Få eksperthjelp, og skreddersy din ferrie nå!

Oversikt

Kanalene i Brugge, motebyen Antwerpen, dekadent sjokolade, blåskjell og fries, klokketårn og slott, sprø karneval, Tintin og øl brygget av munker…..Hvordan kan noen få seg til å si at Belgia er kjedelig.
Uventet rikdom
Kanskje det største trekkplasteret til Belgia er de mange middelalderbyene, noe som har gitt Belgia rekordmange oppføringer i UNESCOs liste over verneverdige steder. Tar du med alle de flotte barene og restaurantene som kanskje serverer verdens mest smakfulle ølsorter har du en deilig kombinasjon. Men Belgia har mye mer enn dette å tilby, her finner du alt fra stallaktittfylte grotter til innbydende små elver og landlige gods til sandstrender langs (den til tider) kalde Nordsjøen. Banebrytende museer og interessante gallerier viser frem den komplekse historien om det som har vært en smeltedigel av europeisk kunst, fra det primitive flamske via Rubens sensuelle nymfer og til bisarr surrealisme, tegneserier og mote fra 2000-tallet. Og vi må ikke glemme at Belgia også er vert for kanskje et av verdens mest merkelige karneval.
.
Spor etter konflikter
Belgia har helt siden romertiden funnet seg regelmessig veien for inntrengere, enten på gjennomreise eller for å sikre seg det som i dag utgjør Belgia. De fleste byer har blitt ransaket og ødelagt under brutale konflikter. Det var i Belgia, ved slaget på Waterloo at en av Europas store herskere, Napoleon, til slutt møtte sin overmann. Tilsynelatende endeløse rader med hvite gravsteiner i i Flandern minner oss om de fire årene med den 2. verdenskrigs helvete. Det er i Belgia du også finner tidligere fangeleirer og en rekke museer dedikert til minne om de grusomme kampene som fant sted i krigens siste fase og starten på Hitlers tilbaketrekning under slaget som ble kalt «Battle of the Bulge» i Ardennene.
By & Land
Selv om Belgia er meget kompakt er det et land med slående kontraster; språklig, kulturelt og topografisk. De fleste av de historiske byene ligger for det meste i det flate, nederlandstalende Flandern. Dette er byer som oser av middelalder arkitektur med imponerende klokketårn, magiske torg og de særegne spisse husene (som du også ser i Nederland selvsagt),. Langs fotogene kanaler. De fleste byene har interessante museer og gallerier og det beste med Belgia er at det aldri er langt mellom to steder og sammen med bra utbygd offentlig transport er det lett å komme seg rundt på egen hånd. I motsetning til Flandern er Wallonia mer kupert (og fransk talende) og Wallonia er også mer landlig enn Flandern. Skal du besøke denne regionen av Belgia er det derfor eklest om du har egen transport siden mange av attraksjonene, deriblant noen spektakulære grotter og imponerende slott ikke alltid er like lett tilgjengelig med offentlig transport.
Fries, sjokolade & øl
Forbered deg til å legge på deg noen kilo og et par cm i midjen: Belgias utrolige utvalg av spis- og drikkbare spesialiteter er langt større en selve landet og er definitiv ikke rettet mot de som er urolige for å legge på seg. Byene Brussel og Liege konkurrerer om hvem som lager den perfekte vaffelen, mens utallige spesialbutikker selger kanskje det som er regnet som verdens beste sjokolade. Jumbo blåskjell serveres med sprø fries (som er stekt to ganger) «frites» (for all del ikke kall de french fries). Men vi har ikke glemt kanskje den største eksportartikkelen for Belgia, øl. Brygging av øl i Belgia er en kunstform og du skal lete lenge etter et sted som har så mange varianter. Det kanskje mest kjente ølet er de seks ulike øltypene som brygges av munker og som er brygget den dag i dag i aktive kloster.

Høydepunkter i Belgia
Inneklemt mellom Tyskland og Frankrike har lille Belgia all grunn til å være stolte av sin kulturarv. Her finner du alt fra eventyrslott i rammer fra middelalderen og til skumle spøkelsesbyer. Her er noen av de beste attraksjonene som du bør få med deg hvis du legger veien til Belgia.
 • Øl og brygging: For de som er glade i øl, kvinner som menn, er Belgia landet med stor L. I 2016 var det rundt 224 aktive bryggerier i landet og der er over 4000 forskjellige typer. Og det blir ikke hellet i hvilket som helst glass, for hver type har sitt eget for å best kunne fremme egenskapene til akkurat det merket og den typen. Det mest spesielle er klosterøllet (Trappist) som fortsatt brygges i 6 kloster rundt i landet. Uansett hva slags øl du liker kan du finne det her, men pass på, disse er oftest sterkere enn det du får kjøpt i norske butikker. 
 • La Grand-Place (eller De Grote Markt) og Brussel: Dette er selve symbolet for Belgia & Brussel. Torget er omkranset av nydelige bygninger og arkitektur oppført mellom det 14. til 17. århundre. Torget er en stor magnet for besøkende hele året, men i august er torget enda mer populært i august hvor torget er dekket av et 75 x 24m stort teppe av blomster, laget av over 700 000 begonia. Brussel er også hovedstaden i Belgia og utenom La Grand-Place finner du historie pakket inn i hver eneste gate.
 • Kanalene og klokketårnet i Brugge: Brugge ble grunnlagt ved bredden av elven Reie, og etter hvert som byen vokste ble vannveiene som forbandt den med Zwin elvemunningen også større. I dag er kanalene vakre påminnelser om Brugges historie og kanskje den største attraksjonen i byen. Sammen med sin middelalder arkitektur og det imponerende klokketårnet selve bildet på Belgia. Hvis du føler deg sprek, hva da med å ta fatt på de 366 trinnene opp til toppen for en fantastisk utsikt over denne utrolig vakre byen.
 • Hallerbos (den blå skogen): hvis du befinner deg i Belgia rundt april – mai og du liker blomster bør du legge inn et besøk til dette stedet. Du kan se dette over store deler av europa, men dette er nok et av de mest spektakulære områdene hvor du kan se enorme skogsområder slå ut i full blomst med blåklokker som hovedattraksjonen (men timing er meget viktig). Når de først blomstrer, vil dette vare i hvert fall for noen uker).
 • Sjarmerende Durbuy: Lille Durbuy er en liten landsby som tatt rett ut av en eventyrfortelling der den ligger ved elvebredden Ardennes regionen. I tillegg til sin sjarm er også Durbuy et perfekt utgangspunkt for korte og lange fotturer og kajakkturer. I tillegg finner du en rekke små lokale fabrikker som lager alt fra syltetøy til byens litt rare park med busker klippet i ulike former og fasonger.
 • Spøkelsesbyen Doel: denne forstaden til Antwerpen ble tilfeldigvis en spøkelsesby og dermed forvandlet til et graffitiparadis. Stedet har lenge vært klart for rivning grunnet en planlagt utvidelse av havneområdet i Antwerpen. Heldigvis (for noen) har dette fortsatt ikke skjedd, og byen har etter hvert blitt et sted hvor gatekunstnere har fått frie tøyler til å utfolde seg. Doel har også fortsatt en håndfull innbyggere som nekter p forlate forstaden.
Gjennomsnittstemperatur og nedbør for Belgia (Brussel)
Måleenheter= °C og mm/måned. Varmeste måned: juli (18°C), Kaldeste måned: januar (4°C) & Våteste måned: desember (49.6mm) - Alle verdier basert på data innhentet i perioden 2005-2015.
Hvordan er været? Belgia har et temperert klima. Dette betyr milde vintre og kjølige somre, som ofte kan være regnfulle (Belgia er det landet i Europa som får mest regn), fuktige og med overskyet vær. Belgia får normalt 820mm nedbør i pret, stort sett jevnt fordelt over alle årstider med noe mer om sommeren (i snitt er det ca 200 regndager i året). Men ikke la dette legge en demper på reiseplanene og snitt temperaturen i denne perioden er på rundt 22°C.Fra oktober begynner temperaturen å falle og bringer med seg kjølig og fuktig klima. Med unntak av Ardennes 
Beste tiden å besøke Belgia: vil være i perioden mellom april og juni eller september til oktober. Været og klima på våren og høsten er perfekt og faller også utenfor det som regnes som høysesong landet (juli – august). Vintermånedene er dermed lavsesong, men det er i denne perioden vil du til gjengjeld ha noen meget fargerike og livlige karneval.
Penger & myntenhet: Euro = 100 cents
Som resten av Europa er hele samfunnet satt opp med tanke på bruk av kredittkort og du trenger stort sett bare kontanter når du skal kjøpe mindre ting eller gi tips.

Tips: det er faktisk ikke så vanlig å gi tips for tjenester i Belgia siden det som oftest er inkludert i regningen (dette er nok en meget god ide sien Belgia er hjem til tusenvis av deilige varianter av øl, med alt fra hveteøl til øl laget av diverse frukt. Men du kan bruke denne tips guiden for å hjelpe deg litt på vei når servicen er upåklagelig.
 • Taxi: Det er ikke forventet I det hele tatt, men du kan alltids runde opp til nærmeste EURO
 • Hotel: Service gebyr er alltid inkludert I regningen så det er ikke nødvendig å gi tips. Hvis du allikevel ønsker å betale hvis noen hjelper deg med f-.eks bagasjen holder det med at du gur EUR1 per kolli.
 • Restauranter: Service gebyr er alltid inkludert i regningen, men føler du at noen fortjener noe ekstra bør du ikke gi mer enn 10%.
 • Barer: Det er ikke nødvendig å gi noe tips siden dette er inkludert i regningen, men igjen hvis du synes at servicen har vørt god er det alltid hyggelig om man legger igjen noen EURO
 • Guider: Igjen ikke nødvendig å gi noe tips, men om du føler at du har fått god info og en bra utflukt kan du alltids gi noe ekstra.
Interessante fakta
 1. Verdensrekord i å regjere uten regjering – Belgia har den lite hyggelige verdensrekorden for et demokratisk land uten å ha en regjering, noe som varte i 589 dager mellom 2010-2011. Etter det nasjonale valget I 2010 klarte ikke Flandern og Wallonia regionene å bli enige for å danne en regjering. Litt ironisk er det da å tenke på at Brussel tross alt har regjert hele Europa uten selv å ha en regjering.
 2. Internett – En av de som oppfant internett (www) er Robert Cailliau fra Belgia! De fleste av oss har fått med seg at det vi i dag ikke klarer oss uten ble utviklet i CERN, Sveits. Det vi vanligvis ikke vet er av hvem. World Wide Web ble funnet opp av en engelsk vitenskapsmann, Tim Berners-Lee og da Robert Cailliau.
 3. Karl Marx og Friedrich Engels – skrev sitt berømte «kommunistiske manifest» i Brussel mens han bodde her i tiden 1845-1847. Hvis du vil besøke stedet hvor dette ble skrevet kan du se etter restauranten Le Cygne på Grand-Place.
 4. Tegneserier – de fleste av oss har vel vokst opp med filmer og tegneserier med Tintin, Asterix og smurfene! Alle er kommet til live via belgiske og franske kunstnere.
 5. Øl på skolen – på 70-tallet var det vanlig å gi skolebarn lettøl til lunsj. Vi vet alle at belgiere elsker øl så dette kommer vel ikke helst som en overraskelse. Bakgrunnen til dette er en tradisjon I Belgia å servere en type lettøl («bord øl») og var brukt på lik linje med vann og kaffe. Grunnen til dette var at man påpekte at dette var langt sunnere enn mange typer mineralvann og fruktdrikker med mye sukker. Så sent om I 2001 forsøkte man å gjeninnføre denne skikken (det påpekes at lettøl typen inneholder kun 1,5% alkohol).
Festivaler 
Helligdager og festivaler i Belgia spenner fra tradisjonelle feiringer basert på folklore eller religiøse feiringer, til musikk og film extravaganzas, nasjonaldager, idrettsarrangementer, og spesielle anledninger rettet mot turister. De fleste feiringer finner sted i de varmere månedene på våren og forsommeren, med unntak av jul og nyttår sesongen, som feires over hele landet med engasjement og entusiasme.
 • Karneval - Opprinnelsen til karnevalet i februar er knyttet til den romersk-katolske fastetiden (som mange andre steder selvsagt). Dette var tradisjonelt en tid med mye fokus på mat, drikke og moro før man tidligere gikk inn i fasteperioden. Hvis du vil oppleve denne feiringen sett kursen mot Brussel hor du kan oppleve gateparader, nabolagsfester, konserter, folk i fargerike og kreative kostymer og selvsagt ubeskrivelige mengder med øl.
 • Zinneka paraden – avholdes i Brussel i mai hvert eneste år og er også kjent som «den store Z-dagen». Dette er en festival med fokus på musikk, konserter, dans og gatefester. Mange barer og puber holder også egne arrangement og dette er en perfekt tid å besøke Brussel hvis du liker å treffe mennesker og ha det moro.
 • Heilig Bloedprocessie - er en kristen feiring og ble avholdt for første gang i Brugge i 1150 og er en av Europas viktigste religiøse festivaler. Festivalen finner sted i mai hvert eneste år hvor relikvien av hellig blod som ble gitt til byen i 1149 av Greven av Flandern etter at han kom tilbake fra korstogene, blir båret gjennom byens middelalder gater. Hele runden er ca 1,5 kilometer og prosesjonen består av opptil 1500 av utvalgte folk fra Brugge.
 • Ducasse of Mons - Dette unike årlige arrangementet er et av de viktigste festivalene i Belgia. Festivalen avholdes i juni i byen Mons og er en av de eldste feiringene i Europa. Festivalen har sin opprinnelse og bakgrunn i historier som er gått i arv gjennom mange århundre. Selve festivalen er en gigantisk forestilling og skuespill med St George og drage legenden, med kamen mellom det gode og det onde. Hele forestillingen finner sted på torget i Mons foran 1000-vis av tilskuere hvert eneste år. 
 • Meyboom - arrangeres i Brussel i august måned hvert år og er den eldste tradisjonelle festivalen i landet. De fleste aktiviteter skjer utendørs og inkluderer konserter med brass band, utstilling av store dukker, gatefester og dans, en god dose belgisk folkemusikk og selvsagt massevis av mat og drikke.
 • Brussel øl weekend – en meget populær festival og feiring av Belgias mest berømte produkt avholdes over 3 fulle dager. Festivalen finner sted på Grand-Place eller Grote Markt (nederlandsk) og her selges nesten alle mulige varianter av brygg fra en mengde ulike mikrobryggerier (og til meget hyggelige priser). Inngang er gratis og sammen med musikk er dette en gigantisk feiting du ikke bør gå glipp av (hvis du liker øl). 
Se vår destinasjons video fra Belgia:
Copyrigth Open world

Se våre reiser til dette reisemålet