Oversikt

Madeira, ofte omtalt som "Atlantens perle", er en frodig og fargerik øygruppe i Atlanterhavet som tilhører Portugal. Med sin unike beliggenhet, subtropiske klima og robuste landskap er Madeira blitt et yndet reisemål for de som søker både eventyr og avslapning.

Geologisk dramatisk, overflytende av eksotiske farger og et behagelig klima gjennom hele året. Madeira er uten tvil Portugals mest fortryllende øy og et sted som innfrir alle tropiske løfter. Ofte kalt Atlanterhavets perle, en destinasjon hvor årstidene ser ut til å ha stanset på den evige vår og dette er et sted som slår mer enn størrelsen skulle tilsi.

Gjentatte ganger stemt frem som Europas (og rangerer også høyt på verdenslisten) over øy destinasjoner, Madeira er et meget allsidig sted som reisemål. Her finner du svarte vulkanske sandstrender, et frådende Atlanterhav, tårnende fjellformasjoner mens fossende bekker og vanningskanaler gjør dette til et nirvana for den som liker vill natur.

En av de mest bemerkelsesverdige egenskapene ved Madeira er dens varierte topografi. Fra høye fjell til dype daler, terrasserte hager og klare kystlinjer gir Madeira en variert estetikk. Dette landskapet har ført til utviklingen av levadaer – vanningskanaler som nå fungerer som stier, strekkende seg over hele øya og gir utmerkede turmuligheter.

Madeira har også en rik kulturell historie. Som et sentralt punkt for sjøreiser over Atlanteren, har øya bevart sin arv i form av bygninger, museer og tradisjoner. Funchal, øyas hovedstad, er et levende eksempel på dette, hvor gammel arkitektur møter moderne livsstil, med et mangfold av historiske steder, restauranter og markeder.

Matelskere vil også finne noe å glede seg over i Madeira. Den lokale maten, inkludert Madeiravin, espetadas og den særegne honningkaken, reflekterer øyas rike kulturarv og maritime påvirkninger.
For de som søker aktive opplevelser, har Madeira mye å tilby: fra dykking i Atlanterhavet, fjellvandring i variert terreng, til paragliding og avslapping ved øyas naturlige svømmebassenger.

Med sin kombinasjon av mangfoldig natur, kulturarv og et bredt spekter av aktiviteter, er Madeira et reisemål som appellerer til mange forskjellige interesser.

Høydepunkter på Madeira
Madeira, denne sjarmerende øygruppen i Atlanterhavet, er mer enn bare et vakkert ansikt. Bortenfor de imponerende landskapene og det behagelige klimaet skjuler øya en skatt av severdigheter som venter på å bli utforsket av besøkende. Fra det pulserende livet i Funchal med sine historiske bygninger og fargerike markeder, til øyas intrikate nettverk av levadaer som strekker seg gjennom fjell og daler, er Madeira en skattkiste av opplevelser. Historiske steder, botaniske hager, tradisjonelle festivaler og gastronomiske oppdagelser - Madeira tilbyr en dypdykk inn i en kultur som er like rik som dens natur er variert. Hver krok av denne øya byr på nye eventyr, og denne guiden vil lede deg gjennom noen av de mest minneverdige severdighetene Madeira har å tilby.

 • Cabo Girão (utsiktspunkt vest på Madeira): Omtrent 3km vest for Câmara de Lobos, stiger Madeiras høyeste klipper 580m over Atlanterhavets smaragdgrønne overflate (det høyeste i Europe). Fra dette punktet kan du titte utover (og ned) på «fajãs» (små kultiverte områdene) ved Rancho og Cabo Giräo. Selve utsiktspunktet henger faktisk ut over klippene og gjennom glassbunnen ser du bunnen langt der nede. Stedet er et yndet sted for paragliding og basehopp. Navnet Cabo Girão betyr “Cape of Return” og viser til en lokal legende fra det 15. århundre hvor det sies at kaptein João Gonçalves Zarco snudde sitt skip under det første forsøket på å seile rundt Madeira.
 • Zona Velha: Det som en gang et nedslitt område med kjøpmannshus og fiskerhytter fra 1800-tallet mellom Mercado dos Lavradores og Fortaleza de Santiago, har de siste årene blitt omdannet til Funchals hotteste natteliv og restaurantområde. Det meste foregår på Rua de Santa Maria som går langs Zona Velha. Her er det pakket med besøkende og det er nesten sperret av restaurantbord. Det er også her du finner de fleste av kunstverkene som tilhører Open Doors Arts Project.
 • Mercado dos Lavradores – Bondens Marked: Mercado dos Lavradores er et frukt-, grønnsak-, blomster- og fiskemarked i Funchal. Art Deco-bygningen ble tegnet av Edmundo Tavares og åpnet 24. november 1940. I fasaden, på hovedinngangen og på fiskemarkedet finner man azulejos (håndmalte fliser) som skildrer regionale temaer. Natt til 23. desember (kjent lokalt som markedskveld, Noite do Mercado på portugisisk), er det tradisjonelt for lokalbefolkningen å møtes i markedet og gatene rundt og synge julesanger, danse og drikke i de nærliggende barene, som er åpne hele natten for å servere tradisjonelle drinker og spesielt de tradisjonelle smørbrødene Carne de vinha d'alhos.
 • Curral das Freiras – Nonnenes Dal: Dalen er egentlig bunnen på et stort vulkankrater og omgitt av bratte fjellsider og klipper som gjør at den ligger bortgjemt og isolert. Hovednæringsveien er jordbruk og dyrking av druer som inngår i produksjonen av Curral das Freiras-vinen. Den nærmest utilgjengelige dalen ble først bosatt av halvnomadiske gjetere, eller slaver, som ble frigjort eller rømte fra slaveriet og en liten bosetning utviklet seg mot slutten av 1500-tallet. Kort tid etter fulgte flere etter, og området fikk en mer fast bosetning som etterhvert fikk navnet Curral de Serra. Byen fikk sitt nåværende navn etter 1566 da nonner måtte søke ly i byen da Madeira ble utsatt for et fransk piratangrep. Mange kommer til dalen ved å ta en fottur fra Eira do Serrado.
 • Monte Palace Tropical Garden: Jardim do Monte Palace, eller Monte Palace Tropical Gardens, er hagene som finnes utenfor det tidligere hotellet kalt Monte Palace. Hagen har hjem til mer enn 100 000 arter av planter, noe som ville være imponerende av seg selv. Det som imidlertid skiller seg ut er konglepalmene. Det er også mange fugler som streifer fritt på eiendommen, inkludert svaner, ender, gjess og påfugler. Du finner også et museum med flere etasjer viet til alt fra mineraler fra hele verden til afrikansk skulptur. Dette betyr at Monte Palace Tropical Garden er tiltalende både på solfylte og regnfulle dager.

Fra eventyrlystne aktiviteter til avslappende strender, fra kulturelle severdigheter til naturskjønne underverker, Madeira tilbyr en mangfoldig og spennende opplevelse for reisende fra alle turer i livet. Det er virkelig en destinasjon som har noe for enhver smak.

Gjennomsnittstemperatur og nedbør for Funchal, Madeira
Måleenheter= °C og mm/måned. Varmeste måned: august (24°C), Kaldeste måned: februar (16°C) & Våteste måned: november (93.3mm) - Alle verdier basert på data innhentet i perioden 2005-2015.
Average temperatures and rainfall in Funchal, Madeira
Hvordan er været? Madeira nyter godt av et mildt subtropisk klima. Dette betyr at øya generelt har varme, solrike dager, men også kan få noe fuktighet, spesielt i de høyere liggende områdene. Været er generelt behagelig året rundt, noe som gjør Madeira til et populært reisemål uavhengig av sesong. Her er noen kjennetegn ved Madeiras vær:
 • Temperatur: Sommermånedene (juni til september) ser daglige temperaturer som ofte ligger mellom 20°C til 27°C, mens vintermånedene (desember til februar) opplever temperaturer mellom 15°C og 20°C. Dette er gjennomsnittstemperaturer for kystområdene; i fjellene kan det være kjøligere.
 • Regn: Regnsesongen på Madeira er fra oktober til april, med den mest betydelige nedbøren som regel i november og desember. Sommersesongen er stort sett tørr. Når det er sagt, kan mikroklimaene på øya føre til at enkelte områder får regn, mens andre forblir tørre.
 • Vind: Madeira kan være vindfull, spesielt i kystområdene. Passatvinder fra nordøst er ganske vanlige.
 • Sjøtemperatur: Sjøtemperaturen varierer fra omkring 18°C i vintermånedene til 24°C i sommermånedene.
 • Høylandsklima: Madeira har varierte landskap, fra kystlinjer til fjell. Jo høyere opp du går, desto kjøligere blir det. Det er ikke uvanlig med tåke og lavere temperaturer i de høyere regionene, selv om det er sol og varme ved kysten.

Til tross for disse variasjonene, er Madeira kjent for sitt behagelige klima, som ofte blir beskrevet som "evig vår". Dette gjør at reisende kan glede seg over utendørsaktiviteter og opplevelser nesten hele året. Men som med alle reisemål, er det alltid lurt å sjekke den lokale værmeldingen før avreise for å være best forberedt.

Beste tiden å besøke Madeira
Beste tidspunkt å besøke Madeira avhenger av hva du ønsker å oppleve og dine preferanser i forhold til klima. Her er noen overveielser for de forskjellige tidspunktene på året:

 • Vår (mars til mai):
  • Fordeler: Dette er en av de mest populære tidene å besøke Madeira, hovedsakelig på grunn av det behagelige været og øyas blomsterprakt. I april feirer øya den årlige blomsterfestivalen, som er en livlig og fargerik begivenhet.
  • Ulemper: Siden det er en populær tid, kan det være mer turister og dermed høyere priser på overnatting.

 • Sommer (juni til september):
  • Fordeler: Varmt, men ikke for varmt, med lange dager og lite regn. Perfekt for soling, bading og turer langs levadaene.
  • Ulemper: Juli og august er høysesong, noe som kan bety at populære steder blir travlere og overnatting kan være dyrere.

 • Høst (oktober til november):
  • Fordeler: Milder temperatur, men fortsatt behagelig for de fleste aktiviteter. Færre turister enn i høysesongen. Landskapet forandrer seg til dypere fargetoner, noe som gir vakre fotomuligheter.
  • Ulemper: Det kan begynne å bli litt mer regn, spesielt i november.

 • Vinter (desember til februar):
  • Fordeler: Julelys og festligheter i Funchal gir en magisk atmosfære. Nyttårsaften på Madeira er kjent for sitt spektakulære fyrverkeri. Mildt vintervær, mye varmere enn mange europeiske destinasjoner.
  • Ulemper: Noe kaldere temperaturer, spesielt i fjellene, og økt sjanse for regn.

Konklusjon: Hvis målet ditt er å oppleve øyas blomster i full blomst og delta i kulturelle festivaler, er våren ideell. Ønsker du varmere vær for strandaktiviteter, vil sommeren være det beste valget. Hvis du foretrekker færre folk og er forberedt på litt variabelt vær, kan høsten være tiltalende. Vinteren er et flott tidspunkt for de som vil oppleve øyas festligheter og unnslippe kaldere klimaer i andre deler av verden.

Penger og valuta
Madeira er en autonom region i Portugal og er derfor en del av Den europeiske union. Som et resultat av dette benytter Madeira seg av euro (€) som sin offisielle valuta; euro (€) = 100 cents.

 

FreeCurrencyRates.com

Uttak av penger: Det er mange minibanker (ATM) rundt omkring på Madeira, spesielt i større byer som Funchal. De fleste internasjonale bank- og kredittkort aksepteres her.
Betalingskort: De fleste større hoteller, restauranter og butikker aksepterer kredittkort som Visa og MasterCard. Mindre butikker eller kafeer, spesielt i mer avsidesliggende områder, kan foretrekke kontanter, så det er en god idé å alltid ha litt kontanter tilgjengelig.

 

Kostnadsnivået på Madeira
Madeira, selv om det er en populær turistdestinasjon, har et generelt rimeligere kostnadsnivå sammenlignet med mange hovedsteder og større byer i Vest-Europa. Men, som med alle reisemål, kan utgiftene variere avhengig av dine valg og preferanser. Her er en oversikt over kostnadsnivået på Madeira, basert på informasjon tilgjengelig frem til 2021:

 • Overnatting:
  • Budsjett: Det er mulig å finne vandrerhjem og enkle pensjonater til en pris av €20-€50 per natt for et dobbeltrom.
  • Middels: 3 til 4-stjerners hoteller kan koste mellom €50-€120 per natt for et dobbeltrom.
  • Luksus: 5-stjerners hoteller og boutique-hoteller kan koste fra €120 og oppover per natt.
 • Mat og drikke:
  • Budsjett: En enkel lunsj eller middag kan koste fra €7-€15.
  • Middels: En middag på en middels prisklasse restaurant kan koste mellom €15-€30 per person, uten drikke.
  • Luksus: Fine dining-opplevelser og spesialitetsrestauranter kan koste €30 og oppover per person, uten drikke.
 • Transport: Offentlig transport er rimelig på Madeira, med bussbilletter i Funchal-området som koster et par euro. Taxi og leiebil vil naturligvis koste mer, avhengig av distanse og leieperiode.
 • Attraksjoner og aktiviteter: Mange av Madeiras naturlige attraksjoner, som fjell og levadaer, er gratis å utforske. Imidlertid kan guidede turer, museumsinnganger og spesielle aktiviteter som dykking eller paragliding koste mellom €20 og €100, avhengig av aktiviteten.
 • Dagligvarer: Prisene på dagligvarer er generelt rimelige, med lokale produkter som ofte er billigere enn importerte varer. For eksempel kan en liter melk koste rundt €0,60-€1, mens en flaske lokal vin kan være mellom €4-€12, avhengig av kvaliteten.

Samlet sett tilbyr Madeira god valuta for pengene, spesielt hvis du er bevisst på ditt budsjett og planlegger på forhånd. Det er alltid lurt å sjekke oppdaterte priser og sammenligne alternativer for å få mest mulig ut av ditt besøk.

Tips
På Madeira, som i resten av Portugal, er det å gi tips ikke obligatorisk, men det er absolutt verdsatt for god service. Hvis du er fornøyd med tjenesten du mottar, er det vanlig praksis å runde opp eller legge igjen litt ekstra. Her er noen generelle retningslinjer for hva du skal gi i tips på Madeira:

 • Restauranter: Selv om servicegebyr noen ganger kan inkluderes i regningen, er det vanlig å legge igjen en tips på rundt 5-10% av totalbeløpet hvis du er fornøyd med servicen. Hvis du kun har et måltid som koster veldig lite, for eksempel en kaffe eller et lite måltid, kan du runde opp regningen eller la være småmynter.
 • Barer: Det er ikke alltid forventet å tipse i barer, men hvis du har fått god service, kan du runde opp regningen eller legge igjen småmynter.
 • Taxi: Det er vanlig å runde opp taxiregningen til nærmeste hele euro eller legge igjen en liten prosentandel, omtrent 5-10%, spesielt hvis sjåføren har hjulpet med bagasje eller gitt ekstra service.
 • Hotell: Hvis en portier hjelper deg med bagasjen, kan du vurdere å gi €1-€2 per veske. For romservice eller hushjelp, kan du legge igjen noen få euro på rommet ved avreise hvis du er fornøyd med tjenesten.
 • Guidede turer: Hvis du deltar på en guidet tur og er fornøyd med guiden, kan det være passende å gi en tips på rundt €5-€10, avhengig av turens varighet og kvaliteten på informasjonen som ble gitt.

Selv om disse retningslinjene gir en ide om vanlig praksis, er det viktig å huske at det å gi tips alltid er valgfritt og bør gjenspeile din tilfredshet med tjenesten du mottar. Det er alltid verdsatt, men du bør aldri føle deg presset til å gi tips.

Interessante fakta
Madeira, kjent for sitt milde klima, rike historie og imponerende landskap, skjuler også mange overraskelser under overflaten. Fra den uventede opprinnelsen til en verdensberømt drikke til en fargerik fest som hyllest til naturens skjønnhet, er øya et skattekammer av interessante og morsomme fakta.

 1. Verdens største fyrverkeri: Madeira har tidligere satt en Guinness-verdensrekord for verdens største fyrverkeri på nyttårsaften. Showet lyser opp himmelen og skaper en uforglemmelig opplevelse for både lokalbefolkningen og turister.
 2. Madeiravin: Øya er berømt for sin Madeiravin, som ble oppdaget ved en tilfeldighet. Vinen ble sendt på lange sjøreiser som en del av ballasten, og temperaturendringene forbedret smaken. Dette førte til en unik metode for å produsere vin som etterligner denne prosessen.
 3. Levadaer: Madeira er kjent for sitt nettverk av levadaer, små vanningskanaler som strekker seg over 2500 kilometer. De ble opprinnelig bygget for å transportere vann til tørre områder og har blitt populære turstier med vakker utsikt over landskapet.
 4. Subtropisk klima: Til tross for sin beliggenhet i Atlanterhavet, har Madeira et overraskende mildt og subtropisk klima, takket være Golfstrømmen. Dette gir ideelle vekstforhold for en rekke eksotiske planter og blomster.
 5. En av de eldste turistdestinasjonene i Europa: Madeira har en lang historie som turistdestinasjon og tiltrekker seg besøkende siden 1800-tallet. Keiser Karl I av Østerrike bodde her i eksil, og Winston Churchill tilbrakte tid på øya for å male.
 6. Cristiano Ronaldo: Den verdensberømte fotballspilleren Cristiano Ronaldo ble født i Funchal, Madeiras hovedstad. Det er et museum dedikert til ham, og Madeiras flyplass ble omdøpt til Cristiano Ronaldo Airport.
 7. Sjøklippen Cabo Girão: Dette er en av de høyeste sjøklippene i Europa, og tilbyr en fantastisk utsikt fra et glassgulvplattform 580 meter over havet.
 8. Afrika: Madeira er nærmere Afrika enn det er til Europa. Madeira liggere kun 280 nautiske mil fra den afrikanske kysten mens de er mer enn 500 til Lisboa.
 9. Del av Portugal: Madeira er 1 av 2 autonome regioner av Portugal (Azorene er den andre) og Funchal er hovedstaden på Madeira. Madeira består av øyene Madeira, Porto Santo, Desertas og Ilhas Savage.

Disse faktaene gir bare et glimt av hva Madeira har å tilby. Fra sin unike kultur til naturlige underverker, fortsetter øya å fascinere og glede de som tar seg tid til å utforske dens mange hemmeligheter.

Se våre reiser til dette reisemålet