Oversikt

Nord-Kypros er en solfylt destinasjon, hjem til middelalderslott, store arkeologiske utgravninger og funn av en gang mektige byer rådet, søvnige landsbyer hvor byens eldre gjerne samles på lokale serveringssteder og nipper til sin daglige dose med te og lader tiden renne. De fleste som reiser til Nord-Kypros kommer hit for å inne roen og freden, nyte solfylte dager, men Nord-Kypros er dramatisk og fjellene stiger brått opp fra det blå Middelhavet til fjelltopper i løpet av et øyeblikk og har ekstremt mye å tilby, hvis du klarer å komme deg vekk fra stranden og kysten.
Kypros ligger på 3.plass i Middelhavet basert på størrelse og folketall, dvs Kypros dekker 9251km² og ca 1.1 mill innbyggere, rett etter Sicilia & Sardinia. Det er forresten litt merkelig at Sardinia (som er ca 3 ganger større en Kypros) har omtrent samme folketall), noe som gjør Kypros til et ganske tettbefolket landområde, og da spesielt rundt hovedstaden Nicosia.
Ifølge legenden er Nord-Kypros fødestedet til den gamle greske guden for kjærlighet; Aphrodite. Det er dessverre ikke akkurat kjærlighet som har vært i søkelyset på denne øya i Middelhavet og tiden har heller vært dominert av striden mellom Kypros greske og tyrkiske innbyggere. Men dette til side, i dag er grensen mellom de 2 «nasjonene» igjen åpnet og man kan fritt ferdes over hele Kypros. Kypros strategiske plassering i Middelhavet har gjort denne øyen til et mekka for arkeologiske studier og du kan vandre i ruinene av en rekke ulike sivilisasjoner som opp gjennom tiden har bygd imperier og for deretter å gå til grunne. I dag finner du de fleste av disse minnesmerkene i det som i dag er Nord-Kypros. I tillegg vil vi påstå at Ord-Kypros er også den vakreste delen av de 2 ulike delene av det om kalles Kypros. 
Jepp, Nord-Kypros er fortsett en liten glemt perle i Middelhavet, mye takket være separasjonen og invasjonen i 1974. Nord-Kypros fikk i 1017 rundt 680 000 besøkende (ikke da fra Tyrkia), mens den sørlige delen (Kypros) fikk rundt 4 millioner! Dette betyr at det er langt mindre trengsel på strender, ved severdigheter og generelt et langt mer avslappet sted. Nord-Kypros er for deg som foretrekker litt mer isolasjon, fotturer langs kysten og i fjellene gjennom stort sett uberørt natur og med fascinerende dyreliv sammen med en meget avslappet lokal tyrkisk kultur, dette er definitivt et sted du gjerne vil returnere til en gang i fremtiden. Og for å avslutte dagen på perfekt hvis etter alle inntrykk, hva er bedre enn å sette seg ned på en lokal taverna og smake på det deilige og smakfulle kypriotiske kjøkken; halloumi ost, meze, fersk sjømat og baklava til dessert!

Gjennomsnittstemperatur og nedbør for Nord-Kypros (Famagusta)

(Larnaca flyplass er 40 kilometer fra Famagusta, så målinger kan variere noe)
Måle enheter= °C og mm/måned. Varmeste måned: August (29°C), Kaldeste måned: januar (13°C) & Våteste måned: januar (76.8mm) - Alle verdier basert på data innhentet i perioden 2005-2015.

Hvordan er været? Klimaet på Kypros er definert med tørre varme sommere med en og annen hetebølge og deilige varme perioder mellom sesongene, kjølige vintre som gjerne bringer med seg regulære regnskyll og faktisk med snø på fjelltoppene. Vanntemperaturen holder seg varmt nok til å bade komfortabelt mellom april til slutten av november.

Beste tiden for å reise til destinasjonen? Den beste tiden for å besøke Nord-Kypros varierer litt. Destinasjonen har generelt et ideelt klima hele året, men sommer månedene juni-august er de varmeste og tiltrekker seg da også mesteparten av de besøkende.

Penger og myntenhet  

Ny tyrkisk lira (YTL) benyttes som lokal valuta; 1 YTL = 100 nye Kurus. De fleste tyrkiske banker og lokale kypriotiske banker har filialer I Nord-Kypros samt internasjonale banker som HSBC. Kort er utbredt på de fleste turiststeder, men vi anbefaler at du også har ned deg lokal tyrkisk valuta (dette tas best ut på destinasjonen).

Tips

  • Restauranter - Det er vanlig å legge igjen ca 10% på restaurant regningen om det ikke allerede er tatt med tips
  • Tur guider for en dagstur/utflukt € 5
  • Taxi - det er ikke nødvendig å gi tips, pris avtales på forhånd
Interessante fakta
  • Nicosia er hovedstaden for både den nordlige og sørlige republikken o ger den eneste byen I Europa (siden Berlinmurens fall) og som er delt av en grense siden den tyrkiske invasjonen i 1974. .
  • Verdens største flagg finner u i Nord-Kypros, malt direkte på siden av Kyrenia fjellet – storslagent er det i hvert fall.
  • Nord-Kypros har sin egen spøkelsesby, kjent som Varosha, tidligere en del av Famagusta.
  • Nesten ingen andre land har anerkjent Nord-Kypros som et eget land (kun Tyrkia selvsagt har anerkjent landet) og forsøk på å få til en avtale mellom nord og sør hat hittil vist seg å være umulig.
Festivaler
Uansett hva festivalene heter så vil de vanligvis inkludere ulike elementer (og ikke nødvendigvis ha tilknytning til hav festivalen heter). Så f.eks tulipanfestivalen inkluderer bl.a en pinball konkurranse! Og oliven festivalen en dart konkurranse, og de slenger gjerne på en skjønnhetskonkurranse i tillegg for å være sikre på å dekke de flestes behov. Som de fleste muslimske land i verden er festivaler og religiøse helligdager observert i forhold til kalender og månefaser. Dette betyr at de fleste festivaler og feiringer ikke er satt til en fast dato så det lønner seg alltid å sjekke opp med oss for hva som er forventet å skje under en reise til Nord-Kypros. Husk at feiringer og helligdager gir et oppsving i antall besøkende og priser har en tendens til å stige. De 2 store muslimske feiringene er selvsagt ramadan og kurban (som feires normalt ca 2 måneder etter ramadan) – i tillegg er det 9 andre dager som er offentlige høytidsdager hvor butikker, banker og kontorer stenger.
  1. Tepebasi tulipan festival (midten av mars) – spaserturer og utstillinger for å feire den kypriotiske tulipanen. Festivalen har som nevnt over en rekke aktiviteter som da ikke har med tulipaner p gjøre som f.eks sykkelturer, dans og en pinball konkurranse. Festivalen finnes sted i landsbyer nær Lapta.
  2. Bellapais musikkfestival (mai) – står på listen til alle elskere av klassisk musikk I Nord-Kypros. Klassiske konserter er holdt I den majestetiske Bellapais kirken med utrolig akustikk og fantastisk atmosfære. 
  3. Markeder på Nord-Kypros – finner vanligvis sted hver eneste uke over hele Nord-Kypros og er veldig populære både for besøkende og lokalbefolkningen. Her finner du alt fra hjemmelagde kaker, kunst, smykker og bøker. alt til overkommelige priser, Hvis du liker mat; legg da tiren til det ukentlige markedet i Kyrenia, Famagusta eller Güzelyurt
Se vår destinasjons video for Nord-Kypros:
Copyrigth- Direct Traveller

Se våre reiser til dette reisemålet