Oversikt

Dette kan overraske de som vurderer en ferie i Ungarn, men landet og dets historiske hovedstad, Budapest, er det 15. mest ettertraktede reisemålet i verden. For de som kjenner Ungarn kommer det imidlertid som ingen hemmelighet, og dette sentraleuropeiske landet er fullpakket med historiske severdigheter, kulturarv, innsjøer, elver, strålende landskap, kosmopolitiske byer smaksatt med skjulte perler og god mat. UNESCOs verdensarvsteder og reservater, barokkslott, en rik kultur og etniske folketradisjoner gir et fascinerende besøk.

Sightseeing rundt i Ungarn og dets store byer passer for enhver smak, fra Budapest, en av Europas vakreste byer, rik på museer og storslåtte bygninger, gjennom nasjonalparker som er flotte for økoturister og fuglefolk til de berømte ungarske termalbadene og spaene. Utendørsaktiviteter tar en ut i naturen på hesteryggen, terrengsykkel eller til fots, og kulturkjennere vil elske opera, ballett og klassisk musikk like mye som det yngre publikummet elsker det pulserende nattelivet og gourmetmat.

Innfødte ungarere sies å være etterkommere av de voldsomme, krigerske magyarstammene, men de har i løpet av de siste 10 århundrene forvandlet seg til noen av Europas vennligste mennesker. Engelsk undervises på skoler, så besøkende vil ikke ha problemer med å kommunisere. Overnatting spenner fra ultimat luksus i herregårder eller moderne eksklusive hoteller som inkluderer velvære i tradisjonelle termalspa til sjarmerende gårdshus i det fantastiske landskapet. Du vil finne gjestfrihet og en genuin velkomst uansett hvor du bor.

Ungarns utmerkede offentlige transportsystem og dets gode veier gjør dagsturer til en lek, spesielt hvis du er i Budapest. Hovedstaden er omgitt av interessante steder å besøke, inkludert arkitektonisk viktige byer med palasser og storslåtte kirker og små middelalderske handelsbyer hvor folk lever som de gjorde i går. Severdigheter som må ses er den enorme Balatonsjøen og nasjonalparker som fortjener en overnatting, med vakre vertshus og spa som tar imot de slitne reisende.

Høydepunkter
Både i Budapest og resten av landet er det nok attraksjoner og landemerker til å holde besøkende lykkelig engasjert under størstedelen av oppholdet. Favoritter som slott, palasser, fine basilikaer og kirker, den herlige naturen i regionen og den termiske innsjøen og spaene ved Heviz. Vinturer rundt Kvinnenes Dal er kilden til mange av Ungarns berømte årganger, og et besøk til Szentendre friluftsmuseum er også populært.

Slottsbakken i Budapest - det mest historiske området av byen, ble bosatt på 1200-tallet og inneholder de fleste av Budapests fremste landemerker. Budaslottet, dets festningsverk og det kongelige palasset er de mest besøkte attraksjonene med sin enorme vidde med tre museer, inkludert Nasjonalgalleriet. Andre bemerkelsesverdige strukturer er Maria Magdalenatårnet, den siste resten av en fransiskanerkirke fra 1200tallet, Wienerporten, Matthiaskirken med sin overdådige interiør, Det hvite tårnet i Fiskerbastionen og den høye søylen utskåret med figurer, et pest-monument reist av takknemlige ungarske overlevende.

O'Buda romerske ruiner - Den romerske bosetningen Aquincum ligger i den eldste parken i Budapest, O'Buda, og så en ledende rolle i administrasjonen av Pannonia, det romerske navnet på den ungarske provinsen. Utgravninger dateres tilbake til det 2. århundre e.Kr., og bare en tredjedel av runene er utgravd. Ruinene av et amfiteater, statuer, gravsteiner, mosaikkgulv og et vannsystem kan alle sees.

Parlamentsbygninen - Den praktfulle kuppelen til den ungarske parlamentsbygningen ruver over byen fra sin fremste posisjon ved bredden av Donau. Bygget på slutten av 1800-tallet, er ytterveggene utsmykket med statuer av kjente patrioter og konger, og dets imponerende interiør kan besøkes når parlamentet ikke er i møte. Inspirert av Westminster i Storbritannia, er det enda større og mer praktfullt, og det er opplyst om natten.

Hevis Termiske Innsjø - To timer med tog fra Budapest finner man den geologiske sjeldenheten Hevis Termiske Innsjø som er Europas største innsjø med varmt, mineralrikt vann på en torvmyr. Den berømte spabyen Heviz ble bygget rundt dens naturlige helbredende egenskaper, og innsjøen og byen er både et verneområde og på UNESCOs verdensarvliste. Spabygningen er over 100 år gammelt, plassert i sentrum av innsjøen og nærmet av motorveien. Besøkende kan svømme enten utendørs eller innendørs i det svovelrike, mildt radioaktive vannet mens de beundrer lotusplantene som flyter på overflaten. Byen Hevis er et av de største termiske spasentrene i Europa, med luksuriøse feriesteder over hele landet som bruker gjørmen fra bunnen.

Festetics Palasset - Det praktfulle Festetics Palasset ble bygget utenfor byen Keszthely over en periode på 100 år fra 1745. Den første residensen til den østerriksk-ungarske keiserinne Elizabeth, og tilbrakte dessverre liten tid der. Dens barokkstil minner om franske storslåtte palasser fra perioden, og de 100 rommene er overdådig dekorert og møblert. Palasset er nå hjemmet til Helikon Slottsmuseum og brukes som et sted for klassiske konserter og annen underholdning. Den vakre anlagte eiendommen er vel verdt å oppleve.

Visegrad Citadel var en gang det kongelige hjertet av Ungarn, og ligger på toppen av en høyde med utsikt over byen. Det dateres tilbake til 1250 e.Kr. og ble bygget i tre etapper - selve festningen, nedre slott og vannbastionen ved bredden av Donau. Mange historiske kongelige begivenheter fant sted her i middelalderen, og de flotte boligrommene på citadellets vestside er åpne for publikum. Høydepunktene er den spektakulære utsikten fra vollene over Donau og Borzsonyåsene. Like ved ligger det kongelige slott og Salomos tårn.

Det Ungarsk Nasjonalmuseum - ligger i en imponerende bygning i nyklassisistisk stil fra midten av 1800tallet, og forteller historien til landet fra middelalderen til i dag, og slutter med kommunismens fall. Gitt den nesten permanente konflikttilstanden i løpet av tidsrommet som dekkes, er det ikke overraskende at militsen tar et forsete på skjermene. Andre deler beskriver forhistorisk tid gjennom middelalderen, hvor kronjuvelene til det ungarske monarkiet finnes. Lapidary, utskjæringen av edelstener og halvedelstener, er godt representert med eksempler fra romersk til tidlig moderne tid.

Szentendre - En pittoresk, sjarmerende by med barokkhus i balkanstil og svingete brosteinsgater, så tiltrekker Szentendre seg et stort antall besøkende til sitt ungarske friluftsmuseum. Gamle bygninger har blitt brakt og rekonstruert fra alle regioner i landet, og viser bondelandsbyer komplett med kirker, låver og uthus. Mange er tradisjonelt innredet, og her arrangeres begivenheter og festivaler hele året.

Kvinnenes Dal - Eger er det tradisjonelle vinproduksjonsområdet i Ungarn, med sin Szepassony-volgydal med over 200 vinkjellere hugget inn i regionens tufstein for hundrevis av år siden. Vinen fra vingårdene lagres her for å modnes, med edle muggsopp og moser som skaper en unik atmosfære for å oppnå sin duft og mykhet. Individuelle familier eier kjellerne, og besøkende ønskes velkommen med smaksprøver. Hvis du tar med din egen beholder, kan du kjøpe vin direkte fra fatene, en unik suvenir fra et sted hvor en gammel kunst blomstrer og de gamle måtene er best.

Terrorhuset Museum - Beliggende i det tidligere hovedkvarteret til det fryktede AVH hemmelige politiet, er Terrorhuset Museums svarte historie om et sted hvor tortur og drap ble utført mot egne innbyggere. Ikke for sarte sjeler, dette museet forteller om partisanheltene som ble fengslet og døde på forferdelige måter i frihetens og demokratiets navn. Veggene ble konstruert med dobbel tykkelse for å dempe skrikene, og en plakett ved inngangen er til minne om ofrene.

Holloko - En bortgjemt perle, den tradisjonelle landsbyen som ligger i Cserhat, er Holloko et UNESCOs verdensarvsted for sin perfekt bevarte, levende, etniske Paloclivsstil og arkitektur. Isolation har holdt sine 400 innbyggere tro mot røttene, og deres særegne, fargerike kostymer brukes under høytider som påske.

Etnografisk Museum - Overfor parlamentsbygningen i Budapest ligger det fascinerende nasjonalmuseet for etnografi, et must for de som ønsker å vite mer om det ungarske folket og deres historie. I et viltvoksende, fantastisk kulturarvsmuseum, introduserer utstillingene besøkende til alle aspekter av livet gjennom tidene med modeller av gamle bosetninger og uvurderlige gjenstander fra Transdanubiaregionen. Ikke gå glipp av takfreskene eller de midlertidige utstillingene i andre etasje.

Den Stor Synagogen - Verdens nest største jødiske tempel, Den Store Synagogen, kan huse over 3000 tilbedere til enhver tid. Det er en imponerende arkitektonisk bygning i romantisk/maurisk stil, og ble opprinnelig bygget i 1859, men nylig renovert. Ved siden av synagogen ligger Holocaustminnesmerket, bygget for massegravene til tusenvis av Budapests jøder som ble myrdet mellom 1944 og 1945 av nazistene på retrett. Bladene på livets tre i bronse viser de graverte navnene på Holocaustofrene.

Gjennomsnittstemperatur og nedbør for Budapest
Måleenheter = ºC og mm/måned. Varmeste måned: juli/august (21ºC) / Kaldeste måned: januar (0ºC) / Våteste måned: juni (60 mm) - Alle verdier basert perioden 1991-2020.

Hvordan er været: Ungarns klima er klassifisert som kontinentalt, og har varme somre med hyppige regnbyger, lite fuktighet og kalde, snørike vintre. Gjennomsnittlig sommerhøyde varierer rundt 23°C, mens vinterlave temperaturer når -4°C med sporadiske topper og faller til over 37°C om sommeren og -23°C om vinteren. Unntaket er en liten region rundt Pecs som har et typisk middelhavsklima selv om vintersnø fortsatt er vanlig. Stormer på slutten av dagen oppstår i de varme sommermånedene.

Mai til september er det beste været, med varme dager og kjøligere netter, og våren er våtere enn høsten. Sen høst og vintervær er stort sett kjølig og vått med tåke er vanlig. Snø faller ofte i vintermånedene, med stor dekning i fjellområdene i nord. September er den tørreste, med juni med mest regn, og vinteren mer fuktighet enn våren og sommeren.

De sterke, kalde Boravindene blåser om vinteren, spesielt i fjellet, og gir snøstormer og sporadiske white-outs i skiområdene. Juli er den varmeste måneden, og klimaet viser regionale forskjeller mellom det varmere sør, det typiske europeiske kontinentalklimaet i de sentrale og nordlige regionene og de vestlige områdene som er påvirket av Atlanterhavet.                                                                                                                         
Beste tiden å besøke Ungarn: Hver sesong har sin sjarm, selv om de fleste museer og turiststeder er stengt om vinteren. Våren er en vakker tid å besøke Ungarn med mildvær og blomster i blomst. Somrene er uvanlig lange, selv om folkemengder kan ødelegge opplevelsen. Høsten rundt hovedstaden er spektakulær og en av de beste tidene for fotturer.

 

Myntenhet:  Ungarns offisielle valuta er forint (HUF). Kreditkort blir akseptert stort sett overalt, og minibanker er allment tilgjengelige i Ungarn.

Tips:

  • Taxi – tips er forventet. 5-10% på toppen av takstameterprisen
  • Hoteller – Tips på ungarske hoteller er ikke så veldig komplisert fordi du må gi tips til praktisk talt alle du kommer i kontakt med. 200-forint-mynter er utmerkede på hoteller, da du kan bruke dem til å dekke tips til portører og pikkolo, rengjørere og romservicebetjenter samt barpersonale og servitører.
  • Restauranter – Det forventes 10-15% tips på toppen av regningen.
  • Guider – om man er på en dagstur burde man gi 2000-4000 Ft til guiden om man er på en gruppetur med flere kan man gi 1000 Ft hver. Å gi 1000 Ft til sjåføren blir også satt pris på.

Interessante fakta

  • Ungarsk er det offisielle språket som snakkes av rundt 93 prosent av befolkningen, med rom som det viktigste minoritetsspråket. I Budapest kan de fleste som er involvert i turisme tilstrekkelig engelsk.
  • Veskesnapping og lommetyveri er vanlig, spesielt i Budapest.
  • Den ungarske nasjonalretten er Gulyás eller Gulasj, og er en krydret kjøttgryte som inneholder mye paprikapepper.

Festivaler

Ungarns helligdager og festivaler omfavner kontrastene til selve landet, fra små landsbyfolk og religiøse feiringer som kan dateres århundrer tilbake til store internasjonale musikalske og kulturelle begivenheter med verdenskjente artister. Budapest har flest festivaler, med Ungarns vår- og høstmusikkfestivaler de mest populære.

Budapest Internasjonale Sirkusfestival (januar & februar annet hvert år) - Denne feiringen av alt sirkus, som holdes to ganger i løpet av fem dager fra slutten av januar til februar og tiltrekker seg forestillinger fra hele verden til å opptre i hovedstaden. Ildslukere, klovner, dansere, akrobater, sjonglører, trapesartister og mer framfører 30 forestillinger i løpet av det fem dager lange arrangementet, og avsluttes i en gallaforestilling med kjente talenter.

Ungarsk Formel 1 Grand Prix (februar) - I begynnelsen av februar byenn og motorracerbanen Mogyorod vertskap for det årlige Formel 1 Grand Prix-løpet. Bilentusiaster fra hele Ungarn og Europa fyller hotellene over hele Budapest, og gatene er overfylte med fans av de forskjellige sjåførene.

Budapest Vårmusikkfestival (mars) - Denne ikoniske musikalske begivenheten trekker besøkende fra hele verden i mars til sine 200 konserter, hvorav mange er plassert i byens strålende historiske bygninger. Kunstnere i verdensklasse innen opera, klassisk, jazz, rock og folkmusikk opptrer i flotte bygninger som den ungarske statsoperaen og nasjonalgalleriet, samt i basilikaer, kirker og andre arenaer.

Donaukarnevalet (juni) - Multikulturelt, spennende og fullt av musikk. Donau-karnevalet finner sted på Budapests Vorosmartyplass og andre arenaer hver juni. Profesjonelle og amatører samtidsdansere, folkemusikere og artister fra hele Ungarn og Europa deltar i 10 dager med forestillinger, gateunderholdning, konserter og fester.

Korosdalen Folkekunstfestival (juli & august) - Ungarere er utrolig stolte av folkearven sin og gjør alt de kan for å bevare dens lange historie, spesielt på landsbygda. Denne festivalen, som arrangeres hver juli og august i byen Gyula, er en av de beste i sitt slag, med tradisjonell musikk, dans, drama og håndverk.

Budapest Nasjonal Galopp (september) - Elskere av hester og ridning vil ikke gå glipp av dette septemberarrangementet, som finner sted årlig over tre hele dager og med de suverene ungarske hestene. En feiring av Hussarkulturen og dens militære tradisjoner viser mange forskjellige begivenheter som kulminerer i det spektakulære Det nasjonale hesteløpet på Helteplassen med ryttere fra landsbyer, tettsteder og byer som alle konkurrerer om den store premien.

Budapest Palinka og Pølsefestival (oktober) - Matelskere vil elske dette årlige arrangementet på Slottsbakken. Med minst 20 forskjellige varianter av den ungarske konjakken, palinka, er destillatørene deres tilgjengelig for å forklare hvordan det lages, sammen med produsentene av de berømte ungarske pølsene og produktene deres. Gateunderholdning, musikk, danseforestillinger og generell munterhet er en del av den gastronomiske moroa.

Budapest Julemarked og Festival (desember) - Til tross for det kalde været er Budapest et magisk sted å være i julen, med julesanger, førjulsfester og det største julemarkedet i landet som arrangeres på Vorosmartyplassen. Elsket av lokalbefolkningen som besøkende, finner man gaver, lokale kunstverk, malerier, håndverk, julepynt, tradisjonell mat og drikke, gløgg og en julekrybbe.

Se våre reiser til dette reisemålet