Oversikt

Nord-Makedonia er et eldgammelt land med innsjøer, fjell og voldsomt uavhengige mennesker. Landet har sett verdens største imperier komme og gå gjennom sin turbulente 2500årige historie. Hvor ville Middelhavshistorien vært uten Alexander den store? Den tidligere jugoslaviske republikken Makedonia, uavhengig republikk siden 1991, kom til live etter flere tiår med kommunistisk styre og er på god vei til å etablere seg som et turistmagnet for sin rike kultur og fantastiske naturattraksjoner. Arkitektur, musikk, poesi og kunst er høydepunktene, mens praktfulle ortodokse kirker, klostre, slott og herskapshus konkurrerer med like storslått natur om besøkendes oppmerksomhet.

Som kanskje det siste uoppdagede landet i Europa, har Nord-Makedonia et mangfold av idylliske landsbyer uendret i århundrer, rike historiske steder og strålende, uberørte fjell, innsjøer og elvedaler. Livet går saktere her, til en rytme diktert av årstidene og klimaet, selv om byene er ultramoderne. Nå er tiden inne for å besøke dette unike landet før alle lærer om dets fascinerende attraksjoner, en blanding av gammelt og nytt og kombinasjon av middelhavs-, tyrkisk-, albansk og makedonsk påvirkning og etnisitet.

Vest i Nord-Makedonia er det viktigste knutepunktet, selv om det foreløpig bare kommer 700 000 besøkende årlig, en bonus for de som hater overfylte historiske steder stappfulle av sightseere. Hovedstaden, Skopje, ligger i regionen Povardarie ved elven Vardar og tilbyr et stort utvalg av hoteller fra femstjerners feriesteder til rimelige gjestehus. Gjestfrihet er tradisjonelt, og makedonere er stolte av landet sitt og overlykkelige over å dele attraksjonene sine med verden. Historiske hamamer (tyrkiske bad) er en sjelden godbit, med Daut Pasha Hamam fra 1400tallet bygget for bruk av herskerens harem.

Nord-Makedonias landsbygd er fullt med sjarmerende landsbyer og rester av dens lange historie, som det fortsatt aktive Markoklosteret, landsbyen Skopsa med sine middelalderske religiøse bygninger, steinalderarkeologi og bysantinske festningsverk. Matka Gorge er hjem til flere middelalderklostre og et flott sted for fotturer, mens i byene og landsbyene er fascinerende basarer og gatemarkeder, med Ohrid spesielt kjent for sine smykker og perler. Utlendinger sees sjelden utenfor Skopje og Ohrid, men dagsturer åpner for en verden av fascinerende kontraster.

Høydepunkter
Selv om det er et relativt lite land, byr Nord-Makedonia på et bredt spekter av attraksjoner, landemerker og fascinerende steder å besøke. Det er rester av tusenvis av år med bosetting overalt, inkludert eldgamle kirker, moskeer og klostre som som spor folks religiøse utvikling, dramatiske naturundere som minner om regionens voldelige vulkanske opprinnelse og frodige nasjonalparker som feirer mangfoldet i floraen og faunaen.


  • Ohrid
   Er en UNESCO beskyttet by som ligger langs bredden av innsjøen Ohrid. Byen er kjent for sine 365 kirker, en for hver dag i året. Byen har nydelige brosteinsbelagte gater og tradisjonell Makedonsk arkitektur. 
  • Skopje
   Er også vel verdt et besøk. Man kan besøke byens gamle basar, den kjente Stone Bridge og ikke minst det omdiskuterte «Skopje 2014 Prosjekt». Byen har vært okkupert flere ganger og man kan se både Romersk, Bysantinsk og Ottomanske bevis på det.  
  • Skopje Akvedukt
   Skopjes praktfulle, eldgamle akvedukt ligger nordvest for sentrum i landsbyen Vizbegovo og var i bruk frem til 1700tallet. Dens opprinnelse har gått tapt med tiden, og noen tror det er romersk, mens andre tenker bysantinsk eller osmansk. Over 50 av buene står fortsatt, og det antas å ha brakt vann fra fjellkilden ved Gluvo til sentrum.
  • Vodnofjellet & Matkakløften  – På toppen av Vodnofjellet får man et helt annet bilde av Skopje. Man kan enten ta seg til toppen med gondolbane eller hvis man er litt sprek kan man gå på merkede stier til toppen. Herfra ser man også verdens største kors Mileniumski Krst som er 66 meter høyt.  15 kilometer sydvest for Skopje finner man Canyon Matka, her er flere bygninger fra middelalderen inkludert både kirker og klostre og flere planter og dyr som er typiske for dette området. 
  • Kezovica Mineral Spa
   Kezovica Mineral Spa ligger like utenfor den østlige makedonske byen Stip, og kan skilte med helbredende, lett radioaktivt vann som stammer fra en termisk kilde. Systemet er et resultat av vulkansk påvirkning i området, og et besøk i badene sies å kurere revmatisme, leddgikt og nervesystemproblemer. Enda viktigere, det er et flott sted å slappe av og nyte i et varmt bad etter en terapeutisk massasje.
  • Kuklica Steinby
   Legender og fortellinger pryder den 10 millioner år gamle Kuklica, en geologisk formasjon som består av over 120 vulkanske steinsøyler som ligner menneskelagde ved en elvebredd noen få kilometer fra byen Kratovo. Det er et imponerende syn forårsaket av naturlig, tektonisk erosjon over millioner av år, selv om de lokale landsbyboerne sverger at nye, enda mer naturtro figurer dukker opp hvert sjette år eller så.
  • Tikvessjøen og Tikves Naturreservat
   Tikves Naturreservat er paradis for fuglefolk, hjem til ikke mindre enn 23 arter av hauker, ørner og andre bevingede rovdyr, hvorav mange er sjeldne eller truede. Reservatet dekker et stort område på 4050 hektar og er et av Europas viktigste ornitologiske steder. Beliggende 50 kilometer sørøst for Kavadarci, er det en villmark av skoger, fjell og brusende elver, med turstier som snirkler seg gjennom dyrerike habitater. Den vakre, menneskeskapte innsjøen Rikves grenser til reservatet, som ligger i en trang dal mellom fjelltopper og myldrer av fisk.

Gjennomsnittstemperatur og nedbør for Makedonia (Skopje)
Måleenheter= ºC og mm/måned. Varmeste måned: august (24ºC), Kaldeste måned: januar (1ºC) / Våteste måned: juni (19.6mm) - Alle verdier basert perioden 1985-2015.

Beste tiden å besøke Nord-Makedonia: Mai, juni, juli og september er de beste månedene å reise temperaturmessig. Men dersom man ønsker å reise litt rundt bør man kanskje unngå juni, juli og august da disse månedene er spesielt varme. 

Hvordan er været i Makedonia? Været varier fra varmt og tørt om sommeren til kjølige vintrer. Men landet har store interne klima forskjeller. Områdene som Valandovo, Strumica og Radovish har klima som ligner mest på Middelhavsområdene.

Myntenhet: I Makedonia brukes det Makedonsk Denar. Kredit kort kan brukes de fleste stedene og nettverket av minibanker er godt utbygd.
Tips: Det er kun vanlig å gi tips på restauranter, andre steder er det ikke forventet at man gir tips i Makedonia.  
 • Hoteller – Det er ikke vanlig å gi tips på hoteller, så det er ikke nødvendig. 
 • Restauranter – Hvis ikke tips er inkludert og servicen er god bør man gi 10% i tips på større restauranter, på mindre restauranter lar man bare veksle pengene ligge.
 • Taxi – I taxier kan man legge igjen 10% eller runde opp.

Interessante fakta:

  • Cave Vrelo i Makedonia er verdens dypeste undervannsgrotte.
  • Makedonia var det første landet i verden som fikk full tilgang til trådløst nettverk.
  • Byen Ohrid er en av de eldste bosettinger i Europa.

 Festivaler:

De fleste av Nord-Makedonias høytider og feiringer er sentrert rundt religiøse anledninger eller på en rekke avgjørende begivenheter i landets lange kamp for uavhengighet. Først fra det osmanske regimet, så Jugoslavia. To av de viktigste feiringene er påsken og uavhengighetsdagen.

 • Ohrid Sommer Festival – Den finner sted i en av sommer månedene og er en av de største festivalene med besøkene fra hele verden. Det er en musikk, teater og danse festival som varer i en måned.
 • The Balkan Folklore Festival – Denne internasjonale folklore festivalen arrangeres i juli. Et besøk her er en unik mulighet til å lære om landets historie, gjennom musikk, dans, sang, dikt og rim.  Her kan man også se nasjonaldrakter og instrumenter.
 • Strumica karneval
  Strumicas Karnevalet, som avholdes i slutten av mars, begynnelsen av april, tirsdagen etter askeonsdag, er over hundre år gammelt og fokusert på at lokale jenter skal forlove seg. Festivalen begynner med en fargerik prosesjon og parade, etterfulgt av maskerte menn som besøker hjemmene til potensielle forlovede og ber om deres hånd i ekteskapet. Det hele er kjempegøy, med gatefester og store mengder mat og drikke.
 • De hellige Kyrillos og Methodius-dagen
  I den østortodokse tradisjonen feires livene til Nord-Makedonias to store helgener den 24. mai med opprettelsen av det slaviske glagolitiske alfabetet og regionens konvertering til kristendommen. Gudstjenester takker og minnes deres bidrag, sammen med prosisjoner og familiesammenkomster.
 • Uavhengighetsdagen
  En av de mest betydningsfulle begivenhetene i Nord-Makedonia er uavhengighetsdagen, en nasjonal høytid feiret 8. september til minne om den store dagen for folkeavstemningen i 1991 som resulterte i at landet ble et suverent parlamentarisk demokrati. Forvent parader, fyrverkeri, gatefeiringer og patriotisme i det relativt nye landet.

Se våre reiser til dette reisemålet