Oversikt

Drømmen om Italia vekker liv i sansene – solfylte strender, eldgamle ruiner og bølgende vingårder kaller på eventyrlystne sjeler. Utforsk renessansens vugge, smak på kulinariske mesterverk som knytter bånd til generasjoner, og la deg omfavne av den varme gjestfriheten.

I Italia, hvor hver gate er en historie og hver rett en symfoni av smaker, venter en uforglemmelig reise som pirrer både hjerte og sjel.

Italia, med sitt blendende skjønnhet, rike historie og kulturelle rikdom, er en reisendes drømmedestinasjon som har fascinert mennesker i generasjoner. Landet er en magnet for reisende som søker en uforglemmelig opplevelse som omfavner alt fra storslåtte kunstskatter og arkitektoniske mesterverk til pittoreske landskap, deilige kulinariske tradisjoner og en livsstil som feirer "la dolce vita" – det søte liv.

Italia er hjemmet til noen av verdens mest ikoniske monumenter og landemerker, som Colosseum i Roma, det skjeve tårnet i Pisa, og det praktfulle Vatikanet med Peterskirken og Det sixtinske kapell. Landets historie strekker seg tilbake til oldtiden, og besøkende kan utforske ruiner fra romertiden, middelalderske borgbyer og renessansebygninger som vitner om epoker som har formet menneskehetens kulturelle utvikling.

Det italienske landskapet er like mangfoldig som det er fortryllende, med majestetiske Alpene i nord, solfylte kystlinjer langs Amalfikysten og Cinque Terre, og frodige vinmarker i Toscana. Naturelskere vil finne sin glede i de vakre innsjøene som Gardasjøen og Comosjøen, mens de som søker eventyr kan utforske de dramatiske kraterne på øya Sicilia eller vandre gjennom de rolige landskapene i Umbria.

Italias kulinariske arv er en annen grunn til dens popularitet som reisemål. Fra ferske pastaretter til sprø pizza, ferske sjømatretter og deilige oster og olijer, er det en matkultur som er like variert som den er velsmakende. Hver region har sine egne spesialiteter, og maten blir ofte ledsaget av lokalt produserte viner som forsterker smaksopplevelsen.

Med en livlig og innbydende atmosfære, hvor kafékultur og sosiale sammenkomster er en del av dagliglivet, er Italia også en destinasjon for de som ønsker å nyte det enkle gledene. Det er lett å la seg rive med av den avslappede italienske livsstilen, hvor tiden synes å flyte saktere og øyeblikkene å vare lengre.
Kort sagt, Italia byr på en unik og uendelig rik opplevelse for reisende som søker en blanding av historie, kultur, natur, mat og en genuin følelse av velvære. Det er en destinasjon som fortsetter å trollbinde og inspirere de som velger å utforske dens mangfoldige skatter.

Høydepunkt fra Italia, noen severdigheter
Italia, en skattkiste av kulturell rikdom og naturlig skjønnhet, lokker reisende fra hele verden med sine mangfoldige og fengslende severdigheter. Utforskende sjeler vil finne glede i å oppdage alt fra eldgamle monumenter til bølgende landskap, og smake på en kulinarisk arv som stråler med lidenskap. Her er et glimt av noen av de mest imponerende stedene du kan oppleve i Italia:

 • Colosseum, Roma: Romas ikoniske amfiteater, Colosseum, er en majestetisk struktur som står som et vitnesbyrd om Romerrikets storhetstid. Dette mektige byggverket var arenaen for gladiatorkamper og andre underholdningsarrangementer som trakk til seg tusenvis av tilskuere.
 • Piazza del Duomo, Firenze: Denne plassen er hjertet av Firenze og omgis av fantastiske arkitektoniske skatter som katedralen Santa Maria del Fiore, Giotto's Campanile og Battistero di San Giovanni. Den overdådige katedralen, med den majestetiske kuppelen designet av Brunelleschi, er et høydepunkt.
 • Kanaler i Venezia: Utforsk Venezias labyrint av kanaler og smug, og opplev den unike atmosfæren som bare denne byen kan tilby. Gondolene, Rialtobroen og Markus-plassen med sin storslåtte basilika og klokketårn er bare noen av høydepunktene.
 • Toscanas landskap: De bølgende åsene, sypresser og vingårder i Toscana er en visuell fryd. Utforsk pittoreske landsbyer som Siena og San Gimignano, og nyt ekte toskansk mat og vin.
 • Amalfikysten: Den dramatiske kystlinjen langs Amalfikysten er et sant paradis for naturopplevelser. De fargerike byene Positano, Amalfi og Ravello klamrer seg til fjellskråningene og gir fantastiske utsikter over det turkise Middelhavet.
 • Pompeii og Vesuv: Utforsk de utrolig godt bevarte ruinene av Pompeii, den antikke romerske byen som ble begravd under aske og lava fra Vesuv i år 79 e.Kr. Stå også på toppen av Vesuv og beundre panoramautsikten.
 • Cinque Terre: Dette nettverket av fargerike kystbyer langs den italienske rivieraen er kjent for sin sjarm og spektakulære kystlandskap. Utforsk stiene som forbinder byene og nyt utsikten over det glitrende havet.

Hver av disse stedene bærer en del av Italias rike historie, kultur og naturskjønnheter, og hver eneste oppdagelse er en skritt nærmere å forstå landets unike sjel.

Populære aktiviteter i Italia
Italia, et land beriket med en mangfoldig og levende kultur, er ikke bare et reisemål, det er en opplevelse. Fra fortryllende historiske steder til kystens utstrakte skjønnhet, kreativiteten og lidenskapen i Italias hjerte gjenspeiles i de varierte aktivitetene det tilbyr. Dette avsnittet utforsker en mosaikk av muligheter, og gir deg innsikt i de mest populære aktivitetene som lar deg fordype deg i Italias rike sjel.

 1. Historisk Utforskning:
  Beste steder: Roma, Firenze, Venezia
  Utforsk antikke monumenter i Roma, nyt renessansens skatter i Firenze og opplev Venezias historiske atmosfære.
 2. Strandliv og Avslapning:
  Beste steder: Amalfikysten, Cinque Terre, Sardinia
  Nyt krystallklart vann og idylliske strender langs Amalfikysten, utforsk de pittoreske byene i Cinque Terre, eller slapp av på de gyldne strendene i Sardinia.
 3. Vinsmaking og Kulinariske Eventyr:
  Beste steder: Toscana, Piemonte, Emilia-Romagna
  Utforsk vingårder i Toscana, nyt de deilige rettene i Piemonte og oppdag Emilia-Romagnas kulinariske skatter.
 4. Fjellvandring og Fotturer:
  Beste steder: Dolomittene, Appenninene, Gran Paradiso nasjonalpark
  Utforsk fjellandskapet i Dolomittene, gå på stier i Appenninene eller opplev nasjonalparken Gran Paradiso.
 5. Kulturelle Arrangementer og Festivaler:
  Beste steder: Venezia karnevalet, Siena palio, Verona opera
  Delta på Venezias fargerike karneval, opplev Sienas historiske palio-hesteløp og nyt operaforestillinger under åpen himmel i Verona.
 6. Arkitektonisk Utforskning:
  Beste steder: Roma, Pisa, Matera
  Beundre arkitekturen til det gamle Roma, utforsk det skjeve tårnet i Pisa og oppdag hulebyene i Matera.

Italia tilbyr et mangfold av opplevelser som tilfredsstiller ethvert reiseønske. Uansett om du søker historiske skatter, naturskjønnheter eller kulinariske glede, gir Italia deg en palett av muligheter som gjør hvert øyeblikk uforglemmelig.

Gjennomsnittstemperatur og nedbør for Roma
Måleenheter= ºC og mm/måned. Varmeste måned: august (25ºC), Kaldeste måned: januar (8ºC) & Våteste måned: november (48,2 mm) - Alle verdier basert perioden 1985-2015
Gjennomsnittstemperatur og nedbør for Milano

Average temperatures and rainfall in Rome, Italy

Hvordan er været?
Været i Italia varierer fra nord til sør og avhenger av årstidene. Generelt har Italia et middelhavsklima, med varme somre og milde vintre. Her er en oversikt over klimaet i ulike regioner gjennom året:

 • Nord-Italia (f.eks. Milano, Venezia): Nord-Italia har fire årstider. Sommermånedene (juni til august) er varme, mens vinteren (desember til februar) kan være kjølig og fuktig, spesielt i fjellområdene.
 • Sentrale Italia (f.eks. Roma, Firenze): Klimaet er mildt året rundt. Sommeren (juni til august) kan være varm og tørr, mens vinteren (desember til februar) er mild og regnfull.
 • Sør-Italia (f.eks. Napoli, Sicilia): Sør-Italia har et varmere klima. Sommeren (juni til august) kan være veldig varm, mens vintrene (desember til februar) er milde og regnfulle.
 • Alpene og Dolomittene: Disse fjellområdene har kalde vintre med mye snø og er populære destinasjoner for vintersport. Sommeren er behagelig for utendørsaktiviteter.

Det er verdt å merke seg at været kan variere betydelig i løpet av en dag, spesielt om våren og høsten. Det er lurt å sjekke værmeldingen før du reiser og pakke klær som passer til sesongen og regionen du besøker.

Beste tiden å besøke Italia
Den beste tiden å besøke Italia avhenger av dine preferanser og hvilke aktiviteter du planlegger å utføre. Her er en generell oversikt over de beste tidene å besøke forskjellige deler av Italia:

 • Vinteraktiviteter: Hvis du er interessert i vinteraktiviteter som skikjøring, snowboarding og vinterlandskap, er Alpene og Dolomittene de beste destinasjonene i Italia. De beste månedene for vintersport er vanligvis fra desember til mars, avhengig av snøforholdene. Populære steder som Cortina d'Ampezzo, Livigno og Sestriere tilbyr flotte skibakker og fasiliteter.
 • Kultur, strender og mat: Hvis du er mer interessert i kultur, strender og matopplevelser, er våren (april til juni) og høsten (september til oktober) ideelle tider å besøke Italia.
 • Kultur: Besøk ikoniske byer som Roma, Firenze, Venezia og Milano om våren eller høsten. Du kan utforske historiske monumenter, museer og arkitektur uten den intense sommervarmen og de store turistmengdene.
 • Strender: Hvis du vil nyte Italias vakre strender, er sommeren (juli til august) den beste tiden. Kystdestinasjoner som Amalfikysten, Cinque Terre, Sardinia og Sicilia tilbyr sol, sand og krystallklart vann.
 • Mat: Italia er kjent for sin fantastiske mat. Besøk i høstperioden gir deg muligheten til å oppleve druehøsting og vinproduksjon, spesielt i regioner som Toscana og Piemonte. Du kan også glede deg over høstens matfestivaler og tradisjonelle retter.

Samlet sett avhenger det beste tidspunktet å besøke Italia av dine personlige interesser. Hvis du ønsker vinteraktiviteter, er vintermånedene ideelle. Hvis du er mer interessert i kultur, strender og mat, er våren og høsten optimale perioder for å utforske landets mangfoldige tilbud.

Den offisielle valutaen i Italia er euro (€), og den er delt inn i mindre enheter som cent (cents på engelsk).
Betaling: Kredittkort som Visa, MasterCard og American Express blir generelt akseptert i de fleste butikker, restauranter og hoteller. Imidlertid kan det være lurt å ha litt kontanter tilgjengelig, spesielt i mindre landsbyer eller på lokale markeder.

FreeCurrencyRates.com

Serviceavgift: Mange restauranter legger til en "coperto" eller serviceavgift på regningen. Dette er vanligvis et lite beløp som dekker brødet og vannet som serveres ved bordet. Dette varierer, men det er vanlig å legge igjen et lite tips i tillegg.

Kostnadsnivå:
Kostnadsnivået i Italia kan variere avhengig av hvilken del av landet du besøker, hvilken type reisestil du foretrekker, og hvilke aktiviteter og tjenester du velger å nyte. Generelt sett kan Italia være noe dyrere enn gjennomsnittet i Europa, spesielt i større byer og populære turistområder. Her er noen retningslinjer for å forstå kostnadsnivået:

 • Overnatting: Hotellprisene varierer, med høyere priser i store byer som Roma, Milano og Venezia. Mindre byer og landsbyer kan tilby rimeligere overnattingsmuligheter. Airbnb kan også være en mer økonomisk alternativ.
 • Mat: Måltider på restauranter kan variere. En rimelig lunsj eller middag på en enklere restaurant kan koste mellom 10 til 20 euro per person. Middager på mer eksklusive steder kan være dyrere. Prøv lokale trattoriaer for autentisk mat til rimelige priser.
 • Transport: Offentlig transport som busser og tog er generelt rimeligere sammenlignet med mange andre europeiske land. Taxier og private transporttjenester kan være dyrere.
 • Attraksjoner: Inngangsbilletter til turistattraksjoner og museer kan variere. Noen steder tilbyr rabatter for studenter og seniorer. Det kan være lurt å undersøke forhåndspriser eller muligheter for kombinasjonsbilletter.
 • Shopping: Shopping kan variere avhengig av hva du kjøper. Designerklær og luksusvarer kan være dyre, mens lokale håndverksprodukter og suvenirer kan være mer rimelige.
 • Drikkevarer: Drikkevarer på restauranter og barer kan være kostbare, spesielt alkoholholdige drikkevarer. Det kan være økonomisk å prøve lokale viner og spesialiteter.

Husk at prisnivået kan variere fra region til region, og det er ofte mulig å finne rimeligere alternativer ved å utforske mindre kjente steder og spise på lokale spisesteder. Planlegg budsjettet ditt på forhånd og ta hensyn til dine personlige preferanser for å få en mer nøyaktig idé om hva du kan forvente å bruke i Italia.

Tips:
I Italia er tipping ikke like utbredt som i noen andre land, spesielt i forhold til land som USA. Likevel er det vanlig å gi et visst beløp som en gest for god service. Her er noen retningslinjer for tipping i Italia:

 • Restauranter: Mange restauranter legger til en "coperto" eller serviceavgift på regningen, spesielt i byene. Dette er vanligvis et lite beløp som dekker brød og vann. Hvis en coperto er inkludert, er det ikke nødvendig å gi ytterligere tips. Hvis det ikke er inkludert, er det vanlig å legge igjen rundt 5-10 % av regningen som tips.
 • Caféer: På kafeer kan du runde opp regningen som en liten gest, spesielt hvis du har fått god service. For eksempel kan du runde opp beløpet til nærmeste euro.
 • Taxi: Rund opp til nærmeste euro når du betaler for taxituren som en høflig gest.
 • Hoteller: Hotellpriser inkluderer ofte en skatt og/eller serviceavgift. Du kan gi portieren eller ansatte som har hjulpet deg med bagasjen noen få euro i tips.
 • Turistguider: Hvis du deltar i guidede turer, kan du vurdere å gi guiden et lite tips, spesielt hvis tjenesten var utmerket.
 • Andre tjenester: For andre tjenester som frisør, sjåførtjenester eller lignende, er det vanlig å gi et lite beløp som takk for god service.

Husk at tipping er frivillig i Italia, og det er viktig å vurdere kvaliteten på tjenesten før du gir tips. Noen steder kan allerede inkludere en serviceavgift på regningen. Hvis du er usikker, kan du spørre lokalbefolkningen om vaner for tipping i området.

Interessante fakta:
Italia, landet som har fortryllet verden gjennom århundrer med sin kultur, historie og skjønnhet, har også en skjult side som byr på interessante og morsomme fakta. Bak kulissene av kolosser og katedraler finner vi en rikdom av unike trekk og overraskelser som kaster lys over Italias mangfoldige sjarm. Fra å introdusere pasta til verden til å være hjemmet til noen av de mest kreative geniene i historien, har Italia en del interessante og morsomme fakta:

 1. Pastaens hjem: Italia er kjent for pasta, og det er sagt at Marco Polo brakte pastaen med seg fra Kina, men faktisk daterer italienerne tilbake til romertiden.
 2. Vugge for mote: Italia er også fødestedet til mange av verdens mest kjente motehus og designere, som Gucci, Prada, Versace og Dolce & Gabbana.
 3. Mange UNESCO-steder: Italia har hele 58 UNESCO-verdensarvsteder, inkludert Colosseum, Det sixtinske kapell og historiske sentrum av Firenze.
 4. Fremragende oppfinnelser: Italienerne har gitt verden en rekke viktige oppfinnelser, inkludert den første pianoforten, blikkboksen og espressomaskinen.
 5. Verdens minste land: Vatikanstaten, som ligger i Roma, er verdens minste uavhengige stat både i areal og befolkning.
 6. Mange dialekter: Italia har en imponerende mangfoldighet av dialekter. Selv om italiensk er det offisielle språket, snakker mange regioner sine egne dialekter, som noen ganger kan være vanskelige å forstå for italiensktalende fra andre deler av landet.
 7. Kjærlighet til gelato: Gelato, den italienske varianten av iskrem, er en nasjonal skatt. Italienere elsker sitt gelato, og du finner gelaterier i nesten hver gate.
 8. Skjeve tårn: Pisas skjeve tårn, en av Italias mest ikoniske landemerker, ble bygget som en fristående klokketårn til katedralen. Grunnet dårlig grunnforhold, begynte tårnet å lene seg allerede under byggingen.
 9. Maskeradehistorie: Venezia er kjent for sine karnevalsmasker, som har dype røtter i byens historie og kultur. I middelalderen og renessansen ble masker brukt til å bryte ned sosiale barrierer mellom samfunnsklasser.
 10. Pizzaens fødested: Napolitanerne hevder at pizza ble født i Napoli. Den klassiske margheritapizzaen ble laget med tomater, mozzarella og basilikum for å representere de italienske flaggets farger.

Så, bak fasaden av gamle ruiner og forseggjorte katedraler, avdekker Italia sin lekne og unike karakter gjennom en rekke morsomme og interessante fakta. Fra å utfordre tyngdekraften med det skjeve tårnet i Pisa til å fortrylle ganer med deilige pastaretter, er Italia en levende kryssning av historie, kultur og humor, og hvert hjørne av Italia gir oss en grunn til å smile og bli forundret over dette fantastiske landet.

Festivaler
Italia, et land som feirer livet og lidenskapen i alle sine aspekter, er hjemstedet til en rekke fargerike og livlige festivaler som bringer sammen mennesker fra hele verden. Gjennom året blir Italias gater, torg og byer forvandlet til scener for jubel, dans og kulturell utveksling. Fra religiøse prosesjoner til musikk- og matfestivaler, tilbyr disse begivenhetene en dyp forståelse av italiensk kultur og en sjanse til å dele i landets livlige ånd. Her er noen av de mest populære festivalene som tar sted i Italia og når de finner sted:

 • Carnivale di Venezia (februar - mars): Dette berømte karnevalet tiltrekker seg besøkende fra hele verden. De spektakulære maskene, kostymene og gatene fylt med festlige stemninger er et syn å se.
 • Siena Palio (2. juli og 16. august): En intens hesteløpskonkurranse som finner sted på Sienas Piazza del Campo. Dette er en viktig begivenhet for lokalbefolkningen, og rivaliseringen mellom Sienas kontraherende bydeler er legendarisk.
 • Festival Internazionale del Cinema di Venezia (september): En av de eldste filmfestivalene i verden, dette arrangementet samler internasjonale filmstjerner og regissører til Venezia for å vise og hedre de nyeste filmene.
 • Il Palio di Siena (2. juli og 16. august): Dette er en annen Palio i Siena, men denne gangen er det en historisk parade og konkurranse mellom bydeler som representerer forskjellige aspekter av Sienas historie.
 • Infiorata di Noto (tredje søndag i mai): En blomsterfestival i Noto, hvor gatene er dekket med intrikate mønstre laget av blomster. Det er en feiring av kunst og kreativitet.
 • Festa della Madonna Bruna (2. juli): En festival i Matera dedikert til byens skytshelgen. Høydepunktet er en prosesjon hvor en gigantisk skulptur av Madonna Bruna blir båret gjennom gatene.
 • La Quintana (Andre søndag i august): En historisk festival i Ascoli Piceno som inkluderer en ridderturnering og ulike konkurranser som feirer middelalderkulturen.
 • L’Ardia di San Costantino (6. - 7. juli): En hesteløp i byen Sedilo på Sardinia, dedikert til byens skytshelgen.

Italia er et land som elsker å feire, og disse festivalene gir deg en unik mulighet til å dykke inn i landets kulturelle rikdom og entusiasme.

Mat & drikkekultur
Mat og drikkekultur i Italia er som en symfoni av smaker, aromaer og lidenskap. Landet er kjent over hele verden for sin enestående kulinariske arv, som har utviklet seg gjennom århundrene og reflekterer Italias rike historie og regionale mangfold. Italienere tar sin mat og drikke på alvor, og hvert måltid er en feiring av de fineste ingrediensene, tradisjonelle oppskrifter og samvær rundt bordet. Fra saftige pastaretter til utsøkte oster, rike sauser og forfriskende viner, tar vi en dypdykk inn i Italias mest kjente og populære kulinariske skatter. Her er en oversikt over noen av de mest kjente og populære rettene og drikkene i Italia:
 • Mat:
  • Pizza: En av verdens mest ikoniske retter, pizza stammer fra Napoli. Den består av en tynn, luftig skorpe toppet med tomatsaus, mozzarella og et utvalg av ingredienser.
  • Pasta: Italia har en utrolig variasjon av pastaretter. Fra spaghetti og linguine til ravioli og tortellini, serveres pasta med et bredt utvalg av sauser, inkludert tomatsaus, pesto og ragu.
  • Lasagne: Laget med lag av fersk pasta, bolognesesaus, béchamelsaus og ost, lasagne er en hjørnestein i italiensk mat.
  • Risotto: En kremet risrett tilberedt med ulike ingredienser som sjømat, sopp eller grønnsaker.
  • Ossobuco: En norditaliensk spesialitet laget av langtidskokt oksehale, servert med risotto og saus.
  • Tiramisù: En dekadent dessert laget av lag med kaffe-dyppet ladyfingers, mascarponeost og kakaopulver.
 • Drikke:
  • Vin: Italia er kjent for sitt mangfoldige utvalg av viner, inkludert Barolo, Chianti, Amarone og Prosecco.
  • Espresso: Italiensk kaffe er kort og kraftig. Espresso er hjertet av italiensk kaffekultur.
  • Aperitivo: Før måltider nyter italienere ofte en aperitivo, en alkoholholdig drikke som Aperol Spritz, for å åpne appetitten.
  • Limoncello: En sitronlikør fra Amalfikysten som ofte serveres som en digestif.
  • Cappuccino: En kaffe med like deler espresso, dampet melk og melkeskum, ofte drukket om morgenen.

Italias mat og drikkekultur er en hyllest til lidenskapen for livet og sansene. Hver rett og hver slurk vin gir en smak av landets rike historie og dype forbindelse til tradisjon.

Italias idylliske øyer
Italia strekker seg ikke bare utover det majestetiske fastlandet, men også ut i Middelhavet med et fortryllende nettverk av øyer som inviterer reisende til å oppdage en verden av unike kulturer, naturskjønnheter og uforglemmelige opplevelser. Hver øy har sin egen fortelling å fortelle, fra det historiske til det pittoreske, og sammen utgjør de en imponerende mosaikk av skatter som speiler Italias rike mangfoldighet.

 • Sicilia: Den største øya i Middelhavet, Sicilia, er et spennende reisemål med en rik historie og en blanding av kulturer. Utforsk den imponerende byen Palermo, besøk den velbevarte greske tempelet i Agrigento, og nyt de vakre strendene og vulkansk natur, inkludert majestetiske Mount Etna.
 • Sardinia: Den nest største øya i Middelhavet, Sardinia, er kjent for sine fantastiske strender, turkise vann og dramatiske kystlandskap. Øya tilbyr også en autentisk italiensk atmosfære, spesielt i sjarmerende landsbyer som Alghero og Cagliari.
 • Capri: En perle i Napoli-bukten, Capri er kjent for sin naturskjønnhet og luksuriøse atmosfære. Utforsk den berømte Blå Grotto, spasere langs de trange gatene i Capri by, og nyt den fantastiske utsikten fra Anacapri.
 • Elba: Mest kjent som stedet hvor Napoleon ble eksilert, har Elba mer å by på enn historie alene. Øya har vakre strender, klart vann, flotte turmuligheter og en avslappende atmosfære.
 • Lampedusa og Linosa: Disse øyene er del av Pelagie-øygruppen og tilbyr vakre, uberørte strender og krystallklart vann. De er også kjent for å være ideelle steder for dykking og snorkling.
 • Ischia: En av de vulkanske øyene i Napoli-bukten, Ischia er kjent for sine varme kilder, vakre strender og frodige landskap. Øya tilbyr avslapning og velvære, med en rekke spa- og termalbadmuligheter.
 • Pantelleria: En perle i det sørlige Middelhavet, Pantelleria er kjent for sine vulkanske landskap, termalbad og unike arkitektur. Øya tilbyr en rolig atmosfære og muligheter for avslapning.

Hver av disse øyene har sin egen særegne karakter og sjarm, og de tilbyr en flukt fra hverdagen til vakre omgivelser som er rike på kultur, natur og avslapning.

Pittoreske byer & landsbyer
Å velge bare fem pittoreske landsbyer å besøke i Italia er en utfordring, da landet er fylt med en overflod av vakre steder. Likevel, her er en liste over fem sjarmerende landsbyer som definitivt er verdt å oppleve:
Manarola, Cinque Terre: Dette lille fiskerlandsbyen er en del av Cinque Terre, en samling av fargerike landsbyer langs Ligurias kyst. Manarola er kjent for sine pastellfargede hus som klamrer seg til klippene, sitt krystallklare vann og pittoreske smug.

 1. Burano, Venezia: En del av Venezia-lagunen, Burano er berømt for sine fargerike hus og tradisjonelle håndverk, spesielt blonder. Landsbyen gir en følelse av eventyr med sine brosteinsgater og kanaler.
 2. Civita di Bagnoregio: Også kjent som "den døende byen", Civita di Bagnoregio ligger på en naturlig klippe i Lazio-regionen. Med sine brosteinsgater og historiske bygninger er dette stedet som om tiden har stått stille.
 3. Orta San Giulio, Lago d'Orta: Denne lille landsbyen ligger ved den uberørte Lago d'Orta i Nord-Italia. Det har smale gater, vakre torg og en atmosfære av ro og fred.
 4. Sogno, Puglia: Dette er en av de typiske "trulli"-landsbyene i Puglia-regionen. Trulli er unike hvitkalkede bygninger med kegleformede tak. Sogno har en autentisk atmosfære og pittoreske gater.
 5. Manarola, Cinque Terre: Dette lille fiskerlandsbyen er en del av Cinque Terre, en samling av fargerike landsbyer langs Ligurias kyst. Manarola er kjent for sine pastellfargede hus som klamrer seg til klippene, sitt krystallklare vann og pittoreske smug.

Disse landsbyene er eksempler på den rustikke skjønnheten og kulturelle rikdommen som finnes i de mindre kjente, men likevel bemerkelsesverdige delene av Italia.

Noen eksempler på reiseruter i Italia

 • For vinelskeren
  • Dag 1: Ankomst til Roma: hovedstaden i Italia, er en by hvor historie, kultur og mat smelter sammen. Utforsk Colosseum, et imponerende amfiteater som en gang var arena for gladiatorkamper. Gå gjennom Forum Romanum for å oppleve romersk historie, og besøk Pantheon, en imponerende antikk bygning. Nyt autentiske italienske måltider i koselige restauranter og prøv lokale viner.
  • Dag 2: Toscana - Firenze: Firenze, hjertet av Toscana, er kjent for sin rike kulturarv. Utforsk Uffizi-galleriet, som huser noen av de mest berømte kunstverkene fra renessansen. Beundre Duomo-komplekset, inkludert katedralen Santa Maria del Fiore og Campanile-tårnet. Få en smak av toskansk vin ved å besøke vingårder i Chianti-området.
   Transport: Ta et høyhastighetstog fra Roma til Firenze (ca. 1,5-2 timer).
   Distanse: Ca. 280 km fra Roma til Firenze.
  • Dag 3: Toscana - Siena og Montalcino: Siena er en vakker middelalderby kjent for sin fantastiske arkitektur. Besøk Piazza del Campo, en av Europas mest unike torg, og Siena-katedralen med sin blendende fasade. Montalcino, en sjarmerende toskansk landsby, er hjemmet til den anerkjente Brunello di Montalcino-vinen. Smak på vinen og nyt utsikten over de vakre åsene.
   Transport: Lei en bil i Firenze for å utforske Toscana.
   Distanse: Ca. 80 km fra Firenze til Siena, og ca. 45 km fra Siena til Montalcino.
  • Dag 4: Toscana - Val d'Orcia: Val d'Orcia er et pittoresk område med bølgende åser, cypresser og vingårder. Besøk Pienza, en renessanseby kjent for sin arkitektur og deilig Pecorino-ost. Nyt den fantastiske utsikten og den avslappende atmosfæren i Val d'Orcia.
   Distanse: Avstanden varierer avhengig av ruten, men omtrent 40-60 km fra Montalcino til Pienza.
  • Dag 5: Piemonte - Alba: Alba er kjent for sin trøffel og vinproduksjon. Utforsk byens sjarmerende gater, og nyt den kulinariske rikdommen. Piemonte er også hjemmet til Barolo- og Barbaresco-viner. Delta i en vinsmakingssesjon og lær om produksjonen av disse høykvalitetsvinene.
   Transport: Kjør fra Toscana til Piemonte (ca. 4-5 timer med bil).
   Distanse: Ca. 380 km fra Montalcino til Alba.
  • Dag 6: Piemonte - Langhe-området: Langhe-området er en skattekiste av vingårder og sjarmerende landsbyer. Besøk byer som La Morra, kjent for sin fantastiske utsikt, og Barolo, som gir navnet til den berømte vinen. Smak på lokale viner, nyt den rolige atmosfæren og opplev det ekte Piemonte.
   Distanse: Avstanden mellom stedene i Langhe-området varierer, men er generelt kortere.
  • Dag 7: Milano og Avreise: Milano, Italias motehovedstad, er en by med imponerende arkitektur og livlig atmosfære. Besøk den majestetiske Duomo, og nyt shopping på Via Montenapoleone. Milano har også en voksende mat- og vinscene, så bruk litt tid på å utforske lokale spisesteder før avreise.
   Transport: Kjør fra Piemonte til Milano (ca. 2-3 timer med bil).
   Distanse: Ca. 150-200 km fra Alba til Milano.

 • For den kulturelt interesserte
  Italia, et land med en dypt rotet historie, en rik kulturarv og enestående skjønnhet, inviterer reisende til en uforglemmelig opplevelse av kulturelle skatter og historiske perler. Fra de majestetiske monumentene i Roma til den kunstneriske prakten i Firenze, de sjarmerende middelalderlandsbyene, og den unike skjønnheten i Venezias kanaler, vil denne reiseplanen ta deg med på en dypdykk i Italias kulturelle og kreative arv. Gjennom historiske byer, maleriske landsbyer og fascinerende severdigheter vil du oppdage en skattkiste av opplevelser som gir innsikt i Italias mangfoldige kultur, arkitektur og kunstneriske mesterverk.

  7-dagers rundreise i Italia:
  • Dag 1: Roma: Utforsk det historiske Roma, fra det majestetiske Colosseum til det gamle Forum Romanum, hvor antikkens Roma tok form. Besøk det imponerende Pantheon, et av verdens best bevarte antikke monumenter. Nyt en spasertur rundt Piazza Navona og Trevifontenen. Utforsk Vatikanstaten med Sixtinske kapell og Peterskirken.
  • Dag 2: Firenze: er renessansens fødested og er kjent for sin vakre arkitektur og kunstskatter. Utforsk det fantastiske Uffizi-galleriet med mesterverk av Michelangelo, Leonardo da Vinci og Botticelli. Beundre Duomo-komplekset, med den majestetiske kuppelen på Santa Maria del Fiore-katedralen. Utforsk også Ponte Vecchio, byens mest berømte bro.
   Transport: Ta et høyhastighetstog fra Roma til Firenze (ca. 1,5-2 timer).
  • Dag 3: Siena og San Gimignano: Siena er en vakker middelalderby kjent for sitt Piazza del Campo og den spektakulære Siena-katedralen. Nyt den middelalderske atmosfæren mens du går gjennom de smale gatene. San Gimignano er kjent for sine tårn som står som et levende minnesmerke over byens fortid. Utforsk den historiske kjernen og nyt utsikten fra toppen av tårnene.
   Transport: Kjør fra Firenze til Siena (ca. 1,5 timer).
  • Dag 4: Cinque Terre: består av fem fargerike kystlandsbyer som klistrer seg til klippene langs Middelhavet. Utforsk hver landsby til fots eller med tog. Gå langs de vakre stiene som forbinder landsbyene, og nyt utsikten over det turkise havet og de maleriske omgivelsene.
   Transport: Kjør fra San Gimignano til Cinque Terre (ca. 2,5 timer).
  • Dag 5: Bologna: er kjent for sin gamle universitet, sine skjeve tårn og sin herlige matkultur. Utforsk Piazza Maggiore med San Petronio-katedralen og Palazzo Comunale. Ta deg tid til å smake på Bolognas berømte pastaretter og lokale spesialiteter.
   Transport: Kjør fra Cinque Terre til Bologna (ca. 2 timer).
  • Dag 6: Venezia: Utforsk Venezias unike kanalsystem, og besøk de mest kjente stedene som Piazza San Marco med Dogepalasset og Markuskirken. Ta en gondoltur gjennom de smale kanalene og opplev byens romantiske atmosfære. Besøk øyene Murano for glassblåsing og Burano for fargerike hus.
   Transport: Ta et høyhastighetstog fra Bologna til Venezia (ca. 2 timer)
  • Dag 7: Avreise: Avreise fra Venezia.

10-dagers rundreise i Italia:

  • Dag 1-3: Roma
  • Dag 4-5: Firenze
  • Dag 6-7: Cinque Terre
  • Dag 8: Bologna
  • Dag 9-10: Venezia

Reiserutene inkluderer en kombinasjon av tog, bil og fotgjengertransport. Høyhastighetstoget er praktisk for lengre avstander mellom byer, mens leiebil gir deg friheten til å utforske mer avsidesliggende områder som vingårder og landsbyer. Husk å forhåndsbestille tog- og flybilletter, samt leiebil, i tillegg til overnatting og vinturer. Avstandene kan variere avhengig av valgt rute og trafikkforhold. REISEbazaar kan tilby skreddersydde reiser med leiebil, overnatting på vingårder og reservasjon av ulike aktiviteter over hele Italia.

Du er aldri langt fra en strand i Italia
Med Middelhavet som sin naturlige kulisse har Italia gleden av å presentere en fantastisk samling av vakre strender som appellerer til besøkende fra hele verden. Fra de hvite sandstrendene langs Amalfikysten til de skjulte paradisene på Sardinia og Sicilia, tilbyr disse strendene ikke bare utrolige naturskjønnheter, men også muligheten til å oppleve den autentiske sjarmen og avslappede atmosfæren som Italia har å by på.

 • Amalfikysten:
  • Spiaggia Grande, Positano: Dette er en ikonisk strand som er lett gjenkjennelig med sine fargerike paraplyer, og den tilbyr det beste av det Amalfikysten har å by på - krystallklart vann, fargerike bygninger og en unik atmosfære.
  • Fornillo Beach, Positano: En skjult perle som tilbyr en mer rolig opplevelse. Denne bukten er perfekt for de som ønsker å unnslippe folkemengdene og nyte strandlivet i ro.
 • Sardinia:
  • Spiaggia della Pelosa, Stintino: Denne stranden blir ofte beskrevet som en drøm med sin blendende hvite sand og det klare turkise vannet som skifter farger.
  • Cala Goloritzè, Baunei: Tilgjengelig via en naturskjønn tur, belønner denne bortgjemte stranden besøkende med sitt uberørte vann og de dramatiske kalksteinsklippene som omringer den.

 • Sicilia:
  • San Vito Lo Capo: Denne lange sandstranden i nordvestlige Sicilia er ideell for familier og de som elsker vannsport. Den fantastiske utsikten over Monte Monaco-fjellet legger til dens appell.
  • Spiaggia dei Conigli, Lampedusa: Oversatt som "kaninstranden," byr denne perlen på Lampedusa-øya på en uberørt og unik skjønnhet med sin rosa sand og det krystallklare vannet.
  • Spiaggia dei Turchi, Lampedusa: En annen vakker strand på Lampedusa-øya, med sine karakteristiske kritthvite klipper og innbydende farvann.

 • Øyene:
  • Spiaggia Rosa, Budelli, Sardinia: Denne unike stranden skiller seg ut med sin rosa sand, som er et resultat av knuste koraller og skjell.
  • Spiaggia dei Faraglioni, Capri: På den fortryllende øya Capri gir denne stranden besøkende muligheten til å nyte det krystallklare vannet ved foten av de ikoniske Faraglioni-klippene.
  • Spiaggia Calamosche, Vendicari: En skjult perle i Vendicari naturreservat på Sicilia, denne stranden gir en følelse av uberørt skjønnhet og ro.

Italia presenterer en eksepsjonell variasjon av kystskjønnhet som går langt utover disse nevnte strendene. Hver av disse destinasjonene tilbyr en unik smak av Middelhavets paradisiske kvaliteter, og inviterer deg til å oppdage det beste av Italias strandliv.

Se våre reiser til dette reisemålet