Få eksperthjelp, og skreddersy din ferrie nå!

Oversikt

Geologisk dramatisk, overflytende av eksotiske farger og et behagelig klima gjennom hele året. Madeira er uten tvil Portugals mest fortryllende øy og et sted som innfrir alle tropiske løfter. Ofte kalt Atlanterhavets perle, en destinasjon hvor årstidene ser ut til å ha stanset på den evige vår og dette er et sted som slår mer enn størrelsen skulle tilsi.

Gjentatte ganger stemt frem som Europas (og rangerer også høyt på verdenslisten) over øy destinasjoner, Madeira er et meget allsidig sted som reisemål. Her finner du svarte vulkanske sandstrender, et frådende Atlanterhav, tårnende fjellformasjoner mens fossende bekker og vanningskanaler gjør dette til et nirvana for den som liker vill natur. Men Madeira har også en roligere side, som for eksempel vinsmaking, botaniske hager og vandringer på små intime stier eller i bakgatene i hovedstaden Funchal. Men for å virkelig oppdage Madeiras unike særegenhet anbefales det at du tar på deg godt fottøy og kommer deg ut og utforsker Madeiras imponerende hjerte i innlandet.

Høydepunkter på Madeira
 • Cabo Girão (utsiktspunkt vest på Madeira) - Omtrent 3km vest for Câmara de Lobos, stiger Madeiras høyeste klipper 580m over Atlanterhavets smaragdgrønne overflate (det høyeste i Europe). Fra dette punktet kan du titte utover (og ned) på «fajãs» (små kultiverte områdene) ved Rancho og Cabo Giräo. Selve utsiktspunktet henger faktisk ut over klippene og gjennom glassbunnen ser du bunnen langt der nede. Stedet er et yndet sted for paragliding og basehopp.
  Navnet Cabo Girão betyr “Cape of Return” og viser til en lokal legende fra det 15. århundre hvor det sies at kaptein João Gonçalves Zarco snudde sitt skip under det første forsøket på å seile rundt Madeira.
 • Zona Velha -Det som en gang et nedslitt område med kjøpmannshus og fiskerhytter fra 1800-tallet mellom Mercado dos Lavradores og Fortaleza de Santiago, har de siste årene blitt omdannet til Funchals hotteste natteliv og restaurantområde. Det meste foregår på Rua de Santa Maria som går langs Zona Velha. Her er det pakket med besøkende og det er nesten sperret av restaurantbord. Det er også her du finner de fleste av kunstverkene som tilhører Open Doors Arts Project
 • Mercado dos Lavradores – Bondens Marked - er et frukt-, grønnsak-, blomster- og fiskemarked i Funchal. Art Deco-bygningen ble tegnet av Edmundo Tavares og åpnet 24. november 1940. I fasaden, på hovedinngangen og på fiskemarkedet finner man azulejos (håndmalte fliser) som skildrer regionale temaer.  Natt til 23. desember (kjent lokalt som markedskveld, Noite do Mercado på portugisisk), er det tradisjonelt for lokalbefolkningen å møtes i markedet og gatene rundt og synge julesanger, danse og drikke i de nærliggende barene, som er åpne hele natten for å servere tradisjonelle drinker og spesielt de tradisjonelle smørbrødene Carne de vinha d'alhos.
 • Curral das Freiras – Nonnenes Dal -Dalen er egentlig bunnen på et stort vulkankrater og omgitt av bratte fjellsider og klipper som gjør at den ligger bortgjemt og isolert. Hovednæringsveien er jordbruk og dyrking av druer som inngår i produksjonen av Curral das Freiras-vinen. Den nærmest utilgjengelige dalen ble først bosatt av halvnomadiske gjetere, eller slaver, som ble frigjort eller rømte fra slaveriet og en liten bosetning utviklet seg mot slutten av 1500-tallet. Kort tid etter fulgte flere etter, og området fikk en mer fast bosetning som etterhvert fikk navnet Curral de Serra. Byen fikk sitt nåværende navn etter 1566 da nonner måtte søke ly i byen da Madeira ble utsatt for et fransk piratangrep. Mange kommer til dalen ved å ta en fottur fra Eira do Serrado.
 • Monte Palace Tropical Garden Jardim do Monte Palace, eller Monte Palace Tropical Gardens - er hagene som finnes utenfor det tidligere hotellet kalt Monte Palace. Hagen har hjem til mer enn 100 000 arter av planter, noe som ville være imponerende av seg selv. Det som imidlertid skiller seg ut er konglepalmene. Det er også mange fugler som streifer fritt på eiendommen, inkludert svaner, ender, gjess og påfugler. Du finner også et museum med flere etasjer viet til alt fra mineraler fra hele verden til afrikansk skulptur. Dette betyr at Monte Palace Tropical Garden er tiltalende både på solfylte og regnfulle dager.
 • Strender på Madeira – Madeira er en vulkansk øy med mye fjell med et behagelig klima hele året, et irrgrønt innland, bøtter og spann av portugisisk sjarm, men uheldigvis ingen naturlige strender. I motsetning til Kanariøyene har ikke Madeira en kyststripe med gylden sand og de få strendene som finnes er vanligvis dekket av grå småstein og svarte basaltsteiner.
  For å hjelpe turismen har turistmyndighetene laget noen kunstige strender med importert sand, Men Madeira vil alltid være en destinasjon for utendørsaktiviteter.
  Men hvis du lengter etter en dedikert strand opplevelse på Madeira bør du vurdere å legge oppholdet til den vakre naboøyen Porto Santo, en 2 timers fergetur fra Funchal.Gjennomsnittstemperatur og nedbør for Madeira (Funchal Airport)
Måle enheter= °C og mm/måned. Varmeste måned: august (24°C), Kaldeste måned: februar (16°C) & Våteste måned: november (93.3mm) - Alle verdier basert på data innhentet i perioden 2005-2015.
Hvordan er været? Klimaet på Madeira er meget behagelig og er et såkalt Middelhavsklima. Været på Madeira er preget av 2 ulike sesonger med veldig varme (men tørre) sommer måneder med temperaturer opp mot 30°C, samt våte vintermåneder. Men det er svært sjelden at temperaturen faller under 20°C ved kysten.

Beste tiden å besøke Madeira: dette er en destinasjon som du kan besøke gjennom hele året, men skal vi velge ut den alle beste tiden ville vi anbefale enten vår eller høst hvor det fortsatt er varmt nok og med gjennomsnitt 9 soltimer hver dag.
Siden Madeira har mye fjell har dette selvsagt en innvirkning på klimaet, noe som betyr at været kan skifte avhengig av hvilken region av øya man befinner seg. Den syd- og vestlige delen av Madeira har nok av beskyttede områder mot vindene som blåser fra nordøst. Den nordlige- og østlige delen av Madeira derimot er normalt noe kjøligere (og våtere) siden denne delen ikke har den samme beskyttelsen. Selv om Madeira er en meget grønn øy er det forholdsvis lite nedbør og gjennomsnittet er fra 6mm om sommeren til 81mm i vintermånedene.

Penger og valuta – samme som Portugal

Festivaler

Fra fargerike parader til klassiske biler, Madeira har en festival som skulle interessere de fleste og for enhver anledning. Her følger 5 av de beste festivalene. Madeira er kjent for sin dramatiske og vulkanske natur, frodige daler, fargerike blomster og svarte sandstrender, men denne subtropiske utposten i Atlanterhavet er også åstedet for en levende kulturscene, et lite stykke Portugal utenfor kysten av Afrika.

 • Madeira karneval (februar – mars) – hvis du besøker Madeira i slutten av februar og vil befinne deg på en øy full av farger, musikk, parader og livlige deltagere. Feiringen foregår fra fredagen før fastetiden og ender på påfølgende tirsdag. Under karnevalet vil du kunne se utførlig utkledde deltagere dansende nedover gatene i hovedstanden Funchal ledsaget av glitrende flåter og musikk. Få med deg de lokale delikatessene som selges på hvert eneste hjørne og ta del i feiringen.
 • Madeira klassiske bil treff (mai) – La nostalgien råde denne dagen på et av torgene i Funchal, Praça do Povo, hvor Madeiras vakreste klassiske biler blir vist frem. Det er også arrangert et billøp rundt hele Madeira samt en konkurranse for beste Belle Epoque antrekk og selvfølgelig mange priser for de best bevarte biler. Det er den største klassiske bilhendelsen i hele Portugal.
 • Madeira blomster festival (mai) – Madeiras vakre blomster selges over hele verden, og hvis du besøker Madeira om våren, vil du begynne å forstå hvorfor. Denne festivalen feirer det store utvalget av tropiske blomster fra Madeira. På Praça do Município er det satt opp et spektakulært blomsterveggmaleri, blomstertepper dekorerer gatene og det er også parader under denne festivalen.
 • Madeira vinfestival (august – september) – Bare navnet Madeira vekker opp smaken av vin og er du glad i denne typen vin bør du legge turen til Madeira under denne festivalen som er en hyllest til denne produksjonen. Det er mulig å delta på den tradisjonelle tråkkingen av druer, det er parader og konserter mens barer og restauranter holder sine egne arrangement, en uke med god mat & drikke er garantert.
 • Vinterfeiringer (fra begynnelsen av desember – 1. uke i januar) – i denne perioden finnes det en rekke store arrangement på Madeira. Juledekorasjoner, gatefester setter rammen for en festlig atmosfære kulminerer gjerne med imponerende fyrverkerier (faktisk et av de største i verden iflg Guiness rekordbok). Ta del i Madeiras tradisjoner og kulturliv sammen med de lokale, en et uforglemmelig minne å ta med seg hjem.

Interessante fakta Madeira

 1. Madeira er nærmere Afrika enn det er til Europa. Madeira liggere kun 280 nautiske mil fra den afrikanske kysten mens de er mer enn 500 til Lisboa.
 2. Madeira har faktisk verdens største fyrverkeri og kom inn i Guiness rekordbok i 2006 for feiringen på nyttårsaften 2006
 3. Det er mer enn 40km med tuneller på Madeira. De fleste av disse ble bygd på 1600-tallet (den siste ble ferdigstilt på 1940-tallet) og ble konstruert for å hjelpe til med byggingen av de mange akveduktene som dekker store deler av Madeira.
 4. Det finnes nærmere 2100km med fotstier på Madeira så det er bare å pakke godt fottøy
 5. Madeira er 1 av 2 autonome regioner av Portugal (Azorene er den andre) og Funchal er hovedstaden på Madeira. Madeira består av øyene Madeira, Porto Santo, Desertas og Ilhas Savage.

Se vår destinasjonsvideo fra Madeira:

© Copyrigth Brian W. Hall

Se våre reiser til dette reisemålet