Oversikt

Dette vakre landet i Sentral-Europa byr på en herlig blanding av sofistikerte storbyer og et uimotståelig alpelandskap. Landet er et eldorado for naturelskeren, og på en reise til Sveits kan du oppleve idylliske alpebyer, storslåtte fjell og vakre elver og innsjøer. Enten du liker å vandre i fjellet, sykle på turstier eller stå på ski i noen av de beste alpinbakkene i Europa, vil du finne det du leter etter i dette naturskjønne landet. Her finnes det et tilbud som passer alle nivåer.

Med sin enestående natur er Sveits en populær feriedestinasjon året rundt. Dersom du er ute etter en aktiv sommerferie, er det bare å pakke vandrestøvler og tursekk og gi deg i kast med alpefjellene. Sti- og rutesystemet, SwitzerlandMobility, som dekker rundt 20 000 kilometer i de sveitsiske alpene, gjør det enkelt for turgåere, terrengsyklister og kanopadlere å finne sin alpeperle. Uansett hvilken rute du velger, vil du oppleve frodige enger, dramatiske fjelltopper, pittoreske alpebyer og storslått natur. Ønsker du en skikkelig utfordring, kan du klatre i pyramideformede og ikoniske Matterhorn. Ønsker du en enda større utfordring, kan du gi deg i kast med Mont Blanc, som med sine 4810 meter er det høyeste fjellet i Vest-Europa.

I vinterhalvåret kan alpinentusiasten boltre seg i berømte alpinanlegg som St. Moritz, Davos, Zermatt og Gstaad. Dersom du er på jakt etter et alpinanlegg som har litt mindre kjendisfaktor, men like attraktive skibakker og andre fasiliteter, er Lenzerheide godt alternativ. Her finner du også meget gode off-piste muligheter dersom du ønsker å boltre deg i puddersnø. I tillegg er det gode forhold for langrenn, snowboard og andre vinteraktiviteter.

Ønsker du en urbane ferie i Sveits, kan du utforske alle severdighetene og attraksjonene i sofistikerte og kosmopolitiske Zürich. Bare beliggenheten ved enden av Zürichsjøen, omkranset av vakkert fjellandskap, rettferdiggjør et besøk i den naturskjønne byen. Internasjonale Genève er kjent for hektisk møtevirksomhet og uendelige shoppingmuligheter, men ta turen til den bohemske bydelen Carouge dersom du ønsker å oppleve en avslappet atmosfære. Bydelen kan best beskrives som byens svar på Greenwich Village med sine trange gater, kule kafeer og spennende arkitektur. Sveits har ingen offisiell hovedstad, men regjeringen har sete i Bern og byen er dermed de facto hovedstad i landet. I den vakre middelalderbyen bør du ta turen til den vakre gamlebyen, som står på Unescos verdensarvliste.

Gjennomsnittstemperatur og nedbør for Sveits (Zürich)
Måleenheter= ºC og mm/måned. Varmeste måned:  juli (20ºC) / Kaldeste måned: januar (1ºC) / Våteste måned: august (125.0 mm)

Average min and max temperatures in Zürich, Switzerland

Beste tiden å besøke Sveits?  Når du velger å reise til Sveits avhenger i stor grad hvilken aktivitet du planlegger. I høysesongen juli-august er turistrykket høyt, og derfor kan våren (april-juni) og høsten (september-oktober) være fine måneder dersom du vil vandre uforstyrret i det majestetiske alpelandskapet. På den tiden er været også relativt stabilt. Vintersesongen varer fra slutten av november til april, og i denne perioden er det selvfølgelig skiresortene som tiltrekker seg de fleste som reiser på ferie til Sveits. Ønsker du skikkelig julestemning, er storbyferie i Zürich et godt alternativ. Byen pynter seg til jul med feststemte butikker, julemarkeder og forskjellige juleaktiviteter for store og små.    

Myntenhet

Sveits offisielle valuta er sveitsiske franc (CHF). 1 sveitsiske franc = 100 centimes (øre)

FreeCurrencyRates.com

Tips
Tips er ikke obligatorisk i Sveits og serviceavgifter er som regel inkludert i prisen. Det blir likevel satt pris på om du legger igjen et lite tips dersom du fornøyd med servicen. Mens det i mange land er vanlig å tipse en prosentandel av regningen, runder mange sveitsere opp til nærmeste sveitsiske franc.

 • Taxi – Dersom sjåføren er vennlig og hjelpsom kan du runde av regningen til nærmeste franc.
 • Hoteller – Service er vanligvis inkludert i prisen i Sveits, men gi gjerne portneren eller personen som bærer bagasjen noen franc i tips.
 • Restauranter – En tommelfingerregel er å runde av opp til nærmest franc eller fem franc dersom du er fornøyd med servicen.
 • Guider – Serviceavgift er inkluder i de fleste guidede turer, men gi gjerne noen franc i tips dersom du er fornøyd med reiselederen.

Interessante fakta

 • Gotthard-tunnelen i Sveits er verdens lengste tunnel og måler 57 kilometer.
 • Sveits er et av verdens tryggeste land med en svært lav kriminalitets- og drapsrate.
 • Med 48 fjelltopper over 4000 meter, har Sveits flere høye fjell enn noe annet land i Vest-Europa.
 • Sveits har blitt rangert åtte år på rad som det mest innovative landet i verden.
 • Den sveitsiske føderasjonen består av 26 regioner, kalt kantoner. Den mest folkerike kantonen er Zürich, mens den tynnest befolkede er Appenzell Innerrhoden.

Festivaler
Med hundrevis av festivaler hvert år, er det enkelt å finne en festival i Sveits etter din smak og dine interesser. I det naturskjønne landet finner du festivaler som omhandler en rekke forskjellige temaer som inkluderer blant annet mat, sport, kultur og musikkfestivaler hvor de fleste genrer er representert.

 • Lucerne Festival – Denne årlige musikkbegivenheten for klassisk musikk har tradisjonelt blitt arrangert i tre deler i løpet av året – sommer, påske og høst. Sommerfestivalen i august er den største begivenheten hvor rundt 30 av verdens ledende symfoniorkestre opptrer.
 • Montreux Jazz Festival – En av verdens fremste jazzfestivaler finner sted i Montreux ved bredden av Genfersjøen i juli hvert år. Festivalen ble grunnlagt i 1967, og her vil du kunne se og høre noen av verdens fremste jazzmusikere.
 • Baseler Fastnacht – Folk fra hele Europa strømmer til dette fargerike karnevalet i Basel hvert år. Det feires tre dager til ende med parader, teater og musikk.
 • White Turf – Dette er virkelig en annerledes og spektakulær festival med ridning og hesteløp i sentrum. I februar i St. Moritz kan du hesteløp i vill fart i snøen med de fantastiske Engadin-fjellene i bakgrunnen.
 • Art Basel – Dette er den viktigste internasjonale kunstbegivenheten i Sveits. Festivalen finner sted i juni hvert år, og byr på forestillinger, multimediainstallasjoner og verk fra nasjonale og internasjonale kunstnere.

 

Høydepunkter

 • Jungfraujoch – Dette en den høyeste beliggende jernbanestasjonene i Europa, og ligger 3463 meter over havet. Området ligger i Bernalpene og er et attraktivt mål for friluftsentusiaster som ønsker å vandre i fjellet om sommeren eller stå på ski i vinterhalvåret.
 • Leonards underjordiske innsjø – Dette naturvidunderet regnes for å være den største naturlige underjordiske innsjøen i Europa. Innsjøen som ligger i hjertet av Valais kan besøkes med båt hvor du kan beundre de glitrende steinformasjonene og det krystallklare vannet.
 • Chateu de Chillon – Dette unike slottet som ligger ved bredden av Genfersjøen i kantonen Vaud kan dateres tilbake til 1000-tallet, og regnes for å være et av de vakreste slottene i Sveits. I fire århundrer var slottet var residensen til grevene av Savoy, og den historiske slottet er en av de mest besøkte bygningene i Sveits.
 • Genfersjøen – Den vakre innsjøen er den største i Vest-Europa, og ligger på grensen av Sveits og Frankrike. Innsjøen er omkranset av mektige fjell, frodige vinmarker, spennende byer og sjarmerende landsbyer. I den sørvestlige enden av Genfersjøen dominerer Genève med sin internasjonale atmosfære. I nordenden av innsjøen finner den trivelige byen Vevey, som på grunn av sitt milde klima er kjent som den sveitsiske riviera.
 • Rhine Falls – Fossen regnes som den kraftigste fossen i Europa, og ligger i Schaffhausen på grensen mellom Sveits og Frankrike. Området rundt fossen byr på en opplevelsespark med klatring og zipline, båturer nedenfor fossen og et interessant museum.

Se våre reiser til dette reisemålet