Oversikt

På en av de mest solsikre øyene i Middelhavet finner du idylliske sandstrender, krystallklart vann og alt du kan drømme om av vannaktiviteter. De som reiser på ferie til Kypros vil imidlertid fort oppdage at denne øya øst for Hellas og sør for Tyrkia har langt mer å by på enn sol og vakre strender. På denne frodige øya kan du blant annet oppleve en vakker natur som innbyr til fotturer utenfor de tradisjonelle turistløypene, en rik kulturhistorie og en gjestfri og imøtekommende befolkning. Det er heller ikke vanskelig å finne et passende hotell på Kypros – her finner du alt fra fem stjernes resorter til små, privateide gjestehus med god atmosfære.

Geografisk sett er Kypros nærmere Asia, men kulturelt og geopolitisk ser kypriotene på seg selv som europeere og en del av Europa. Den tredje største i øya Middelhavet har en spennende kulturhistorie der du kan finne ruiner etter romere, persere og egyptere. Når vi vet at bymuren rundt hovedstaden er bygget av venetianere, er det lett å forstå at det velsmakene kypriotiske kjøkken har hentet inspirasjon fra mange forskjellige kulturer.

Er du på jakt etter en aktiv ferie på Kypros, kan du utforske de vakre Troodosfjellene. I dette området kan du vandre gjennom frodige daler, pittoreske landsbyer og høye fjell. Ønsker du en adrenalinutfordring, kan du bli med på fjellklatring, paragliding og terrengsykling i dette vakre området. I lavlandet kan du stresse ned med en slag golf på en golfbane av topp internasjonal standard som ligger rett ved Middelhavet eller bli med på en ridetur langs strandkanten.

Kypros tilbyr også spennende turistattraksjoner under vann, og øya anses av mange dykkere som et av de mest interessante stedene for dykking i Middelhavet. Her kan du utforske steder som Akamas, Aphrodites reef, og Sharks cove. I tillegg kan du bli med på et av verdens mest spektakulære vrakdykk ned til den svenske bilfergen Zenobia som sank utenfor Larnaka i 1980.

Hovedstaden Nicosia er ikke spesielt stor med sine 200 000 innbyggere, men byr på ekte kypriotisk atmosfære med en vakker gamleby, små lokale butikker og et godt utvalg av fortauskafeer og restauranter. Hovedstaden er delt i to med en greskkypriotisk del som ligger i den sørlige delen av byen, mens den nordlige delen av byen kun er anerkjent av Tyrkia, og betraktes som en okkupert sone av det internasjonale samfunnet.

Høydepunkter

 • Ruinbyen Korion – Ruinbyen er et av de viktigste arkeologiske landemerkene på Kypros med sitt storslagne amfiteater med plass til 3000 mennesker. Amfiet ble opprinnelig bygget av grekerne, men senere brukt av romerne til blant annet gladiatorkamper. I tillegg kan du beundre Akilles hus, Fontenehuset og de offentlige badene i denne bemerkelsesverdige ruinbyen.
 • Halvøya Akamas – På den naturskjønne halvøya Akamas kan du oppleve dramatiske klippestrender og frodig natur med mange turstier som er prefekt for fotturer. Hele området er en fredet nasjonalpark, og på nordsiden av halvøya finner du Afrodites bad, hvor den greske gudinnen ifølge sagnet steg opp av havet.
 • Lefkara – Oppe i fjellene mellom Larnaca og Limassol ligger denne perlen av en landsby. Omgitt av vakker natur er denne fjellandsbyen kjent som et senter for kypriotisk håndverksindustri. Lefkara er først og fremst berømt for sin produksjon av sølvtøy og sine kniplinger. Fremdeles kan du se kvinner sitte utenfor husene sine og brodere vakre mønstre på duker og kleder.
 • Kypros arkeologiske museum – Dette interessante museet inneholder mange arkeologiske funn fra utgravninger på Kypros, og her kan du beundre øyas imponerende kulturhistorie der høydepunktet er en fantastisk samling av eldgamle gullsmykker.
 • Hala Sultan Tekke – Denne historiske moskeen ble reist i 1816 og markerer gravstedet til profeten Muhammeds tante. Moskeen ligger vest for Larnaka like ved den mest kjente saltsjøen på Kypros, og er i dag det viktigste pilegrimsmålet for muslimer på Kypros.
 • Kypros nasjonalpark – I denne vakre nasjonalparken som også inkluderer Troodosfjellene kan du utforske en mangfoldig flora og fauna. Området er som skapt for vandringer gjennom flott skogsterreng, frodige daler og mektige fjell. I denne flotte nasjonalparken finner du også vingårder med vakre drueranker, sjarmerende landsbyer og flere gamle klostre.

Gjennomsnittstemperatur og nedbør for Kypros (Nicosia)
Måleenheter= ºC og mm/måned. Varmeste måned: juli (30ºC) / Kaldeste måned: januar (10ºC) / Våteste måned: januar (65 mm)       

Average min and max temperatures in Nicosia, Cyprus

Hvordan er været på Kypros? Kypros har et subtropisk middelhavsklima klima med varme somre og milde vintre. Landet er et av de mest solrike øyene i Middelhavet med i gjennomsnittlig 340 soldager i året. Somrene er generelt tørre, mens det vanligvis er noe mer nedbør i vinterhalvåret. I Troodosfjellene kan det forekommer snø i vinterhalvåret. 

Beste tiden å besøke Kypros - Med sitt stabile klima er Kypros en populær destinasjon å reise til året rundt. Høysesong på øya er fra juni til august, og på denne tiden av året kan det være lurt å bestille hotell på Kypros i god tid i forveien. I perioden mars-mai og september-oktober er det færre turister og lavere priser på øyene.

Myntenhet: Euro er offisiell valuta på Kypros. 1 euro = 100 cents (øre)

FreeCurrencyRates.com

Tips

Det er ikke obligatorisk med tips på Kypros, men det er vanlig å gi rundt 10 prosent i tips til folk som jobber i servicenæringen.

 • Taxi – De flest kjører etter faste priser, men rundt gjerne av beløpet oppover dersom du er fornøyd med servicen.
 • Hoteller – Service er som regel inkludert i prisen på hoteller og overnattingssteder, men gi gjerne noen euro i tips til portneren som bærer bagasjen din eller personen som vasker rommet ditt.
 • Restauranter – Det er vanlig å gi rundt 10 prosent i tips dersom du er fornøyd med maten og servicen.
 • Guider – Det er vanlig å gi rundt 10 prosent i tips til turguiden og halvparten til sjåføren dersom du er fornøyd med servicen.

Interessante fakta

 • 45 strender på Kypros har blitt tildelt EUs miljøsertifisering blått flagg for sikkerhet og vannkvalitet.
 • Kypros er hjemsted for 20 sjeldne og endemiske orkidearter.
 • Verdens eldste vinmerke er funnet på Kypros, og kan dateres 5000 år tilbake i tid.
 • Kypros er delt inn i to deler – nord og sør. Den nordlige delen kalles «Den tyrkiske republikken Nord-Kypros, mens den sørlige delen kalles «Den uavhengige republikken Kypros».
 • Kypros er den mest besøkte turistdestinasjonen i Middelhavet.
 • Det er lite kriminalitet på Kypros, og landet regnes som et av de sikreste plassene å reise til i verden.

Festivaler

Kypriotene er kjent for sine fester og feiringer året rundt, og på øya kan du oppleve festivaler som omhandler blant annet kultur, historie, musikk, religion, sport og fargerike karneval.

 • Limassol Karneval – Nesten alle byene på Kypros avholder karneval før fasten i begynnelsen av mars. Karnevalet i Limassol regnes som det mest prangende, og her kan du oppleve høy partyfaktor med parader, maskerader og god stemning to uker til ende.
 • Påskefeiring på Kypros – Påskefeiringen har en viktig historisk og kulturell verdi på Kypros, og feiringen begynner palmesøndag og avsluttes første påskedag. Hele uken blir det messer og parader før det feires første påskedag med en storslagen fest.
 • Bellapais Musikkfestival – Denne festivalen for klassisk musikk i mai og juni tiltrekker seg mange internasjonalt anerkjente artister. Konsertene holdes i det vakre Bellapais-klosteret, som er kjent for sin eksepsjonelle akustikk.
 • Kataklysomos Festival on the Flood – Dette er en ekte kypriotisk festival som foregår i pinsen hvert år. Festivalen er avledet fra gamle hellenistiske seremonier og hedrer gamle greske guder og gudinner som Adonis og Afrodite. Det blir arrangert konkurranser og mye moro knyttet til vannaktiviteter

Se våre reiser til dette reisemålet