Oversikt

Med sine 468 kvadratkilometer bestående av dype daler, romanske kirker og skyhøye fjelltopper på grensen mellom Frankrike og Spania, her finner du det lille fyrstedømmet Andorra. Her finner du alt fra de beste skiløypene om vinteren og når snøen smelter fotvandreres det hele til et av Europas beste terreng for fotturer, kom og opplev Andorra.

Andorra ligger perfekt plassert for deg som elsker natur og opplevelser litt utenfor allfarvei. Andorra er et lite fyrstedømme inneklemt i de massive Pyreneiske alper mellom Frankrike og Spania og er på størrelse med Oslo fylke i utstrekning og her finner du kanskje noen av det beste turterrenget i Europa enten du velger å besøke landet på sommer eller vinter. 
Hovedstaden Andorra la Vella har en livlig kunst- og matscene og en mengde tax-free-tilbud, i tillegg til det største spa-komplekset i Europa, og store deler av resten av Andorra består av spredning av perfekte landsbyer og i bakgrunnen en spektakulær utsikt. 
Det fortelles at Andorra fikk sin frihet av Karl den store i bytte mot sin innsats i krigen mot Maurerne på 800-tallet. Gjennom århundrer har Andorra vært et fyrstedømme med to statsoverhoder: biskopen av Urgell og Frankrikes statsoverhode. Ordningen ble traktatfestet i 1278 og først i 1993 ble landet en suveren stat etter en avtale med Spania og Frankrike. 
 

Høydepunkter

 • Barri Antic – Gamlebyen: Det vesle Barri Antic, som er påtrengende og delt av Avinguda del Príncep Benlloch), var hjertet til Andorra la Vella tilbake da fyrstedømmet hovedstad ikke var mer enn en landsby. De smale brosteinsbelagte gatene rundt det historiske Casa de la Vall flankeres av flotte steinhus.
 • Museu Nacional de l'Automòbil – Bilmuseet: De som er glade i turtall vil garantert ville ta seg en tur hit. De har 80 veteranbiler og en mengde gamle motorsykler som mange nok kunne ønske å ta en tur i Pyreneene med. De har også over 100 sykler på utstilling. Det ligger 6,5 km nordøst for Andorra la Vella.
 • Plaça del Poble – Folketorget: Dette torget ligger på taket i den moderne regjeringskontorbygningen, og gir fantastisk utsikt over dalen og fjellene. Den er et populært lokalt samlingssted, spesielt om kvelden.
 • Skisesongen: De beste løypene finner du ved Vallnord og det er også her du finner de mer eksklusive skihotellene. Et annet sted (som ofte blir glemt) er Grandvalira med sine noe kortere løyper og passer kanskje bedre for de som ikke er ekstreme. Det er uansett alltid hyggelig å besøke Andorra under julefeiringen som tas veldig høytidelig og mange av restaurantene i Andora La Vella har egne tilstelninger under denne perioden.

Gjennomsnittstemperatur og nedbør for Andorra (Carcassonne flyplass) (Carcassonne flyplass er 102 kilometers fra Andorra La Vella, så målinger kan variere noe)
Måleenheter= °C og mm/måned. Varmeste måned: juli (23°C), Kaldeste måned: januar (7°C) & Våteste måned: april (34.0mm) - Alle verdier basert på data innhentet i perioden 2005-2015.

Hvordan er været? Været i Andorra er mye preget av landets beliggenhet med Engelsen snitthøyde på 2 000 moh. Til tross for dette er faktisk klimaet fortsatt påvirket av Middelhavet; solrikt kombinert med snø om vinteren og behagelige temperaturer om sommeren, som sjelden stiger over 30°C. Andorra blir også påvirket av værsystemer i Atlanterhavet som bringer inn nedbør som sammen skaper et deilig Middelhavsklima. Andorra har til sammen 62 fjelltopper over 2 000m og det høyeste er Coma Pedrosa som strekker seg opp til 2 946moh og sammen med 3 store dalfører, inkludert Madriu-Perafita-Claror, som er listet som et UNESCO verdensarvsted, bidrar alle til Andorras litt særegne klima.

Den beste tiden på året å besøke denne destinasjonen? Når du vil reise til Andorra avhenger litt av om formålet med reisen er en skiferie eller en mer sommerlig aktivitet.
For sommeraktiviteter: er perioden mellom april – oktober når været er normalt tørt og varmt and vanligvis skyfri himmel med temperaturer mellom 9-26°C og 40-120mm nedbør
For vinteraktiviteter: beste tiden her er faktisk i lavsesongen november – mars med et lant kaldere og mer fuktig klima med temperaturer mellom 6-8°C og 7-102mm nedbør
Myntenhet: EUR = 100 cents
Andorra ble innlemmet i Eurosonen først fra 1. juli 2013 og fikk da muligheten til å utstede sine egne mynter. Før dette hadde før dette ingen egen valuta men benyttet EURO og før dette var både spanske pesetas og franske franc gangbar 
Tips: Andorra er berømt for sine skisteder, fotturer og naturopplevelser. Til tross for at landet mottar en lang rekke internasjonale turister er ikke det å gi tips vanlig i Andorra.
Guider: Det er ikke vanlig og heller ikke forventet at det gis tips
Hoteller: Det er ikke vanlig og heller ikke forventet at det gis tips
Restauranter: Det kan hende at det føres på en 10% service gebyr på en regning som tips. Er ikke dette gjort er det opp til den enkelte å gi tips eller runde opp totalsummen (men mer enn 10% er i hvert fall ikke nødvendig)

Taxier: Det er ikke vanlig og heller ikke forventet at det gis tips

 
Interessante fakta
 1. Lite men godt: Andorra er verdens 16. Minste nasjon, hele 468km² og er dermed på størrelse med Oslo fylke.
 2. 2 prinser & 1 land! Det er tydeligvis mye å holde styr på i Andorra siden landet har 2 fyrster som deler på jobben (men ingen av de er faktisk fra Andorra). Den ene prinser er presidenten i Frankrike og den andre er biskopen av Urgell. Stilingen er kun konstitusjonell (samme som for Norge) og har ingen reell makt og kun den ene er da en valgt stilling (presidenten av Frankrike) og den andre er utnevnt av Paven.
 3. Språk: Andorra er det eneste landet i verden hvor katalansk er det offisielle språket
 4. Et fredelig sted: Andorra har faktisk aldri vært i krig for nærmere 1000 år. Teknisk sett erklærte Andorra krig mot Tyskland under 1. verdenskrig men dette ble glemt under fredsavtalen i Versailles og dette ble ikke oppdaget før i 1957
 5. Høyeste hovedstad: Andorra har Europas høyest beliggende hovedstad, La Vella (1 023moh) og er faktisk den 10- høyest beliggende byen i Europa med et innbyggertall på rundt 10 000 (2019)
 6. På egne ben: Andorra er ikke medlem av hverken EU, EFTA eller Eurozone selv om de kan utstede sine egne EURO mynter. Andorra er i stedet en egen avtale med EU hvor de er pålagt å følge EUs lover og regler for industri (men ikke for jordbruk). Andorra er også ikke med i Schengen avtalen siden ankomst til Andorra er kun via Spania eller Frankrike gjør at landet allikevel må forholde seg til dette lovverket.
Festivaler: Andorra er kanskje et lite sted, men de vet veldig godt hvordan man skal feire og her finner du nok av gode grunner til å delta på en og annen lokal festival. Her finner du alt fra skifestivaler til musikkfestivaler, det er til og med en egen klovnefestival. Under finner du en liten oversikt over noen av de viktigste festlighetene som finner sted i Andorra gjennom året.
 • Our Lady of Meritxell Day: dette er kanskje den viktigste av alle feiringer i Andorra gjennom året og har funnet sted hvert år den 8. september siden 1873. Denne dagen holdes alle butikker og kontorer stengt og «alle» setter kursen mot Meritxell kirken for å delta i kirkemessen. Etter seremonien er det et fakkeltog i tillegg til konserter og andre tilstelninger.
 • Andorra Jazz festival: avholdes i juli måned i Escaldes-Engordany og tiltrekker seg kjente jazzmusikere fra hele verden og tidligere år har bla. Chano Dominguez, John Scofield og Madeleine Peyroux opptrådt på denne feiringen.
 • Horizon Festival: er Andorras største skifestival og finner sted normalt i mars hvert eneste år. Dette er en festival med full musikk, live band, DJs, gatemat og energifylte aktiviteter. Dette er festivalen for alle som liker elektronisk musikk sammen med fartsfylte dager i skiløypene og heftig after-ski.
 • Den internasjonale kvinnelige klovnefestivalen: Andorra er et av få land som avholder en egen klovnefestival kun for kvinner. Denne festivalen tiltrekker seg da selvsagt klovner og komikere fra hele verden som opptrer og underholder under denne festivalen som finner sted i mai.
 • Sommerfestivalen: Selv om det er sommer er det alltid tid for en feiring. La Vella Festa Major finner sted den første helgen i august og er Andorras største festival som avholdes om sommeren. Her kan du oppleve alt fra gateparader, konserter og tradisjonell folkedans, sirkus og bøttevis av mat. Mange av landets mindre landsbyer avholder også mer lokale tilstelninger i denne perioden.
Se vår destinasjons video fra Andorra (vinter promo):
Copyrigth 
Gordey Zuev

Se våre reiser til dette reisemålet