Irland har et rykte for å være et eldorado for litteraturelskere. Litteraturfestivalen i Dublin ble etablert i 1998 og gjør ikke skam på sine store litterære sønner, og i mai hvert år blir det arrangert workshops, forestillinger og opplesninger med både nasjonale og internasjonale forfattere.

 

Se våre reiser til dette reisemålet