Oversikt

Drømmer du om solfylte strender, vakre historiske monumenter og en rik kultur? Da bør du vurdere å reise til Bulgaria!

Dette sjarmerende landet, som ligger ved Svartehavet, har mye å by på for reiselystne mennesker. Enten du er interessert i å utforske gamle ruiner og UNESCO-verdensarvsteder, nyte late dager på de vakre strendene eller oppleve spennende festivaler og en unik mat- og drikkekultur, vil Bulgaria definitivt ikke skuffe deg.

Velkommen til Bulgaria - et fantastisk reisemål som har mye å tilby eventyrlystne reisende! Med sine varierte landskap, rike historie, fascinerende kultur og gjestfrie folk, har Bulgaria raskt blitt et stadig mer populært feriested. Dette sjarmerende landet på Balkan-halvøya byr på noe for enhver smak, enten du er ute etter en avslappende solferie, en spennende kulturell opplevelse eller en aktiv utendørsreise.

Bulgaria er kjent for sine fantastiske sandstrender langs Svartehavskysten, hvor solen skinner mer enn 300 dager i året. Kystbyene som Sunny Beach og Golden Sands er populære blant soltilbedere og festglade reisende som ønsker en livlig atmosfære. For de som søker en mer rolig og eksklusiv strandopplevelse, finnes det også skjulte perler som Nessebar, en UNESCOs verdensarvby med pittoreske gater og en rik historie som strekker seg tilbake til antikken.

Bulgarias natur er også en viktig attraksjon. Her kan du oppdage imponerende fjellandskap, frodige daler, spektakulære fossefall og fortryllende innsjøer. Rila-fjellene huser Pirin og Rila nasjonalparker, hvor turgåing og fotturer er en drøm for naturelskere. Den legendariske Rila-klosteret, et av de mest imponerende ortodokse klostrene i verden, er også en perle som bør oppleves.

For de som ønsker å fordype seg i historie og kultur, har Bulgaria en bemerkelsesverdig arv fra antikken, bysantinsk tid og den osmanske perioden. Plovdiv, en av Europas eldste byer, vil trollbinde deg med sine blendende gamle ruiner og brosteinsgater. Sofia, hovedstaden, er en moderne by som samtidig har en fascinerende historie som går tilbake til romerske tider. Bulgarias tradisjonelle landsbyer med sjarmerende trehus, håndverk og folkemusikk gir også en autentisk opplevelse av landets kultur og livsstil.

Mat og vin er en annen grunn til å besøke Bulgaria. Landet er kjent for sine deilige retter som banitsa (en velsmakende filopai med fyll), meze (småretter) og de herlige grillrettene. Bulgarsk vin har også fått internasjonal anerkjennelse og kan nytes i vakre vinregioner som Melnik og Thracian-dalen.

Bulgaria er et reisemål som venter på å bli utforsket, og uansett hva dine interesser er, vil du finne noe som fenger deg. Enten det er en avslappende strandferie, en kulturell reise gjennom historien eller eventyr i vakre naturområder, vil Bulgaria sørge for minnerike opplevelser som varer livet ut.

Dette bør du få med deg i Bulgaria
Utforsk de skjulte juvelene og fascinerende historiske steder i Bulgaria, et land rikt på kultur og naturskjønnhet. Fra majestetiske fjell til fortryllende klostre, her er noen av de mest bemerkelsesverdige severdighetene som vil ta pusten fra deg:

 • Rila-klosteret: Dette praktfulle ortodokse klosteret, som ligger i Rila-fjellene, er en av Bulgarias mest ikoniske landemerker. Med sine utskårne tretak og fargerike veggmalerier, har Rila-klosteret en arkitektur som tar deg tilbake til middelalderen. Klosteret har vært et åndelig senter i århundrer og står oppført på UNESCOs verdensarvliste.
 • Gamlebyen i Plovdiv: er en av Europas eldste byer, vil fascinere deg med sin blendende gamleby. Utforsk brosteinsgater omgitt av sjarmerende hus i nasjonale gjenreisningsstil, antikke ruiner og imponerende bymurer. Som den kulturelle hovedstaden i Bulgaria, er Plovdiv også hjemsted for mange kunstgallerier og festivaler.
 • Nessebar: En perle ved Svartehavskysten, Nessebar, er en sjarmerende historisk by kjent for sine gamle kirker og bysantinske ruiner. Det er en utmerket kombinasjon av sol og sjø, samt en rik kulturarv som gjør stedet til et UNESCOs verdensarvsted.
 • Veliko Tarnovo: Den gamle hovedstaden i det andre bulgarske riket, Veliko Tarnovo, er kjent for sin dramatiske beliggenhet på klippene ved elven Yantra. Utforsk Tsarevets festning, et imponerende historisk kompleks, og opplev den middelalderske sjarmen i den gamle bydelen.
 • Seven Rila Lakes: For natur- og friluftsentusiaster er Seven Rila Lakes en drømmedestinasjon. Dette naturskjønne området består av syv krystallklare innsjøer som er plassert i en spektakulær fjellsetting. Vandring i dette området er en uforglemmelig opplevelse.
 • Ropotamo Nature Reserve: Utforsk Bulgaras mangfoldige natur ved å besøke Ropotamo Nature Reserve. Dette beskyttede våtmarksområdet ved Svartehavet er hjemmet til en rekke sjeldne plante- og dyrearter, inkludert delfiner og sjeldne fugler. Båtturer langs Ropotamo-elven gir en avslappende opplevelse i naturen.
 • Boyana-kirken: Denne middelalderske ortodokse kirken ligger i nærheten av Sofia og står oppført på UNESCOs verdensarvliste. Boyana-kirken er berømt for sine imponerende veggmalerier fra det 13. århundre, som regnes blant de beste eksemplene på middelalderens østlige europeiske kunst.

Disse er bare noen få av de mange fascinerende stedene du kan oppdage i Bulgaria. Uansett om du er interessert i historie, kultur, natur eller bare ønsker å slappe av ved Svartehavets kyst, har Bulgaria noe for enhver smak.

Gjennomsnittstemperatur og nedbør for Sofia, Bulgaria
Måle enheter= ºC og mm/måned. Varmeste måned: august (22ºC), Kaldeste måned: januar (0ºC) & Våteste måned: juni (42.5mm) - Alle verdier basert perioden 1985-2015.

Average temperatures and rainfall in Sofia, Bulgaria

Hvordan er været?
Været i Bulgaria varierer betydelig avhengig av sesong og region. Generelt har Bulgaria et kontinentalt klima med varme somre og kalde vintre, men det er også innslag av middelhavsklima langs Svartehavskysten.

 • Sommer (juni til august): Sommertemperaturene i Bulgaria er vanligvis varme og behagelige. Kystområdene langs Svartehavet opplever typisk temperaturer mellom 25°C og 35°C, med hyppige solfylte dager. Dette gjør strendene langs kysten til et populært reisemål for solbadere og badeentusiaster. I innlandet, spesielt i lavlandet og dalene, kan temperaturene stige enda høyere, og det kan bli varmt, spesielt i juli og august.
 • Høst (september til november): Høsten i Bulgaria er en vakker tid med milde dager og kjølige netter. Temperaturene begynner å avta gradvis, og det er vanligvis mindre turister i denne perioden. Høsten er ideell for å utforske landets kulturelle attraksjoner og nyte den naturskjønne skjønnheten når løvverket skifter farge.
 • Vinter (desember til februar): Vinteren kan være kald og snørik, spesielt i fjellområdene. I fjellene, som Rila og Pirin, finner du flotte skianlegg og gode muligheter for vintersport. Lavlandet og kystområdene har vanligvis mildere vintervær, men det kan fremdeles bli kjølig. Vintrene i Bulgaria er også en fin tid for å oppleve julemarkeder og andre vinteraktiviteter.
 • Vår (mars til mai): Våren bringer gradvis varmere temperaturer og en oppblomstring av natur i Bulgaria. Været er mildt og behagelig, spesielt i mai, noe som gjør det til en flott tid for å utforske utendørsaktiviteter og besøke nasjonalparker og blomstrende hager.

Som med ethvert land, kan været variere fra år til år, så det er alltid lurt å sjekke værmeldingen for din spesifikke reisedatoer. Uansett årstid vil Bulgaria tilby en unik og minneverdig opplevelse for reisende.

Beste tiden å besøke Bulgaria
Den beste tiden å besøke Bulgaria avhenger av dine preferanser og hva du ønsker å oppleve. Her er noen anbefalinger basert på årstidene:

 • Sommer (juni til august): Hvis du elsker varme og solfylte dager, er sommeren den ideelle tiden å besøke Bulgaria, spesielt hvis du planlegger å nyte strendene langs Svartehavskysten og bade i det varme vannet. Kystbyene som Sunny Beach og Golden Sands vil være livlige med turister og festligheter. I tillegg er sommeren flott for utendørsaktiviteter, fotturer i fjellene og utforsking av kulturelle attraksjoner.
 • Vår (mars til mai) og høst (september til november): Vår og høst er milde og behagelige tider å besøke Bulgaria. Været er ideelt for sightseeing, fotturer og utforskning av historiske steder uten den intense sommervarmen eller den kalde vinteren. Disse sesongene gir også flotte fotomuligheter med blomstrende natur om våren og vakre høstfarger om høsten.
 • Vinter (desember til februar): Hvis du er en vintersportentusiast, er vinteren det perfekte tidspunktet å besøke Bulgaria, spesielt hvis du vil stå på ski eller snowboard i de flotte fjellområdene. Skianleggene i Rila og Pirin-fjellene tilbyr gode fasiliteter og varierte løyper for alle nivåer. I tillegg er julen og nyttårsfeiringene spesielt sjarmerende med julemarkeder og vinteraktiviteter.

Samlet sett har Bulgaria noe å tilby året rundt, og du kan glede deg over landets skjønnhet og rikdommer uansett når du besøker. Vær oppmerksom på at sommersesongen er høysesong for turisme, så hvis du foretrekker å unngå store folkemengder, kan våren og høsten være de beste tidspunktene å planlegge reisen.

Valuta & Myntenhet: I Bulgaria er den nasjonale valutaen den bulgarske lev (BGN) 1 BGN = 100 stotinki.
Bulgaria har et godt utbygd banknettverk, og minibanker finnes lett tilgjengelig i byer og turistområder. De fleste større hoteller, restauranter og butikker aksepterer vanlige kreditt- og debetkort, som Visa og Mastercard.

FreeCurrencyRates.com

Når du reiser til Bulgaria, kan det være lurt å ha litt kontanter tilgjengelig for mindre utgifter og for situasjoner der kredittkortmuligheter kan være begrenset. Det anbefales også å sjekke valutakursene og eventuelle gebyrer som kan påløpe ved bruk av kort eller veksling av penger før du reiser.

Kostnadsnivå
Kostnadsnivået i Bulgaria er generelt lavere sammenlignet med mange andre europeiske land, noe som gjør det til et attraktivt reisemål for reisende med ulike budsjett. Prisene vil variere avhengig av hvilken by eller region du besøker, men generelt er Bulgaria kjent for å være et rimelig land å utforske.
Her er noen eksempler på gjennomsnittlige kostnader i Bulgaria (basert på priser fra september 2021):

 • Overnatting: Hotellpriser varierer, men du kan finne rimelige hoteller eller gjestehus for mellom 50 til 100 BGN per natt. Luksushoteller kan ha høyere priser, men de vil fortsatt være billigere enn mange andre europeiske destinasjoner.
 • Mat og drikke: Å spise ute i Bulgaria er også veldig rimelig. En enkel lunsj i en lokal restaurant eller kafé vil typisk koste rundt 10 til 20 BGN, mens en middag for to personer kan koste rundt 40 til 60 BGN, avhengig av restaurantens stil og beliggenhet. Bulgarisk vin og øl er også rimelige, med priser fra rundt 2 til 5 BGN per glass.
 • Offentlig transport: Offentlig transport i Bulgaria er billig og pålitelig. Enkeltbilletter på trikk, buss eller t-bane koster rundt 1,60 BGN, og drosjer er også relativt rimelige.
 • Severdigheter og aktiviteter: Inngangsbilletter til de fleste turistattraksjonene er også overkommelige, og du kan utforske historiske steder og kulturminner uten å tømme lommeboken.

Samlet sett er Bulgaria et budsjettvennlig reisemål som lar deg nyte en flott opplevelse uten å bruke mye penger. Selvfølgelig kan kostnadene variere avhengig av din reisestil og preferanser, men generelt vil du finne at Bulgaria tilbyr mye verdi for pengene dine.

Tips
I Bulgaria er det vanlig å gi tips som en form for takknemlighet for god service. Tipskulturen er imidlertid ikke like utbredt som i noen andre land, og det er ikke forventet å gi store beløp. Når du vurderer å gi tips i Bulgaria, er det vanlig å følge disse generelle retningslinjene:

 • Restauranter: På restauranter er det vanlig å gi rundt 5-10% av regningen som tips, avhengig av kvaliteten på tjenesten. Hvis det allerede er inkludert et servicegebyr på regningen, er det ikke nødvendig å gi ytterligere tips, men det er selvfølgelig alltid velkomment hvis du ønsker å gjøre det.
 • Hoteller: På hoteller er det vanlig å gi tips til portvakter og bagasjebærere hvis de hjelper deg med bagasjen. En liten sum på omtrent 1-2 BGN per bagasje er passende.
 • Taxi: Rundt opp beløpet til nærmeste hele beløp for drosjesjåføren, eller la dem beholde småmynter som vekslepenger.
 • Kafeer og barer: Tips på kafeer og barer er valgfritt, men du kan runde opp regningen eller legge igjen noen småmynter som en gest.
 • Turistguider: For guidede turer er det vanlig å gi en liten tips til guiden, spesielt hvis du var fornøyd med opplevelsen.

Det er viktig å huske at tips er en frivillig gest, og det er opp til deg hvor mye du ønsker å gi basert på din tilfredshet med tjenesten. Selv om tips ikke er forventet, vil ansatte sette pris på enhver gest av takknemlighet.

Interessante fakta
Velkommen til en verden av morsomme og interessante fakta om Bulgaria - et land som er fylt med overraskelser og unike opplevelser! Bakom sine vakre landskap og rike historie skjuler Bulgaria en rekke fascinerende trekk som vil forbløffe deg. La oss ta en titt på noen av disse spennende fakta:

 1. Rosenolje-hovedstaden: Bulgaria er en av verdens største produsenter av roseolje, som er en verdifull ingrediens i parfymer og kosmetikk. I den sjarmerende dalen rundt byen Kazanlak finner du de berømte rosemarkene og kan til og med delta i den årlige Rose Festival.
 2. Eldste gullskatten: I 2945 f.Kr. oppdaget arkeologer den eldste gullskatten i verden i Varna, Bulgaria. Skatten består av utrolige 3.000 gullartefakter, inkludert smykker og figurer.
 3. Nesten utdødd språk: Bulgaria er hjemmet til det unike bulgarske språket, som er en av de eldste slaviske språkene som fortsatt eksisterer. Det har også beholdt mange elementer fra det gammelslaviske språket, noe som gjør det ekstra interessant for lingvister og språkforskere.
 4. Mystiske Thracians: Thracians, en av de eldste kjente sivilisasjonene i Europa, bodde i dagens Bulgaria for tusenvis av år siden. Den mystiske kulturen deres har etterlatt seg mange gåtefulle gravhauger og monumenter, inkludert den berømte gravhaugen til Kazanlak.
 5. Dancing Bears Park: Bulgaria er hjemmet til den prisbelønte "Dancing Bears Park", som ligger nær byen Belitsa. Parken er et tilfluktssted for tidligere dansende bjørner som har blitt reddet fra dårlige forhold og mishandling.
 6. Nasjonalsymbolet Rosen: Den bulgarske nasjonalsymbolet er faktisk ikke en lavendel, men en rose. Bulgaria feirer den årlige Rose Festivalen, som tiltrekker seg besøkende fra hele verden.
 7. Verdifulle skatter under føttene: Bulgaria er et arkeologisk paradis, og mange av landets eldste skatter ligger rett under føttene våre. Over 40 000 arkeologiske steder finnes over hele Bulgaria.

Disse er bare noen få av de mange morsomme og interessante faktaene som gjør Bulgaria til et ekstraordinært reisemål. Utforsk landet, nyt den gjestfrie kulturen, oppdag den rike historien og nyt den varierte naturen som venter på deg i Bulgaria!

Festivaler
Velkommen til den fargerike verden av festivaler i Bulgaria! Dette landet feirer en rekke livlige begivenheter gjennom året, hvor både lokale og internasjonale besøkende blir overøst med en flom av kultur, musikk, mat og glede. Utforskende reisende vil finne en fest for sansene, uansett hvilken tid på året de velger å besøke.

 • Rose Festival (mai/jun): Som et hyllest til Bulgarias status som en av verdens største produsenter av roseolje, feirer landet Rose Festival i den pittoreske byen Kazanlak. Festivalen byr på musikk, dans og selvfølgelig et hav av roser, hvor deltakerne kan lære om roseplukking og roseolje-produksjon, samt nyte blomsterparader og smaksprøver på delikatesser med rose-tema.
 • Kukerov Den (jan/feb): Kukeri-festivalen er en unik og dramatisk begivenhet som finner sted før den ortodokse fasten. Mennesker kledd i fargerike kostymer og skremmende masker danser og rasler med bjeller for å skremme bort onde ånder og bringe lykke og fruktbarhet til samfunnet.
 • International Bagpipe Festival (aug): Elskere av tradisjonell bulgarsk musikk vil finne glede på den årlige International Bagpipe Festival som arrangeres i Gela-landsbyen i Rhodope-fjellene. Dette er en feiring av den bulgarske bagpipen, kalt "gaida", hvor folkemusikere og dansere samles for å vise frem sin talentfulle arv.
 • Bansko Jazz Festival (aug): Bansko Jazz Festival, som finner sted i den vakre fjellbyen Bansko, tiltrekker seg musikkelskere fra hele verden. Dette er en av de største jazzfestivalene i Sørøst-Europa, og tilbyr utendørs konserter i en spektakulær fjellsetting.
 • National Folklore Festival "Rozhen" (jul): Denne festivalen feirer Bulgarias rike kulturelle arv med tradisjonell musikk, dans og håndverk. Den holdes i Rozhen-klosteret nær byen Melnik og tiltrekker seg folklorister fra hele landet og andre deler av verden.
 • Surva Festival of Masquerade Games (jan): er en fantastisk maskefestival som feires for å ønske det kommende året velkommen. Folk kler seg ut i fargerike kostymer og masker og deltar i tradisjonelle maskeleker og parader for å drive bort onde krefter og ønske velkommen til lykke og fruktbarhet.

Dette er bare noen få eksempler på de mange spennende festivalene som Bulgarias kulturelle kalender har å by på. Uansett når du besøker, vil du sannsynligvis få oppleve landets rike kultur, lidenskapelige folkemusikk og deilig mat på sitt beste gjennom en av disse livlige feiringene.

Matkultur
Bulgarsk matkultur er rik, variert og smakfull, preget av sin geografiske beliggenhet, historie og påvirkning fra forskjellige kulturer. Tradisjonell bulgarsk mat er kjent for å være hjertelig, næringsrik og basert på ferske, lokale ingredienser. Her er noen av de mest kjente rettene og matvarene som er sentrale i bulgarsk matkultur:

 • Shopska salat: Dette er en klassisk bulgarsk salat som er laget av tomater, agurk, paprika og løk, toppet med smuldret hvit ost. Det er en frisk og deilig salat som ofte serveres som en forrett eller som tilbehør til hovedretter.
 • Kebapcheta: Disse er små, spiced kjøttboller laget av en blanding av svinekjøtt og biff. De er vanligvis grillet og serveres med en side av salat og brød. Kebapcheta er en populær rett i Bulgaria og er en del av mange festlige måltider.
 • Banitsa: Dette er en tradisjonell bulgarsk paistrerett laget av lag av filodeig fylt med ost, egg og urter. Banitsa kan også fylles med kjøtt, gresskar eller spinat, avhengig av regionen og personlige preferanser.
 • Sirene: Dette er en typisk bulgarsk hvit ost som ofte brukes i salater, sauser og som topping på forskjellige retter. Den har en fast tekstur og en mild, salt smak.
 • Tarator: Dette er en forfriskende kald suppe laget av yoghurt, vann, agurk, hvitløk og valnøtter. Tarator er en ideell rett for de varme sommermånedene og er en av favorittene blant lokalbefolkningen.
 • Lyutenitsa: Dette er en krydret pepper- og tomatpuré som brukes som smørepålegg eller tilbehør til kjøttretter. Lyutenitsa er vanligvis laget om høsten når tomatene og paprikaene er på sitt beste.
 • Mekitsa: Dette er en deilig bulgarsk frokostrett som ligner på smultringer eller beignets. Mekitsa serveres ofte med syltetøy eller melis og er en populær gatekjøkkenmat.
 • Rakia: Dette er en tradisjonell bulgarsk fruktbrandy, vanligvis laget av druer, plommer eller andre frukter. Rakia er en favoritt blant lokalbefolkningen og serveres ofte som aperitiff eller med måltider.

Bulgarsk matkultur har en lang historie og representerer en viktig del av landets identitet. Utforske og smake på bulgarske retter vil gi deg en dypere forståelse av landets kultur og gjestfrihet.

Se våre reiser til dette reisemålet