Oversikt

Tyrkia blir ofte kalt verdens største friluftsmuseum. I århundrer har Anatoliahalvøya tatt imot dusinvis av kulturer, men romerne og ottomanerne etterlot det mest varige fotavtrykket. Landet kan beskrives som en nasjon av kontraster, med naturlige, historiske og moderne attraksjoner. Fra den gylne kyststripen ved Egeerhavet til de anatoliske platåene, har Tyrkia potensialet til å bli en av de fineste feriedestinasjonene i Europa.

Hovedstaden i Ankara ligger midt i sentrum av landet. Det er den nest største byen og ble gjort til hovedstad etter dannelsen av den nye republikken Tyrkia i 1923. Fantastiske museer, som Museet for Uavhengighetskrigen og Museet for Anatolia Sivilisasjonen, finnes over hele byen. Men, Istanbul er hjertet av landet. Byen strekker seg over 2 kontinenter, både Europa og Asia, og var en gang hovedstaden i det bysantinske og osmanske riket. Velsignet med masser av attraksjoner er byen ulikt noe annet sted på jorden.

Utover de største byene så har Tyrkia fortsatt mye å oppleve. Strandelskere vil like Oludeniz, mens Egeerregionen har spennende romersk arkitektur, inkludert byen Efesos og den gamle bosetningen Aspendos. På de fleste rundreiser så er Nemrutfjellet inkludert, som står på UNESCOs verdensarvliste og de pittoreske kalkstensterrassene til Pamukkale. Sistnevnte blir ofte referert til som bomullsslottet, ettersom de terrassene opp åssiden er hvite med bomullsplanter, men likevel fylt med terapeutisk varmt kildevann. Besøkende kan også fly eller ta tog til Ani, som inneholder fantastiske armenske ruiner.

Hovedbyene, inkludert Ankara, Istanbul og kystbyene langs Middelhavet og Egeerhavet, tilbyr en rekke overnattingssteder fra femstjerners hoteller til mer beskjedne gjestehus, vandrerhjem og ferieleiligheter. Den tradisjonell tyrkiske maten er rikelig, billig og deilig. Lokale smaker kommer fra en blanding av omkringliggende kulturer, inkludert Middelhavet, Sentralasiatiske og Midtøsten. Tyrkias natteliv er kjent, spesielt i feriebyene langs Egeerhavet.

Tyrkia er et ganske stort land, og klimaet er ganske variert avhengig av hvor i landet du besøker, og når på året. Fra juni til august langs Middelhavet og Egeerhavet er somrene lange og varme. Tyrkias innland er nesten alltid tørt og varmt, og regionen nærmest Svartehavet er alltid våt - uansett årstid. Den beste tiden å besøke Tyrkia er april, mai, september og oktober, rett før og etter høysesongen for solhungrige turister og hotellene på det dyreste.

Høydepunkter
Tyrkia består av en rekke forskjellige kulturer som har påvirket og formet landets attraksjonene gjennom årene. Romersk og osmansk historie kan sees i det fantastiske Hagia Sophia og de romerske ruinene i Efesos. Planlegg imidlertid på forhånd fordi mange av attraksjonene er spredt, så det kan være vanskelig å opplevd alt på bare et par dager.

Hagia Sophia Museet - Beliggende i en tidligere basilika i Istanbul. Hagia Sophia var en gresk ortodoks kirke bygget i 360 e.Kr., men ble en moské da ottomanerne ankom på 1400-tallet. I 1935 forvandlet byen den til et museum som viser historien til islamske og utenlandske påvirkninger på Tyrkia.

Den Blå Moské - Også i Istanbul er den fabelaktige blå moskeen en av den islamske verdens mest berømte strukturer og har fått navnet sitt fra de blå fliser på innerveggene. Bygget mellom 1609 og 1616, sto moskeen en gang som sentrum for islamsk tro i det osmanske riket. Grunnleggerens gravkammer er også funnet inne i moskeen, men høydepunktet er det vakre høye taket, utsmykket med 20 000 fliser i intrikat stil. Stedet blir noen ganger referert til som Sultan Ahmed Mmoskeen.

Pamukkale - Kjent som bomullsslottet på tyrkisk og er blant verdens vakreste naturlige underverker. De hvite skrånende terrassene er fylt med blå kildebassenger som sies å være helbredende. På toppen av klippene ligger den eldgamle byen Hierapolis, hvor bibliotek, tempelet og badene fortsatt finnes.

Ephesus - På vestkysten ligger den gamle byen Efesos. Denne destinasjonen er en av de viktigste historiske stedene i Tyrkia, da mange romerske ruiner finnes rundt om i byen. Noen av de viktigste landemerkene inkluderer Artemistempelet (et av de syv underverkene i den antikke verden), Hadrianstempelet, Domitiantempelet, Odeon og en del av Johannesbasilikaen. Tillat deg selv minst en hel dag til å virkelig omfavne skjønnheten og storheten i området.

Kappadokiaregionen - Kappadokia er en kjent region i Anatolia. Det er hjem til mange eldgamle steder, men den mer kjente attraksjonen er de merkelige fjellformasjonene av skorstensformede Hoodoo som finnes i hele området. En av de viktigste byene i regionen er Goreme, som kan skryte av hus og bygninger skåret ut fra de omkringliggende klippene. Turister kan også oppleve en uiforglemmelig sghtseeing fra luften, siden luftballongflyvning er en av de mest populære aktivitetene.

Pergamon - Den gamle byen Pergamon er et tidligere gresk samfunn nær Egeerhavet. Det finnes mange gamle steder i denne gamle bosetningen, inkludert det berømte Trajantempelet. Serapistempelet er et annet landemerke, og tre kilometer mot sør ligger Asclepius Tempelet. Pergamon Alteret blir ofte sett på som hjertet av byen, selv om det nå er i et museum i Berlin (men grunnbyggningen er der fortsatt). Det er også kongelige palasser, Heroon og Upper Agora å oppleve.

Aspendos Amfiteater - Byen Aspendos har noen av Tyrkias mest likte antikke romerske steder. Aspendos amfiteatret ble bygget i det 2. århundre e.Kr., og ble opprinnelig brukt under styret til Marcos Aurelius for forestillinger, med en kapasitet på 20 000. På grunn av pågående vedlikehold for å holde anlegget fullt restaurert, er det en av Europas vakreste romerske attraksjoner og tusenvis av besøkende kommer hvert år.

Gjennomsnittstemperatur og nedbør for Ankara:
Måleenheter= ºC og mm/måned. Varmeste måned: august (23ºC) / Kaldeste måned: januar (0ºC) / Våteste måned: juni (55 mm) - Alle verdier basert perioden 1991-2020.

Gjennomsnittstemperatur for Istanbul
Måleenheter= ºC og mm/måned. Varmeste måned: juli/august (25ºC) / Kaldeste måned: januar (0ºC) Alle verdier basert perioden 1991-2020.

Hvordan er været: Tyrkia har et mangfoldig klima, i stor grad takket være den geografiske påvirkningen rundt om i landet. Kystområdene i Egeerhavet og Middelhavet kan skilte med lange, varme somre (juni til august) med svært lite nedbør. Gjennomsnittstemperaturen ligger mellom 26°C og 29°C. Vintrene (desember til februar) er kaldere og våtere, selv om nesten aldri snør. Marmarahavet, nær Istanbul, står i kontrast til de andre kystområdene med varme, våte somre og flere dager med snø om vinteren.

Regionen rundt Svartehavet er ekstremt våt, uansett årstid, men kystfjellkjedene gir Tyrkia et ekstremt tørt innland. Det anatoliske platået blir bitende kaldt mellom månedene november og mars. Den østlige regionen opplever temperaturer ned mot -34°C, mens temperaturene i vest svinger rundt 0°C. Det er snø mer enn 100 dager i året.

Den gjennomsnittlige nedbøren i Tyrkia er omtrent 380mm i året, men det er definitivt områder som får mer enn andre. Konyasletten er den tørreste delen av landet, og får mindre enn 300mm regn i året. Over hele Tyrkia pleier mai være den våteste måneden, mens sommeren er den tørreste perioden

Beste tiden å besøke Tyrkia: Den beste tidene å besøke Tyrkia er i april, mai, september og oktober. Dette er rett før eller etter den travleste turistsesongen, sommeren. Regioner rundt Middelhavet, Egeerhavet og Marmarahavet opplever pris- og folkemengdeøkninger på flyreiser, mat og hoteller fra juni til august.

En annen travel tid som bør unngås er vinterferieperioden. Selv om Tyrkias vinter opplever mye mindre turisme, øker prisene for jul og nyttår. Besøk i løpet av denne tiden anbefales ikke, siden været ikke er gunstig for sightseeing og prisene forblir høye.

 

Myntenhet:  Tyrkias offisielle valuta er lira (TRY). Kreditkort blir akseptert stort sett overalt i de største byen, og tilgjengeliheten til minibanker er den samme. Mindre restauranter, drosjer, offentlig transport eller gateselgere aksepterer vanligvis kun kontanter.På landsbygda er det kontanter som gjelder.

Tips:

  • Taxi – I Tyrkia er det ikke vanlig eller forventet å gi drosjesjåfører tips. Du kan runde opp prisen hvis du ønsker det. Tipping er verdsatt hvis sjåføren hjelper deg med bagasjen, men fortsatt ikke forventet.
  • Hoteller – det vanlig å gi tips til alle på hotell (portieren, conciergen, bellboyen, husholdersken). Hvis du tipser, vil du sannsynligvis få bedre service. Gi bærerne 4-5 tyrkiske lira per bag/koffert, samme beløp for romservice. Hvis conciergen er veldig hjelpsom, settes det pris på å gi mer eller mindre 15 tyrkiske lira. Du kan legge igjen tipset til husholdersken på sengen på slutten av oppholdet, eller i midten og slutten (hvis du for eksempel skal bo 2 uker). Tips mellom 5–10 TL, mer for eksepsjonell service. Du kan legge igjen 20–50 tyrkiske lira i resepsjonen når du drar, hvis oppholdet var bra
  • Restauranter – Det er vanlig må gi mellom 5% og 10% i tips, avhengig av service. Ikke gi tips hvis du får dårlig service. Tips må være kontant, helst i tyrkiske lira, og gis direkte til servitøren.
  • Guider – I Tyrkia jobber ikke guider for tips, men de setter pris på tips for god service. Du kan legge igjen mellom 10 og 15 tyrkiske lira hvis du føler det er fortjent.

Interessante fakta:

  • Omtrent 85 prosent av befolkningen snakker tyrkisk som morsmål.
  • De som jobber i turistnæringen snakker som regel også engelsk.
  • Gjør pruting i bazaarene og markedene tiol en morsom oppleveles. Pruting forventes og gjøres med et glimt i øye.
  • St Nicholas – den historiske figuren bak mannen vi kjenner som julenissen – ble født i Patara i Tyrkia rundt 300 e.Kr.

Festivaler:

Tyrkia byr mer enn bare et fantastisk landskap og fascinerende kultur. Det har også et bredt utvalg av feiringer og festivaler. Mange har blitt skapt for å hjelpe landet med å utvikle et mer moderne bilde som f.eks. Istanbul Internasjonale Musikk Festival. Kadirgafestivalen er den mest kjente festivalen i Tyrkia. Det er en veldig hyggelig, morsom begivenhet som bringer familier og venner sammen.

Ankara Internasjonale Filmfestival (mars) - En fantastisk begivenhet som arrangeres hvert år i løpet av mars måned for tilreisende, filmelskere, regissører og anerkjente skuespillere fra hele verden for fremvisninger på arenaer rundt om i byen.

Istanbul Internasjonale Musikkfestival (juni & juli) - Den største begivenheten i Tyrkias største by, og varer i omtrent to måneder med en rekke interessante konserter og forestillinger. Turister kan nyte klassiske og operaforestillinger, teaterforestillinger og tradisjonell folkemusikk fra regioner rundt om i landet.

Gumusluk Internasjonale Klassiske Musikkfestival (juli - september) - En av de mest kjente musikalske begivenhetene i Tyrkias Gumuslukområde, klassiske konserter flere ganger i juli, august og september. Symfoniorkestre tilbyr en avslappende atmosfære etter en lang dag med sightseeing.

Istanbul Internasjonale Jazzfestival (juli) - Etablert i 1986 og er en av de mest populære musikalske begivenhetene i landet. Den arrangeres hver juli, og tiltrekker seg tusenvis av festlystne fra hele landet. Selv om jazz er i fokus, er det mange andre sjangre å glede seg over.

Edirne International Kakava Festival (mai) - Denne romanifestivalen kjent som Kakava feires av romanifolk i hele Midtøsten og Tyrkia. Edirnefestivalen arrangeres 5.-6. mai og har rundt 5000 deltagere.

Aspendos Internasjonale Operafestival (juni) - Den vakre og antikke byen Aspendos og det fantastisk romerske amfiteateret er vertskap til Aspendos Internasjonale Operafestival som arrangeres hvert år. Mer enn 10 000 tilskuere strømmer oppsettningene i juni.

Kadirgafestivalen (juli) - Ofte sett på som den mest kjente festivalen i Tyrkia, er Kadirgafestivalen en fantastisk begivenhet som viser frem noen av de mest fascinerende aspektene ved tyrkisk kultur. Begivenheten ligger et noen kilometer fra hjertet av Tonya på de treløse platåene i innlandet, og begivenheten feires av besøkende og lokalbefolkningen i Tonya, Torul, Macka, Gorele og Eynesil hvert år i juli.

Izmir Fair (september) - Den eldste messen og utstillingen i Tyrkia er den spennende Izmirmessen som ble holdt på den store utstillingsplassen til Kulturepark i begynnelsen av september. Det er flere andre messer under arrangementet, inkludert en populær musikalsk festival.

Se våre reiser til dette reisemålet