Oversikt

Drøm deg bort til et fargerikt reisemål hvor gammel kultur møter storslått natur. Velkommen til Georgia, et eventyrlig land som vil fortrylle deg med sin unike sjarm og gjestfrihet.
Utforsk eldgamle kirker og klostre som bærer på hemmeligheter fra fortiden, mens du opplever moderne storbyliv i sjarmerende Tbilisi. Bli forført av de dramatiske Kaukasiske fjellene og oppdag det frodige landskapet og de bortgjemte innsjøene som vil ta pusten fra deg. La deg forføre av Georgias kulinariske skatter, fra deilige khachapuri til rikholdige viner, og føl deg som en del av den varme georgiske familien. En reise til Georgia vil være en eksplosjon av sanser og opplevelser som du aldri vil glemme.
Georgia, et enestående reisemål som vil trollbinde deg med sin blendende skjønnhet, rike kulturarv og gjestfrie folkeslag. Som et juvel i Kaukasusregionen, inviterer dette pittoreske landet reisende til å oppleve et unikt mosaikk av historie, natur og gastronomi. Georgia har vunnet hjerter over hele verden med sin mangfoldige appell og har raskt blitt en av de mest ettertraktede turistdestinasjonene.

Georgia, ofte referert til som "Kaukasiske perle," kan skilte med en unik blanding av gamle tradisjoner og moderne innflytelser. Her kan du vandre gjennom brosteinsbelagte gater i sjarmerende gamlebyer, beundre gamle kirker og klostre med en rik religiøs arv, og fordype deg i fargerike kulturelle festivaler som dateres tilbake til antikken. De historiske byene Tbilisi, Mtskheta og Kutaisi har alle sin egen unike sjarm og skjønnhet som vil fascinere historieentusiaster.
Naturmessig skuffer ikke Georgia heller. Landet er velsignet med et utrolig variert landskap, fra majestetiske fjellkjeder som Kaukasus til frodige daler, fruktbare vinmarker, og bortgjemte innsjøer som den spektakulære Blåsjøen. For naturelskere og eventyrlystne reisende gir Georgia utallige muligheter for fotturer, fjellklatring, elvepadling og skiglede, avhengig av sesong.
En annen utvilsomt fristelse er Georgias enestående matkultur. Landet er kjent for sine utsøkte retter, inkludert khachapuri (ostefylt brød), khinkali (kjøttfylte dumplings), saftige grillspyd med saus kalt mtsvadi, og ikke minst, den fortryllende vinkulturen. Georgisk vin er en av de eldste i verden og produseres ved hjelp av unike tradisjonelle metoder som involverer keramiske qvevri (amforaer) begravd i jorden.
Men det som virkelig gjør Georgia til et spesielt feriested er dets gjestfrie og varme innbyggere. Georgierne er kjent for sin store gjestfrihet og vil ønske deg velkommen med åpne armer og et varmt smil. Du vil føle deg som en del av deres familie, og den gjestfriheten vil forsterke ditt minne om denne fantastiske reiseopplevelsen.
Så uansett om du er en eventyrlysten reisende, en kulturinteressert utforsker eller en matentusiast på jakt etter en kulinarisk reise, vil Georgia uten tvil tilfredsstille alle dine reisebehov. Utforsk dette magiske landet, og la deg forføre av dets sjarm og skjønnhet, og du vil forstå hvorfor Georgia har blitt en av de mest interessante og minneverdige feriestedene i verden.
Severdigheter i Georgia
Utforsk en skattkiste av historie, kultur og naturskjønnhet i Georgia. Dette fortryllende landet i Kaukasusregionen byr på en mengde fascinerende severdigheter som vil ta deg med på en reise gjennom tid og rom. La oss ta en kort tur og oppdage noen av de mest bemerkelsesverdige stedene som Georgia har å tilby:
 • Gamlebyen i Tbilisi: Hovedstaden Tbilisi er en herlig blanding av gammelt og nytt. Den gamlebyen har trange brosteinsgater, pittoreske hus i forskjellige pastellfarger, og den ikoniske kabelbanen som tar deg til festningen Narikala med utsikt over byen. Utforsk tradisjonelle tehus og nyt en atmosfære av historie og sjarm.
 • Svetitskhoveli-katedralen: Beliggende i byen Mtskheta, som er en av de eldste i Georgia, er Svetitskhoveli-katedralen et UNESCOs verdensarvsted og betraktes som en av landets viktigste kirker. Bygget på stedet der det antas at Kristi kappe ble begravet, utstråler katedralen en uforglemmelig aura av religiøs betydning og vakker arkitektur.
 • Uplistsikhe: Bokstavelig talt betyr navnet "Uplistsikhe" "Borg uthogd i stein," og det er nøyaktig det du finner her. Dette imponerende steinutskårne komplekset er en gammel huleby, og det er et fascinerende sted å utforske for å lære om hvordan folk levde i Kaukasus-regionen for tusenvis av år siden.
 • Gergeti Trinity kirke: Ligger på en dramatisk bakketopp med utsikt over Kazbegi-fjellene, er Gergeti Trinity kirke et postkortverdig syn. Det praktfulle landskapet, sammen med den enestående arkitekturen av kirken, gjør dette til et høydepunkt for fotografer og naturelskere.
 • Vardzia: En annen imponerende huleby i Georgia, Vardzia, strekker seg over en klippe og ble bygget på 1100-tallet. Denne spektakulære labyrinten av huler og tunneler, utskåret i steinen, var en gang en viktig religiøs og kulturell senter for landet.
 • Signagi: Også kjent som "Kjærlighetens by," er Signagi en sjarmerende, velbevart by med gamle festningsmurer og brosteinsgater. Byen er omgitt av vingårder og er kjent for sin romantiske atmosfære, flotte solnedganger og kunstneriske sjel.

Dette er bare noen få av de mange fortryllende stedene som Georgia har å tilby. Landet vil omfavne deg med sin rike historie, fantastiske kultur, og naturlige skjønnhet - en reise til Georgia vil bli en uforglemmelig opplevelse som vil berike ditt hjerte og ditt sinn.

Hva er det som gjør Georgia til et fantastisk reisemål?
Georgia er en spennende destinasjon av mange grunner, og landets sjarm ligger i den unike kombinasjonen av historie, natur, kultur og gjestfrihet. Her er noen av de tingene som gjør Georgia til en bemerkelsesverdig reisemål:

 • Historie og kulturarv: Georgia har en utrolig rik historie som strekker seg tilbake til antikken. Landet har vært et krysningspunkt for ulike sivilisasjoner, noe som har etterlatt et imponerende arv av kultur og arkitektur. Georgiske kirker, klostre og fortifikasjoner, som er oppført som UNESCOs verdensarvsteder, gir et glimt av landets fargerike fortid.
 • Fantastisk natur: Georgias landskap er en imponerende blanding av majestetiske fjell, frodige daler, grønne skoger, og pittoreske innsjøer. Kaukasusfjellene dominerer horisonten og gir en fantastisk bakgrunn for utforskning og eventyr.
 • Vin og mat: Georgisk matkultur er unik og innbydende. Landet er kjent for sine utsøkte retter som khachapuri, khinkali og mtsvadi, samt den eldgamle vinkulturen. Georgisk vin, som produseres ved hjelp av tradisjonelle metoder i store leirkar kalt qvevri, er noe du absolutt må smake under ditt besøk.
 • Gjestfrihet: Georgierne er kjent for sin varme gjestfrihet og generøsitet. Som gjest vil du føle deg som en del av deres familie, og det er ikke uvanlig å bli invitert inn på te eller et festmåltid av ukjente.
 • Fotturer og utendørsaktiviteter: Med sin varierte topografi og vakre natur er Georgia et paradis for friluftsentusiaster. Fotturer i Kaukasusfjellene, utforske hulebyer, rafting i elver og utforske vakre innsjøer er noen av de mest populære aktivitetene.
 • Kulturelle festivaler: Georgia er vert for en rekke livlige kulturelle festivaler gjennom året. Spesielt er georgisk polyfonisk sang (flerstemmig sang) og tradisjonelle danser viktige kulturtrekk som feires under disse festivalene.

Alt i alt har Georgia alt som trengs for å appellere til eventyrlystne reisende, kulturinteresserte utforskere, matelskere og de som søker en autentisk opplevelse i et land med en unik sjarm. Utforsk historiske steder, bli forbløffet over vakre landskap, nyt deilige retter og bli omfavnet av gjestfriheten til georgierne - dette er det som gjør Georgia til en minneverdig og spennende destinasjon for alle.

Gjennomsnittstemperatur og nedbør for Tbilisi, Georgia
Måle enheter= °C og mm/måned. Varmeste måned: august (26°C), Kaldeste måned: januar (3°C) & Våteste måned: mai (63.3mm) - Alle verdier basert på data innhentet i perioden 2005-2015.

Average temperatures and rainfall in Tbilisi, Georgia

Hvordan er været?
Været i Georgia varierer avhengig av region og sesong på grunn av landets geografiske beliggenhet og varierte topografi. Generelt sett kan vi si at Georgia har et temperert klima, men det er også store forskjeller mellom kystområdene, lavlandet og fjellområdene.

 • Kystområdene ved Svartehavet har et subtropisk klima med milde vintre og varme somre. Temperaturene om sommeren kan nå opp i 25-30°C, mens vintrene er milde med temperaturer rundt 5-10°C. Disse områdene har relativt høy luftfuktighet og får en del nedbør, spesielt om vinteren.
 • I lavlandet, inkludert Tbilisi og de omkringliggende områdene, er klimaet mer kontinentalt. Sommermånedene, fra juni til august, kan være varme og tørre med temperaturer som kan overstige 30°C. Vintrene er kjølige med temperaturer som ofte faller under frysepunktet om natten.
 • Fjellområdene i Kaukasus, som inkluderer populære steder som Kazbegi og Svaneti, har et alpint klima. Her er somrene milde og behagelige, men det kan bli ganske kjølig om natten, spesielt i høyere høyder. Vintrene er kalde og snørike, og mange fjellområder blir et populært reisemål for vintersport.

Det er verdt å merke seg at Georgia er et land med mange mikroklimaer på grunn av den varierte topografien. For eksempel er det store forskjeller i været mellom dalene og fjelltoppene. Det er derfor lurt å sjekke værmeldingen for det spesifikke området du planlegger å besøke, spesielt hvis du beveger deg til fjellområdene eller kystregionene, da værforholdene kan variere betydelig innenfor relativt korte avstander.

Beste tiden å besøke Georgia
Den beste tiden å besøke Georgia avhenger av dine preferanser for vær og aktiviteter, da landet har forskjellige attraksjoner og klimatiske forhold gjennom året. Her er en oversikt over de ulike årstidene i Georgia:

 • Våren (april-mai): Våren er en flott tid å besøke Georgia. Temperaturene blir mildere, spesielt fra midten av april, og naturen våkner til liv med blomstrende trær og fargerike blomster. Dette er en ideell tid for å utforske historiske steder, nyte kulturelle festivaler og ta fotturer i lavlandet og ved foten av fjellene.
 • Sommeren (juni-august): Sommersesongen er den mest populære tiden for turister å besøke Georgia. Dagene er lange og varme, spesielt i lavlandet. Dette er en flott tid for å oppleve det pulserende bylivet i Tbilisi, nyte sol og strandliv ved Svartehavet, og utforske de vakre fjellområdene. Det er også høysesong for turister, så det kan være mer folksomt og dyrere.
 • Høsten (september-oktober): Høsten er en fantastisk tid å besøke Georgia. Temperaturene er milde og behagelige, og naturen blir malt i varme farger når bladene på trærne skifter. Dette er en flott tid for vandring i fjellene, spesielt for å se den vakre høstfargen. Vingårdene er også travle i denne sesongen, og det er en flott tid for vinsmaking.
 • Vinteren (november-mars): Vinteren er ideell for de som liker snø og vintersport. Fjellområdene blir dekket av snø, og skianlegg som Gudauri og Bakuriani er populære destinasjoner for skientusiaster. I lavlandet, spesielt rundt Tbilisi, kan det være kaldt, men temperaturen faller sjelden under frysepunktet.

Husk å sjekke værmeldingen for det spesifikke området du vil besøke, da Georgia har varierte mikroklimaer. Samlet sett er imidlertid våren og høsten ideelle tider å besøke Georgia, da været er mildt, landskapet er vakkert, og turistmengden er moderat.

Myntenhet & valuta:
Valutaen som brukes i Georgia er den georgiske lari, og valutakoden er GEL. Symbol for lari er ₾. Enheten blir delt inn i 100 tetri, men tetriene brukes sjelden i praksis, og prisene blir vanligvis avrundet til nærmeste hele lari.

 

FreeCurrencyRates.com

 

I Georgia er det vanlig å bruke både kort og kontanter som betalingsmiddel, spesielt i større byer og turistområder. Her er noen viktige ting å vite om bruk av kort og kontanter i Georgia:

Kort: De fleste større butikker, hoteller, restauranter og turistattraksjoner i byene aksepterer internasjonale kreditt- og debetkort, spesielt Visa og MasterCard. Noen steder kan også akseptere American Express, men det er ikke like utbredt. Imidlertid kan mindre butikker og lokale bedrifter foretrekke kontanter.
Kontanter: er fortsatt mye brukt i Georgia, spesielt i mindre byer og landsbyer, samt på lokale markeder og mindre butikker. Det er lurt å ha litt kontanter tilgjengelig for slike situasjoner.
Minibanker: er vanlig i byer og større byer i Georgia. De fleste aksepterer internasjonale debet- og kredittkort, men det er lurt å sjekke med banken din om eventuelle gebyrer for kontantuttak i utlandet.

Kostnadsnivå
Kostnadsnivået i Georgia er generelt lavere enn mange andre europeiske land, og landet er kjent for å være et rimelig reisemål. Prisene varierer avhengig av hvor du befinner deg i landet, med større byer og turistområder som Tbilisi, Batumi og Kazbegi som vanligvis har høyere priser enn mindre byer og landsbyer. Her er noen eksempler på gjennomsnittlige kostnader i Georgia (priser kan variere):

 • Overnatting: Hotellpriser varierer avhengig av standarden og beliggenheten, men generelt er hotellprisene rimelige sammenlignet med vestlige land. Budsjettinnkvartering kan være så lav som 50-100 GEL per natt, mens mellomklassehoteller kan koste rundt 150-250 GEL per natt.
 • Mat: Matkostnader er relativt lave i Georgia, spesielt for lokale retter. Du kan nyte en god lunsj eller middag på en restaurant for rundt 15-30 GEL per person. Prisene vil variere avhengig av restaurantens type og beliggenhet.
 • Transport: Offentlig transport, som metro, busser og minibusser (marshrutkas), er billig i Georgia, med enkeltbillettpriser fra 0.5 til 2 GEL. Taxi priser er også rimelige, spesielt i byene.
 • Attraksjoner: Inngangsbilletter til turistattraksjoner og museer er vanligvis rimelige, med priser på rundt 5-20 GEL per person.
 • Shopping: Prisene på suvenirer og håndverk kan variere, men det er vanligvis mulig å finne gode tilbud på lokale markeder og boder.

Samlet sett gir det relativt lave kostnadsnivået i Georgia besøkende muligheten til å oppleve en rik kulturarv, fantastisk natur og deilige matopplevelser til en rimelig pris.

Tips
I Georgia er tipping ikke alltid forventet, men det er vanlig å gi litt tips for god service. Her er noen generelle retningslinjer for tipping i Georgia:

 • Restauranter: På restauranter er det vanlig å gi et tips på rundt 5-10% av regningen hvis du er fornøyd med servicen. Mange steder legger ikke automatisk til en serviceavgift, så det er opp til deg å avgjøre hvor mye du ønsker å gi i tips.
 • Hoteller: Det er vanlig å gi et lite tips til bagasjebærere som hjelper deg med bagasjen din, vanligvis rundt 2-5 GEL per bagasje.
 • Taxi: Taxisjåfører forventer ikke tips, men det er vanlig å avrunde prisen oppover til nærmeste lari.
 • Turledere og guider: Hvis du deltar på guidede turer eller utflukter, er det vanlig å gi et tips til guiden, spesielt hvis du var fornøyd med opplevelsen. Et tips på rundt 10-20 GEL er vanlig, avhengig av lengden og kvaliteten på turen.
 • Andre tjenester: For andre tjenester, som frisører, massasjer eller lignende, kan du vurdere å gi et lite tips som en takk for god service.

Husk at tips er en gest for å vise takknemlighet for god service, så det er helt opp til deg hvor mye du ønsker å gi i tips basert på din egen tilfredshet. Tipping er ikke obligatorisk i Georgia, men det blir alltid verdsatt når det blir gitt med et smil og takknemlighet.

Interessante fakta
Velkommen til den fascinerende verden av Georgia, et land som byr på en skattekiste av interessante og morsomme fakta som vil forbløffe deg. Mens du utforsker dette flotte landet i Kaukasusregionen, vil du oppdage en rekke uventede trekk som gjør Georgia til et unikt og spennende reisemål. Fra å være fødestedet til vinproduksjon til å ha et av verdens eldste skriftlige språk, er Georgias kultur og arv like fascinerende som landskapets prakt. La oss dykke ned i noen av de mest bemerkelsesverdige og underholdende hemmelighetene som dette sjarmerende landet har å by på.

 1. Eldste vinproduksjon: Georgia kan skryte av å være et av de eldste vinproduserende områdene i verden. Vinfremstilling her går tilbake minst 8000 år, og landet har en dyp forbindelse til vinproduksjonen ved å bruke tradisjonelle metoder som qvevri - store leirkar begravet i bakken.
 2. Uavhengig alfabet: Georgia er også kjent for å ha sitt eget unike alfabet, kjent som det georgiske alfabetet. Det stammer fra det 3. århundre f.Kr. og er en av de få uavhengige skriftsystemene som fortsatt brukes i dag.
 3. Gjestfrihet: Georgierne er kjent for sin utrolige gjestfrihet og varme velkomst. Å være vertskap for gjester er en dypt rotfestet tradisjon, og du kan forvente å bli behandlet som familie uansett hvor du går.
 4. Hellige fjelltopper: Georgia har flere fjelltopper som anses som hellige i landets folklore og religion. Blant dem er den majestetiske fjelltoppen Mt. Kazbek i Kazbegi-regionen, hvor Gergeti Trinity kirke ligger, som er kjent for å tilby velsignelser til fjellklatrere før deres ekspedisjoner.
 5. Utskåret i stein: I Georgia finner du flere gamle byer og huler bygget direkte inn i fjellene. Blant dem er Uplistsikhe, en huleby som er flere tusen år gammel og en fascinerende attraksjon for besøkende.
 6. Enestående polyfonisk sang: Georgisk polyfonisk sang er en unik form for flerstemt vokalmusikk som er inkludert på UNESCOs liste over immateriell kulturarv. Denne formen for sang er preget av komplekse harmonier og har en dyp kulturell betydning i Georgia.
 7. Kjærlighetens by: Signagi, en vakker by i Kakheti-regionen, er kjent som "Kjærlighetens by" på grunn av sin romantiske atmosfære og vakre utsikt over Alazani-dalen og Kaukasusfjellene.
 8. Unikt målsystem: Tradisjonelt har Georgia sitt eget målsystem for vekt og lengde, kjent som "Poviti." Selv om det nå blir gradvis erstattet av det metriske systemet, brukes det fremdeles i noen regioner og på landlige markeder.
 9. Omgang med navn: Det er vanlig i Georgia å kalle hverandre "Tamuna" hvis de er fra den østlige delen av landet, uavhengig av kjønn. Det er et eksempel på den unike kulturelle praksisen med å gi lignende navn til mennesker fra samme område.
 10. En gammel parykktradisjon: I Svaneti-regionen i Georgia har kvinner en tradisjon for å bære parykker som er laget av egne hår. Dette er en del av deres kulturelle identitet og er et interessant eksempel på tradisjonelle skikker som har overlevd tidens tann.

Georgias rike kulturarv, blendende skjønnhet og unike tradisjoner gjør det til et spennende reisemål som vil fortrylle deg med sitt mangfold og sjarm.

Festivaler
Velkommen til den pulserende verden av festivaler i Georgia, hvor kultur, glede og tradisjoner blomstrer i livlige feiringer gjennom året. Dette fargerike landet i Kaukasusregionen er kjent for sin rike kulturarv, og festivalene her gir deg en unik mulighet til å oppleve den autentiske sjelen til georgierne. Uansett når du planlegger å besøke Georgia, vil du finne deg selv midt i et fyrverkeri av farger, musikk, dans og kulinariske delikatesser. La oss ta en nærmere titt på noen av de mest bemerkelsesverdige festivalene i Georgia og når de finner sted:

 • Tbilisoba (oktober): er en av de mest kjente festivalene i Georgia og feires til ære for Tbilisis grunnleggelse. Festivalen finner sted i begynnelsen av oktober og varer vanligvis i to dager. Det er en livlig feiring med gatemusikk, tradisjonelle danser, kunst- og håndverksutstillinger, og selvfølgelig god mat og vin.
 • Alaverdoba (mai): Denne religiøse festivalen hedrer Alaverdi-klosteret i Kakheti-regionen. Alaverdoba finner sted i begynnelsen av mai og inkluderer liturgiske tjenester, prosesjoner og kulturelle aktiviteter som fremhever regionens rike religiøse arv.
 • Shukhovoba (juli): er en av de mest kjære festivalene i Svaneti-regionen og markerer den nye avlingen. Festivalen inkluderer tradisjonelle sportskonkurranser, musikk, dans og et overdådig bankett med lokale delikatesser.
 • Lag bairam (november): er en viktig religiøs festival for georgiske muslimer og markerer slutten av Ramadan. Festivalen finner sted i november og feires med bønner, gudstjenester og familie sammenkomster.
 • Gombori Festival (juni): Dette er en nyere festival som finner sted i juni på Gombori-passet. Festivalen er viet til georgisk folkemusikk og dans og er en flott anledning til å oppleve den rike musikalske kulturen i landet.
 • Martvili Canyon Festival (juli): Festivalen finner sted i Martvili Canyon i juli og inkluderer en rekke aktiviteter som rafting, musikk, kunstutstillinger og deilig mat. Dette er en flott mulighet til å utforske den vakre naturen og landskapet i regionen.
 • Tushetoba (juli): er en tradisjonell festival som feires i Tusheti-regionen. Festivalen finner sted i juli og inkluderer tradisjonelle spill, danser og rituelle seremonier som feirer regionens kultur og historie.

Dette er bare noen få av de mange festivalene som finner sted i Georgia gjennom året. Uansett når du besøker dette fantastiske landet, vil festivalene gi deg en smak av den unike kulturarven og levende kulturen som gjør Georgia til et sjarmerende og fargerikt reise.

Matkulturen i Georgia
Matkulturen i Georgia er like mangfoldig som landets landskap og kulturarv. Georgisk mat er kjent for sine utsøkte smaker, ferske ingredienser og unike tilberedningsmetoder. Maten er hjertelig og delikat, og måltidene blir ofte delt i fellesskap med familie og venner, noe som gjenspeiler den dype gjestfriheten i landet.

En av de mest kjente aspektene av den georgiske matkulturen er bruken av krydder og urter. Urter som koriander, dill, persille og estragon brukes rikelig for å gi rettene en distinkt og forfriskende smak. Tradisjonelle krydder som slikebisi (en blanding av krydder) og khmeli suneli (en georgisk krydderblanding) brukes også for å forbedre smaken. Noen av de mest kjente rettene i den georgiske matkulturen inkluderer:

 • Khachapuri: Dette er en ikonisk georgisk rett som er et fylt ostebrod. Det finnes flere varianter av khachapuri, med den mest kjente kalt "Adjaruli khachapuri" som har et lommeformet brød fylt med ost, smør og et rått egg på toppen som kokes i ovnen. Når det kommer ut av ovnen, blandes egget med de andre ingrediensene, og du får en deilig og smakfull rett.
 • Khinkali: Dette er georgiske dumplings, fylt med kjøtt (vanligvis lam eller biff), løk og krydder. Khinkali serveres dampet, og det er en kunst å spise dem ved å holde i håndtaket og nippe i saften før du spiser resten av dumplingen.
 • Mtsvadi: Dette er en georgisk grillspyd som vanligvis er laget av svinekjøtt, biff eller kylling, marinert i løk, eddik, olje og krydder før det blir grillet over åpen ild. Mtsvadi er en populær rett som er kjent for sin enkle, men smakfulle smak.
 • Lobio: Dette er en georgisk bønnerett som er tilberedt med røde bønner, krydder og urter. Det er ofte servert med en skjefulle rå hakket løk og maisbrød, kjent som "mchadi."
 • Churchkhela: Dette er en unik georgisk søtsak som består av nøtter, som valnøtter eller mandler, trukket gjennom en tykk sursøt sirup laget av druemost og mel, og deretter tørket til de blir faste. Churchkhela er en populær snack og suvenir for besøkende.

Georgisk matkultur er rik på smak og historie, og maten er en integrert del av den georgiske identiteten. Enten det er tradisjonelle retter eller regionale spesialiteter, vil du bli bergtatt av de unike og delikate smakene som landet har å tilby.

Vinproduksjon i Georgia
Absolutt! Georgia er kjent som en av de eldste vinproduserende regionene i verden og har en stolt tradisjon med vinproduksjon som går tilbake tusenvis av år. Landet har en unik vinstil, og det er flere distrikter og druesorter som skiller seg ut i Georgias rike vinverden.

 • Områder:
  • Kakheti: er Georgias mest kjente vinregion og anses som landets vinhovedstad. Denne regionen er kjent for sin rike historie med vinproduksjon og har et varmt klima som er gunstig for vindyrking. Kakheti er spesielt kjent for sin semi-søte vin, Saperavi, som er en av de mest populære røde vinene i Georgia.
  • Kartli: Kartli-regionen, som inkluderer Tbilisi, er også et viktig vinområde i Georgia. Her finner du en rekke vingårder og vinproduksjonsanlegg, spesielt rundt byen Kvareli. En annen kjent vintype fra Kartli er Mtsvane, en hvitvin med fruktige og blomstrede noter.
  • Imereti: Imereti-regionen ligger vest i Georgia og er kjent for sin produksjon av hvite viner, spesielt den berømte vintypen "Kvanchkara". Denne vinen er en rød, halvsøt vin, og den er veldig populær både i Georgia og internasjonalt.

 • Vintyper:
  • Saperavi: er Georgias mest kjente røde druesort og er kjent for sin dype farge og komplekse smak. Denne druen gir ofte fyldige og tanninrike røde viner som er populære blant både lokalbefolkningen og turister.
  • Rkatsiteli: er en hvit druesort som gir en frisk og aromatisk vin. Denne druen brukes til å lage alt fra tørre hvite viner til søte dessertviner.
  • Kisi: er en annen populær hvit druesort som gir vin med en intens gul farge og en rik smak. Denne druen brukes ofte til å lage tørre hvite viner med en fin balanse mellom fruktighet og syre.

 • Beste vingårder:
  • Telavi Wine Cellar: Dette er en av de eldste og mest kjente vingårdene i Kakheti-regionen. De tilbyr vinsmaking og turer i sine vakre vinkjellere.
   Khareba Winery: Ligger i Kvareli, er Khareba Winery kjent for sine tunnelvinkjellere og unike vinsmakingserfaringer.
   Chateau Mukhrani: Dette er en historisk vingård nær Tbilisi, som produserer førsteklasses viner og tilbyr turer til deres slottslignende eiendom.

Georgias vinproduksjon er en sentral del av landets kultur og historie, og vingårdene i regionen tilbyr en unik og autentisk vinsmaking opplevelse. Enten du er en vinkjenner eller bare nysgjerrig på å oppdage nye smaker, vil et besøk til Georgias vingårder være en minneverdig opplevelse.

Fotturer i Georgia
Georgia er et paradis for trekking-entusiaster, med sine majestetiske fjell, frodige landskap og utrolige naturskjønnhet. Her er noen av de mest populære fjellturene i Georgia, sammen med informasjon om deres lengde og vanskelighetsgrad:

 • Kazbegi (Stepantsminda) - Gergeti Trinity kirke:
  Lengde: Ca. 10 km (rundtur)
  Vanskelighetsgrad: Moderat
  Tidsbruk: Ca. 4-6 timer
  Beskrivelse: Dette er en av de mest ikoniske fjellturturene i Georgia, som tar deg til den berømte Gergeti Trinity kirke. Turen starter i Stepantsminda, og du vil gå oppover på fjellet for å nå kirken som ligger på en bakketopp med spektakulær utsikt over Kazbegi-fjellene.

 • Mestia - Ushguli:
  Lengde: Ca. 50 km (enveis)
  Vanskelighetsgrad: Moderat til utfordrende
  Tidsbruk: Ca. 4-5 dager
  Beskrivelse: Dette er en flerdagers fjelltur som tar deg gjennom Svaneti-regionen, kjent for sine vakre fjellandskap og unike tårnhus. Turen starter i Mestia og går til Ushguli, som er en av de høyestliggende bosetningene i Europa og står på UNESCOs verdensarvliste.

 • Ushguli - Shkhara:
  Lengde: Ca. 40 km (rundtur)
  Vanskelighetsgrad: Krevende
  Tidsbruk: Ca. 5-6 dager
  Beskrivelse: Dette er en utfordrende fjelltur som tar deg til foten av Shkhara, den høyeste fjelltoppen i Georgia. Turen gir fantastiske utsikter over de majestetiske fjellene og utforsker de vakre landsbyene i Svaneti-regionen.

 • Borjomi - Bakuriani:
  Lengde: Ca. 25 km (enveis)
  Vanskelighetsgrad: Moderat
  Tidsbruk: Ca. 2 dager
  Beskrivelse: Denne fjellturturen tar deg gjennom det naturskjønne Borjomi-Kharagauli nasjonalpark, som er et flott sted for turgåing og friluftsliv. Turen starter i Borjomi og slutter i Bakuriani, en populær vintersportsby.

 • Tusheti nasjonalpark:
  Lengde: Varierer (flere ruter tilgjengelig)
  Vanskelighetsgrad: Varies (fra moderat til utfordrende)
  Tidsbruk: Varierer avhengig av rute (flerdagers turer er vanlige)
  Beskrivelse: Tusheti nasjonalpark er kjent for sine uforglemmelige fjellturer som tar deg gjennom uberørte landskap og autentiske fjellandsbyer. Det er flere ruter å velge mellom, av varierende vanskelighetsgrad, som vil gi deg muligheten til å utforske denne vakre regionen.

Vær oppmerksom på at tidsbruken kan variere avhengig av tempo, værforhold og eventuelle overnattinger underveis. Det anbefales alltid å ta med passende utstyr, planlegge turen nøye, og hvis du ikke er erfaren fjellvandrer, kan det være lurt å gå med en erfaren guide. Med de utrolige fjellandskapene og varierte turrutene som Georgia tilbyr, vil fjellturene her gi deg uforglemmelige opplevelser og minner for livet.

Se våre reiser til dette reisemålet