Oversikt

San Marino er verdens tredje minste republikk. Imidlertid hevder den også på å være den eldste opererende republikken på planeten. Denne lille republikken ligger tett langs den italienske østkysten, omgitt av Emilia-Romagnaprovinsen i Italia. Til tross for at den er så nær Italia, og har tatt i bruk mange viktige kulturelle trekk fra denne store naboen, er San Marino fortsatt en relativt unik bastion – bare spør lokalbefolkningen. Nasjonalstaten er sentrert på Titanofjellet, som er et verdensarvlistet fjell som kan skilte med den berømte gamlebyen i San Marino og de tre tårnene i San Marino. Som lojale undersåtter som bøyer seg for kongen, ligger flere townships ved foten av fjellet, og tilbyr en annen dimensjon til denne lille statens spennende landskap.

Som tidligere nevnt er hjertet av turistnæringen i San Marino det spektakulære Titanofjellet. Her er tre middelaldertårn plassert med utsikt over landskapet, som steingargoyler som hviler på høyden til en storslått katedral. Bak tårnene ligger den historiske byen San Marino. Turister kan begi seg hit med taubane, og deretter tilbringe timer med å gå de trange gatene. Mange butikker tilbyr gaveideer, inkludert gullmyntsamlinger, frimerker og samlinger av keramiske tallerkener. Steder som basilikaen i San Marino, regjeringspalasset og statsmuseet legger til et ekstra element til gamlebyens sjarm. Turister kan også bruke tid på å utforske byene rundt foten av Titano-fjellet, inkludert Borgo Maggiore og dens praktfulle markedsplass.

Det finnes en rekke hoteller i byene San Marino, inkludert den historiske gamlebyen, Borgo Maggiore og Domagnano. Men med Rimini som ligger mindre enn 14 kilometer mot øst, så velger mange turister å besøke San Marino på en dagstur, i stedet for å overnatte. Likevel er det fortsatt mange hoteller å velge mellom hvis turister ønsker å tilbringe noen netter her. I likhet med språket og religiøse praksiser er San Marinos kjøkken sterkt påvirket av Italia. Hovedrettene som finnes i hele staten har sin opprinnelse i Italia, som Bolognese, tortellini og passatellipasta. Restaurantene over hele San Marino serverer retter med ferske ingredienser, og vinene som produseres i landet er av topp kvalitet. Turister vil ikke finne for mange steder å besøke etter mørkets frembrudd. Det er flere steder som tilbyr en drink om kvelden, men de fleste av lokalbefolkningen og turister har en tendens til å besøke kinoen eller nyte et måltid i stedet.

Den nærmeste flyplassen til San Marino (som ikke har egen flyplass) finner man i Rimini, bare noen få kilometer unna den østlige grensen til republikken. Å fly til Rimini er absolutt den raskeste måten å nå San Marino, selv om det også er en jernbanestasjon i Rimini. Fra denne italienske kystbyen kan du komme til San Marino via buss og taxi. Reiser er generelt problemfrie. Italienske drosjer er tillatt i San Marino, så det vil ikke være behov for å endre transportmiddel ved grensen.

San Marino opplever lignende klimatiske forhold som de omkringliggende italienske landskapene. Den ligger ikke i de europeiske alpenes kulde, men har fortsatt en toppografi i høylandet, noe som betyr at somrene er kjøligere enn i kystregionene ved Middelhavet. Sommeren, varer fra juni til august, er relativt mild, med sporadiske byger og temperaturer mellom 23°C og 29°C. Månedene desember, januar og februar er vanligvis de kaldeste månedene i året. i disse vintermånedene kan oppleve temperaturer på under 0°C og snø er vanlig, med sammenligning til de nærliggende alpine områdene i Italia.

Høydepunkter
San Marino er et av de minste landene i verden. Dette betyr imidlertid ikke at San Marino ikke er et minneverdig reisemål. Faktisk er det noen utrolig fantastiske steder i landet. Besøkende begynner vanligvis å oppleve San Marino fra toppen og ned, noe som betyr at Titanofjellet vanligvis er det første stedet turister besøker. Imidlertid er det nok av andre middelaldersteder og landemerker å være se, inkludert Basilica di San Marino og det vakre regjeringspalasset.

 • Basilikaen i San Marino – Den romersk-katolske basilikaen i San Marino er en av de viktigste turistattraksjonene i republikken. Den ble bygget i 1836 for å erstatte den originale som ble bygget på samme sted på 700-tallet. Basilikaen er bygget i en nyklassisistisk arkitektonisk stil, med et sett med korintiske søyler på verandaen. Inne i kirken kan besøkende utforske noen av restene av St Marino. Bak basilikaen ligger St. Peterskirken.
 • Regjeringspalasset - som er lokalt kjent som Palazzo Pubblico, er sete for den lokale regjeringen. Det ble bygget mellom årene 1884 og 1894, i en nygotisk arkitektonisk stil, med utsikt over det vakre landskapet og Piazza del Liberta. Hver dag kl 8.30 og 18.30 kan man oppleve vaktskiftet, noe som man ikke bør gå glipp av. Regjeringspalasset ligger nær mange andre attraksjoner i San Marino by.
 • Det Statlige Museum - lokalt kjent som Muse di Stato, er en viktig del av landets reiselivsnæring. Dette museet ble bygget på 1800tallet, og innviet i 1899. Det gjennomgikk imidlertid en betydelig renovering på 1990-tallet, og gjenåpnet i 2001. Samlingene inne i museet inkluderer arkeologiske funn fra San Marinos middelalderperiode, div. malerier, gamle mynter, donerte arkeologiske funn fra Egypt og forskjellige kunstverk fra hele Italia.
 • Den middelalderske gamlebyen - det godt bevarte antikke sentrum av San Marino. En spasertur nedover de trange gatene er en minneverdig opplevelse. Gamlebyen kan bare gås, siden biler nå er forbudt i sentrum. Turister kan utforske de mange butikkene og bygningene uten å bekymre seg for kjøretøy. Gamlebyen er ekstremt fotogen, så turister bør definitivt dra hit for noen timer. Å komme innenfor bymuren til gamlebyen gjøres via taubanen.
 • San Marinos Tre Tårn - ligger på toppene av Titanofjellet, og er noen av de mest spektakulære turistattraksjonene i Europa. Utsikten fra tårnene er rett og slett fantastisk. Det eldste tårnet er kjent som Guaitatårnet, bygget på 1000tallet. Det andre tårnet som er åpent for publikum er Cesta. Det finnes på den høyeste toppen av Titano. Det siste tårnet er De La Fretta, og er stengt for turister. Likevel får man flott utsikt.
 • St Francis Museet - bygget på 1300-tallet og er en interessant attraksjon for kultur og kunstelskere. Det er en del av fransiskanerklosteret, og huser noen av de mest fascinerende kunstverk i landet. Malerier er den mest populære attraksjonen på dette stedet. Imidlertid er det også skulpturer og profesjonelle fotografier i museet. Emilio Ambrons mest kjente verk er plassert i to annekserte saler. De ble gitt til museet av Emilio selv.

 

Gjennomsnittstemperatur og nedbør for San Marino
Måleenheter= ºC og mm/måned. Varmeste måned: juli (23ºC) / Kaldeste måned: januar (4ºC) / Våteste måned: november (100 mm) - Alle verdier basert perioden 1991-2020.

Hvordan er været: San Marino er et lite landlåst land som i den nordøstlige regionen av Italia. Derfor opplever landet lignende klimatiske forhold som de omkringliggende italienske områdene. De har ikke i de europeiske alpenes kulde, men har fortsatt en toppografi i høylandet, noe som betyr at somrene er kjøligere enn i kystregionene ved Middelhavet.

                                                                                                                            
Beste tiden å besøke San Marino: Man kan besøke San Marino når som helst på året, avhengig av hva de er ute etter. Den dyreste tiden å bo og besøke San Marino er sommermånedene. Det er da de fleste turister strømmer til det lille landet, ettersom solen fortsetter å skinne, men temperaturen er noe kjøligere enn den nærliggende middelhavskysten. Dette skyldes i stor grad den relativt høye høyden.

Vintermånedene er også populære tider for å besøke San Marino. Landet får snø, men temperaturen er fortsatt rimelig mild. Dette er selvfølgelig i forhold til andre områder rundt San Marino. Rett over grensen til Italia er de snødekte områdene ledsaget av bitende kalde temperaturer, som noen ganger gjør det ubehagelig for turismen. Dette er generelt ikke tilfelle i San Marino.

San Marinos offisielle valuta er Euro (EUR). Kredittkort er akseptert de fleste steder. Minibanker er utbredt og finnes ved bankfilialer, på kjøpesentre og ved supermakeder.

Tips:

 • Taxi – Det er et begrenset antall taxier i San Marino pga. Staten størrelse. 10-15% tips blir satt pris på..
 • Hoteller – Tips er som regel inkludert og spesifisert på regningen.
 • Restauranter – Tips er som regel inkludert og spesifisert på regningen.
 • Guider – tips er ikke vanlig, men blir satt pris på. om man er på en dagstur burde man gi 30-40 EUR til guiden om man er på en gruppetur med flere kan man gi 10 EUR hver. Å gi 5-10 EUR til sjåføren blir også satt pris på.

Interessante fakta

 • Det var trolig det første landet i verden som etablerte en vanlig posttjeneste til sine borgere - i 1607.
 • San Marino er ikke medlem av EU eller eurosonen, men bruker euro som valuta.
 • Det er det minst besøkte landet i Europa.
 • San Marino er et av bare 21 land som ikke har en hær eller normal militær styrke. I stedet er den avhengig av Italia for forsvar.

Festivaler 

 • San Marino Motosykkel VM (juni) – Selv om arrangementet holdes i den nærliggende banen ved Misano i Italia, er San Marino verdensmesterskap for motorsykler fortsatt en del av republikkens kalender. Løpet arrangeres i juni, og tusenvis av besøkende strømmer til republikken for å være vitne til det.
 • Adriaterhavets musikkfestival (juli) – Adriatic Music Festival arrangeres i juli måned, og ønsker tusenvis av turister og musikere fra hele verden velkommen. Mange av forestillingene gjennom det flere dager lange arrangementet finner sted på de offentlige torgene og gågatene i San Marino by. Turister anbefales å bestille overnatting før de ankommer San Marino for arrangementet. Noen turister bor faktisk i de nærliggende byene i Italia, som Rimini.
 • Middelalderdager (juli) – Er man interessert i middelalderhistorie, anbefales det å reise til San Marino i sommermåneden juli. De lokale innbyggerne, utvalgte butikkeiere i den historiske gamlebyen, kler seg i middelalderdrakt, og mange eldgamle begivenheter finner sted. Den mest populære er armbrøstkonkurransen som arrangeres på hovedtorget.
 • San Marino etnologisk festival (juli) – Titanofjellet er sentrum for verdens etnologiske kultur gjennom San Marinos etnologiske festival. Siden 1988 har en lang liste med mennesker fra ulike kulturer reist til San Marino for å ta del i denne festivalen, inkludert Amazon Jungleforestillinger og til og med lokale thailandske forestillinger. Arrangementet finner sted over en hel uke i midten av juli.
Se våre reiser til dette reisemålet