Oversikt

Østerrike fremmaner bilder av snødekte fjelltopper i Alpene og krystallblå innsjøer omgitt av stråbelagte hus. Selv om dette bildet av naturlig skjønnhet er nøyaktig, så er Østerrike også spekket av keiserhistorie og viden kjent for klassiske musikk og scenekunst.

Sommer som vinter kan besøkende nyte fantastisk natur i Østerrike. I sommermånedene er det et "must" å utforske de mange innsjøene og fjellene, spesielt i innsjøene i regionen Salzkammergut. De pittoreske landsbyene har motstått presset fra modernisering og er nesten  uendret i århundrer. I vintermånedene finner du noe av det beste skisporten har å by i de østerrikske alpene. Enten det er på ski ved Arlbergfjellene eller i Kitzbühl, vil man finne en fin kombinasjon av vakkert preparerte løyper og spennende backcountry-alternativer.

Det er ikke bare Østerrikes naturlige skjønnhet som besøkende oppsøker, men også dets historie, mat, kultur og kunst. Fra den tidløse byen Innsbruck med sitt berømte gyldne tak, til den musikalske hovedstaden Salzburg, og den berømte sacherkaken i Wien, er det mye å se og oppleve i Østerrike.

Høydepunkter
Østerrike tilbyr en fantastisk blanding av utendørs- og naturattraksjoner, med de fleste historiske severdighetene i byene. Begynn med å besøke en av de store byene, som Wien eller Salzburg, og ta turen til Alpene eller en av de mange innsjøområdene for å nyte landets naturlige skjønnhet. Det beste med å besøke Østerrike er at det er spennende aktiviteter å nyte både sommer og vinter, noe som gjør det til en perfekt helårsdestinasjon.

 • Den spanske rideskolen – Ingenting utstråler balanse og styrke så elegant som de vakre hvite Lipizzanerhestene på den berømte spanske rideskolen i Wien. Med en historie på over 440 år, er skolen det beste stedet i landet for å se ryttere i deres upåklagelige antrekk, som personifiserer høyden av klassisk ridning og hestekunst. Å se den daglige morgentreningen er vakker og fredelig opplevelse, og en av de mest autentiske attraksjonene i Østerrike.
 • Schönbrunnpalasset – Dette utrolige palasset i rokokkostil regnes for å være en av de viktigste arkitektoniske strukturene i Østerrike. Schönbrunnpalasset, som står på UNESCOs verdensarvliste, er absolutt verdt et besøk når er i Wien. Palasset dateres tilbake til 1500-tallet og selv om selve bygningen er utrolig vakker, anses hagene for å være like imponerende. Prøv å finne en vei gjennom den utrolige hekkelabyrinten, besøk den botaniske hagen eller utforsk de romerske ruinene.
 • Kristallwelten – Det berømte østerrikske krystallselskapet, Swarovski, har et vakkert underjordisk museum dedikert til historien til krystaller og selskapets historie. Gå inn i det underjordiske eventyrlandet under et enormt hode som spirer en foss fra munnen, som i vintermånedene er fullstendig frossen! Krystallene som vises skinner og glitrer i en perfekt regnbue av farger, og noen av de mest imponerende og prangende gjenstandene og smykkene kan beundres. En butikk på stedet lar besøkende kjøpe noen av disse vakre stykkene som en flott suvenir. Dette er et flott attraksjon for både barn og voksne, spesielt i dårlig vær.
 • Hallstatt – Ansett for å være den eldste landsbyen i Østerrike, er Hallstatt sannsynligvis den typiske alpelandsbyen. Plassert langs Hallstättersee og omgitt av Dachstein-fjellene, er dette et landlig landsbyen som tatt ut fra et postkort. Å ankomme Hallstatt med tog er trolig den mest dramatiske måten å komme seg hit på, siden jernbanestasjonen ligger på motsatt side av innsjøen, og man må ta ferge ved avstigning. Et besøk til Salzwelten er verdt et besøk for å forstå hvordan salt ble utvunnet i gamle dager, da områdets rikdom vokste kun ut fra saltindustrien, med dype saltgruver i nærheten.
 • Retz – Østerrike er kanskje ikke mest kjent internasjonalt som et vinproduserende land, men europeere har lenge elsket østerrikske viner. En by som har vokst gjennom vinhandelen er Retz. Byen ligger i Weinviertel, og er kjent for sine underjordiske kjellertunneler, som er estimert til 22 kilometer i lengde og utgjør et av de største kjellernettverkene i Europa. Byen er også kjent for sitt pittoreske markedstorg og rådhus.
 • Eisriesenwelten – Hvis man bare skal besøk en av de naturlige attraksjonene i Østerrike, bør det være Eisriesenwelten i Werfen. 48 kilometer med labyrintlignende underjordiske isgrotter er rett og slett imponerende. Det regnes for å være et av de største ishulekompleksene i verden, og selv i de varme sommermånedene kan det være kaldt inne i den underjordiske hulen. Spenn på en hodelykt og se dryppsteinene og mange underverker i grottene som er åpne mellom mai og oktober.

Gjennomsnittstemperatur og nedbør for Wien
Måleenheter= ºC og mm/måned. Varmeste måned: juli (27ºC) / Kaldeste måned: januar (-3ºC) / Våteste måned: juli (80 mm) - Alle verdier basert perioden 1991-2020

Average min and max temperatures in Vienna, Austria

Hvordan er været? -Østerrike drar nytte av et temperert sentraleuropeisk klima med fire forskjellige årstider. Klimaet i Østerrike er i stor grad kontinentalt med den østlige grensen til landet som strekker seg inn i den pannoniske klimasonen. Det er typisk for sentraleuropa å ha kalde vintre; går ned til minus 20°C om natten og varme og solrike somre; nå opp til 35°C noen dager i august. Den større regionen av Østerrike ligger i den kjølige og mer tempererte klimasonen der fuktige vestlige vinder råder. Med over halvparten av landet dominert av Alpene, er det alpine klimaet den viktigste temperaturen i hele landet. I øst, på den pannoniske sletten og langs Donaudalen viser det typiske været kontinentale karakteristikker med mindre nedbør enn de alpine områdene. Selv om Østerrike er kaldt om vinteren, kan områdene rundt Alpene fortsatt nå relativt varme temperaturer opp til 20°C til 27°C om sommeren.

Beste tiden å besøke Østerrike: De beste tidene å besøke Wien og de andre større byene i Østerrike er sen vår og tidlig høst, spesielt månedene mai, juni og september.

Midt på sommeren (juli-august) er tordenværet mer intense, og det kan være veldig varmt i lave høyder. I byer som ligger i kuperte områder, som Salzburg, Innsbruck, regner det mer enn i Wien, som til gjengjeld kan være varmt og fuktig. På den annen side, i denne perioden er temperaturene i høyfjellet mer behagelige.

 

 

 

Valuta & Mynenhet: Østerrikes offisielle valuta er Euro (EUR). De fleste kredittkort er aksepter de fleste steder i landet for større transaksjoner, men det er viktig å ha nok kontanter til enhver tid. Minibanker (ATM) finnes i alle byer og er lett tilgjengelige.

FreeCurrencyRates.com

Tips:

 • Taxi – Sjåfører vil forvente omtrent 10 % tips. Vanligvis kan du bare runde opp for å møte dette.
 • Hoteller – det forventes ikke at man gir tips. Man kan gi pikkoloene 1 euro pr koffert og rengjøringspersonalet 2-3 euro pr natt hvis servicen er veldig bra.
 • Restauranter – tips er inkludert i prisen, men det forventes at du tipser på toppen. Den beste måten for dette er å runde opp til nærmeste 5-10 euro avhengig av totalsummen. Du bør imidlertid ikke la dette ligge på bordet, du bør gi dette til servitøren og si "danke" som en indikasjon på et tips.
 • Guider – om man er på en dagstur burde man gi 30-40 euro til guiden om man er på en gruppetur med flere kan man gi 5-10 euro hver. Å gi 5-10 euro til sjåføren blir også satt pris på.

Interessante fakta:

 • Den best bevarte steinaldermannen i verden ble funnet i Oetz-dalen i Tyrol. Han heter "Oetzi" og døde for rundt 5300 år siden.
 • Østerrike har 13 fjelltopper med en høyde på 3000 meter og 34 fjelltopper som overstiger 2000 meter.
 • De østerrikske alpene dekker 62% av landets totale landareal.

Festivaler:

 • Schubertiade (april og oktober) – Denne festivalen er dedikert til musikken til Franz Schubert og regnes for å være den viktigste Schubert-musikkfestivalen i verden. Feiringen går tilbake til 1976 og finner sted hvert år i Hohenems i april og oktober. En rekke forestillinger inkludert orkesterkonserter, pianokonserter og kammerkonserter skal nytes. Festivalen er stolt av å holde arenaene sine intime og små, noe som øker populariteten.
 • Glatt & Verkehrt Festival (juni - juli) Løst oversatt betyr festivalnavnet «rett og bakover». Glatt ble etablert i 1997 og viser frem internasjonale artister som bruker humor og vidd i musikken sin. Festivalen arrangeres i byen Krems, og holder vanligvis 15 konserter i løpet av en måneds periode mellom juni og juli. Mange av konsertene og forestillingene er gratis.
 • Slazburg Festival (februar) – Den mest kjente begivenheten i Østerrike, Salzburger Festspiele (juli til september) dateres tilbake til 1920. Festivalen inkluderer både musikalske og dramatiske forestillinger, som holdes i hele barokkbyen Salzburg. Den feirer livet til Wolfgang Mozart, som ble født i Salzburg, og det årlige høydepunktet er produksjonen av Jedermann.
 • Wien Weihnachtsmarkt (novermber - desember) – Hvis man besøker Østerrike i løpet av november og desember, er et absolutt must-besøk det berømte Weichnachtsmarket, eller julemarkedet, i Wien. Julen i Østerrike er ikke så kommersiell, men familier nyter fortsatt typisk julemat og drikke, som glühwein (varm vin) og lebkuchen (ingefærbrød). Dette er et flott sted å kjøpe håndverk og barna kan oppleve en tradisjonell karusell.

Se våre reiser til dette reisemålet