Få eksperthjelp, og skreddersy din ferrie nã!

Oversikt

Kosovo er en av de siste europeiske hemmelighetene. Det er Europas nyeste land, er uberørt og uoppdaget. Men allerede kjent for sin vennlige befolkning, sjarmerende fjellandsbyer og fantastiske muligheter for fotturer. Man finner også historiske bygninger som står på UNESCOs verdens arv liste.
Som nevnt over er landet veldig populært blant fotturister så ikke glem trekkingstøvlene dine hjemme når du reiser hit.

Høydepunkter

 • Pristina- Byen har mye å tilby og i tillegg til historiske bygninger har den et yrende cafeliv. Man bør besøke Gracanica Monastery et av kong Milutins siste verker, klosteret står også på UNESCOs verdensarvliste. Også Sultan Fatih Mosque og Kosovo Museet er verdt et besøk. Uten for byen finner man et 16 hektar stort skogsområde som er hjemmet til tidligere dansende bjørner som er blitt reddet.  
 • Prizren- er landets kulturelle hovedstad, med brosteins gater og festning murer. I tillegg til å se Kalaja Fortress, Sinan Pasha Mosque & Gazi Mehmet Pasha Hammam er byen også kjent for mat og vin, tradisjonelt håndverk samt sin fantastiske blanding av Bysantinsk og Ottomanske arkitektur.
 • Peja & Rugova Canyon- dette er et supert område for fotturer. Landet har mye uberørt natur og man skal ikke langt utenfor Pristina før man ser landsbyer hvor tiden har stått stille og hvor getere passer dyrene sine. Her finner man også høye fjell, skog områder og man kan besøke grotter hvor det finnes underjordiske vannfall og innsjøer som først ble oppdaget i 1990. Peja har også et par enkle overnattings steder. Men husk man bør ha med en guide på fotturen da det fortsatt finnes landminer i Kosovo.

Gjennomsnittstemperatur og nedbør for Kosovo (Pristina)

Måle enheter= ºC og mm/måned. Varmeste måned: august (23ºC), Kaldeste måned: januar (1ºC) / Våteste måned: oktober (67.7mm) - Alle verdier basert perioden 2005-2015.
 
Hvordan er været i Kosovo? Landet har et kontinentalt klima med varme somre og kalde vintre. Været kan variere. Om sommeren kommer temperaturen opp mot 30 grader og om vinterne kan det i kalde perioder være ned mot -10.
Best tid å besøke landet? Kosovo har mye å tilby gjennom hele året. Vår og sommer er de beste årstidene for festivaler og utendørsaktiviteter men høst og vinter er perfekt for ski og museumsbesøk.
Myntenhet: I Kosovo brukes det Euro. Minibanker er godt utbygd. Kredit kort kan brukes i butikker, restauranter, kafeer og hoteller, spesielt i hovedstaden. På mindre steder er muligheten til å bruke kredittkort mer begrenset.
 
Tips: Det er ikke vanlig eller forventet å gi tips i Kosovo. 
 • Hoteller – Det er ikke vanlig å gi tips på hoteller, så det er ikke nødvendig.
 • Restauranter – På finere restauranter kan man gi 10% ellers er det ikke vanlig å gi tips.
 • Taxi – Det er ikke forventet eller vanlig å gi tips.
Interessante fakta:
 • Mer enn 70% av befolkningen er under 35 år. Og gjennomsnittsalderen er bare 29,1 år.
 • Tony Blair & Bill Clinton an sees som helter i Kosovo, Bill Clinton har en hovedgate oppkalt etter seg og det er også en 3 meter høy statue av ham i Pristina. Mange barn blir oppkalt etter Tony Blair, foreldrene døper barna sine Toni, Bler eller Tonibler.
 • De 6 stjernene i flagget symboliserer de 6 største etnisk folkegruppene i landet.
Festivaler:
 • DokuFest, Prizren – er den mest kjent film festivalen i Kosovo. Festivalen holdes i den historiske byen Prizren som er en av de vakreste byene på Balkan. Her kan man oppleve workshops, utstillinger, foredrag og diskusjons grupper samt levende musikk.
 • Sunny Hill Festival, Pristina (august) – Festivalen holdes I Gemia Parken også kalt Pristinas lunge. Det er veldedighets organisasjonen Sunny Hill Foundation som arrangerer festivalen. Her kommer både lokale og internasjonale kjente musikere og artister.   
 • Hardh Fest, Rahovec – når druene er modne og innhøstingen er i gang arrangeres denne festen i Rahovec en liten by nær Prizren. Festivalen er for å promovere den lokale vinen og Raki. Dette er en god mulighet til å smake på lokale spesialiteter, ha det gøy og ikke minst besøke en ukjent del av Balkan.

Se våre reiser til dette reisemålet