Oversikt

Når du reiser på ferie til Storbritannia har du et skattkammer av naturopplevelser i vente. Her kan du oppleve det vakre skotske høylandet, den engelske kysten med sine pittoreske badebyer, Wales med sine grønne enger og daler og Nord-Irland med sin dramatiske kystlinje.

Dersom du er du ute etter en storbyferie til Storbritannia, kan du utforske verdensmetropolen London, oppleve den velbevarte gamlebyen i Edinburgh, suge inn inntrykkene i karismatiske Cardiff og bli sjarmert i den lille storbyen Belfast. Selv om alle de fire nasjonene i Storbritannia har sitt eget særpreg og sin egen kultur, har de en ting felles – den energiske fotballkulturen!

Du kan velge og vrake spennende attraksjoner og severdigheter i Storbritannia. I England kan du dra på utflukt til den forhistoriske monumentet Stonehenge, nyte du vakre strendene i den Unesco-listede badebyen Bath, oppleve de joviale publivet, følge i fotsporene til The Beatles i Liverpool og surfe i de imponerende atlanterhavsbølgene i Cornwall.

I hovedstaden London venter severdigheter som Buckingham Palace, teaterdistriktet West End, Tower of London, Houses of Parliament, London Eye og et enormt tilbud av museer og gallerier. Utvalget av restauranter er også et kapittel for seg i London – her kan du utforske mat fra alle deler av verden.

I mangefasetterte Skottland kan du oppleve det naturskjønne skotske høylandet, storslåtte kongelige slott og borger, pulserende storbyer og pittoreske fiskerlandsbyer. Skottland er som skapt for rekreerende vandringer, spennende sykkelturer og bilturer gjennom fortryllende landskap.

Sørvest domineres landskapet i Skottland av en idyllisk kystlinje, vakre skogsområder og bølgende åser. I nordøst kan du vandre i de flotte Grampian-fjellene og utforske pittoreske fiskerlandsbyer. Det skotske høylandet er kjent for sine tåkete innsjøer, frodige daler og en rekke historiske slott fra Middelalderen. Hovedstaden Edinburgh er full av skotsk kultur og historie, og her kan du utforske et stort utvalg av spennende spisesteder, kule vintagebutikker og en imponerende gamleby som står på Unescos verdensarvliste. 

Wales ligger i den vestlige delen av det sentrale Storbritannia, og denne lille perlen av et land som er full av imponerende fjell og grønne daler kan skilte med flere slott enn noe annet land i Europa. Landets tre nasjonalparker Brecon Beacons, Snowdonia og Pembrokeshire Coast er populære utfartmål for aktive og friluftsentusiaster. Langs landets lange kystlinje kan du følge kyststier og pusten inn frisk havluft. Hovedstaden Cardiff ligger bare to timer med tog unna London, og du vil snart oppdaget at dette er en dynamisk by med dype historiske røtter. Byens landemerke er det mektige slottet Cardiff Castle, som troner majestetisk over byen.

I Nord-Irland kan den friluftsinteresserte utforske landets imponerende kystlinje med sine bratte klippevegger, antikke ruiner og mektige naturfenomener. Hovedstaden Belfast har vært igjennom en rivende utvikling de siste tiårene – fra å være en by med vold og sterke motsetninger har den vokst seg til å bli en dynamisk og livlig by med god atmosfære og mange spennende attraksjoner.

Gjennomsnittstemperatur og nedbør for Storbritannia (London)
Måleenheter= ºC og mm/måned. Varmeste måned: juli (19ºC) / Kaldeste måned: januar (5ºC) / Våteste måned: oktober (70 mm)     

Hvordan er været i Storbritannia? Storbritannia har et maritimt klima med svale somre og relativt milde vintre. Temperaturene faller sjelden under null om vinteren, mens gradestokken om sommeren som regel holder seg under 30 grader. De varmeste områdene finner du i de sørlige områdene på øya, mens kan forekomme snø i enkelte perioder i høyfjellsområdene i Skottland.   

Beste tiden å besøke Storbritannia - Høysesong i Storbritannia er i sommermånedene fra juni til september. Dette er den varmeste perioden på øya, men også den tiden på året med flest turister og de høyeste prisene. Mange som reiser til Storbritannia foretrekker en vår- eller høstferie på den mangefasetterte øya – på den tiden er været behagelig og det er mindre trengsel i gatene i de større byene. Julen er også en attraktiv tid i Storbritannia med stemningsfulle gater i storbyene og god atmosfære på pubene.

Myntenhet: Britiske pund er offisiell valuta i Storbritannia. 1 britisk pund = 100 pence (øre) 

Tips
Det forventes generelt ikke at du gir tips i Storbritannia, men det blir likevel satt pris på om du legger igjen et lite tips dersom du fornøyd med servicen.

 • Taxi – Dersom sjåføren er vennlig og hjelpsom kan du runde av regningen oppover til nærmeste pund.
 • Hoteller – Service er som regel inkludert i prisen på hoteller i Storbritannia, men gi gjerne noen pund i tips til portneren som bærer bagasjen din eller personen som vasker rommet ditt.
 • Restauranter – Det er vanlig å gi rundt 10 prosent i tips dersom du er fornøyd med maten og servicen.
 • Guider – Serviceavgift er inkluder i de fleste guidede turer, men gi gjerne noen pund i tips dersom du er fornøyd med turguiden eller reiselederen.

Interessante fakta

 • Du er aldri lenger enn 120 kilometer fra havet når du befinner deg i Storbritannia.
 • Britene drikker mer enn 160 millioner kopper te daglig.
 • Skottland er golfens hjemland, og skottene oppfant den tradisjonsrike sporten i 1457.
 • Dragen i det walisiske flagget symboliserer kongen av Gwynedd, som hersket over de britiske øyer etter Romerrikets fall.
 • Storbritannia dekker et areal på 243 000 kvadratkilometer, hvorav rundt 5 prosent av arealet er kystlinje.

Festivaler
Storbritannia er hjemsted for et bredt spekter av festivaler hvert år – her finner du festivaler som omhandler alle tenkelige (og noen utenkelige) temaer. På de britiske øyer Blant annet kan du blant annet oppleve festivaler hvor blant annet mat, sport, kultur, litteratur og musikk er hovedingrediens.

 • Glastonbury Festival – I Somerset i juli kan du besøke en av de største musikkfestivalene i verden. På den legendariske festivalen samles mer enn 200 000 mennesker hvert år, og her kan du oppleve artister fra hele verden på en rekke forskjellige scener på det store festivalområdet.
 • Edinburgh Fringe festival – Dette en av de største kunst- og kulturfestivalene i verden. Tre uker i august kan du oppleve teater, musikk, danseforestillinger, musikaler, utstillinger og mye annet i den skotske hovedstaden.
 • National Eistedfod – Wales er hjemsted for en av Europas største kulturfestivaler, og her kan du blant annet oppleve musikk, teater, litteratur og danseforestillinger. Festivalen avholdes i august hvert år på forskjellige steder i Wales og samler rundt 100 000 mennesker.
 • St Patrick’s Day – 17. mars hver år kler det nord-irske folket seg opp i grønt og spiller opp til fest og moro over hele landet med parader, kostymer og deilig mat og drikke.

 

Høydepunkter

 • York – Denne spennende byen i Nord-England kan dateres tilbake til vikingtiden og 800-tallet, og er et godt alternativ dersom du vil utforske noen av de mer ukjente byene i England. Byen er omgitt av imponerende murer fra 1200-tallet, og er et lite mikrokosmos av fortidens England med trange smug, brosteinsbelagte gater og en storslagen gotisk katedral.
 • Eastbourne – Omgitt av South Down nasjonalpark i den sørøstlige delen av England frister den sjarmerende badebyen Eastbourne med sin viktorianske strandpromenade, dramatiske klipper og den 200 år gamle Redoubt-festningen fra napoleonstiden.
 • Overnatting på et slott – Skottland har en rekke storslåtte slott med overnattingsmuligheter hvor historien bokstavelig talt er risset inn i veggene. På det skotske høylandet finner du historiske slott fra Middelalderen hvor du kan bo som en greve i luksuriøse omgivelser. Om dagen kan du utforske den fantastiske omkringliggende naturen eller besøke et whiskydestilleri for å nyte en smaksprøve.
 • Glen Coe – Skottlands mest berømte dal går fra Lock Ness til Kingshouse. Den naturskjønne dalen er perfekt for vandringer, klatring eller rekreasjon i fantastiske omgivelser.
 • Wales Coast Path – Langs denne unike 1400 kilometer lange kyststien kan du utforske noen av Storbritannias vakreste kystlandskaper. Langs kyststien kan du blant annet oppleve idylliske sandstrender, dramatiske klipper og pittoreske landsbyer.
 • Giant’s Causeway – En av Nord-Irlands mest berømte turistattraksjoner består av tusenvis av basaltsøyler som skyter opp av havet. Dette unike nord-irske landemerke ble formet for 60 millioner år siden av størknet lava.  

Se våre reiser til dette reisemålet