Oversikt

Tenk deg et sted i Europa hvor tidens tann har rørt forsiktig ved tradisjoner, hvor vinrankene forteller historier like gamle som de bølgende åsene, og hvor hvert smil fra en lokal innbygger inviterer deg inn i en verden av ekte opplevelser.

Dette er Moldova, et land som lokker med sitt unike kulturlandskap, dypt rotfestede tradisjoner og kulinariske mesterverk. Med sin sjeldne kombinasjon av historie og moderne sjarm, venter Moldova på å dele sine hemmeligheter med de som er klare for et ekte europeisk eventyr.

Moldova, ofte oversett på den europeiske turistkartet, ligger som et skjult juvel mellom Romania og Ukraina. Ved første øyekast kan man forveksle det med hvilket som helst annet europeisk land, men ved nærmere ettersyn avslører Moldova en rikdom av kulturelle skatter og en fascinerende historie.

Bygd på et landskap preget av rolige elver og bølgende åser, har Moldova en dyp historisk arv som speiles i dens arkitektur og folkelig kunst. Eldgamle klostre og festninger står side om side med moderne bygninger i hovedstaden Chișinău, og forteller en historie om et land i konstant utvikling.

Men det er kanskje vinene Moldova er mest kjent for. Landets tradisjonelle vinkjellere, spesielt de som finnes i Cricova og Mileștii Mici, er en labyrint av underjordiske korridorer som huser noen av verdens beste viner. Et besøk her er mer enn bare en vinsmaking; det er en reise gjennom tid, tradisjon og smak.

Mens vin kanskje er landets mest kjente eksport, tilbyr Moldovas kjøkken også en overraskende blanding av smaker. Inspirert av både østlige og vestlige naboer, finner man i moldovsk mat en perfekt balanse mellom det kjente og det eksotiske, ofte servert med en generøs dose av lokal gjestfrihet.

Men det som virkelig skiller Moldova fra andre destinasjoner, er dets folk. Moldovere er kjent for sin varme og gjestfrihet, og besøkende vil ofte finne seg selv invitert til lokale hjem for å dele et måltid, en historie eller en sang. Dette menneskelige aspektet ved reisen til Moldova gir en ekstra dimensjon, og gjør besøket til en opplevelse man sent vil glemme.

Moldova: Reisen til Europas Gjemte Hjørne
Moldova, et land plassert mellom Romania og Ukraina, er en del av det tidligere Sovjetunionen og skjuler en rikdom av kulturelle og naturlige skatter som venter på å bli oppdaget av den eventyrlystne reisende.

 • Historisk dybde: Landets fortid strekker seg tilbake til dets dager som en del av fyrstedømmet Moldova, og det bærer på spennende fortellinger fra både øst og vest. Ruinene av gamle festninger, klosterkomplekser og historiske byer som Orheiul Vechi, er levende vitnesbyrd om regionens fascinerende historie.
 • Vinlandet: En av Moldovas mest fremtredende attraksjoner er dens vinkultur. Med vinkjellere som strekker seg i kilometer, som den berømte Cricova og Mileștii Mici, er det ikke rart at landet har fått rykte som et av Europas fremste vinproduserende regioner. Besøkende kan glede seg over guidede turer i kjellerne og selvfølgelig, smakingsøkter av noen av de beste vinene landet har å tilby.
 • Kulinariske gleder: Moldovas kjøkken er en sammensmelting av de smakfulle tradisjonene fra øst og vest. Fra de saftige sarmale (kålruletter) til den velsmakende mămăligă (en polenta-aktig rett), gir Moldova en smaksopplevelse som varierer fra søtt til krydret, og alt derimellom.
 • Landskap og natur: Selv om det er kjent for sine vinranker, tilbyr Moldova også en palett av naturlige skjønnheter. Rolige landskap, frodige skoger og krystallklare elver komponerer et pittoresk bakteppe som er perfekt for fotturer, sykling eller bare avslapning.
 • Hjertevarme møter: Over alt dette, er det Moldovas folk som gjør reisen spesiell. Kjent for deres uovertrufne gjestfrihet, er moldovere alltid klare til å dele en historie, en sang eller et måltid med reisende som ønsker å fordype seg i landets kultur.

Å reise til Moldova er ikke bare å besøke et sted, men å ta del i en historie som spenner over århundrer, smake på tradisjoner som har blitt bevart gjennom tidene, og å forankre minner i et land som kombinerer det kjente med det uutforskede.

Moldovas severdigheter: Tidskapsler av historie og kultur
Moldova, ofte referert til som en av Europas mindre kjente perler, skjuler et rikt landskap av severdigheter som avspeiler landets dype kulturelle og historiske arv. Fra de labyrintiske vinkjellerne til sjarmerende historiske steder, byr Moldova på en reise som appellerer til både den kulturelt nysgjerrige og den eventyrlystne.

 • Chișinău: Landets pulserende hovedstad, Chișinău, kombinerer moderne liv med historiske monumenter. Den har grønne boulevarder og parker, kunstmuseer og teatre. Triumphbuen og den nærliggende Nasjonalteateret er hjertet av byen og symboliserer landets stolthet og uavhengighet.
 • Orheiul Vechi: Dette er mer enn bare et historisk sted; det er et naturlig og kulturelt landskap som kombinerer geologiske, arkeologiske og religiøse elementer. Klippemonasteriet som er skåret inn i en massiv kalkstein av munker, tilbyr et fascinerende blikk inn i regionens tidlige kristne historie.
 • Vinkjellerne i Cricova: Cricova huser en av verdens største underjordiske vinkjellere. Gjennomgangene strekker seg over flere kilometer og rommer en imponerende samling av viner. Besøkende kan utforske disse underjordiske korridorene, lære om vinkunst og nyte smakfulle prøvesmakinger.
 • Soroca Fort: Plassert ved bredden av elven Dnestr, står Soroca Fort som et vitnesbyrd om Moldovas middelalderhistorie. Den sirkulære festningen har tårn og vollgraver, og gir et fascinerende blikk inn i landets forsvarsstrategier i eldre tider.
 • Tighina Fort: Dette 16. århundre festningen ligger i byen Bender og har spilt en viktig rolle i regionens militærhistorie. Med sine imponerende murer og tårn, forteller Tighina Fort en historie om krig og fred, beleiringer og forhandlinger.

Hvert av disse stedene representerer en side av Moldova - fra den tidlige kristendommens rolige refleksjon til stolte militære styrker, fra den dypt rotfestede vinkulturen til den moderne pulsen i Chișinău. Sammen gir de et helhetlig bilde av et land rikt på tradisjoner og historie, og venter på å bli utforsket av dem som søker unike opplevelser.

Gjennomsnittstemperatur og nedbør for Chişinău, Moldova
Måle enheter= °C og mm/måned. Varmeste måned: juli (23°C), Kaldeste måned: januar (-2°C) & Våteste måned: juni (24.8 mm) - Alle verdier basert på data innhentet i perioden 2005-2015.|

Average temperatures and rainfall in Chişinău, Moldova

Hvordan  er været?
Moldova har et temperert kontinentalt klima, som betyr at landet opplever varme somre og kalde vintre.

 • Vår: Våren er en hyggelig tid å besøke Moldova. Fra april til juni begynner temperaturen å stige, og landskapet blir grønt og frodig. Dette er også perioden da mange av landets blomster begynner å blomstre, noe som gir et vakkert bakteppe for reisende.
 • Sommer: Juli og august er de varmeste månedene, med temperaturer som ofte når opp til 25-30°C, og noen ganger enda høyere. Dette er også høysesongen for turisme, særlig for de som ønsker å utforske landets utendørs attraksjoner eller delta i vinrelaterte aktiviteter.
 • Høst: Høsten, spesielt september og oktober, er en annen flott tid for besøk, spesielt for vinelskere. Dette er høstesesongen for druer, og mange vingårder har spesielle arrangementer og festivaler. Temperaturen begynner å avta, men det forblir behagelig, og landskapet skifter til nydelige gull- og rødtoner.
 • Vinter: Vintrene i Moldova kan være kalde, med temperaturer som ofte faller under frysepunktet. Snøfall er vanlig, spesielt i desember og januar, og gir et pittoresk, vinterlig landskap. Dette er også en roligere tid for turisme, noe som kan være tiltalende for de som foretrekker en mer avslappet reiseopplevelse.

Som med ethvert reisemål, er det alltid lurt å sjekke værmeldingen før turen for å forberede seg på aktuelle forhold og pakke deretter.

Beste tiden å besøke Moldova
Den beste tiden å besøke Moldova avhenger av hva du ønsker å oppleve. Her er en oversikt basert på forskjellige interesser.

 • Vinelskere: For de som er interessert i vin og vinproduksjon, vil høsten – særlig september og oktober – være den mest tiltalende perioden. I disse månedene er det druehøsting, og mange vingårder arrangerer smaksprøver, turer og spesielle hendelser. Landskapet bader også i nydelige gull- og rødtoner.
 • Kulturelle og historiske opplevelser: De som ønsker å utforske landets rike historie, klostre, festninger og museer, vil finne våren (fra april til juni) og sommeren (juli og august) som den mest passende perioden. I løpet av denne tiden er klimaet behagelig, og alle turistattraksjoner er åpne og tilgjengelige.
 • Friluftsliv og Aktiviteter: For de som ønsker å være aktive og utforske det utendørs, er våren spesielt ideell. Landskapet gjenoppstår med liv og farger, og temperaturen er mild. Sommeren gir også muligheter for utendørsaktiviteter, selv om det kan bli litt varmt i juli og august.
 • Unngå store folkemengder: Hvis du ønsker en roligere opplevelse uten mange andre turister, kan vintermånedene være et godt valg. Selv om det er kaldt, gir vinteren en spesiell atmosfære til landet, og du kan oppleve Moldova på en mer avslappet måte.

Kort sagt, den beste tiden å besøke Moldova avhenger av dine personlige interesser, men landet har noe å tilby nesten hele året rundt.

I Moldova er den offisielle valutaen "Moldovsk leu" (MDL). Ordet "leu" betyr "løve" på rumensk, og dette reflekteres i noen av myntdesignene. De mindre enhetene av leu kalles "bani". Når du reiser i Moldova, vil du mest sannsynlig se priser oppgitt i denne valutaen, og det er tilrådelig å ha litt lokal valuta for mindre kjøp, selv om større etablissementer og turiststeder ofte aksepterer kredittkort.

 

FreeCurrencyRates.com

Kredittkort: Større byer som Chișinău har mange hoteller, restauranter og butikker som aksepterer kredittkort, spesielt Visa og MasterCard. Dessuten har flere av Moldovas turistattraksjoner og større forretninger begynt å akseptere kortbetaling. Å ha et kredittkort er også praktisk for større kjøp eller uforutsette utgifter.
Lokal valuta (Moldovsk leu): Selv om kredittkort aksepteres mange steder, er det fortsatt mange steder, spesielt i mindre byer, landsbyer eller lokale markeder, der bare kontanter er akseptert. Offentlig transport, små kafeer, gatekiosker og lokale markeder foretrekker ofte kontanter. Dessuten kan noen mindre etablissementer ha tekniske begrensninger som forhindrer kortbetaling. Derfor er det viktig å alltid ha litt lokal valuta tilgjengelig

 

Kostnadsnivået i Moldova
Moldova er kjent for å være et av de mest økonomisk tilgjengelige landene i Europa, noe som betyr at kostnadsnivået generelt er lavere sammenlignet med mange vestlige land. Her er noen viktige punkter angående kostnadsnivået:

 • Overnatting: Prisene for overnatting varierer, men generelt kan du finne rimelige hoteller og pensjonater i Moldova. Selvfølgelig, som med ethvert reisemål, kan priser for luksushoteller være betydelig høyere.
 • Mat og drikke: Å spise ute i Moldova kan være ganske rimelig. Tradisjonelle restauranter og kafeer tilbyr ofte smakfulle retter til en brøkdel av prisen du ville forvente å betale i vestlige europeiske land. Lokale viner er også overraskende rimelige gitt kvaliteten.
 • Transport: Offentlig transport som busser og marsjrutka (minibusser) er svært rimelige. Selv drosjer, spesielt når du bruker offisielle tjenester, kan være økonomisk overkommelige.
 • Attraksjoner: Inngangsbilletter til museer, historiske steder og andre attraksjoner er vanligvis ikke dyre. Likevel kan guidede turer eller spesielle arrangementer ha høyere priser.
 • Shopping: Lokalproduserte varer, håndverk og suvenirer er ofte rimelig priset. Produkter importert fra vestlige land kan være dyrere.
 • Tjenester: Tjenester som frisører, skjønnhetsbehandlinger eller massasje kan også være mer overkommelige enn i mange andre europeiske land.

Det er viktig å merke seg at prisene kan variere avhengig av sted, med større byer som Chișinău som kanskje er litt dyrere enn landsbygda. Likevel, sammenlignet med mange andre europeiske destinasjoner, gir Moldova god verdi for pengene.

Tips
I Moldova har det blitt mer vanlig med tipping, spesielt i større byer som Chișinău. Likevel er det ikke like forventet som i noen andre kulturer. Her er noen generelle retningslinjer for tipping i Moldova:

 • Restauranter: I restauranter er det vanlig å gi et tips på rundt 10% av regningen hvis du er fornøyd med tjenesten. Noen steder kan imidlertid inkludere en serviceavgift i regningen, så det er lurt å sjekke før du legger til ekstra tips.
 • Kafeer og barer: Rund opp til nærmeste leu eller gi småpenger. Hvis du har fått ekstraordinær service, kan 5-10% være passende.
 • Drosjer: Det er ikke strengt nødvendig å tipse drosjesjåfører, men det er vanlig å runde opp beløpet eller la sjåføren beholde vekslepengene.
 • Hotell: For tjenester som bæring av bagasje, kan det være passende å gi en liten sum, som 10-20 MDL, avhengig av kvaliteten på hotellet og tjenesten.
 • Tjenester: For tjenester som frisører, massasjeterapeuter eller skjønnhetsbehandlinger, kan et tips på 5-10% være passende hvis du er fornøyd med tjenesten.
 • Guidede turer: Hvis du er fornøyd med en guidet tur, kan det være passende å tipse guiden med 5-10% av turkostnaden.

Generelt sett, selv om tipping blir mer vanlig, er det fortsatt en personlig beslutning basert på kvaliteten på tjenesten mottatt. Det er alltid en god gest å vise takknemlighet for god service, men det er ikke like forventet som i noen andre land. Det er også verdt å merke seg at lokale normer kan variere, så det kan være en god idé å observere hva lokalbefolkningen gjør eller spørre en lokal guide eller vert for råd.

Interessante fakta
Moldova, et lite land klemt mellom Romania og Ukraina, har en rikdom av historie og kultur som venter på å bli oppdaget. Men bortenfor de tradisjonelle turistattraksjonene og det vakre landskapet skjuler det seg en rekke overraskende og morsomme fakta som kaster nytt lys over denne europeiske juvelen. Enten det er dens forbindelse til vinproduksjon, uventede verdensrekorder, eller skjulte undergrunnsverdener, er Moldova full av overraskelser som kan fascinere den mest erfarne reisende. La oss dykke ned i noen av disse fascinerende sannhetene om et av Europas minst utforskede reisemål.

 1. Vinkjelleren med verdensrekord: Kilometer på kilometer med vinkjellere strekker seg under landsbyen Mileștii Mici, og inneholder over 2 millioner flasker vin. Den er anerkjent av Guinness World Records som verdens største vinsamling!
 2. En nasjonaldrue: Grădina er en druevariant som er unik for Moldova. Denne spesielle druen blir brukt til å lage noen av landets signaturviner.
 3. Språklige likheter: Selv om det offisielle språket er moldovsk, er det nesten identisk med rumensk. Den viktigste forskjellen? Skriftsystemet! Mens Romania bruker det latinske alfabetet, brukte Moldova tidligere det kyrilliske på grunn av sin sovjetiske historie.
 4. En egen "nasjon": Innen Moldova finner du den selverklærte republikken Transnistria. Selv om det internasjonalt sett er anerkjent som en del av Moldova, opererer Transnistria med sin egen valuta, flagg, og regjering.
 5. Panfløyte-mester: Evergreens som "Einsamer Hirte" kastet lys over den moldovske panfløyte-virtuosen, Gheorghe Zamfir, som begeistret verdenspublikum med sin musikalske dyktighet.
 6. En fortelling i stein: Den gamle Orheiul Vechi-komplekset er ikke bare et vakkert arkeologisk sted, men også hjemsted for et kloster hugget ut i en kalksteinsklippe. Det gir et unikt vindu inn i regionens rike fortid.

Med disse fascinerende sannhetene gir Moldova besøkende en unik opplevelse fylt med oppdagelser og overraskelser. Uansett hvor mye man vet på forhånd, har dette landet alltid noe nytt å avsløre.

Festivalenes magi i Moldova
Moldova, med sin rike kulturelle arv og tradisjoner, blir et livlig sentrum for feiring flere ganger i året. Landets festivaler speiler dets mangfoldige historie, lidenskap for kunst, og en dyp kjærlighet for god mat og vin. Fra fargerike folkloriske forestillinger til utendørs musikkarrangementer, inviterer Moldovas festivaler besøkende til å bli en del av en autentisk kulturell opplevelse. Her er noen av de mest fremtredende festivalene som gir innsikt i landets sjel:

 • Martisor (Mars): Martisor feires ved inngangen til mars for å markere ankomsten av våren. Tradisjonelt gir folk hverandre små dekorative tråder og anheng som symboliserer vennskap, kjærlighet og påskjønnelse. Disse trådene, vanligvis røde og hvite, blir ofte båret gjennom hele måneden som et tegn på gode ønsker og håp for det kommende året.
 • Wine Festival (Oktober): Som en av Europas eldste vinproduserende regioner, feirer Moldova sin vintradisjon med stor entusiasme. I oktober forvandles hovedstaden Chișinău til et epicenter for vinfeiring. Gater blir fylt med boder hvor lokale vinprodusenter stolt viser frem sine produkter. Besøkende kan nyte folkedans, musikk og selvfølgelig smake på et bredt utvalg av viner.
 • Pastoral Folk Festival (Juni): Denne festivalen er en hyllest til Moldovas rike folkloristiske arv. I juni samles musikere, dansere og håndverkere for å feire landets tradisjonelle sanger, danser og kunst. Fra tradisjonelle kostymer til autentiske musikkinstrumenter, gir Pastoral Folk Festival en dyptgående opplevelse av landets kulturelle sjel.
 • Guguță's Hat Festival (Mai): Dedikert til den elskede moldovske karakteren Guguță, er denne barnefestivalen et høydepunkt for familier. Arrangert i mai, feirer festivalen barndommen med teaterforestillinger, spill og mange andre aktiviteter designet for de yngste. Guguță, som er en ikonisk figur i moldovsk litteratur, blir feiret med stor glede og begeistring.

Disse festivalene er bare en del av det rike kulturelle landskapet i Moldova, og hver av dem gir besøkende en sjanse til å dykke dypere inn i landets hjerte og sjel.

Moldovas kulinariske skatter

Når man tenker på europeisk matkultur, kan det være at Moldova ikke umiddelbart kommer til tankene. Men dette beskjedne landet, som ligger mellom Romania og Ukraina, rommer en kulinarisk tradisjon som er både rik og variert. Moldovas matkultur bærer spor av de mange sivilisasjonene som har krysset landet gjennom tidene, fra tatarer til osmanske tyrkere, og naturligvis dens nærmeste naboer. Kombinert med landets fruktbare jord, som gir rikelig med ferske ingredienser, gir dette grunnlaget for en matopplevelse som kan overraske mange.

Kjente og populære retter:

 • Mămăligă: En form for polenta, ofte servert som tilbehør eller med tilsetninger som ost eller fløte.
 • Sarmale: Kålruller fylt med en blanding av kjøtt og ris, og deretter kokt i tomatsaus.
 • Plăcintă: En type pai fylt med forskjellige fyll, som for eksempel ost, gresskar eller epler.
 • Zeama: En tradisjonell kyllingsuppe med nudler og hjemmelaget kjøttboller, ofte krydret med sitron og koriander

Populære drikker:

 • Vin: Moldova er kjent for sine viner, og har noen av de eldste vinkjellerne i verden. Både røde og hvite viner herfra har vunnet internasjonal anerkjennelse.
 • Divin: Dette er Moldovas versjon av konjakk, en destillert åndedrikk som har en dyp gylden farge og en rik aroma.
 • Țuică: En fruktig brennevin, ofte laget av plommer, som er veldig populær i regionen.

Moldovas kulinariske landskap tilbyr en smakfull reise for de som er villige til å utforske. Med rike smaker, tradisjonelle oppskrifter og en dyp kjærlighet for matlaging, venter det et kulinarisk eventyr på den som besøker dette sjarmerende landet.

 


 

 

Se våre reiser til dette reisemålet