Oversikt

Tyskland tryller frem bilder av skåling og skråling på Oktoberfest blant et hav av folk kledd i lederhosen. Riktignok er øl en av hovedattraksjonene i Tyskland, men det er mange kjente severdigheter, raske biler og kultur å oppleve også. Faktisk er Tyskland et stort land og det kan være vanskelig å se alt på én tur. Velg en region eller større byer som er av spesiell interesse, og start derfra.

Det er et tilsynelatende uendelig antall slott, katedraler, palasser og museer å utforske i dette historierike lsndet. Kjente landemerker som Neuschwanstein, modellen for Disneys Askepottslott, Wartburgslottet og Hohenzollernslottet er bare noen få du ikke bør gå glipp av. Tyskland har også en utrolig 30 pluss liste med verdensarvsteder som f.eks. katedralene i Aachen og Köln.

Også kjent for sin naturlige skjønnhet, fra Schwarzwaldfjellene til Harzfjellene, Vadehavet og Messelgraven, har Tyskland mange steder hvor det er rikelig med utendørsaktiviteter både i vinter- og sommermånedene. Hvis du elsker sykling, fotturer eller fjellklatring, er det et tilsynelatende uendelig antall turstier å utforske når været er bra. Faktisk er fotturer en nasjonalsport. Bare husl å hilse på andre turgåere med Guten Tag når du går forbi. I vintermånedene kan du å stå på ski eller snowboard i de bayerske alpene. Det er noe for hver sesong i Tyskland.

Høydepunkter
Tysklands attraksjoner har en dobbel appell for besøkende: historiske landemerker og naturlige underverker. Mange besøkende kommer for å nyte tysk arv og kultur gjennom sine mange slott, palasser og museer. Imidlertid er Tyskland også hjemsted for mange naturlige attraksjoner, som kan være like utrolige som bygningene. Planlegg en reiserute som dekker begge sider av Tyskland for å få mest mulig ut av en tur hit.

Neuschwanstein slott (Schloss Neuschwanstein) - Den mest ikoniske slottet i Tyskland, Neuschwanstein, ble brukt av Walt Disney som inspirasjon for Askepotts slott. Bygget i 1892, ble det bestilt av Ludwig II av Bayern som hans private ferieresidens. Slottet ligger på toppen av et fjell og har en fantastisk utsikt over den omkringliggende dalen. Besøkende bør være forberedt på en spasertur i oppoverbakke, siden fotturer er den eneste måten å komme seg til slottet. Inne kan du se vakre seremonielle rom bygget i romansk stil, og mange møbler og gjenstander perioden.

Messelgropen (Grube Messel) - inneholder noen av de viktigste fossilfunnene i verden, med rester som dateres tilbake 57 og 36 millioner år. Det som gjør Messelgropen spesielt interessant er den store mengden og kvaliteten på fossilene som er oppdaget i et relativt lite område. Se bein fra pattedyr, fugler, krypdyr, fisk og insekter. Besøkende kan gå rundt gropen, som har spesielle utsiktsplattformer, samt se mange utstillinger i besøkssenteret. Den beste opplevelsen er å ta en omvisning med en av de erfarne guidene. Flere fossiler funnet i Messelgropen kan sees på museet i Messel by, Hessenmuseet i Darmstadt eller Senckenbergmuseet i Frankfurt.

Senckenberg Museum - Senckenbergmuseet ligger i Frankfurt, og er det nest største naturhistoriske museet i Tyskland. Ved ankomst blir besøkende møtt av en dinosaur i naturlig størrelse ved inngangen. Museet viser frem alt fra bein og fossiler, til dyreutstillinger og planter. Inneholdet til museet er omfattende og en hel dag kan lett brukes til å utforske de ulike delene. Det er også en liten kaffebar og restaurant hvor du kan hvile beina.

Kölnerdomen - Et av de mest populære landemerkene i Tyskland, Kölnerdomen er et ikon for tysk arkitektur og religion. Katedralen står på UNESCOs verdensarvliste og dateres tilbake til 1248. Den ble ikke ferdigstilt før i 1880 og regnes for å være den største gotiske katedralen i Nord-Europa. Spirene og den vakkert utskårne fasaden er rett og slett utrolige. Inne vil besøkende finne et vakkert kirkeskip, glassmalerier og skattekammeret, som huser de tre kongers helligdommer. Gudfstjeneste holdes minst en gang om dagen.

Checkpoint Charlie - For å få et glimt av hvordan Tyskland var under den kalde krigen, ta turen til Checkpoint Charlie i Berlin. Dette området delte Øst- og Vest-Berlin på høyden av den kalde krigen og mange østtyskere som prøvde å krysse grensen til Vesten. Kontrollpunktet ble endelig fjernet i 1990 etter at Berlinmuren ble revet og Tyskland ble forent. I dag kan besøkende se historien til Berlin og dens betydning på Haus am Checkpoint Charlie Museet.

Heidelberg slott (Heidelberger Schloss) - Heidelberg er en historisk by som ligger omtrent en times kjøretur sør for Frankfurt. I dette området ligger det berømte Heidelberg Universitetet og Hellige Åndskirken, vel verdt å se. Slottet, som dateres tilbake til 1200-tallet, har en lang historie med mange tilleggbygg gjennom årene. Disse utvidelsene har lagt til karakter og en blanding av forskjellige arkitektoniske stiler. En guidet tur er den beste måten å se slottet og dets hager på. En av de morsomme stedene er Store Tønne (Grosses Fass), en av de største tretønnene i verden fylt med vin. Nyt et glass i butikken i nærheten.

Egyptiske Museet i Berlin (Ägyptische Museum Berlin) - Et av høydepunktene ved et besøk til Berlin er et besøk på det Egyptiske Museet, som er en del av Neues Museum. Det er hjem til en av de beste samlingene av egyptiske gjenstander utenfor Afrika. Blant de mest kjente gjenstandene er bysten av Nefertiti og portrettet av dronning Tiy. Museet har en imponerende samling av statuer, relieffer, og papyrus.

Gutenberg Museum - Johann Gutenberg er kjent som oppfinneren av boktrykkerkunsten, og Gutenbergmuseet i Mainz viser frem hans prestasjoner og forfatterens historie. Den viktigste attraksjonen er den berømte Gutenbergbibelens. Besøkende kan oppleve en verden av trykking ved å lære om skriftsetting, trykkpresser og mer. Det er utmerkede utstillinger som viser hvordan utskrift har utviklet seg og mange interaktive skjermer som besøkende i alle aldersgrupper kan sette pris på.

Kunsthalle Hamburg - ligger i havnebyen og er et kunstmuseum som kan skilte med bl.a. noen av de mest kjent  maleriene av nederlandske kunstnere fra 1500-tallet og nordtyske malere fra 1800-tallet. Ansett for å være et av de viktigste kunstmuseene i Tyskland, er det hjem til kjente verk av Paul Cezanne, Max Liebermann, Paul Gauguin og Carl Blechen. Galerie der Gegenwart har utstillinger av moderne kunst og kunst fra renessansen. Museet ligger i en historisk bygning som dateres tilbake til 1869.

Hohezollern Slott (Burg Hohenzollern) - Hohezollern Slott er et fantastisk slott som ligger i Sør-Tyskland, omtrent 50 km fra byen Stuttgart, på toppen av fjellet Hohenzollern og har en flott utsikt over regionen. Den opprinnelige bygningen ble bygget på 1000-tallet, men mange tillegg har blitt bygd siden. Slottet var hjemmet til Hohenzollernklanen, og de mange utstillingene inne viser familienskattene.

Gjennomsnittstemperatur og nedbør for Hamburg
Måleenheter= ºC og mm/måned. Varmeste måned: juli (18ºC) / Kaldeste måned: desember (0ºC) / Våteste måned: juli/august (80 mm) - Alle verdier basert perioden 1991-2020.

Gjennomsnittstemperatur for Munchen
Måleenheter= ºC og mm/måned. Varmeste måned: juli (18ºC) / Kaldeste måned: januar (0ºC) / Våteste måned: juni/juli (120 mm) - Alle verdier basert perioden 1991-2020.

Hvordan er været: Været i Tyskland bør ikke være en avgjørende faktor når du planlegger et besøk, da det kan være uforutsigbart. Gjennom hele året kan været i Tyskland være grått og overskyet, med noen få uker med klare, solfylte dager om sommeren og temperaturene varierer fra region til region. Om vinteren er noen områder ganske enkelt fuktige og kalde (nord), mens andre regioner får kraftig snøfall (sør).

Temperaturene varierer også veldig avhengig av sesong, med januar og februar som vanligvis ser de kaldeste dagene i året, i gjennomsnitt rundt -3°C. Den varmeste måneden er juli, når temperaturene kan nå 23°C. Imidlertid er sommermånedene også når Tyskland får mesteparten av regnet. Høsten kan være fantastisk, med farger som dekorerer skogene og temperaturer fra 7 til  18°C. Mens fra oktober og utover begynner dagene å bli kortere og generelt mørkere. Å ha en paraply tilgjengelig mesteparten av tiden er en god idé i Tyskland.                                                                                                                            

Beste tiden å besøke Tyrkia: Ulike årstider gir forskjellige påålevelser i Tyskland. Vårmånedene er populære for å besøke vingårder, turer langs Rhinen, fotturer opp Zugspitze og å nyte hvite asparges. I sommermånedene kan lokalbefolkningen sole seg i parker og slappe av på innsjøer så snart solen skinner. Høstmånedene bringer Faschingsesongen (karneval) så vel som den berømte Oktorberfesten. Vintermånedene kommer med snø i de sørlige regionene og mange julemarkeder (Weihnachtsmarkt). Generelt er høysesongen for turister i Tyskland mellom mai og september.

Men for dem som skal til de tyske bakkene for å stå på ski, er desember til februar høysesong. Mange tyskere drar til Schwarzwaldområdet og Bayern for å stå på ski, så hotell må bestilles i god tid.

Myntenhet:  Tyskalnds offisielle valuta er euro (EUR). Kreditkort blir akseptert stort sett overalt, og minibanker er tilgjengelig over hele Tysland.

Tips:

  • Taxi – Du trenger ikke gi tips til taxisjåføren din, men du bør runde opp prisen på slutten av turen.
  • Hoteller Bare rund opp til neste Euro. Eller legg til noen få euro (5 % - 10 % for god service). Ingen grunn til å overdrive.
  • Restauranter – Det er vanlig må gi mellom 5% og 10% i tips, avhengig av service. Ikke gi tips hvis du får dårlig service. Tips må være kontant, helst i tyrkiske lira, og gis direkte til servitøren.
  • Guider – om man er på en dagstur burde man gi 20-30 eur til guiden om man er på en gruppetur, med flere kan man gi 5-10 eur hver. Å gi 5-10 eur til sjåføren blir også satt pris på.

Interessante fakta:

  • De fleste tyskere snakker engelsk. Engelsk er et obligatorisk fag å ta gjennom hele ungdomsskolen.
  • Det er mer enn 20 000 slott i Tyskland.
  • 65 % av motorveiene i Tyskland har ingen fartsgrense og kalles Autobahn.
  • I Bayern regnes øl offisielt som mat.
  • Tyskland deler sine grenser med ni land; Nederland, Tsjekkia, Danmark, Østerrike, Frankrike, Sveits, Belgia og Luxembourg.

Festivaler: 

Tyskland har mange festivaler for besøkende å oppleve gjennom hele året, inkludert noen verdenskjente som Oktoberfest. Kanskje ikke så kjent utenfor Tyskland er Fasching (den tyske versjonen av karneval),  en morsom feiring for både voksne og barn. Deltakerne kler seg ut og det er festing til de tidlige morgentimene. Det er også mange lokale tyske helligdager, som besøkende kan nyte i landsbyer utenfor hovedbyene.

Bruchsal Aspargesfestival (mai) - Den hvite aspargesen blir satt pris på i Tyskland og mange ser frem til aspargessesongen, kjent som Spargelzeit. Spises med smør eller hollandaisesaus med en skinkeskive eller en crepe. Det er det mange aspargesfestivaler i Tyskland, men den desidert største er den i Bruchsal (nær Stuttgart), i Sør-Tyskland. Festivalen arrangeres i midten av mai og tiltrekker aspargeskjennere og kjøpere fra hele Europa. Kom og smak fantastiske råvarer og besøk deretter det vakre barokke palasset Bruchsal.

Dresden musikkfestival (mai-juni) - Denne årlige festivalen viser noen av de beste klassiske musikere, orkestre, ensembler, kor og operasangere. Med en historie på over 30 år er dette en av de ledende musikkfestivalene i Tyskland og tiltrekker seg musikkelskere fra hele verden. Billetter til konserter bør kjøpes i god tid.

Museum Bank Festival (Museumsufer Fest) august - En populær og morsom begivenhet i Frankfurt er Museum Bank Festival, som finner sted i en to-dagers periode i august langs bredden av elven Main. Arrangementet gir besøkende en sjanse til å besøke alle museene i byen for én pris. Begge sider av elven er fullpakket med butikker, barer og matboder, samt godbiter for barn. Mange av de berømte spisestedene i Frankfurt setter opp stander, noe som gjør dette til en flott tid for å smake på et bredt utvalg av retter, samt få litt kultur.

Oktoberfest (september-oktober) - Den mest kjente festivalen i Tyskland og muligens verden. Oktoberfest finner faktisk sted i slutten av september og inn i oktober. München er det det beste stedet å nyte godt øl, lokal mat og en støyende atmosfære. Alle øl som serveres må brygges innenfor byens grenser, så gled deg over regionale herligheter. Hvis Dirndlkledde damer som serverer øl er drømmen din, så ikke gå glipp av det! Oktoberfesten tiltrekker seg over seks millioner besøkende, så man må å bestille rom og flyreiser måneder i forveien.

Fasching (Karneval) (november) - Noen kaller det Fasching, noen kaller det Karneval avhengig av hvor du kommer fra. Vanligvis starter den 11. november kl. 11.11, og noen regioner feirer den 7. januar. Det er en sprø festival, med mange gode og dårlige vitser, kostymer, konfetti, perlekjeder, parader og feiringer. Ta på en vill kostyme og forvent å høre forskjellige Faschinganrop avhengig av hvor du er som Helau! (Düsseldorf) og Alaaf! (Köln og Bonn).

Julemarked (Weihnachtsmarkt) (november-desember) - Hvis du tilbringer førjulen i Tyskland, vil nesten alle byer eller tettsteder ha et julemarked. De mest kjente er de i Rothenburg, Nüremburg og Köln hvor det er god mat og pyntegjenstander til salgs. Ikke gå glipp av glühwein (varm vin) eller jagertee (rom og svart te), som vil varme deg opp på kalde vinternetter. De fleste julemarkeder holder åpent til kl 22.00.

Se våre reiser til dette reisemålet